Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης, Για εμάς και τους άλλους - Ευαγγέλιο της Κυριακής ΙΣτ' Ματθαίου (Γραπτό Κήρυγμα)

εφημέριος του Ι.Ν. αγ. Σπυρίδωνος Τριανδρίας Θεσσαλονίκης
Για τον "Στύλο Ορθοδοξίας" (Δεκέμβριος 2015, αρ.φ. 173)
Ευαγγέλιο Κυριακής ΙΣτ΄  Ματθαίου (Ταλάντων) (Ματ. κε΄  14-30)
Για εμάς και τους άλλους
Κυριακή ΙΣτ΄  Ματθαίου αδελφοί μου η σημερινή, η λεγομένη Κυριακή των Ταλάντων.  Σε αυτήν Ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός, ανέπτυξε την περίφημη παραβολή των Ταλάντων.   Μας διδάσκει ότι, σε κάθε άνθρωπο έχει δώσει τάλαντα, δηλαδή χαρίσματα, ικανότητες, δυνατότητες.  Σε άλλον πέντε, σε άλλον δύο, σε άλλον ένα, ανάλογα με τη δύναμη του καθενός.  Έδωσε την ανάλογη ποσότητα χαρισμάτων, να τα εργαστεί, να τα αυξήσει και με τα τάλαντα αυτά, τον κόπο του, αλλά και τη βοήθεια Του Θεού, να εισέλθει στη Βασιλεία των ουρανών.
Σε έναν δούλο Του, έδωσε πέντε τάλαντα.  Αυτός εργάστηκε, τα έκανε δέκα και τα επέστρεψε στον Κύριο.  Σε έναν δεύτερο έδωσε δύο, εκείνος εργάστηκε, τα έκανε τέσσερα και τα έδωσε στον Κύριο, όταν επέστρεψε να του ζητήσει λόγο. Ένας  τρίτος δούλος όμως, που ήταν πονηρός και φοβόταν, που δεν αγαπούσε τον Κύριο, επειδή πίστευε ότι θα τον αδικήσει, πήγε κι έθαψε το τάλαντό του.  Δεν το εργάστηκε, δεν το δούλεψε, δεν το εκμεταλλεύτηκε.  Το έθαψε και όταν γύρισε Ο Κύριος και του ζήτησε λόγο, του λέγει:  «Ένα μου έδωσες, παρ’ το πίσω».  Τότε του λέγει Ο Κύριος του:  «Δεν ήσουν τόσο έξυπνος ώστε, εφόσον δε μπορούσες να εργαστείς  αυτό το τάλαντο, να το δώσεις στους τραπεζίτες και όταν θα επέστρεφα να έπαιρνα και τον τόκο μου;».
Πολύ χαρακτηριστικό αυτό το Ευαγγέλιο!  Ο Θεός μας δίνει τάλαντα και περιμένει από εμάς να εργαστούμε.  Με τη βοήθεια των ταλάντων να αυξηθούμε πνευματικά και να βοηθήσουμε κι ένα σωρό κόσμο, που υπάρχει γύρω μας.  
Γράφει ο ιερός Χρυσόστομος πως «αξίζει να καταθέσουμε και χρήματα και προθυμία και προστασία και όλα για την ωφέλεια του πλησίον. Διότι τάλαντα εδώ είναι η δυνατότητα που διαθέτει καθένας, είτε για να προστατέψει, είτε σε χρήματα, είτε δυνατότητα διδασκαλίας, είτε σε οποιοδήποτε παρόμοιο πράγμα. Ας μη προφασίζεται κανένας ότι ένα μόνο τάλαντο έχω και δεν μπορώ να κάνω τίποτε. Διότι μπορείς και με ένα να προκόψεις… Ο Θεός μας προίκισε με τάλαντα και μας έδωσε τη δυνατότητα του λόγου, και τα χέρια και τα πόδια και τη σωματική δύναμη και το νου και τη φρόνηση, για να τα χρησιμοποιήσουμε όλα αυτά και για τη δική μας σωτηρία, αλλά και για την ωφέλεια του πλησίον. Διότι ο λόγος δεν είναι χρήσιμος μόνο για να υμνούμε και ευχαριστούμε, αλλ είναι χρήσιμος και για να διδάσκουμε και να συμβουλεύουμε. Και αν μεν τον χρησιμοποιήσουμε γι’ αυτό το σκοπό, μιμούμαστε τον Δεσπότη. Αν όμως όχι, τότε μιμούμαστε το διάβολο».
Με τη βοήθεια του Θεού και τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος ας εργαστούμε τα Τάλαντα που διαθέτουμε, προς Σωτηρία. Αμήν!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το άρθρο της Τετάρτης: Δηλώσεις πανικού από τον μητροπολίτη Σιδηροκάστρου

Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης Εφημέριος του Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος Τριανδρίας Θεσσαλονίκης* Άρθρα για το "Ιστολόγιο Κατάνυξις" 2017

Πανικόβλητος ο μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, δεν μπόρεσε να κρατήσει τα προσχήματα. Δείτε στο τέλος του άρθρου το βίντεο με τις δηλώσεις του[1]. Πρόσβαλε τους πάντες για να μείνει στον αφρό. Αλλά αποκαλύφθηκε... Με μηδενικές θεολογικές γνώσεις για το ιεροκανονικό θέμα της διακοπής μνημοσύνου, ένθερμος υπερασπιστής της παναίρεσης του Οικουμενισμού, θιασώτης της δεσποτικής νοοτροπίας και του εξευτελισμού του απλού κληρικού, επικαλέστηκε θεωρίες συνωμοσίας και φανταστικούς εχθρούς για να χλευάσει και να ειρωνευτεί τον πατέρα Φώτιο Τζούρα, ως αδαή, αγράμματο, παίγνιο στα χέρια φανατικών και ακραίων αντιοικουμενιστών...

Δε μου αξίζει τόση αγάπη από όλους σας! Σας ευχαριστώ!

γράφει ο π. Νικόλαος Μανώλης Απαντώ στους εκατοντάδες φίλους μου που τη σημερινή ημέρα των γενεθλίων μου, μου εύχονται εκ καρδίας με προσωπικά μηνύματα κ.α., δι όλων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αν και δεν πιστεύω στην εορτή των γενεθλίων καθώς τη θεωρώ και είναι ξενόφερτη, δεν μπορώ όμως να μην συγκινηθώ από την αγάπη όλων σας που βρήκατε την ευκαιρία να μου την εκφράσετε. Να χετε την ευχή μου, όλοι μαζί στον Παράδεισο.

π.Νικόλαος Μανώλης, Διακοπή Μνημοσύνου (Βήματα προόδου-κτλ.) [ΒΙΝΤΕΟ 2017]

π.Νικόλαος Μανώλης, Διακοπή Μνημοσύνου (Βήματα προόδου-Το αδελφικό μίσος) [ΒΙΝΤΕΟ 2017] Πρόσφατη ομιλία (28-5-2017) του εφημερίου του Ι.Ν. Αγ. Σπυρίδωνος Τριανδρίας Θεσσαλονίκης, π. Νικολάου Μανώλη. Παρακολουθείστε το βίντεο: