Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Με αφορμή τη Θεομηνία στην Αττική...

... ένα παλαιότερο άρθρο
Τσουνάμι


Φουκουσίμα

«Ματαιότης ματαιοτήτων…»
Ι. Χρυσόστομος

του Απόστολου Σαραντίδη*

Και η υδρόγειος δονήθηκε σαν πένθιμη καμπάνα σκορπώντας προς κάθε κατεύθυνση  κύματα τρόμου, πανικού και απόγνωσης.
Και ο ωκεανός αναταράχθηκε δυνατά σηκώνοντας τεράστιες μάζες υγρού στοιχείου μαζί με ό,τι ζωντανό υπήρχε εκεί.
Και τα πέλαγα ξεχύθηκαν στις ακτές με ταχύτητα σε βάθος δεκάδων χιλιομέτρων καταπίνοντας σε ελάχιστο χρόνο κατοικίες, αγροκτήματα, αυτοκίνητα, δρόμους, εργοστάσια, πολιτείες, χωριά, ανθρώπινα σώματα, ανθρώπινα όνειρα. 
Και όλα αυτά σε μια κοινωνία με οργάνωση ζηλευτή. Με μια εκπαίδευση σε θέματα φυσικών καταστροφών άριστη. Υπόδειγμα και παράδειγμα προς μίμηση.
Κι όμως, ούτε ο πιο ευφάνταστος χολυγουντιανός παραγωγός και σκηνοθέτης δεν θα ήταν σε θέση να συλλάβει και να μεταφέρει στο πανί το μέγεθος τέτοιου βιβλικού καταστροφικού φαινομένου. Μόνο παρήγορο σ' αυτόν τον Αρμαγεδόνα η ελπίδα πως οι ανθρώπινες απώλειες τελικά λόγω του προαναφερόμενου υψηλού επιπέδου ετοιμότητας σε σχέση με την ένταση και την ασύλληπτη για τα ανθρώπινα ενέργεια που απελευθερώθηκε, περιορίστηκαν  στις δεκάδες χιλιάδες και όχι σε εκατομμύρια όπως θα ήταν αναμενόμενο σε άλλη περιοχή.
Και τα ιταμώς αποκτηθέντα και συσσωρευθέντα πλούτη; Τα παροιμιώδους φαυλότητος οικονομικά αγαθά;  Τα ελπιδοφόρα και κερδοφόρα αναπτυξιακά  έργα; Όλες οι βάσεις και υποδομές του ανταγωνισμού και χρηματιστηριακού κύκλου εργασιών στην ακτίνα του ολέθρου; Οι ακριβές γεμάτες με ψηφιακές ανέσεις σύγχρονες οικίες με τον πλούσιο εξοπλισμό; Τα πολυτελή μεγάλης ιπποδύναμης τροχοφόρα τα φυλαγμένα με περίπλοκους συναγερμούς σε γκαράζ ασφαλείας; Τα τελευταίας τεχνολογίας τριαξονικά φορτηγά; Τα μεγάλα και άνετα πλοία στα λιμάνια; Τα ασφαλή αεροδρόμια και αεροπλάνα; Οι καλοβαλμένες τουαλέτες των μεγάλων οίκων στις γυαλιστερές ντουλάπες μαζί με τα φανταχτερά λουστρίνια και τις ολομέταξες γραβάτες δίπλα στα μπιζού και τα μυρωδάτα υποκάμισα;
Όλα ένας πολτός από σκοτεινή και κρύα λάσπη να ταξιδεύει με ταχύτητα και να καταπίνει και άλλα και άλλα, μέταλλα και ξύλα, δέρματα και υφάσματα, πέτρες και πετρώματα μεγάλα και μικρά, ένας σωρός από σκουπίδια και σκουπιδάκια, ένας μαύρος χυλός ματαιοδοξίας ζυμωμένος και με φρέσκο αίμα, δείγμα ότι παρασκευάστηκαν από ανθρώπινα χέρια και ευφυΐα εφήμερη, μικρονοϊκή, να υπερπηδά φράγματα και εμπόδια, να υπερφαλαγγίζει και να υπερκερά πρώτιστα τον νου, να μουδιάζει την αντίσταση, να ξεγελά το νόημα και τελικά να αποσύρεται πάνω στην ανάγκη για επιβίωση, τη διατήρηση και τον εφιάλτη.
            Ποιο μνημονιακό και σταθεροποιητικό πρόγραμμα, ποια σύνοδος κορυφής και ποιες σημαντικές αποφάσεις μπορούν να σταματήσουν μια ανάλογη συντριπτική κατάρρευση; Ποιά ελβετική τράπεζα θα έδινε τη λύση, θα χρηματοδοτούσε ένα εγχείρημα που θα κατέσβηνε την κινούμενη  λάβα μέσα στον μανδύα; Σιγή.
            Ο πλανήτης ξέσπασε και θα ξεσπάσει και πάλι πολλές φορές και ασύγκριτα εντονότερα. Αυτό είναι βέβαιο και μαθηματικά προδιαγεγραμμένο. Μόνο ο χρόνος είναι ο σύμμαχος στα των θνητών. Στη γεωλογική ιστορία του αυτό που συνέβη δεν ήταν παρά ένα τρίξιμο, ένα απλό σπρώξιμο στο πτύχωμα του φλοιού. Μια ασήμαντη εξισορρόπηση. Έχοντας οι δεύτεροι την «ευτυχία» να ζουν τόσο λίγο με το φθαρτό σαρκίο τους που ιδιωτικά το θεωρούν αιώνιο απεμπολώντας ομοίως και εκούσια το Νόημα, είναι φυσικό τέτοια γεγονότα να εκλαμβάνονται ως σπάνια και καθοριστικά προκαλώντας τη φρίκη. Τα φυσικά επακόλουθα όμως των πράξεών τους δυστυχώς ελάχιστοι είναι σε θέση να κατανοήσουν και να αντιληφθούν. 
*Ο Α.Σαραντίδης είναι δάσκαλος στην Καβάλα και πολιτικός επιστήμων 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

π.Νικόλαος Μανώλης, Η μήνυση του καθηγ. Θεοδώρου Γιάγκου κατά του προσώπου μου [ΒΙΝΤΕΟ 2018]

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης      Ἡ Ὁμιλία ἀναφέρεταιστήν ἔγκληση τοῦ πρωτοπρ. Νικολάου Μανώλη ἀπό τόν καθηγητή κ. Θεόδωρο Γιάγκου, δίνονται ἐξηγήσεις γιά τό λόγο πού ὁ καθηγητής ζητᾶ ἀπό τό δικαστήριο τήν παραδειγματική τιμωρία του.
Πραγματοποιήθηκε τήν Κυριακή Α΄ Λουκᾶ, 23 Σεπτεμβρίουυ 2018, στήν αἴθουσα "ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ" τοῦ χριστιανικοῦ συλλόγου "Ἅγιος Ἰωσήφ ὁ Ἡσυχαστής", πού βρίσκεται στή Θεσσαλονίκη, Μοναστηρίου 183 στό 2ο ὄροφο. 

Θεολογική Ημερίδα "ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ & ΚΟΛΥΜΠΑΡΙ δύο χρόνια μετά", ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΑΦΙΣΑ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης Σᾶς παρουσιάζω τό Δελτίο Τύπου, τήν ἀφίσα καί τό πρόγραμμα τῆς Ἡμερίδας πού διοργανώνουν τά τέσσερα ἀγωνιστικά σωματεῖα μας γιά τήν Ὀρθοδοξία, τήν ψευδο - σύνοδο τοῦ Κολυμπαρίου καί τήν Ὀρθόδοξη Ἀντίσταση (διακοπή μνημοσύνου - ἀποτείχιση). Ἡ ἡμερίδα θά πραγματοποιηθεῖ τό Σάββατο 16 Ἰουνίου 2018 στό Grand Hotel Palace καί θά δώσει ἀπαντήσεις στόν πιστό λαό, πού ἀγωνιᾶ γιά τήν κατάσταση τῆς Ἐκκλησίας.

Αυτά είναι τα θέματα της Κυριακάτικης Ομιλίας (23 Σεπτεμβρίου 2018) του π.Νικολάου Μανώλη

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης Τήν Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου ὁ πρωτοπρεσβυτέρος π. Νικόλαος Μανώλης θά ὁμιλήσει κατά τήν πρώτη ὥρα γιά τήν ἑορτή τῆς Συλλήψεως τοῦ ἁγίου Προδρόμου καί Βαπτιστοῦ Ἰωάννου, μεταδίδοντας ἕνα πολύ δυνατό μήνυμα, κυρίως στούς κρατοῦντες (ἐκκλησιαστικούς καί πολιτικούς). 
Κατά τή δεύτερη ὥρα θά ἀναφερθεῖ στήν ἔγκληση του ἀπό τόν καθηγητή κ. Θεόδωρο Γιάγκου καί θά ἐξηγήσει γιά ποιό λόγο ὁ καθηγητής ζητᾶ ἀπό τό δικαστήριο τήν παραδειγματική τιμωρία του
Ἡ Ὁμιλία θά πραγματοποιηθεῖ στήν αἴθουσα "ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ" τοῦ "Ὀρθοδόξου Χριστιανικοῦ Συλλόγου Ἅγιος Ἰωσήφ ὁ Ἡσυχαστής" ἐπί τῆς ὁδοῦ Μοναστηρίου 183, ἐπί δίωρον: 10:30 - 12:30. Δεῖτε τίς λεπτομέρειες τῆς ἀνακοίνωσης