Κριθαράκι λαδερό με μανιτάρια και κάρυ

γράφει ο π. Νικόλαος Μανώλης

Για 6 άτομα

χρόνος προετοιμασίας 10 - 15΄

χρόνος μαγειρέματος 30 - 35΄

(τρώγεται άνετα κρύο ή και σε δεύτερο γεύμα)

Υλικά:

  • 1 πακέτο (2 μεγάλες κούπες) κριθαράκι χοντρό (500 γρ.)

  • 1 πακέτο μανιτάρια φρέσκα στρόγγυλα κομμένα σε φέτες  ή 1 κονσέρβα μανιτάρια μεγάλη. Τα φρέσκα μανιτάρια τα καθαρίζουμε τρίβοντάς τα απαλά με στενό σφουγγαράκι πιάτων από τη σκληρή πλευρά ή τα ξεφλουδίζουμε. Ποτέ δεν τα πλένουμε γιατί απορροφούν νερό σαν σφουγγάρι.
  • 1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
  • 3 πιπεριές πράσινες κέρατο κομμένες σε στενές ροδέλες
  • 30 γρ. ελαιόλαδο
  • 6 μεγάλες κούπες ζεστό νερό (αναλογία 3/1 με το κριθαράκι)
  • 10 ελιές χωρίς το κουκούτσι (με τον αντίχειρα λιώνεις στον πάγκο εργασίας την ελιά και αφαιρείς το κουκούτσι)
  • 1 κοφτή κ.γ. κάρυ
  • 1 κύβο λαχανικών
  • ι κουτί συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας ή 2 ντομάτες περασμένες από το μπλέντερ
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • φρέσκο βασιλικό για πασπάλισμα και ντεκόρ
Μαγείρεμα:
Σε μεσαία φωτιά ζεσταίνουμε καλά την κατσαρόλα και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, σοτάρουμε το κρεμμύδι με την πιπεριά για 5 λεπτά και ρίχνουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε για άλλα 10΄  ανακατεύοντας κατά διαστήματα απαλά. Στη διάρκεια του σοταρίσματος πασπαλίζουμε με το κάρυ (που προσθέτει μυρωδιά κοτόπουλου) και τις ελιές.
Κατόπιν ρίχνουμε το κριθαράκι και το ανακατεύουμε να λαδωθεί καλά. Προσθέτουμε το ζεστό νερό, το χυμό ντομάτας και τον κύβο (αποφεύγουμε να τσιγαρίσουμε τη ντομάτα για να μη βαρύνει το φαγητό). Αλάτι και πιπέρι. Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. 
Βράζουμε σε αρκετά χαμηλή φωτιά για 15 - 20΄ και σβήνουμε τη φωτιά. Αποσύρουμε το φαγητό και το αφήνουμε σκεπασμένο για 5΄. Τα τυχόν υγρά θα απορροφηθούν.
Σερβίρουμε αφού πασπαλίσουμε τον φρέσκο ψιλοκομμένο βασιλικό και προσφέρουμε το πιάτο στολισμένο με λίγα ολόκληρα φύλλα βασιλικού. Η φρεσκάδα του βασιλικού ανεβάζει το φαγητό σε άλλο επίπεδο.