«Ένα βιβλίο προϊόν απλοϊκής διδαχής» Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης - Ο θάνατος και τα μετά θάνατον (Βιβλιοπαρουσίαση) [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & ΒΙΝΤΕΟ-2015]

Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης - Ο θάνατος και τα μετά θάνατον, παρουσίαση (Video - 2015).jpg
Θέματα ανάρτησης:  Παρουσίαση του νέου βιβλίου του π. Θεόδωρου Ζήση με τίτλο:  «Ο θάνατος και τα μετά θάνατον».  
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
(Η περίληψη είναι κόπος και σπουδή μιας πνευματικής μου κόρης. Η επεξεργασία του Βίντεο είναι κόπος και σπουδή των τεχνικών του Ιστολογίου “Κατάνυξις” (ενίοτε και άλλων). Να ’χουν όλοι τους την ευχή μου!) π. Νικόλαος Μανώλης
Στο βίντεο που ακολουθεί, ο π. Θεόδωρος Ζήσης παρουσιάζει το νέο, αξιόλογο βιβλίο του με τίτλο «Ο θάνατος και τα μετά θάνατον».  Το βιβλίο αυτό αποτελεί καρπό των συνάξεων των ενοριτών του Ιερού Ναού Αγίου Αντωνίου, κατά τα έτη 1994-1995.  Στο βίντεο παρουσιάζονται ο πρόλογος, τα περιεχόμενά του, μία ενότητα και δύο χαριτωμένες διηγήσεις από το Γεροντικό.
Αρχικά ομιλεί ο π. Θεόδωρος για τον πρόλογο του βιβλίου του. Μας λέγει, ότι ο θάνατος είναι αναπόφευκτη και αναγκαία πραγματικότητα, από την οποία δεν εξαιρείται κανείς.  Ο άνθρωπος όμως, παρεξηγεί το μυστήριο του θανάτου, επειδή αγνοεί ότι είναι σχέδιο Θεού.  Μας πληροφορεί ότι το βιβλίο δεν είναι προϊόν επιστημονικής θεολογικής έρευνας, αλλά προϊόν απλοϊκής διδαχής, η οποία απευθύνεται σε ποικίλου μορφωτικού επιπέδου πιστούς και είναι απλό και κατανοητό.
Συνεχίζει ο π. Θεόδωρος, αναφερόμενος  συνοπτικά στα κεφάλαια του βιβλίου του και τις ενότητές τους.  Τα κεφάλαια έχουν ως εξής:
  1. Η θνητότητα του ανθρώπου.
  2. Τα μετά τον θάνατον συμβαίνοντα.
  3. Η χριστιανική αντιμετώπιση του θανάτου.
  4. Παρηγορία πενθούντων.  Οι παραμυθητικές επιστολές του Μεγάλου  Βασιλείου.
Κατόπιν, ο σεβαστός πατέρας Θεόδωρος αναγιγνώσκει την ενότητα αυτή, που φέρει τον τίτλο «Η ωφέλεια των μνημοσύνων», η οποία αποτελεί περίληψη σχετικής σειράς μαθημάτων του.  Μας λέγει για την δια βίου φροντίδα, που οφείλουμε να έχουμε για τους κεκοιμημένους μας, κυρίως με τη συμμετοχή των πενθούντων στην Θεία Ευχαριστία, την προετοιμασία των δώρων αυτής και την τήρηση των μνημοσύνων που προβλέπει η Εκκλησία μας.
Στη συνέχεια αναφέρεται στο διαχωρισμό των ψυχών των κεκοιμημένων σε τρεις κατηγορίες και την αντίστοιχη ωφέλειά τους από τα μνημόσυνα.   Μας λέγει λοιπόν, γι’ αυτούς που αμάρτησαν θανάσιμα, έφυγαν αμετανόητοι και οδηγήθηκαν από τα τελώνια στην κόλαση, ότι τα μνημόσυνα ανακουφίζουν τις ψυχές τους, τις δροσίζουν και χαλαρώνει  η ένταση της κολάσεως που ζουν.  Οι δίκαιοι και οι Άγιοι, που η ζωή τους ήταν αφιερωμένη στο Θεό και τους ανθρώπους και οδηγήθηκαν από τους Αγγέλους κατ’ ευθείαν στον παράδεισο,  λαμβάνουν πρόσθετη δόξα με τα μνημόσυνα.  Τέλος μας λέγει για τη μέση τάξη των ψυχών, που δεν ήταν μεγάλοι αμαρτωλοί, αλλά δεν πρόλαβαν να κάνουν έργα μετανοίας, ότι περνούν ένα διάστημα, δοκιμαζόμενοι από τα τελώνια, αλλά τελικά γλιτώνουν την ταλαιπωρία, βοηθούμενοι από τα μνημόσυνα.
Κατόπιν διευκρινίζει ο π. Θεόδωρος, ότι όπου βρεθεί η ψυχή μετά θάνατον εκεί παραμένει, με μοναδική εξαίρεση κάποιων περιπτώσεων, όπου μεγάλοι Άγιοι με πολλές κι επίμονες προσευχές, κατάφεραν να μεταφέρουν αμαρτωλούς από την κόλαση στον παράδεισο, κάνοντας όμως σκοπό της ζωής τους τη σωτηρία αυτών των ψυχών.
Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση του βιβλίου του ο πατέρας Θεόδωρος, αναγιγνώσκει δύο εξαιρετικές διηγήσεις από το Γεροντικό, που μας διδάσκουν τη μεγάλη ωφέλεια των ψυχών από τα μνημόσυνα και τις Θείες Λειτουργίες, που σε συνδυασμό με τις αγαθοεργίες και τις ελεημοσύνες, παρέχουν πολύ μεγάλη ανακούφιση στους κεκοιμημένους μας.

Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης - Ο θάνατος και τα μετά θάνατον, παρουσίαση [ΒΙΝΤΕΟ-2015]
Ιερός Ναός Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης - Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης Ομ. καθηγητής  Α.Π.Θ. Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015 (18/11/2015) http://impantokratoros.gr/8AFCD2A7.el.aspx