Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο μητροπολίτης Άνθιμος στον Ι. Ν. Αγίου Σπυρίδωνος που είναι εφημέριος ο π. Νικόλαος Μανώλης (Ρεπορταζ)

Ερωτήθηκε αλλά δεν απάντησε:  Το τίμιο όνομα της Μακεδονίας αξίζει περισσότερους αγώνες από το πανάγιο όνομα της Εκκλησίας;
Προχθές, 19 Μαρτίου 2017, Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Τριανδρίας, χοροστάτησε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος. Η επίσκεψη του αυτήν έγινε ακριβώς έναν μήνα από την Κυριακή της Απόκρεω, κατά την οποία ο π.Νικόλαος Μανώλης, υπακούοντας στη φωνή της ιερατικής του συνείδησης και τη φωνή των αγίων Πατέρων, ανακοίνωσε τη διακοπή του μνημοσύνου του κ. Ανθίμου από τις ιερές ακολουθίες για λόγους Πίστεως.
Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, ενορίτες και πνευματικά τέκνα του π. Νικολάου, αδράξαμε την ευκαιρία να πλησιάσουμε τον κ.Άνθιμο και να του εκφράσουμε την διαμαρτυρία μας για την άδικη δίωξη του πνευματικού μας πατέρα.
Η παρουσία του κ. Ανθίμου στον Ιερό Ναό, όπου είναι τοποθετημένος ως νόμιμος εφημέριος ο π.Νικόλαος, έγινε υπό την διακριτική παρουσία των αστυνομικών της Ασφάλειας!
Η πρώτη ευκαιρία επικοινωνίας δόθηκε προ της εξόδου του Μητροπολίτου κ. Ανθίμου από τον Ιερό Ναό, όταν νεαρός τον  πλησίασε και τον ρώτησε με τον προσήκοντα σεβασμό, εις επήκοον όλης της ανυποψίαστης συνοδείας του, πώς καταδέχεται αυτός, που τόσους αγώνες έχει κάνει για να μη δοθεί στους Σκοπιανούς το ιερό όνομα της Μακεδονίας, να προσφέρεται το απείρως ιερότερο όνομα της Εκκλησίας στους ετερόδοξους αιρετικούς. Ο κ. Άνθιμος απορημένος ρώτησε πότε έγινε αυτό για να λάβει την απάντηση ότι αυτό έγινε στην Σύνοδο του Κολυμπαρίου, όπου αποφασίστηκε πως αναγνωρίζονται οι ετερόδοξες Εκκλησίες με το ιστορικό τους όνομα. Ο κ. Άνθιμος απάντησε ότι δεν γνωρίζει το θέμα και πρέπει να το μελετήσει, να διαβάσει τα έγγραφα. Ο νεαρός τότε ρώτησε πως είναι δυνατόν να μην γνωρίζει το θέμα όταν επ’ αυτού έχει λάβει εμπεριστατωμένες επιστολές από τον Πατέρα Θεόδωρο Ζήση και τον Πατέρα Νικόλαο Μανώλη. Κάπου εκεί η συζήτηση λόγω της αμηχανίας του Δεσπότου και της συνοδείας του άρχισε να γίνεται ανούσια, οπότε ο νεαρός ευγενικά αποχώρησε.
Προβληματιστήκαμε, γιατί οι απαντήσεις του σεβασμιωτάτου κ. Ανθίμου, δείχνουν έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα· μια πραγματικότητα για την οποία είναι ο ίδιος υπεύθυνος! Από την μία, στα πλαίσια της Εκκλησίας της Ελλάδος, όταν συνηγόρησε υπέρ της αποδοχής των αποφάσεων της Συνόδου της Κρήτης, και από την άλλη, στα πλαίσια της δικής του μητρόπολης, όπου επί σειρά ετών διώκει τον π.Νικόλαο για την Ορθόδοξη, αντιοικουμενιστική του δράση. Τελευταία μάλιστα, διώκει μαζί με τον π.Νικόλαο και τον π.Θεόδωρο, λόγω της ιεροκανονικής και αγιοπατερικής ενέργειάς τους, της διακοπής του μνημοσύνου του επισκόπου τους. Ωστόσο, φρονούμε ότι θα αδικούσαμε τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο αν του αναγνωρίσουμε μειωμένο καταλογισμό λόγω γήρατος, τη στιγμή που είναι σε θέση να κατανοεί και να  υπογράφει πολυσέλιδα κατηγορητήρια κατά των δύο αγωνιστών και ομολογητών ιερέων.
Η δεύτερη ευκαιρία να δουν τον Δεσπότη τα πνευματικά τέκνα του πατρός Νικολάου ήταν κατά την έξοδό του από τον Ι. Ναό. Ο σεβασμιώτατος, ωθούμενος μπήκε στο αυτοκίνητο της Μητρόπολης χωρίς να απαντήσει στα αγωνιώδη ερωτήματα του κόσμου. Αυτό που έκανε αλγεινότερη εντύπωση σε όλους τους παρευρισκομένους ήταν η αντιμετώπισή του κόσμου από μερικούς ιερείς, διακόνους  και λοιπούς παρατρεχάμενους της συνοδείας του δεσπότη.
Ενδεικτικά αναφέρουμε τα παρακάτω περιστατικά:
Μια κοπέλα ρώτησε τον Δεσπότη, «γιατί μας στερείτε τον πνευματικό μας πατέρα εν μέσω Σαρακοστής» και ο διάκος απάντησε «να αλλάξεις πνευματικό». «Και τι είναι οι πνευματικοί να τους αλλάζουμε, πουκάμισα;» αντείπε η κοπέλα για να εισπράξει την απάντηση, «ναι πουκάμισα, αν θες να σου δώσω το δικό μου».
Άλλος παρατρεχάμενος ειρωνεύτηκε την συμπεριφορά μας, σαρακοστιάτικα, για το “μίσος” μας εναντίον του πάπα. «Τι σας έχει κάνει λέει ο πάπας και τον μισείτε; Ο πάπας είναι όλο αγάπη» είπε χαρακτηριστικά. Μια σεβαστή ηλικιωμένη κυρία  άδραξε την ευκαιρία και ρώτησε: «Παιδί μου, έχει ιεροσύνη ο πάπας;», για να λάβει την απάντηση «Φυσικά, αφού έχει αγάπη, έχει ιεροσύνη». Και όλα αυτά εις επήκοον όλης της κουστωδίας του Δεσπότη χωρίς να υπάρξει κανένας έλεγχος ή αντίδραση. Αντίθετα εισπράξαμε ειρωνεία και γέλια σαρκαστικά.
Από τα χθεσινά γεγονότα φαίνεται ότι, δυστυχώς ο  Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος θα είναι αναγκασμένος να περάσει το υπόλοιπο διάστημα της αρχιερωσύνης του, το οποίο ευχόμαστε να είναι μακρύ και εν μετανοία,  σε ένα περιβάλλον τοξικό εξ επόψεως Ορθοδόξου Πίστεως. Ποιος άραγε να είναι υπεύθυνος για ότι θα επακολουθήσει; Ο κεκμηκώς από το γήρας κ. Άνθιμος ή το περιβάλλον που ο ίδιος δημιούργησε με τις επιλογές του τον καιρό της παντοδυναμίας του; 
Κατάνυξις

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης, ''Διακόπτω την μνημόνευση του μητροπολίτου κ.Ανθίμου'' [ΒΙΝΤΕΟ 2017]

Κήρυγμα 19/2/2017
Κυριακή της Απόκρεω - Κήρυγμα στο οποίο ο π. Νικόλαος ανακοινώνει τη διακοπή του μνημοσύνου του μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.Ανθίμου.      Κήρυγμα του πρωτοπρ. Νικολάου Μανώλη.
Ι.Ν. Αγ. Σπυρίδωνος Τριανδρίας Θεσσαλονίκης.
Παρακολουθείστε το βίντεο:

Ντροπή! Ο μητροπολίτης Λαγκαδά Ιω. Τασσιάς, με αντιπατερικότητα και δεσποτοκρατία εκδικείται τον π.Φώτιο Βεζύνια

Προχθές, Κυριακή της Ορθοδοξίας, προστέθηκε στους ιερείς της Θεσσαλονίκης που διέκοψαν το μνημόσυνο του μητροπολίτου κ. Ανθίμου, π.Νικόλαο Μανώλη και π.Θεόδωρο Ζήση, και έτερος παραδοσιακός και αγωνιστής ιερέας ο π.Φώτιος Βεζύνιας της μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα προβεί σε χειροτονία ιεροδιακόνου ενός μέλους των Lions

(Σχ. διαχ. Η είδηση μου εστάλη μέσω της ηλεκτρονικής μου διεύθυνσης) Από την τελευταία ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, γνωστοποιήθηκε η εις διάκονον χειροτονία τινός Παναγιώτη Μαγκαφά, ιστορικού και φοιτητή θεολογίας. Από μια πρόχειρη αναζήτηση στο ίντερνετ, ο περί ου ο λόγος εμφανίζεται ενεργό μέλος της μασονικής στοάς Lions. Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΘΑ ΤΕΛΕΣΕΙ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΝΟΥ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΠΑΝΣΕΠΤΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ Πατριαρχική Θεία Λειτουργία Χειροτονίαι Πρεσβυτέρου καί Διακόνου Εὐχαρίστως ἀνακοινοῦται ὅτι τήν προσεχῆ Κυριακήν, 8ην τ.μ., ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαῖος προεξάρχων τῆς Θείας Λειτουργίας ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ θά τελέσῃ τήν εἰς Πρεσβύτερον μέν χειροτονίαν τοῦ νέου Ἀρχιγραμματέως τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου Πανοσιολ. Διακόνου κ. Ἰωακείμ Μπίλλη, τήν εἰς διάκονον δέ χειροτονίαν τοῦ Ἐλλογ. κ. Παναγιώτου Μαγκαφᾶ, φοιτητοῦ θεολογίας καί ἱστορικοῦ, μέλλοντος νά διακονήσῃ ἐν τοῖς Πατριαρχείοις. Εἰς τό τέλος τῆς Θεία…