Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης, Ξένοι μέσα στην οικογένεια - Γραπτό Κήρυγμα (Κυριακή Δ' από του Πάσχα, Του Παραλύτου)


εφημέριος του Ι.Ν. αγ. Σπυρίδωνος Τριανδρίας Θεσσαλονίκης
Για τον "Στύλο Ορθοδοξίας" (Απρίλιος 2016, αρ.φ. 177)
Ξένοι μέσα στην οικογένεια
Χριστός Ανέστη!
«Άνθρωπον ουκ έχω» μας λέγει το σημερινό Ευαγγέλιο. Ο παράλυτος επί τριάντα οκτώ χρόνια ήταν σε αυτήν την κατάσταση και περίμενε ένα θαύμα. Ξόδεψε τα λεφτά του, τα χρήματά του, την περιουσία του όλη, για να αποκτήσει υγεία. Τα ξόδεψε σε γιατρούς, σε όλους τους περίφημους και γνωστότερους γιατρούς της εποχής του, αλλά υγεία δεν βρήκε και στο τέλος κατάλαβε, πως είναι αυτός και ο Θεός μόνο! Τετ α τετ με το Θεό ήρθε και περίμενε να γίνει το θαύμα, εκεί στις πέντε στοές, στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ. Όπως γινόταν κάποτε-κάποτε, κατέβαινε αοράτως Άγγελος Κυρίου και τάραζε τα ύδατα. Γύρω από την κολυμβήθρα ήταν πολλοί άρρωστοι, που είχαν πλήθος ασθενειών. Όποιος πρώτος έμπαινε στην κολυμβήθρα, αυτός κέρδιζε την υγειά του. Αλλά ο παράλυτος δεν είχε άνθρωπο, ώστε όταν ταραχθεί το ύδωρ να τον βοηθήσει να πέσει μέσα!
Τι ωραίος συμβολισμός για τις ημέρες μας! Αλλά και πόσο υπαρξιακός ο λόγος «άνθρωπον ουκ έχω». Αδελφοί μου, όσο πιο κοντά ήρθαν οι άνθρωποι με τις πολυκατοικίες, όσο πιο κοντά ήρθαμε στις πυκνοκατοικημένες πόλεις, τόσο ξεμακρύναμε ο ένας από τον άλλο. Οι άνθρωποι αποξενώθηκαν μεταξύ τους. Όχι μόνο οι άνθρωποι οι οποίοι ήρθαν από το χωριό κι έχουν χαθεί πια μέσα στην πόλη και δεν βλέπονται και δεν γνωρίζονται. Όχι μόνο οι άνθρωποι οι οποίοι ονομάζονται γείτονες και κατοικούν ο ένας πάνω από τον όροφο του άλλου, αλλά όταν μπαίνουν μέσα στο ασανσέρ και έρθει και κανένας άλλος, αισθάνονται σαν ξένοι. Δεν ξέρουμε να πούμε "καλημέρα", "καλησπέρα", "ποιός είσαι", δε γνωριζόμαστε σχεδόν. Αλλά ακόμα χειρότερα έχουμε ξεχάσει τους συγγενείς μας, τα ξαδέρφια μας για παράδειγμα, δεν τα ξέρουμε. Τα παιδιά μας δεν ξέρουν τα πρώτα τους ξαδέρφια η τα δεύτερα! Που να πούμε για πιο πέρα, τίποτε! Πεθαίνει κάποιος γνωστός μας και όταν το μάθουμε μας φαίνεται λες και ακούσαμε ειδήσεις για έναν άγνωστο κάπου στη Νικαράγουα. Φτάσαμε σε ένα χάλι σήμερα και πιο αποκαλυπτική και ταιριαστή φωνή δεν ακούγεται από το «Άνθρωπον ουκ έχω!»
«Άνθρωπον ουκ έχω!» Κι επιτρέψτε μου να κάνω μόνο μία αναφορά, ας μη πάμε μακριά, ας στρέψουμε το κεφάλι μας κι ας δούμε την οικογένειά μας. Την τραγικότερη, την πιο ξένη, πιο παράδοξη, πιο παράξενη μοναξιά, τη βιώνουν σήμερα οι άνθρωποι μέσα στα σπίτια τους. Μέσα στα σπίτια μας έρχεται η πρόνοια του Θεού και μας τα χαρίζει όλα. Ο άγγελος του κυρίου κατεβαίνει και ταρακουνάει την κολυμβήθρα, μέσα στο σπίτι μας και δεν αντιλαμβανόμαστε καν την κίνηση, το δώρο του Θεού, γιατί οι άνθρωποι τόσο αποξενωμένοι έχουν γίνει, που έχουν αποξενωθεί, όχι μόνο από τον συνάνθρωπο, από τον ίδιο το Θεό και δεν αντιλαμβάνονται τα δώρα του!
Σήμερα, αδελφοί μου, δεν προσευχόμαστε δεν δοξάζουμε το Θεό για αυτά που μας έχει δώσει. Μας χαρίζει ο Θεός πλούσια τα ελέη του! Μας έδωσε μία ευλογημένη οικογένεια, μας έδωσε τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας. Αντί να δοξάζουμε το Θεό, να τον υμνούμε και να λέμε «Σε προσκυνούμε Κύριε για τα δώρα σου!» αυτά τα δώρα, τα υβρίζουμε, τα βλασφημούμε και δια των δώρων αυτών, βλασφημούμε το όνομα του Θεού.
Υπάρχουν ζευγάρια σήμερα που αισθάνονται απομονωμένοι ο ένας από τον άλλο, δηλαδή ο σύζυγος από τη σύζυγο. Αιώνες έχουν να μιλήσουν, χρόνια έχουν να καθίσουν γύρω από ένα οικογενειακό τραπέζι, να ανταλλάξουν πέντε κουβέντες, να τσουγκρίσουν ένα ποτήρι κρασί. Χρόνια δε μιλούνε! Οι σημερινές οικογένειες αποξενώθηκαν. Ο ένας τρώει εδώ, ο άλλος τρώγει παραπέρα, ο άλλος ήρθε φαγωμένος απ’ έξω, δεν μιλούνε. Άντρα και γυναίκα σήμερα στα σπίτια μας, σπάνια θα δεις να πίνουν ένα καφέ μαζί. Έρχεται το θαύμα στο σπίτι μέσα και δεν το αντιλαμβανόμαστε. Όταν καμιά φορά θα κλονιστούμε από κάποια ασθένεια, τότε θα λέμε με παράπονο στο Θεό,  ότι άνθρωπο δεν έχω. Άνθρωπο δεν έχεις; Δεν σου έδωσα;
Και κάτι παππούδες βλέπουμε σήμερα, που από την παραξενιά τους, δεν έχουν ούτε παιδιά, ούτε εγγόνια. Μα και κάτι εγγόνια και παιδιά βλέπουμε σήμερα, που δεν ξέρουν τι θα πει αγάπη και στοργή, και δεν τιμούν τους παππούδες και τις γιαγιάδες! Μέχρι πριν από λίγο καιρό, τους ρίχνανε στα γηροκομεία γιατί δε θέλανε το παππού και την γιαγιά να τους δημιουργεί πρόβλημα. Μόνο τώρα στην κρίση, λόγω οικονομικής ανέχειας, τους παίρνουν από τα γηροκομεία για να παίρνουν την σύνταξη. Είναι αγάπη αυτή;
Υπάρχει κοινωνικό πρόβλημα. Υπάρχει οικογενειακό πρόβλημα. Η κρίση δεν είναι οικονομική. Κυρίως είναι οικογενειακή και κοινωνική. Θέλουμε οικογενειακή, κοινωνική και εθνική μετάνοια. Ας συνέλθουμε!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης, ''Διακόπτω την μνημόνευση του μητροπολίτου κ.Ανθίμου'' [ΒΙΝΤΕΟ 2017]

Κήρυγμα 19/2/2017
Κυριακή της Απόκρεω - Κήρυγμα στο οποίο ο π. Νικόλαος ανακοινώνει τη διακοπή του μνημοσύνου του μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.Ανθίμου.      Κήρυγμα του πρωτοπρ. Νικολάου Μανώλη.
Ι.Ν. Αγ. Σπυρίδωνος Τριανδρίας Θεσσαλονίκης.
Παρακολουθείστε το βίντεο:

Ντροπή! Ο μητροπολίτης Λαγκαδά Ιω. Τασσιάς, με αντιπατερικότητα και δεσποτοκρατία εκδικείται τον π.Φώτιο Βεζύνια

Προχθές, Κυριακή της Ορθοδοξίας, προστέθηκε στους ιερείς της Θεσσαλονίκης που διέκοψαν το μνημόσυνο του μητροπολίτου κ. Ανθίμου, π.Νικόλαο Μανώλη και π.Θεόδωρο Ζήση, και έτερος παραδοσιακός και αγωνιστής ιερέας ο π.Φώτιος Βεζύνιας της μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα προβεί σε χειροτονία ιεροδιακόνου ενός μέλους των Lions

(Σχ. διαχ. Η είδηση μου εστάλη μέσω της ηλεκτρονικής μου διεύθυνσης) Από την τελευταία ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, γνωστοποιήθηκε η εις διάκονον χειροτονία τινός Παναγιώτη Μαγκαφά, ιστορικού και φοιτητή θεολογίας. Από μια πρόχειρη αναζήτηση στο ίντερνετ, ο περί ου ο λόγος εμφανίζεται ενεργό μέλος της μασονικής στοάς Lions. Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΘΑ ΤΕΛΕΣΕΙ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΝΟΥ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΠΑΝΣΕΠΤΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ Πατριαρχική Θεία Λειτουργία Χειροτονίαι Πρεσβυτέρου καί Διακόνου Εὐχαρίστως ἀνακοινοῦται ὅτι τήν προσεχῆ Κυριακήν, 8ην τ.μ., ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαῖος προεξάρχων τῆς Θείας Λειτουργίας ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ θά τελέσῃ τήν εἰς Πρεσβύτερον μέν χειροτονίαν τοῦ νέου Ἀρχιγραμματέως τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου Πανοσιολ. Διακόνου κ. Ἰωακείμ Μπίλλη, τήν εἰς διάκονον δέ χειροτονίαν τοῦ Ἐλλογ. κ. Παναγιώτου Μαγκαφᾶ, φοιτητοῦ θεολογίας καί ἱστορικοῦ, μέλλοντος νά διακονήσῃ ἐν τοῖς Πατριαρχείοις. Εἰς τό τέλος τῆς Θεία…