Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Εκ βεβαίου θανάτου σέσωκας ημάς» Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης – Εορτή Αγίας Σκέπης της Θεοτόκου [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & mp3-2015]

Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης - Εορτή Αγίας Σκέπης της Θεοτόκου (mp3-2015).jpg
Θέματα ανάρτησης:  Συνεορτασμός της εορτής της Αγίας Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου και της εθνικής επετείου του «ΟΧΙ».  Περιγραφή θαυμάτων της Υπεραγίας Θεοτόκου κατά τον Ιταλογερμανικό ζυγό.
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
(Η περίληψη είναι κόπος και σπουδή μιας πνευματικής μου κόρης. Η επεξεργασία του Βίντεο είναι κόπος και σπουδή των τεχνικών του Ιστολογίου “Κατάνυξις” (ενίοτε και άλλων). Να ’χουν όλοι τους την ευχή μου!) π. Νικόλαος Μανώλης
Η Εκκλησία μας εορτάζει σήμερα την εορτή της Αγίας Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου.  Αρχικά, όπως μας αναφέρει ο π. Θεόδωρος Ζήσης, εορταζόταν την 1η Οκτωβρίου, όπως είχε καθιερωθεί στο Βυζάντιο, με αφορμή όραμα που είχε ο Άγιος Ανδρέας, ο δια Χριστόν σαλός, μέσα στο Ναό της Παναγίας Βλαχερνών, όπου παρουσιάσθηκε η Θεοτόκος Μαρία, συνοδευόμενη από Αγίους και Αγγέλους και αφού μπήκε στο Ιερό και προσκύνησε, πήγε στο σολέα, έβγαλε το μαφόριό της και σκέπασε το Εκκλησίασμα. Στη συνέχεια όμως, με απόφαση της Ιεράς Συνόδου το 1952, εορτάζεται την 28η Οκτωβρίου, διότι η Υπεραγία Θεοτόκος και πάλι σκέπασε το Έθνος μας, το διέσωσε και το απελευθέρωσε από τον Ιταλογερμανικό ζυγό.
Μας περιγράφει ο σεβαστός πατέρας Θεόδωρος, πώς ο Χίτλερ ήθελε να προωθήσει τα πολεμικά του σχέδια, πόσο σθεναρά αντιστάθηκαν οι ήρωές μας στις γιγάντιες γερμανικές δυνάμεις, συντελώντας στην ήττα τους από τους Ρώσους.  Μα πάνω απ’ όλα μας λέγει, ότι η Μεγαλόχαρη προστάτεψε και βοήθησε το Γένος μας με θαυματουργικές επεμβάσεις, ώστε να μην καμφθεί από την τριπλή κατοχή και να αντιστέκεται ανυπότακτο.
Κατόπιν, μας δίνει μια γεύση για τον τρόπο αντιμετώπισης του αγώνα του Έθνους μας, από τα άρθρα των δημοσιογράφων εκείνης της εποχής, που τόνιζαν τη σημασία του Σταυρού και την ευλογία της Παναγίας, αλλά και του βασιλέα Γεωργίου Β΄, που επικαλέστηκε τη βοήθεια του Θεού και της Παναγίας μας σε κείνους τους δύσκολους καιρούς.  
Συνεχίζει περιγράφοντας ένα θαύμα της Παναγίας Σκριπούς της Ορχομενίτισσας, που ακινητοποίησε τέσσερα γερμανικά τανκς, τα οποία επιχείρησαν να καταστρέψουν τον Ορχομενό, κατά τη μαρτυρία Γερμανού αξιωματικού, ο οποίος κατόπιν πήγε σε ένα Ιερό Ναό και είδε την εικόνα της Παναγίας, της γυναίκας εκείνης δηλαδή που έσωσε τον τόπο εκείνο.
Κατόπιν αναφέρεται στον π. Θεοφύλακτο Μαρινάκη, ο οποίος περιγράφει πολλά θαύματα σωτηρίας Ελλήνων μέσα από το βιβλίο του «Παναγίες θαυματουργές», όπως τη διάσωση εικόνας και κανδήλας της Παναγίας στην Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Σαλαμίνος, τη διάσωση κατοίκων της Ελασσόνας με επέμβαση της Παναγίας της Ολυμπιώτισσας, τη διάσωση εικόνας της Παναγίας Παμμακάριστου στο Μοναστήρι της Παναγίας Κορώνης στην Καρδίτσα και πολλές άλλες διασώσεις με θαυματουργική επέμβαση της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Στη συνέχεια, ο π. Θεόδωρος Ζήσης ομιλεί σχετικά με ένα θαύμα της Παναγίας, που έλαβε χώρα στον ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης.  Μας διηγείται ότι πριν 15 χρόνια επέτρεψε η Παναγία να πληροφορηθεί ο ίδιος και ένας αείμνηστος επίτροπος του Ιερού Ναού σχετικά με μια επιγραφή χαραγμένη στο κάτω μέρος του ασημένιου πουκαμίσου της ιερής εικόνας της Παναγίας  που υπάρχει στον Ναό, η οποία περιγράφει το ιστορικό του θαύματος, για τη θαυματουργική δηλαδή επέμβαση της Υπεραγίας Θεοτόκου και τη σωτηρία πέντε ανθρώπων.
Τη σύντομη αυτή περιγραφή, έρχεται να εμπλουτίσει ο π. Θεόδωρος, αναφερόμενος σε λεπτομερέστερη διήγηση του π. Κωνσταντίνου Χαλβατζάκη,  ο οποίος έδωσε σημαντικά στοιχεία για το θαύμα της εικόνας της Παναγίας Διασώζουσας.
Μας ομιλεί για μια οικογένεια από την Καβάλα, τα μεγαλύτερα παιδιά της οποίας γίνανε αντιστασιακοί και καταζητούνταν από τους Γερμανούς.  Μετά από καταδίωξη, βρήκαν άσυλο στον Άγιο Αντώνιο και διασώθηκαν με θαυματουργικό τρόπο από την Παναγιά μας.  Εκπληρώνοντας το τάμα της διάσωσής τους, ασήμωσαν το πουκάμισο της εικόνας της Παναγίας και ο Ηγούμενος συνέταξε την εν λόγω επιγραφή.
Ως επίλογο ο π. Θεόδωρος διατύπωσε την ανησυχία του, ότι και στις μέρες μας επικρατεί κατοχή εσωτερική, αφού η Ορθοδοξία βάλλεται πανταχόθεν, διατηρώντας όμως την ελπίδα ότι η Παναγιά μας θα μας βοηθήσει, έστω και το μικρό λείμμα πιστών, και θα μας σκεπάσει όπως πάντα.

Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης – Εορτή Αγίας Σκέπης της Θεοτόκου 
[mp3-2015]
Ιερός Ναός Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης - Αρχείο mp3- Εκφ. 28/10/2015 Μέγεθος: 28,7 MB- Διάρκεια: 00:31:22 (29/10/2015) http://impantokratoros.gr/2E25F471.el.aspx

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης, ''Διακόπτω την μνημόνευση του μητροπολίτου κ.Ανθίμου'' [ΒΙΝΤΕΟ 2017]

Κήρυγμα 19/2/2017
Κυριακή της Απόκρεω - Κήρυγμα στο οποίο ο π. Νικόλαος ανακοινώνει τη διακοπή του μνημοσύνου του μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.Ανθίμου.      Κήρυγμα του πρωτοπρ. Νικολάου Μανώλη.
Ι.Ν. Αγ. Σπυρίδωνος Τριανδρίας Θεσσαλονίκης.
Παρακολουθείστε το βίντεο:

Ντροπή! Ο μητροπολίτης Λαγκαδά Ιω. Τασσιάς, με αντιπατερικότητα και δεσποτοκρατία εκδικείται τον π.Φώτιο Βεζύνια

Προχθές, Κυριακή της Ορθοδοξίας, προστέθηκε στους ιερείς της Θεσσαλονίκης που διέκοψαν το μνημόσυνο του μητροπολίτου κ. Ανθίμου, π.Νικόλαο Μανώλη και π.Θεόδωρο Ζήση, και έτερος παραδοσιακός και αγωνιστής ιερέας ο π.Φώτιος Βεζύνιας της μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα προβεί σε χειροτονία ιεροδιακόνου ενός μέλους των Lions

(Σχ. διαχ. Η είδηση μου εστάλη μέσω της ηλεκτρονικής μου διεύθυνσης) Από την τελευταία ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, γνωστοποιήθηκε η εις διάκονον χειροτονία τινός Παναγιώτη Μαγκαφά, ιστορικού και φοιτητή θεολογίας. Από μια πρόχειρη αναζήτηση στο ίντερνετ, ο περί ου ο λόγος εμφανίζεται ενεργό μέλος της μασονικής στοάς Lions. Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΘΑ ΤΕΛΕΣΕΙ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΝΟΥ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΠΑΝΣΕΠΤΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ Πατριαρχική Θεία Λειτουργία Χειροτονίαι Πρεσβυτέρου καί Διακόνου Εὐχαρίστως ἀνακοινοῦται ὅτι τήν προσεχῆ Κυριακήν, 8ην τ.μ., ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαῖος προεξάρχων τῆς Θείας Λειτουργίας ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ θά τελέσῃ τήν εἰς Πρεσβύτερον μέν χειροτονίαν τοῦ νέου Ἀρχιγραμματέως τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου Πανοσιολ. Διακόνου κ. Ἰωακείμ Μπίλλη, τήν εἰς διάκονον δέ χειροτονίαν τοῦ Ἐλλογ. κ. Παναγιώτου Μαγκαφᾶ, φοιτητοῦ θεολογίας καί ἱστορικοῦ, μέλλοντος νά διακονήσῃ ἐν τοῖς Πατριαρχείοις. Εἰς τό τέλος τῆς Θεία…