Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Εκ βεβαίου θανάτου σέσωκας ημάς» Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης – Εορτή Αγίας Σκέπης της Θεοτόκου [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & mp3-2015]

Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης - Εορτή Αγίας Σκέπης της Θεοτόκου (mp3-2015).jpg
Θέματα ανάρτησης:  Συνεορτασμός της εορτής της Αγίας Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου και της εθνικής επετείου του «ΟΧΙ».  Περιγραφή θαυμάτων της Υπεραγίας Θεοτόκου κατά τον Ιταλογερμανικό ζυγό.
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
(Η περίληψη είναι κόπος και σπουδή μιας πνευματικής μου κόρης. Η επεξεργασία του Βίντεο είναι κόπος και σπουδή των τεχνικών του Ιστολογίου “Κατάνυξις” (ενίοτε και άλλων). Να ’χουν όλοι τους την ευχή μου!) π. Νικόλαος Μανώλης
Η Εκκλησία μας εορτάζει σήμερα την εορτή της Αγίας Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου.  Αρχικά, όπως μας αναφέρει ο π. Θεόδωρος Ζήσης, εορταζόταν την 1η Οκτωβρίου, όπως είχε καθιερωθεί στο Βυζάντιο, με αφορμή όραμα που είχε ο Άγιος Ανδρέας, ο δια Χριστόν σαλός, μέσα στο Ναό της Παναγίας Βλαχερνών, όπου παρουσιάσθηκε η Θεοτόκος Μαρία, συνοδευόμενη από Αγίους και Αγγέλους και αφού μπήκε στο Ιερό και προσκύνησε, πήγε στο σολέα, έβγαλε το μαφόριό της και σκέπασε το Εκκλησίασμα. Στη συνέχεια όμως, με απόφαση της Ιεράς Συνόδου το 1952, εορτάζεται την 28η Οκτωβρίου, διότι η Υπεραγία Θεοτόκος και πάλι σκέπασε το Έθνος μας, το διέσωσε και το απελευθέρωσε από τον Ιταλογερμανικό ζυγό.
Μας περιγράφει ο σεβαστός πατέρας Θεόδωρος, πώς ο Χίτλερ ήθελε να προωθήσει τα πολεμικά του σχέδια, πόσο σθεναρά αντιστάθηκαν οι ήρωές μας στις γιγάντιες γερμανικές δυνάμεις, συντελώντας στην ήττα τους από τους Ρώσους.  Μα πάνω απ’ όλα μας λέγει, ότι η Μεγαλόχαρη προστάτεψε και βοήθησε το Γένος μας με θαυματουργικές επεμβάσεις, ώστε να μην καμφθεί από την τριπλή κατοχή και να αντιστέκεται ανυπότακτο.
Κατόπιν, μας δίνει μια γεύση για τον τρόπο αντιμετώπισης του αγώνα του Έθνους μας, από τα άρθρα των δημοσιογράφων εκείνης της εποχής, που τόνιζαν τη σημασία του Σταυρού και την ευλογία της Παναγίας, αλλά και του βασιλέα Γεωργίου Β΄, που επικαλέστηκε τη βοήθεια του Θεού και της Παναγίας μας σε κείνους τους δύσκολους καιρούς.  
Συνεχίζει περιγράφοντας ένα θαύμα της Παναγίας Σκριπούς της Ορχομενίτισσας, που ακινητοποίησε τέσσερα γερμανικά τανκς, τα οποία επιχείρησαν να καταστρέψουν τον Ορχομενό, κατά τη μαρτυρία Γερμανού αξιωματικού, ο οποίος κατόπιν πήγε σε ένα Ιερό Ναό και είδε την εικόνα της Παναγίας, της γυναίκας εκείνης δηλαδή που έσωσε τον τόπο εκείνο.
Κατόπιν αναφέρεται στον π. Θεοφύλακτο Μαρινάκη, ο οποίος περιγράφει πολλά θαύματα σωτηρίας Ελλήνων μέσα από το βιβλίο του «Παναγίες θαυματουργές», όπως τη διάσωση εικόνας και κανδήλας της Παναγίας στην Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Σαλαμίνος, τη διάσωση κατοίκων της Ελασσόνας με επέμβαση της Παναγίας της Ολυμπιώτισσας, τη διάσωση εικόνας της Παναγίας Παμμακάριστου στο Μοναστήρι της Παναγίας Κορώνης στην Καρδίτσα και πολλές άλλες διασώσεις με θαυματουργική επέμβαση της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Στη συνέχεια, ο π. Θεόδωρος Ζήσης ομιλεί σχετικά με ένα θαύμα της Παναγίας, που έλαβε χώρα στον ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης.  Μας διηγείται ότι πριν 15 χρόνια επέτρεψε η Παναγία να πληροφορηθεί ο ίδιος και ένας αείμνηστος επίτροπος του Ιερού Ναού σχετικά με μια επιγραφή χαραγμένη στο κάτω μέρος του ασημένιου πουκαμίσου της ιερής εικόνας της Παναγίας  που υπάρχει στον Ναό, η οποία περιγράφει το ιστορικό του θαύματος, για τη θαυματουργική δηλαδή επέμβαση της Υπεραγίας Θεοτόκου και τη σωτηρία πέντε ανθρώπων.
Τη σύντομη αυτή περιγραφή, έρχεται να εμπλουτίσει ο π. Θεόδωρος, αναφερόμενος σε λεπτομερέστερη διήγηση του π. Κωνσταντίνου Χαλβατζάκη,  ο οποίος έδωσε σημαντικά στοιχεία για το θαύμα της εικόνας της Παναγίας Διασώζουσας.
Μας ομιλεί για μια οικογένεια από την Καβάλα, τα μεγαλύτερα παιδιά της οποίας γίνανε αντιστασιακοί και καταζητούνταν από τους Γερμανούς.  Μετά από καταδίωξη, βρήκαν άσυλο στον Άγιο Αντώνιο και διασώθηκαν με θαυματουργικό τρόπο από την Παναγιά μας.  Εκπληρώνοντας το τάμα της διάσωσής τους, ασήμωσαν το πουκάμισο της εικόνας της Παναγίας και ο Ηγούμενος συνέταξε την εν λόγω επιγραφή.
Ως επίλογο ο π. Θεόδωρος διατύπωσε την ανησυχία του, ότι και στις μέρες μας επικρατεί κατοχή εσωτερική, αφού η Ορθοδοξία βάλλεται πανταχόθεν, διατηρώντας όμως την ελπίδα ότι η Παναγιά μας θα μας βοηθήσει, έστω και το μικρό λείμμα πιστών, και θα μας σκεπάσει όπως πάντα.

Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης – Εορτή Αγίας Σκέπης της Θεοτόκου 
[mp3-2015]
Ιερός Ναός Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης - Αρχείο mp3- Εκφ. 28/10/2015 Μέγεθος: 28,7 MB- Διάρκεια: 00:31:22 (29/10/2015) http://impantokratoros.gr/2E25F471.el.aspx

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το άρθρο της Τετάρτης: Δηλώσεις πανικού από τον μητροπολίτη Σιδηροκάστρου

Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης Εφημέριος του Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος Τριανδρίας Θεσσαλονίκης* Άρθρα για το "Ιστολόγιο Κατάνυξις" 2017

Πανικόβλητος ο μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, δεν μπόρεσε να κρατήσει τα προσχήματα. Δείτε στο τέλος του άρθρου το βίντεο με τις δηλώσεις του[1]. Πρόσβαλε τους πάντες για να μείνει στον αφρό. Αλλά αποκαλύφθηκε... Με μηδενικές θεολογικές γνώσεις για το ιεροκανονικό θέμα της διακοπής μνημοσύνου, ένθερμος υπερασπιστής της παναίρεσης του Οικουμενισμού, θιασώτης της δεσποτικής νοοτροπίας και του εξευτελισμού του απλού κληρικού, επικαλέστηκε θεωρίες συνωμοσίας και φανταστικούς εχθρούς για να χλευάσει και να ειρωνευτεί τον πατέρα Φώτιο Τζούρα, ως αδαή, αγράμματο, παίγνιο στα χέρια φανατικών και ακραίων αντιοικουμενιστών...

Δε μου αξίζει τόση αγάπη από όλους σας! Σας ευχαριστώ!

γράφει ο π. Νικόλαος Μανώλης Απαντώ στους εκατοντάδες φίλους μου που τη σημερινή ημέρα των γενεθλίων μου, μου εύχονται εκ καρδίας με προσωπικά μηνύματα κ.α., δι όλων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αν και δεν πιστεύω στην εορτή των γενεθλίων καθώς τη θεωρώ και είναι ξενόφερτη, δεν μπορώ όμως να μην συγκινηθώ από την αγάπη όλων σας που βρήκατε την ευκαιρία να μου την εκφράσετε. Να χετε την ευχή μου, όλοι μαζί στον Παράδεισο.

π.Νικόλαος Μανώλης, Διακοπή Μνημοσύνου (Βήματα προόδου-κτλ.) [ΒΙΝΤΕΟ 2017]

π.Νικόλαος Μανώλης, Διακοπή Μνημοσύνου (Βήματα προόδου-Το αδελφικό μίσος) [ΒΙΝΤΕΟ 2017] Πρόσφατη ομιλία (28-5-2017) του εφημερίου του Ι.Ν. Αγ. Σπυρίδωνος Τριανδρίας Θεσσαλονίκης, π. Νικολάου Μανώλη. Παρακολουθείστε το βίντεο: