Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης, Ποιος είναι ο Χριστιανός; - Γραπτό Κήρυγμα Δ' Κυριακής Νηστειών


εφημέριος του Ι.Ν. αγ. Σπυρίδωνος Τριανδρίας Θεσσαλονίκης
Για τον "Στύλο Ορθοδοξίας" (Μάρτιος 2016, αρ.φ. 176)
Ποιός είναι ο Χριστιανός;
Ο άγιος Ιωάννης γεννήθηκε στην Παλαιστίνη γύρω στα 523. Μόνασε από νεαρή ηλικία (16 ετών). Παρακολούθησε ανώτερο κύκλο μορφώσεως. Στην ζωή της ερήμου Σινά αξιοποίησε την σοφία του και ανέβηκε σε υψηλές κορυφές αγιότητας. Είχε και το χάρισμα της θαυματουργίας.
Σε μεγάλη ηλικία έγινε ηγούμενος της μονής του Σινά. Συνέγραψε τριάντα λόγους περί αρετής, όπου ο καθένας λόγος περιλαμβάνει και μία αρετή, ξεκινώντας από τις πιο πρακτικές και ανεβαίνοντας σαν σκαλοπάτια κατέληξε στις θεωρητικά υψηλές. Στη πνευματική ζωή έχουμε βαθμίδες χαμηλές και υψηλές, καταστάσεις κατώτερες και ανώτερες. Γι' αυτό και το σύγγραμμα ονομάζεταιΚλίμακα των αρετών.
Ο Άγιος Ιωάννης κοιμήθηκε στις 30 Μαρτίου το 603, σε ηλικία ογδόντα ετών. Από την αρχή της Σαρακοστής το σύγγραμμά του διαβάζεται σε όλα τα ορθόδοξα μοναστήρια. Επειδή είναι παγκόσμιο κειμήλιο αναλύσεως όλων των παθών και των αρετών, η Εκκλησία τιμά ιδιαίτερα σε αυτή τη πνευματική περίοδο τον συγγραφέα άγιο Ιωάννη της Κλίμακας και το προτείνει για ανάγνωσμα.
Ο Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος, σε έναν από τους λόγους του, μας λέγει ποιός είναι ο χριστιανόςΕίναι η απομίμησις του Χριστού - όσο είναι δυνατό στον άνθρωπο - και στα λόγια και στα έργα και στη σκέψη. Πιστεύει δε ορθά και αλάνθαστα στην Αγία Τριάδα.
Χριστιανός λοιπόν, είναι αυτός που μιμείται το Χριστό και στα λόγια και στα έργα και στη σκέψη. Έχει μέσα του το Χριστό, έχει νου Χριστού, τα έργα του είναι έργα Χριστού, τα λόγια του είναι λόγια Χριστού. Επιπροσθέτως, έχει ορθή αντίληψη, πιστεύει αλάνθαστα για την Αγία Τριάδα, έχει δηλαδή χριστολογική και τριαδολογική πίστη ορθή. Πιστεύει σωστά στα δόγματα της Εκκλησίας μας. Και έχει αντίληψη του Χριστού, ποιός είναι ο Χριστός στη ζωή του και προσπαθεί να μιμηθεί το Χριστό κατά το δυνατόν και στα δόγματα περί της Τριάδος έχει σωστή αντίληψη.
Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει κάτι απλό: ότι όποιος δεν πιστεύει σωστά στην Αγία Τριάδα, δεν είναι χριστιανός. Και διερωτάται εύλογα κάποιος, γιατί οι Πατριάρχες μας ονομάζουν «χριστιανικές Εκκλησίες», ένα σωρό «Εκκλησίες» που υπάρχουν στον κόσμο και που δεν έχουν αντίληψη σωστή περί της Αγίας Τριάδος; Για παράδειγμα, οι παπικοί δεν πιστεύουν στην Αγία Τριάδα που πιστεύουμε εμείς. Δεν πιστεύουν δηλαδή ότι μία είναι η αρχή. Ότι ο Πατέρας γεννά τον Υιό και εκπορεύει το Άγιο Πνεύμα. Αυτοί πιστεύουν ότι δύο είναι οι αρχές, ότι ο Πατέρας και ο Υιός εκπορεύει το Άγιο Πνεύμα, υποβιβάζοντας το Άγιο Πνεύμα. Και το κάνουν αυτό γιατί στη θέση του Αγίου Πνεύματος, ανεβάζουν τον Πάπα, τον οποίο έχουν εδώ στη γη σαν ίσο και όμοιο με το Θεό.
Σπουδαίος αυτός ο αντιαιρετικός λόγος του Αγίου! Χριστιανός για τον Άγιο Ιωάννη της Κλίμακος, είναι αυτός που μιμείται τα έργα, τα λόγια και τη σκέψη του Χριστού και αυτός ο οποίος έχει ορθή πίστη για την Αγία Τριάδα. Λέμε για παράδειγμα ότι στο λεγόμενο Π.Σ.Ε - Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών (μάλλον, Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιρέσεων), αποφάσισαν οι Πατριάρχες και οι άλλοι εκπρόσωποι εκεί, να έχουν δικαίωμα συμμετοχής σ’ αυτό, όσοι από τους «χριστιανούς» του κόσμου, των διαφόρων δογμάτων, πιστεύουν στην Αγία Τριάδα. Συμμετέχουν λοιπόν κάποιες κατηγορίες προτεσταντών, που πιστεύουν στην Αγία Τριάδα, οι παπικοί που ανήκουν με τον τρόπο τους κι αυτοί, και οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Μα καλά, ίδια Αγία Τριάδα έχουμε εμείς με τον Πάπα; Αφού αν αλλάξεις έστω και κάτι από τα δόγματα είσαι αιρετικός. Ένα πράγμα να αλλάξεις, και να πεις για παράδειγμα, πως ο Χριστός δεν ήταν ακριβώς άνθρωπος και Θεός. Ήταν λιγότερο άνθρωπος η ήταν λιγότερο Θεός, μόνο αυτό να πεις, είσαι αιρετικός, έπεσες σε αίρεση. Δεν πιστεύεις δηλαδή όπως πιστεύει η Ορθοδοξία. Όποτε δεν είσαι του Θεού, δεν είσαι Ορθόδοξος, δεν έχεις λοιπόν και την επωνυμία «Χριστιανός».
Δεν θα έπρεπε λοιπόν οι Πατριάρχες μας να λένε χριστιανούς, ούτε τους παπικούς, ούτε τους προτεστάντες, ούτε τους ευαγγελικούς, ούτε τους αγγλικανούς. Όχι, δεν είναι χριστιανοί, γιατί δεν πιστεύουν σωστά στο δόγμα της Αγίας Τριάδος. Αυτή είναι μία καταλυτική, πολύ σημαντική αντιαιρετική επισήμανση του αγίου Ιωάννη. Ας έχουμε τις πρεσβείες του και ας μας στηρίζει στην πορεία μας μέσα στην αγία του Θεού Ορθόδοξη Εκκλησία. Αμήν!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Προσβλητικό ποίημα για τη Σημαία μας σε παιδάκι νηπιαγωγείου στη Δράμα!

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης         Ἔχει μεγάλη εὐθύνη ἡ ἑλληνική πολιτεία πού ἀφαίρεσε ἀπό τό Ὑπουργεῖο Παιδείας τή λέξη “Ἐθνική”. Εἶναι κοινή διαπίστωση πιά πώς μέ τό πέρασμα τῶν χρόνων ἔχει χαραχτεῖ μία ἀντιεθνική καί ἀντιχριστιανική ἀγωγή στό δημόσιο σχολεῖο. Ὁ Ἐθνικός ὕμνος, Ὁ ἐκκλησιασμός, ἡ ἑορτή τῶν τριῶν Ἱεραρχῶν, ἡ πρωινή προσευχή, ὁ ἁγιασμός τῆς νέας σχολικῆς περιόδου, τό μάθημα τῶν θρησκευτικῶν, τό μάθημα τῆς Ἱστορίας, ὅλα βρίσκονται σέ κρίση καί ἀμφισβήτηση ἀπό τά νέα προγράμματα σπουδῶν καί τήν ἀθεϊστική νοοτροπία τῶν ἰθυνόντων. Ἄν προστεθεῖ στό νοσηρό περιβάλλον τοῦ σχολείου καί ἡ ἀλόγιστη, ἑωσφορική καί νεοταξική προπαγάνδα ὑπέρ τῆς ὁμοφυλοφιλίας ἔχουμε ἕνα ἐκρηκτικό μίγμα. Στίς χρωματικές ἀποχρώσεις τῶν gay pride πού ἐμπνέονται ἀπό τό παρδαλό δαιμόνιο τῆς βρωμερῆς ἁμαρτίας, παραπέμπει ἀκόμα καί αὐτό τό ἀπίστευτο περιστατικό σέ νηπιαγωγεῖο τῆς Δράμας. Ἀνακάλυψα αὐτήν τήν εἴδηση σέ προσωπικό λογαριασμό χρήστη στό facebook καί σᾶς τήν παραθέτω. Δεῖτε καί καμαρῶστε...

ΡΑΓΔΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Ένοχος για Σχίσμα ο π. Νικόλαος Μανώλης - Παραπέμπεται στο συνοδικό δικαστήριο

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης Ὁμόφωνα τὸ καταγέλαστο ἐπισκοπικὸ δικαστήριο τῆς μοχθηρᾶς μητροπόλεως Θεσσαλονίκης ἀπεφάσισε πὼς ὁ γράφων, π. Νικόλαος Μανώλης, εἶναι ἔνοχος γιὰ τὰ ἀδικήματα τοῦ σχίσματος, τῆς ἀπείθειας καὶ καταφρόνηση τῆς προϊσταμένης του ἐκκλησιαστικῆς ἀρχῆς, τοῦ σκανδαλισμοῦ τῶν πιστῶν, τῆς ἐξύβρισης καὶ τῆς συκοφαντίας.

Θεολογική Ημερίδα "ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ & ΚΟΛΥΜΠΑΡΙ δύο χρόνια μετά", ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΑΦΙΣΑ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης Σᾶς παρουσιάζω τό Δελτίο Τύπου, τήν ἀφίσα καί τό πρόγραμμα τῆς Ἡμερίδας πού διοργανώνουν τά τέσσερα ἀγωνιστικά σωματεῖα μας γιά τήν Ὀρθοδοξία, τήν ψευδο - σύνοδο τοῦ Κολυμπαρίου καί τήν Ὀρθόδοξη Ἀντίσταση (διακοπή μνημοσύνου - ἀποτείχιση). Ἡ ἡμερίδα θά πραγματοποιηθεῖ τό Σάββατο 16 Ἰουνίου 2018 στό Grand Hotel Palace καί θά δώσει ἀπαντήσεις στόν πιστό λαό, πού ἀγωνιᾶ γιά τήν κατάσταση τῆς Ἐκκλησίας.