Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης, Αγιορείτες άγιοι - Γραπτό Κήρυγμα (Κυριακή Β' Ματθαίου, Πάντων των Αγιορειτών Αγίων)

εφημέριος του Ι.Ν. αγ. Σπυρίδωνος Τριανδρίας Θεσσαλονίκης
Για τον "Στύλο Ορθοδοξίας" (Μάϊος 2016, αρ.φ. 178)
Αγιορείτες άγιοι
Την Κυριακή αμέσως μετά την Κυριακή των Αγίων Πάντων, τιμούμε τους Αγίους Πατέρες, που ασκήτεψαν στο Αγιώνυμο Όρος, αυτό που ονομάζουμε το Όρος του Άθω ή αλλιώς την Αγιορείτικη Πολιτεία. Τους Αγίους που τιμούμε αυτήν την Κυριακή, η Εκκλησία μας τους επιλέγει μέσα από τον χορό πάντων των Αγίων και τους κατατάσσει στην κατηγορία των Αγιορειτών Πατέρων και Αγίων και Ομολογητών και Ιεραρχών και Μοναστών και Ασκητών και Μαρτύρων.
Οι Αγιορείτες Πατέρες είναι αυτοί οι οποίοι τόσο πολύ αγαπούν και τιμούν το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, της Παρθένου Μαρίας, της Μητέρας μας, που γι’ αυτήν αφιέρωσαν την ζωή τους, αφιερώνουν την πίστη τους.
Είναι αυτοί οι οποίοι βίωσαν, βρέθηκαν στον Ουρανό και άκουσαν πράγματα τα οποία δεν μπορούσαν να πουν και είδαν πράγματα τα οποία δεν μπορούσαν να περιγράψουν. Είναι αυτοί οι γνήσιοι  συνεχιστές αυτής της πραγματικά Θείας Παρουσίας του Θεού μέσα στον κόσμο. Είναι όντως αυτοί τους οποίους αναφέρει η διδασκαλία του πατρός Παϊσίου  του συγχρόνου Αγίου Αγιορείτου Γέροντος. Όπως στο στράτευμα λέγει ο Άγιος Γέροντας, υπάρχει ο τακτικός στρατός, το πεζικό, η αεροπορία και το ναυτικό, αλλά εκτός από αυτά υπάρχουν οι καταδρομείς και οι λοκατζήδες, υπάρχουνε και οι ασυρματιστές οι οποίοι πάνε κάπου πιο μακριά από τους άλλους για να πιάσουν καλύτερο σήμα με το Αρχηγείο να παίρνουν τις εντολές και να κατευθύνουν πως θα γίνει ο πόλεμος. Ετούτοι οι ασυρματιστές στον στρατό τον Ορθόδοξο είναι οι Αγιορείτες Πατέρες, οι οποίοι κάπου απομακρύνονται για να πιάνουν καλύτερη επικοινωνία με τον Θεό. Σα να μιλούν στον ασύρματο με το Θεό, να έχουν άμεση επαφή να μας καθοδηγούν και να μας δείχνουν τον δρόμο της Πίστεως οι σύγχρονοι αυτοί Άγιοι Πατέρες.
Μεταξύ αυτών υπάρχουνε αστέρες και διαμάντια της ερήμου για τους οποίους πολύ λίγα γνωρίζουμε, που έτρεξαν στον ελληνικό χώρο, στην χερσόνησο του Άθω, αλλά και στην εν γένει ορθόδοξο επικράτεια.
Ποιόν να ξεχάσουμε, για ποιόν να μιλήσουμε και ποιόν να αφήσουμε; Τον Πατροκοσμά τον Αιτωλό, τον Ευγένιο Βούλγαρη, τους μεγάλους κολλυβάδες αγίους, τον μεγάλο περίφημο αστέρα, τον φωστήρα της Εκκλησίας, τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη. Μέσα στην χωρία αυτών των Αγιορειτών μεγάλων Πατέρων, Ηγουμένων, απλών Μοναχών, Παπάδων, έχουμε τους μεγάλους Μάρτυρες Αγίους από δεκαοκτώ Μονές. Είναι οι σφαγιασθέντες  και μαρτυρήσαντες υπό του αιρεσιάρχου, κακοδόξου και λατινόφρονος πατριάρχου της Κωνσταντινουπόλεως Ιωάννου Βέκκου. Μας κάνει εντύπωση στην σημερινή εποχή που θυσίασαν την ζωή τους για την αγάπη της Ορθοδοξίας. Στολίζουν την Εκκλησία μας και τους τιμούμε σε δεκαοκτώ διαφορετικές ημερομηνίες μέσα στο εκκλησιαστικό έτος.
Αλλά δυστυχώς, ενώ η Εκκλησία μας τιμά αυτούς τους Αγιορείτες Πατέρες Μάρτυρες και Ομολογητές, κάποιοι ορθόδοξοι αρχιερείς πραγματοποιούν συλλείτουργα και συμπροσεύχονται με τους αιρετικούς παπικούς και πασχίζουν να αναγνωρίσουν τις αιρέσεις ως Εκκλησίες, ακολουθώντας κατά γράμμα το πνεύμα του κακόδοξου Πατριάρχου Βέκκου.
Αδελφοί μου μην κλονίζεσθε, μην ταράζεσθε και μην αμφιβάλλετε. Όλα αυτά τα ανοίγματα, οι συμπροσευχές και τα συλλείτουργα, είναι εκτός της Ορθόδοξης γραμμής. Ξεκάθαρος είμαι και με παρρησία σας λέγω, είναι έξω από την εκκλησιαστική συνείδηση. Η Εκκλησία μας μέχρι τον περασμένο αιώνα δεν ήξερε από τέτοια πράγματα. Τι είδους φιλοδοξίες είναι αυτές;
Να προσευχηθούμε αυτή η ημέρα, να ποτίσει τις συνειδήσεις  των Ορθοδόξων να ακολουθούν γραμμή Ορθόδοξη. Αυτή η ημέρα να φωτίσει και τους ταγούς της Εκκλησίας μας που κάνουν αυτά τα περίεργα ανοίγματα προς τον αιρετικό και αντίχριστο πάπα. Να τους υποδείξει να κατανοήσουν την πλάνη και τον λάθος δρόμο του πήραν. Και να ζητήσουν συγνώμη από το πλήρωμα της Εκκλησίας μας για το σκανδαλισμό και την ταραχή και την στεναχώρια που προκαλούν.
Με την ελπίδα ότι ο Θεός θα συνετίσει αυτούς τους ασύνετους και θα φέρει στην Πίστη την Ορθόδοξή τους ασεβείς και βλάσφημους, ας ευχηθούμε οι Άγιοι Πατέρες του Αγίου Όρους, με τις προσευχές τους, να ελκύσουν την Χάρη του Θεού για εμάς τους αμαρτωλούς. Αμήν!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το άρθρο της Τετάρτης: Δηλώσεις πανικού από τον μητροπολίτη Σιδηροκάστρου

Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης Εφημέριος του Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος Τριανδρίας Θεσσαλονίκης* Άρθρα για το "Ιστολόγιο Κατάνυξις" 2017

Πανικόβλητος ο μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, δεν μπόρεσε να κρατήσει τα προσχήματα. Δείτε στο τέλος του άρθρου το βίντεο με τις δηλώσεις του[1]. Πρόσβαλε τους πάντες για να μείνει στον αφρό. Αλλά αποκαλύφθηκε... Με μηδενικές θεολογικές γνώσεις για το ιεροκανονικό θέμα της διακοπής μνημοσύνου, ένθερμος υπερασπιστής της παναίρεσης του Οικουμενισμού, θιασώτης της δεσποτικής νοοτροπίας και του εξευτελισμού του απλού κληρικού, επικαλέστηκε θεωρίες συνωμοσίας και φανταστικούς εχθρούς για να χλευάσει και να ειρωνευτεί τον πατέρα Φώτιο Τζούρα, ως αδαή, αγράμματο, παίγνιο στα χέρια φανατικών και ακραίων αντιοικουμενιστών...

Δε μου αξίζει τόση αγάπη από όλους σας! Σας ευχαριστώ!

γράφει ο π. Νικόλαος Μανώλης Απαντώ στους εκατοντάδες φίλους μου που τη σημερινή ημέρα των γενεθλίων μου, μου εύχονται εκ καρδίας με προσωπικά μηνύματα κ.α., δι όλων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αν και δεν πιστεύω στην εορτή των γενεθλίων καθώς τη θεωρώ και είναι ξενόφερτη, δεν μπορώ όμως να μην συγκινηθώ από την αγάπη όλων σας που βρήκατε την ευκαιρία να μου την εκφράσετε. Να χετε την ευχή μου, όλοι μαζί στον Παράδεισο.

π.Νικόλαος Μανώλης, Διακοπή Μνημοσύνου (Βήματα προόδου-κτλ.) [ΒΙΝΤΕΟ 2017]

π.Νικόλαος Μανώλης, Διακοπή Μνημοσύνου (Βήματα προόδου-Το αδελφικό μίσος) [ΒΙΝΤΕΟ 2017] Πρόσφατη ομιλία (28-5-2017) του εφημερίου του Ι.Ν. Αγ. Σπυρίδωνος Τριανδρίας Θεσσαλονίκης, π. Νικολάου Μανώλη. Παρακολουθείστε το βίντεο: