Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ανοιχτή επιστολή από ΗΠΑ στον πρόεδρο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης
        Εὐχαριστοῦμε τόν Κύριο πού ἀναδεικνύει τέτοια διαμάντια τῆς Πίστεως στήν ἐρειπωμένη Ἀμερική. Ἡ Χάρις Του ἀπέστειλε στά ἄθεα καί καθήμενα "ἐν σκότει" ἔθνη τῆς Δύσεως τόν ἅγιο γέροντα Ἐφραίμ τῆς Ἀριζόνας νά ἀναστήσει τούς νεκρούς καί νά τούς μεταδώσει τήν Ἐλπίδα τῆς Ὀρθοδοξίας. Ἕνα ἀπό τά εἐργετηθέντα πρόσωπα τῆς πνευματικῆς του ἐργασίας εἶναι ἡ χαριτωμένη ἀδελφή Ἀναστασία πού γράφει ἕνα ἐμπνευσμένο γράμμα στόν κ. Ἱερώνυμο. Τήν εὐχαριστῶ γιά τήν ἀνδρεία τῆς ψυχῆς της καί τήν συμπαράστασή της.

                                                                                ΗΠΑ 12/2/2018
Προς τον Πρόεδρο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
κ.κ. Ιερώνυμο
Ιωάννου Γενναδίου 14
Αθήνα - Κολωνάκι
Τ.Κ. 11521, ΑΤΤΙΚΗ
Ελλάδα
Μακαριώτατε,
Μένω χρόνια στην Αμερική. Πνευματική έρημος. Αλλά από τότε που βρέθηκα κάτω από το πετραχήλι του γέροντα Εφραίμ της Αμερικής, ήπια το ύδωρ το ζων και ανένηψα και τώρα επιδιώκω πλέον να βρίσκω πηγές ορθόδοξες για να συνεχίσω να μαθαίνω τα της πίστης μας σε μεγαλύτερο βάθος. Ετσι βρήκα και άκουσα εκατοντάδες ομιλίες για την Ορθοδοξία σε CD, του γερ. Εφραίμ, όπως και των μακαριστών κ. Δημητρίου Παναγόπουλου, αρχιμ. Αθανασίου Μυτιληναίου, επισκόπου Αυγουστίνου Καντιώτη, και άλλων, και παρόλο που η επίσημη Ελληνική εκκλησία μπορεί να έχει κάποιες διαφωνίες με μερικά από αυτά τα πρόσωπα, η γραμμή τους υπήρξε (και είναι) καθαρά Ορθόδοξη και μάλιστα αυστηρή. Το ήθος τους και η διδασκαλία τους συμφωνεί κατά πάντα με αυτό των Αγίων Πατέρων και των Οικουμενικών Συνόδων και δεν υπάρχει ούτε κεραία που να παρεκκλίνει από την Ορθοδοξία που διδάχθηκα στο ελληνικό Γυμνάσιο και Λύκειο και στα κατηχητικά της Θεσσαλονίκης, όπου φοίτησα το’80, ή από όσα πνευματικά βιβλία διαβάζω τώρα, όπως του Αγίου Νεκταρίου, του Αγ. Παϊσίου, του Αγ. Πορφυρίου, του γέρ. Εφραίμ του Κατουνακιώτου, και άλλων αγιορειτών πατέρων. Αυτή είναι η βάση της Ορθοδόξου παιδείας μου.
Και τώρα ακούω μέσω του YouTube ομιλίες του π. Νικολάου Μανώλη και του π. Θεοδώρου Ζήση και διαβάζω τα άρθρα τους. Δεν τους έχω γνωρίσει από κοντά, δεν ξέρω τα πνευματικά τους παιδιά, δε συνδέομαι με κανέναν από τον κύκλο τους, αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι ομιλίες τους είναι ακραιφνώς Ορθόδοξες. Μάλιστα ο π. Θεόδωρος σπάνια κάνει ομιλία χωρίς να ανοίξει και ένα βιβλίο μεγάλου Πατρός της Εκκλησίας για να καταδείξει ότι τα λεγόμενά του στηρίζονται στην αγιοπατερική παράδοση και ότι «δεν λέει ΤΙΠΟΤΕ δικό του», όπως λέει και ο ίδιος.  
Τότε λοιπόν; Τί άλλο θα ήθελε η Εκκλησία της Ελλάδος να διδάσκεται στο Ορθόδοξο ποίμνιό της παρά η δισχιλιετής παράδοση και το δόγμα της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας, όπως ΑΚΡΙΒΩΣ μας το παρέδωσαν οι πρόγονοί μας και το οποίο διδάσκουν αυτοί οι πατέρες, ο π. Νικόλαος Μανώλης και ο π. Θεόδωρος Ζήσης; Και γιατί διώκει τους ιερείς που κάνουν τη δουλειά τους σωστά; Τί επιδιώκει;
Επιπλέον τί είδους ‘σχίσμα’ προκαλεί ο π. Νικόλαος εφόσον δεν κηρύσσει αίρεση; Και ποιούς χριστιανούς σκανδαλίζει με την Ορθόδοξη διδασκαλία του – εκτος αν πρόκειται για οικουμενιστές ή ακολούθους άλλων ομολογιών οι οποίοι εν προκειμένω δεν θα έπρεπε να μας ενδιαφέρουν;
Εσείς ο ίδιος, Μακαριώτατε, δηλώσατε ότι επιθυμείτε τα βιβλία των Θρησκευτικών στα σχολεία να είναι Ορθόδοξα, άρα θέλετε να διδάσκουν το Ορθόδοξο δόγμα και την Ορθόδοξη πίστη. Εξυπακούεται ότι δεν θέλετε να διδάσκεται ούτε ο οικουμενισμός ούτε η πανθρησκεία, που προωθούνται από τους διαβόητους Φακέλους Μαθήματος Θρησκευτικών. Μα αυτό επιδιώκουν και οι εν λόγω πατέρες, να τονώσουν το Ορθόδοξο φρόνημα των χριστιανών. Σε τί λοιπόν τους βρίσκει η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης αντίθετους προς την Ορθοδοξία; Και τί μήνυμα θα στείλει η Ιερά Σύνοδος στους Ορθοδόξους χριστιανούς αν καταδικάσει τους πλεόν Ορθοδόξους ιερείς της; Προφανώς όχι ότι υπηρετεί το Χριστό και την Ορθοδοξία.
Ο λαός μπορεί να είναι ακατήχητος εν πολλοίς, αλλά έχει αρχίσει να ξυπνάει και να βλέπει τι γίνεται γύρω του, να επιζητάει να μορφωθεί σε θέματα πίστεως, για να μπορεί να κρίνει μόνος του τι είναι Ορθόδοξο και τι κίβδηλο και αιρετικό. Δόξα τω Θεώ, το διαδίκτυο είναι γεμάτο από μαρτυρίες Ορθόδοξες, κριτικές, συζητήσεις και ομιλίες τις οποίες ο καθένας μας ελευθέρως επιλέγει να παρακολουθήσει και να διαβάσει και κατόπιν να αποφασίσει – δεν είναι θέμα φατρίας ούτε προσωπολατρείας ούτε κανενός άλλου συμφέροντος. Είναι θέμα Ορθοδόξου ‘πιστεύω’. Ο Θεός έχει μετατρέψει το διαδίκτυο σε ένα ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΕΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ευαγγελισμού του λαού μέσω του οποίου λάμπει η ΑΛΗΘΕΙΑ και καταφαίνεται το ΨΕΥΔΟΣ, όλα εν πλήρει ελευθερία συνειδήσεως και πράξεως.
Αν εγώ, που είμαι η τελευταία χριστιανή, ζώντας μακριά από την Ελλάδα, μέσα στο συνοθύλευμα πασών των αιρεσιών και κάθε παραχαράξεως του χριστιανισμού, νιώθω ακράδαντη την πεποίθηση μέσα μου ότι οι ιερείς και μοναχοί που αποτειχίστηκαν και πολεμούν τον οικουμενισμό, καταδικάζοντας τη Σύνοδο της Κρήτης ως αιρετική, είναι οι ΠΛΕΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ιερείς που υπάρχουν σήμερα, τότε δε θα αργήσει να γίνει πασιφανές σε όλους τους Έλληνες, οι οποίοι, παρά την υπομονή που έχουν δείξει ως τώρα, όπως κάνετε κι εσείς Μακαριώτατε, έχουν αρχίσει να μην ανέχονται άλλη παραχάραξη της ιστορίας τους. Γιατί η Ορθοδοξία είναι η Ιστορία μας, η Ταυτότητά μας, η Ψυχή μας. Είμαστε αποφασισμένοι να αντισταθούμε και να πολεμήσουμε, με κάθε τρόπο και κάθε μέσο που διαθέτει ο καθένας μας, σε όποιο μετερίζι βρισκόμαστε, ΕΙΡΗΝΙΚΑ αλλά ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ, για τα πιστεύω μας, για το Χριστό μας, για την Ελλάδα μας.
Δεν θέλουμε το κακό κανενός. Αλλά δεν θέλουμε και να χάσουμε τους πολύτιμους θησαυρούς του γένους μας – όχι το χρυσό και το πετρέλαιο του υπεδάφους της χώρας, αλλά την πίστη που έφερε ο Απόστολος Παύλος στη Μακεδονία και σε όλη την Ελλάδα. Αυτά δεν είναι για ξεπούλημα. «Τί γὰρ ὠφελήσει ἄνθρωπον ἐὰν κερδήσῃ τὸν κόσμον ὅλον καὶ ζημιωθῆ τὴν ψυχὴν αὐτοῦ;» Αυτή είναι η αρχή μας και το κριτήριό μας για όλα όσα παράλογα συμβαίνουν γύρω μας.
Με τη Χάρη του Θεού η ΑΛΗΘΕΙΑ θα επιπλεύσει και θα νικήσει, όπως έχει κάνει εδώ και 2000 χρόνια.
Ευχόμαστε ολόψυχα η Ορθόδοξη Ιεραρχία μας να φανεί αντάξια των περιστάσεων, του αξιώματός της, και της παραδόσεώς της, και να ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΠΛΗΡΩΣ τον π. Νικόλαο Μανώλη (όπως και τον π. Θεόδωρο Ζήση) στην οργανική του θέση και στα καθήκοντά του.

Με σεβασμό στην Αρχιερωσύνη σας,
Αναστασία Τσακιροπούλου-Summers
Καθηγήτρια Φιλόλογος Κλασσικών Σπουδών
Πανεπιστήμιο Αλαμπάμα, ΗΠΑ
cc/ Σύνοδος της Ιεραρχίας της Ελλάδος

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

π.Νικόλαος Μανώλης, Η μήνυση του καθηγ. Θεοδώρου Γιάγκου κατά του προσώπου μου [ΒΙΝΤΕΟ 2018]

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης      Ἡ Ὁμιλία ἀναφέρεταιστήν ἔγκληση τοῦ πρωτοπρ. Νικολάου Μανώλη ἀπό τόν καθηγητή κ. Θεόδωρο Γιάγκου, δίνονται ἐξηγήσεις γιά τό λόγο πού ὁ καθηγητής ζητᾶ ἀπό τό δικαστήριο τήν παραδειγματική τιμωρία του.
Πραγματοποιήθηκε τήν Κυριακή Α΄ Λουκᾶ, 23 Σεπτεμβρίουυ 2018, στήν αἴθουσα "ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ" τοῦ χριστιανικοῦ συλλόγου "Ἅγιος Ἰωσήφ ὁ Ἡσυχαστής", πού βρίσκεται στή Θεσσαλονίκη, Μοναστηρίου 183 στό 2ο ὄροφο. 

Προσβλητικό ποίημα για τη Σημαία μας σε παιδάκι νηπιαγωγείου στη Δράμα!

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης         Ἔχει μεγάλη εὐθύνη ἡ ἑλληνική πολιτεία πού ἀφαίρεσε ἀπό τό Ὑπουργεῖο Παιδείας τή λέξη “Ἐθνική”. Εἶναι κοινή διαπίστωση πιά πώς μέ τό πέρασμα τῶν χρόνων ἔχει χαραχτεῖ μία ἀντιεθνική καί ἀντιχριστιανική ἀγωγή στό δημόσιο σχολεῖο. Ὁ Ἐθνικός ὕμνος, Ὁ ἐκκλησιασμός, ἡ ἑορτή τῶν τριῶν Ἱεραρχῶν, ἡ πρωινή προσευχή, ὁ ἁγιασμός τῆς νέας σχολικῆς περιόδου, τό μάθημα τῶν θρησκευτικῶν, τό μάθημα τῆς Ἱστορίας, ὅλα βρίσκονται σέ κρίση καί ἀμφισβήτηση ἀπό τά νέα προγράμματα σπουδῶν καί τήν ἀθεϊστική νοοτροπία τῶν ἰθυνόντων. Ἄν προστεθεῖ στό νοσηρό περιβάλλον τοῦ σχολείου καί ἡ ἀλόγιστη, ἑωσφορική καί νεοταξική προπαγάνδα ὑπέρ τῆς ὁμοφυλοφιλίας ἔχουμε ἕνα ἐκρηκτικό μίγμα. Στίς χρωματικές ἀποχρώσεις τῶν gay pride πού ἐμπνέονται ἀπό τό παρδαλό δαιμόνιο τῆς βρωμερῆς ἁμαρτίας, παραπέμπει ἀκόμα καί αὐτό τό ἀπίστευτο περιστατικό σέ νηπιαγωγεῖο τῆς Δράμας. Ἀνακάλυψα αὐτήν τήν εἴδηση σέ προσωπικό λογαριασμό χρήστη στό facebook καί σᾶς τήν παραθέτω. Δεῖτε καί καμαρῶστε...

ΡΑΓΔΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Ένοχος για Σχίσμα ο π. Νικόλαος Μανώλης - Παραπέμπεται στο συνοδικό δικαστήριο

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης Ὁμόφωνα τὸ καταγέλαστο ἐπισκοπικὸ δικαστήριο τῆς μοχθηρᾶς μητροπόλεως Θεσσαλονίκης ἀπεφάσισε πὼς ὁ γράφων, π. Νικόλαος Μανώλης, εἶναι ἔνοχος γιὰ τὰ ἀδικήματα τοῦ σχίσματος, τῆς ἀπείθειας καὶ καταφρόνηση τῆς προϊσταμένης του ἐκκλησιαστικῆς ἀρχῆς, τοῦ σκανδαλισμοῦ τῶν πιστῶν, τῆς ἐξύβρισης καὶ τῆς συκοφαντίας.