Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Ασπάζεται υμάς Λουκάς ο ιατρός ο αγαπητός» Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης - Αγίου Λουκά του Ευαγγελιστού [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & mp3-2015]

Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης - Αγίου Λουκά του Ευαγγελιστού (mp3-2015).jpg
Θέματα ανάρτησης: Εορτή του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελισμού Λουκά, Ερμηνεία της αποστολικής περικοπής, Ο Απόστολος Παύλος ρυθμίζει δογματικά και ηθικά θέματα, καταπολεμά τον συγκρητισμό, προβάλλει τον ηθικό βίο
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
(Η περίληψη είναι κόπος και σπουδή μιας πνευματικής μου κόρης. Η επεξεργασία του Βίντεο είναι κόπος και σπουδή των τεχνικών του Ιστολογίου “Κατάνυξις” (ενίοτε και άλλων). Να ’χουν όλοι τους την ευχή μου!) π. Νικόλαος Μανώλης
Το ηχητικό απόσπασμα που ακολουθεί αποτελεί Κήρυγμα στην εορτή του Αγίου ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά. Τα αγιογραφικά αναγνώσματα της ημέρας αυτής έχουν σχέση με το πρόσωπό του. Στο πρώτο αποστολικό ανάγνωσμα από την προς Κολοσσαείς Επιστολή του Αποστόλου Παύλου, την οποία έγραψε φυλακισμένος στη Ρώμη, μαθαίνουμε ότι ο Λουκάς ήταν ιατρός στο επάγγελμα.
Η ευαγγελική περικοπή προέρχεται από το κατά Λουκάν Ευαγγέλιο, και έχει σχέση με τον Απόστολο Λουκά, καθώς ήταν ένας από τους εβδομήκοντα Αποστόλους στους οποίους αναφέρεται η περικοπή.
Μας ομιλεί ο π. Θεόδωρος, για τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Ευαγγελιστή Λουκά. Χρησιμοποιεί στο Ευαγγέλιό του λογία γλώσσα. Είναι ο περισσότερο Θεοτοκόφιλος. Μας έχει παραδώσει λεπτομέρειες για την Παναγία μας, και με την πένα του και με τον χρωστήρα του.
Στη συνέχεια μας αναλύει την αποστολική περικοπή, σύμφωνα με τη σειρά των κηρυγμάτων του.
Αποστέλλει ο Απόστολος Παύλος, την επιστολή αυτή στην Εκκλησία των Κολοσσών. Δεν είχε ιδρύσει ο ίδιος την Εκκλησία αυτή, αλλά κατήγετο από εκεί ένας μαθητής του ο Επαφράς. Από αυτόν έμαθε ότι στις Κολοσσές, υπάρχουν προβλήματα στην Εκκλησία. Υπήρχε μια μεγάλη συγκρητιστική θρησκεία, μια διαθρησκειακή λατρευτική κίνηση. Λόγω αυτής της κίνησης υπήρχε και μεγάλη ηθική παρεκτροπή. Αυτά πάνε μαζί. Αν δεν υπάρχει ακρίβεια στην πίστη, έρχεται η κοσμικότητα και η ηθική κατάπτωση.
Αυτά που λέγει ο Απόστολος Παύλος στους Κολοσσαείς, αφορούν κάθε εποχή όπου εμφανίζεται συγκρητιστική κίνηση. Η επιστολή χωρίζεται σε δύο μέρη:
Στο πρώτο μέρος της επιστολής αναφέρεται στον Κύριο ημών Ιησού Χριστό και καταπολεμά τις αιρέσεις. Ρυθμίζει δογματικά θέματα.
Στο δεύτερο μέρος δίνει συμβουλές για να διορθώσει μερικά ηθικά θέματα.
Τα όσα γράφει προς τους Κολοσσαείς ο Απόστολος Παύλος αφορούν και εμάς διότι και σήμερα παρασύρονται οι άνθρωποι από φιλοσόφους και προσέχουν τα κοσμικά. Μας προτρέπει να φρονούμε τα ουράνια, όχι τα επίγεια. Μας λέει ότι είναι ειδωλολατρεία η πλεονεξία. Με τις θαυμάσιες συμβουλές του κάνει έναν προσδιορισμό στις οικογενειακές σχέσεις.
Στον επίλογο της Επιστολής του, μας συμβουλεύει πώς να συμπεριφερόμαστε προς τους εκτός Εκκλησίας. Αναφέρεται ο π. Θεόδωρος, στην πατερική ερμηνεία του λόγου του Αποστόλου Παύλου «εξαγοραζόμενοι τον καιρόν» και κάνει παράλληλα ορισμένες σκέψεις σε σχέση με τη σημερινή εκκλησιαστική πραγματικότητα.

Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης - Αγίου Λουκά του Ευαγγελιστού [mp3-2015]

Κήρυγμα π. Θεοδώρου Ζήση -Ιερός Ναός Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης - Εκφων. (18/10/2015) Ηχητικό αρχείο MP3 - Διάρκεια 00:27:28- Μέγεθος 25,1MB (18/10/2015) http://impantokratoros.gr/F34872F9.el.aspx

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το άρθρο της Τετάρτης: Δηλώσεις πανικού από τον μητροπολίτη Σιδηροκάστρου

Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης Εφημέριος του Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος Τριανδρίας Θεσσαλονίκης* Άρθρα για το "Ιστολόγιο Κατάνυξις" 2017

Πανικόβλητος ο μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, δεν μπόρεσε να κρατήσει τα προσχήματα. Δείτε στο τέλος του άρθρου το βίντεο με τις δηλώσεις του[1]. Πρόσβαλε τους πάντες για να μείνει στον αφρό. Αλλά αποκαλύφθηκε... Με μηδενικές θεολογικές γνώσεις για το ιεροκανονικό θέμα της διακοπής μνημοσύνου, ένθερμος υπερασπιστής της παναίρεσης του Οικουμενισμού, θιασώτης της δεσποτικής νοοτροπίας και του εξευτελισμού του απλού κληρικού, επικαλέστηκε θεωρίες συνωμοσίας και φανταστικούς εχθρούς για να χλευάσει και να ειρωνευτεί τον πατέρα Φώτιο Τζούρα, ως αδαή, αγράμματο, παίγνιο στα χέρια φανατικών και ακραίων αντιοικουμενιστών...

Δε μου αξίζει τόση αγάπη από όλους σας! Σας ευχαριστώ!

γράφει ο π. Νικόλαος Μανώλης Απαντώ στους εκατοντάδες φίλους μου που τη σημερινή ημέρα των γενεθλίων μου, μου εύχονται εκ καρδίας με προσωπικά μηνύματα κ.α., δι όλων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αν και δεν πιστεύω στην εορτή των γενεθλίων καθώς τη θεωρώ και είναι ξενόφερτη, δεν μπορώ όμως να μην συγκινηθώ από την αγάπη όλων σας που βρήκατε την ευκαιρία να μου την εκφράσετε. Να χετε την ευχή μου, όλοι μαζί στον Παράδεισο.

π.Νικόλαος Μανώλης, Διακοπή Μνημοσύνου (Βήματα προόδου-κτλ.) [ΒΙΝΤΕΟ 2017]

π.Νικόλαος Μανώλης, Διακοπή Μνημοσύνου (Βήματα προόδου-Το αδελφικό μίσος) [ΒΙΝΤΕΟ 2017] Πρόσφατη ομιλία (28-5-2017) του εφημερίου του Ι.Ν. Αγ. Σπυρίδωνος Τριανδρίας Θεσσαλονίκης, π. Νικολάου Μανώλη. Παρακολουθείστε το βίντεο: