«Θελήματί μου η Ελλάς θα εξέλθη τούτου νικηφόρως» Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης - Το θαύμα του ‘40 θαύμα της Μεγαλόχαρης [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & mp3-2015]

Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης - Το θαύμα του 40' θαύμα της Μεγαλόχαρης (mp3-2015).jpg
Θέματα ανάρτησης: Το έπος του ’40, Ο καθοδηγητικός ρόλος της Ελλάδας και ο παγκόσμιος θαυμασμός, Μαρτυρίες από τα θαυμάσια που επιτέλεσε η Παναγία μας
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
(Η περίληψη είναι κόπος και σπουδή μιας πνευματικής μου κόρης. Η επεξεργασία του Βίντεο είναι κόπος και σπουδή των τεχνικών του Ιστολογίου “Κατάνυξις” (ενίοτε και άλλων). Να ’χουν όλοι τους την ευχή μου!) π. Νικόλαος Μανώλης
Στο σημερινό ηχητικό απόσπασμα ακούμε την εισήγηση του Πρωτοπρεσβυτέρου Θεοδώρου Ζήση, στα 28α Πάτρια, του Πολιτιστικού Συλλόγου Ράχης Πιερίας «Τα Πάτρια», με θέμα «1940:Το Έπος». Οι εκδηλώσεις έλαβαν χώρα από 16 έως 18 Οκτωβρίου 2015,  στη Ράχη Πιερίας.
Αξιέπαινη και ενδεδειγμένη χαρακτηρίζει την πρωτοβουλία του πολιτιστικού συλλόγου Πατρίων Ράχης Πιερίας, να αφιερώσει την εκδήλωση αυτή στο Έπος του ’40, για τα θαυμαστά κατορθώματα του ελληνικού λαού που ενισχύουν την εθνική μας αυτοπεποίθηση.
Μας ομιλεί για την ζοφερή και απελπιστική κατάσταση στην Ευρώπη λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος του ‘40. Οι ευρωπαϊκές χώρες η μία μετά την άλλη υποτάσσονταν στην Γερμανία χωρίς καμμία ή με ελάχιστη αντίσταση.
Η μικρή και υλικά αδύνατη Ελλάδα με το «ΟΧΙ» του Μεταξά, στην απαίτηση του Μουσολίνι, απέτρεψε την επέλαση των ιταλικών στρατευμάτων.
Η αντίσταση των Ελλήνων ξεπέρασε τα συνηθισμένα μέτρα. Ακολούθησε η εισβολή των Γερμανών. Ένας μικρός λαός των 8 εκατομμυρίων ανθρώπων, αντιστάθηκε σε δύο αυτοκρατορίες συνολικά 130 εκατομμυρίων. Η ηρωική αντίσταση των Ελλήνων ήταν η αρχή του τέλους των δυνάμεων του άξονα. Ο θαυμασμός ήταν παγκόσμιος.  Γεμίζουν πολλές σελίδες τα εγκώμια και οι έπαινοι για αυτό το ελληνικό θαύμα.
Γεννιέται πάντως το ερώτημα: τί ήταν αυτό που ύψωσε τόσο υψηλά το φρόνημα, την αυτοσυνειδησία, τον πατριωτισμό των Ελλήνων, και τους κατέστησε ήρωες;
Μπορούν να δοθούν διάφορες απαντήσεις. Προπαντός όμως είναι το ξύπνημα της εθνικής ευαισθησίας, την εθνικής υπερηφάνειας, του εθνικού φιλότιμου, το οποίο κρύβεται στην ψυχή των Ελλήνων, οι οποίοι φιλονικούν και ερίζουν σε περιόδους ειρήνης, εξεγείρονται όμως και επαναστατούν όταν τους προσβάλλουν τα ιερά και όσια της φυλής τους. Όταν επιχειρούν ξένες δυνάμεις να τους στερήσουν τον ελληνικό τρόπο ζωής, την ελευθερία τους.
Τότε μεταμορφώνονται σε ήρωες, γίνονται μπροστάρηδες και καθοδηγούν κι άλλους λαούς, γράφοντας με το πύρωμα της καρδιάς τους σελίδες πανανθρώπινου και ελληνικού μεγαλείου.
Αλλά τί καθιστά όντως θαύμα όμως το θαύμα του 40’, και δίνει τη διάσταση της θεϊκής παρέμβασης, της θεϊκής βοήθειας προς τους αδυνάτους και αδικουμένους;
Ο Ιταλός δικτάτορας προσέβαλλε αδίστακτα και ύπουλα την Μητέρα του Θεού την ημέρα της εορτής της τορπιλίζοντας και βυθίζοντας το αντιτορπιλικό «Έλλη» στο λιμάνι της Τήνου. Όλοι οι Έλληνες ένιωσαν να προσβάλλεται η Πατρίδα και η θρησκεία από το άνανδρο  χτύπημα.
Η Παναγία η Μεγαλόχαρη της Τήνου, ανέλαβε την αρχιστρατηγία του αγώνα. Η παρουσία της Παναγίας στο Μέτωπο αναφέρθηκε σε πολλές περιπτώσεις. Προτείνει στο σημείο αυτό ο σεβαστός π. Θεόδωρος, να συγκεντρωθούν όλες οι αναφορές στην παρουσία της Μεγαλόχαρης στο έπος του 40, ακόμα και εικόνες και σκίτσα, ώστε να είναι σε έναν τόμο συγκεντρωμένα τα θαύματα της Σκέπης και Προστασίας του Έθνους μας. Και μας αναφέρει ορισμένα από το πλήθος των θαυμαστών που επιτέλεσε η Μεγαλόχαρη αλλά και ένα θαύμα ακόμη που έγινε στον ι.ν. Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης.
Ας παρακαλέσουμε θερμά την Παναγία μας, να επαναλάβει και τώρα το θαύμα του ’40, να αναδείξει φωτισμένους ηγέτες και να σώσει την Πατρίδα μας. Αμήν!

Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης - Το θαύμα του ‘40 θαύμα της Μεγαλόχαρης [mp3- 2015]

Εισήγηση του Πρωτοπρεσβυτέρου Θεοδώρου Ζήση στα 28α Πάτρια («1940:Το Έπος», 16-18 Οκτωβρίου 2015 στη Ράχη) διοργανωμένα από τον «Πολιτιστικό Σύλλογο Ράχης Πιερίας “Τα Πάτρια”». Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 2015. (20/10/2015) http://impantokratoros.gr/6AE58131.el.aspx