Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Τον καιρόν εξαγοραζόμενοι» Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης - Κυριακή Κ' Λουκά - συμπλήρωμα στο κήρυγμα [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & ΒΙΝΤΕΟ-2015]

Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης - Κυριακή Κ' Λουκά - συμπλήρωμα στο κήρυγμα (video-2015).jpg
Θέματα ανάρτησης: Θέσεις του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου αναφορικά με το πώς να συμπεριφερόμαστε προς τους εκτός της Εκκλησίας
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
(Η περίληψη είναι κόπος και σπουδή μιας πνευματικής μου κόρης. Η επεξεργασία του Βίντεο είναι κόπος και σπουδή των τεχνικών του Ιστολογίου “Κατάνυξις” (ενίοτε και άλλων). Να ’χουν όλοι τους την ευχή μου!) π. Νικόλαος Μανώλης
Συμπληρωματικά στο Κήρυγμα το οποίο ακούσαμε εδώ, ο π. Θεόδωρος, μας μεταφέρει σκέψεις του ιερού Χρυσοστόμου, επάνω στην αποστολική περικοπή της ημέρας.
Ομιλεί για την προτροπή του Αγίου Αποστόλου Παύλου “Εν σοφία περιπατείτε προς τους έξω, τον καιρόν εξαγοραζόμενοι…”, όπου δίνει κατεύθυνση και ζητεί να συμπεριφερόμαστε με σύνεση προς τους εκτός της Εκκλησίας και να αγοράζουμε τον καιρό ή με τη ζωή μας ή συμμορφούμενοι όταν χρειάζεται προς το περιβάλλον. Ζητά επίσης ο λόγος προς αυτούς να είναι χαριτωμένος. Εξηγεί ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ότι άλατι ηρτημένος λόγος σημαίνει να μην είναι σάπιος.
Μας θυμίζει αυτό που έλεγε και ο Χριστός στους Μαθητές του «ιδού εγώ αποστέλλω υμάς ως πρόβατα εν μέσω λύκων». Οι αλλόπιστοι είναι λύκοι γι’ αυτό συμβουλεύει να είμαστε προσεκτικοί μαζί τους και να μη δίνουμε αφορμή στους έξω εναντίον μας.
Αναλύει πως όταν απευθυνόμαστε στους Χριστιανούς δεν χρειάζεται να είμαστε τόσο προσεκτικοί, γιατί όπου είμαστε αδελφοί υπάρχει και συγνώμη και αγάπη. Αλλά όταν βρισκόμαστε ανάμεσα σε ξένους, χρειάζεται να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί.
Τα λόγια αυτά μπορεί να φοβίζουν, γι’ αυτό με σκοπό να μας ενθαρρύνει, μας παροτρύνει να αγοράσουμε αυτή τη ζωή. Το διευκρινίζει αυτό, για να μην είμαστε ποικίλοι και υποκριτές αλλά να είμαστε σταθεροί στην πίστη.
Εξαγοραζόμενοι τον καιρό, δεν σημαίνει ότι όταν είμαστε σε περιβάλλον αιρετικό να συμπεριφερόμαστε ως αιρετικοί και όταν βρισκόμαστε στο Άγιον Όρος να συμπεριφερόμαστε ως Αγιορείτες, όπως κάνουν σήμερα πολλοί εκκλησιαστικοί άρχοντες και θεολόγοι του «Καιρού». Αυτό συμβαίνει μόνο όταν βρισκόμαστε σε εχθρικό περιβάλλον. Το να γίνεσαι ποικίλος και υποκριτής δεν είναι σοφία αλλά ανοησία μας λέει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος.
Συμβουλεύει ακόμα, να μη δίνουμε λαβή όταν δεν μας βλάπτουν πνευματικά. Σαν πολίτες να είμαστε τυπικοί, με τους φόρους και με όλα. Αν όμως παρεμποδίζεται η πίστη, τότε να πολεμούμε. Για καμιά άλλη αιτία.
Εξηγεί πολύ όμορφα τη σημασία του να είναι ο λόγος μας πάντοτε εν χάριτι, άλατι ηρτημένος. Αν χρειαστεί να χαριεντιζόμαστε, μας συμβουλεύει να γίνεται αυτό με κοσμιότητα. Και παρακάτω συμπληρώνει για τον καιρό, ότι δεν είναι των Χριστιανών, αλλά των εκτός Εκκλησίας. Ανήκει στους έχοντες εξουσία.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο σεβαστός π. Θεόδωρος, με αφορμή αυτό κάνει αναφορά στα σημερινά πράγματα. Υπήρξε εποχή που εμείς οι Χριστιανοί είχαμε δικό μας τον καιρό, στο Βυζάντιο. Είχαμε την αυθεντία και το κύρος. Σιγά σιγά όμως το κράτος μας αποχριστιανίζεται. Αυτοί που είναι εκτός Εκκλησίας όμως, είναι έξω από το πατρικό σπίτι.
Συνεχίζει με συμβουλές συμπεριφοράς: Διαφορετικά να μιλάμε στον άρχοντα, διαφορετικά στον αρχόμενο, γιατί οι ψυχές των πλουσίων και των αρχόντων είναι ασθενέστερες. Εκεί να είμαστε συγκαταβατικοί.
Ενώ οι ψυχές των αρχομένων είναι συνετότερες ώστε και να τον προσβάλλουμε τον αρχόμενο, δεν προσβάλλεται. Έχει πιο στερεά ψυχή.
Δεν πρέπει να τιμάμε περισσότερο τον πλούσιο και στον φτωχό να είμαστε επιθετικοί.
Αν δεν γίνει λόγος για την πίστη, αν δεν υπάρχει αιτία, να μη καλούμε τους ειδωλολάτρες μιαρούς. Αν όμως μας ρωτήσει κάποιος για την πίστη του, να του απαντάμε ότι είναι μιαρόν και ασεβές το δόγμα του.
Αν δεν μας αναγκάσει κανείς, δεν χρειάζεται να κατασκευάζουμε έχθρες. Σε κάθε περίπτωση, αν ο λόγος μας είναι «αλατισμένος», ώστε αν πέσει σε ψυχή χαύνη, χαλασμένη, θα τη σφίξει ενώ αν πέσει σε πολλή σκληρή ψυχή θα τη λειάνει.

Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης - Κυριακή Κ' Λουκά - συμπλήρωμα στο κήρυγμα [ΒΙΝΤΕΟ-2015]
Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης Ομ. καθηγητής Α.Π.Θ -  Ι.N. Αγ. Αντωνίου Θεσσαλονίκης - Κυριακή 18/10/2015 (23/10/2015) http://impantokratoros.gr/BEDBDE2B.el.aspx

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το άρθρο της Τετάρτης: Δηλώσεις πανικού από τον μητροπολίτη Σιδηροκάστρου

Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης Εφημέριος του Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος Τριανδρίας Θεσσαλονίκης* Άρθρα για το "Ιστολόγιο Κατάνυξις" 2017

Πανικόβλητος ο μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, δεν μπόρεσε να κρατήσει τα προσχήματα. Δείτε στο τέλος του άρθρου το βίντεο με τις δηλώσεις του[1]. Πρόσβαλε τους πάντες για να μείνει στον αφρό. Αλλά αποκαλύφθηκε... Με μηδενικές θεολογικές γνώσεις για το ιεροκανονικό θέμα της διακοπής μνημοσύνου, ένθερμος υπερασπιστής της παναίρεσης του Οικουμενισμού, θιασώτης της δεσποτικής νοοτροπίας και του εξευτελισμού του απλού κληρικού, επικαλέστηκε θεωρίες συνωμοσίας και φανταστικούς εχθρούς για να χλευάσει και να ειρωνευτεί τον πατέρα Φώτιο Τζούρα, ως αδαή, αγράμματο, παίγνιο στα χέρια φανατικών και ακραίων αντιοικουμενιστών...

Δε μου αξίζει τόση αγάπη από όλους σας! Σας ευχαριστώ!

γράφει ο π. Νικόλαος Μανώλης Απαντώ στους εκατοντάδες φίλους μου που τη σημερινή ημέρα των γενεθλίων μου, μου εύχονται εκ καρδίας με προσωπικά μηνύματα κ.α., δι όλων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αν και δεν πιστεύω στην εορτή των γενεθλίων καθώς τη θεωρώ και είναι ξενόφερτη, δεν μπορώ όμως να μην συγκινηθώ από την αγάπη όλων σας που βρήκατε την ευκαιρία να μου την εκφράσετε. Να χετε την ευχή μου, όλοι μαζί στον Παράδεισο.

π.Νικόλαος Μανώλης, Γιατί οι ποιμένες ακολουθούν την αίρεση [ΒΙΝΤΕΟ 2017]

Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης, Για ποιο λόγο οι ποιμένες της Εκκλησίας ακολουθούν την αίρεση [ΒΙΝΤΕΟ 2017] Πρόσφατη ομιλία (13-5-2017) του εφημερίου του Ι.Ν. Αγ. Σπυρίδωνος Τριανδρίας Θεσσαλονίκης, π. Νικολάου Μανώλη. Παρακολουθείστε το βίντεο: