«Γιατί δεν θέλουν να γίνονται γνωστά όσα συζητούνται προσυνοδικώς;» Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης - Περί της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου μέρος Β' [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & ΒΙΝΤΕΟ-2015]

Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης - Περί της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου μέρος β' (video-2015).jpg
Θέματα ανάρτησης: Προσυνοδικές συζητήσεις και διενέξεις, Επικαιροποίηση των θεμάτων «προς το οικουμενιστικότερον», Αντιδράσεις άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών κατά την αναθεώρηση των θεμάτων
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
(Η περίληψη είναι κόπος και σπουδή μιας πνευματικής μου κόρης. Η επεξεργασία του Βίντεο είναι κόπος και σπουδή των τεχνικών του Ιστολογίου “Κατάνυξις” (ενίοτε και άλλων). Να ’χουν όλοι τους την ευχή μου!) π. Νικόλαος Μανώλης
Σε προηγούμενη ανάρτηση που μπορείτε να δείτε εδώ, παρακολουθήσαμε το Α’ μέρος της ομιλίας του π. Θεοδώρου Ζήση, σχετικά με τα δέκα θέματα που έχουν οριστεί για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο.
Μας λέγει αρχικά ποια είναι τα δύο ζητήματα τα οποία έχουν αφαιρεθεί από τον κατάλογο των θεμάτων επειδή υπάρχουν διενέξεις, παράπονα και διεκδικήσεις.
Στη συνέχεια μας παρουσιάζει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον κείμενο σχετικά με τα θέματα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου. Είναι η εισήγηση που έκανε ο Μητροπολίτης Γέρων Περγάμου Ιωάννης Ζηζιούλας, στη σύναξη της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Θρόνου που έγινε τέλος Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου 2015, ο οποίος είναι Πρόεδρος τώρα της Ε’ προσυνοδικής διασκέψεως.
Η εισήγηση έγινε για να ενημερώσει τους ιεράρχες του Πατριαρχείου και τους των Νέων Χωρών. Έκανε μια εισαγωγή για την διαδικασία και τα όργανα της προπαρασκευής της Συνόδου. Στη συνέχεια έκανε αναφορά στο επιτελεσθέν μέχρι τώρα έργο και στο υπολειπόμενο έργο της Συνόδου.
Έχει σημασία η εισήγησή του γιατί μας παρουσιάζει τις θέσεις του Πατριαρχείου και τις θέσεις άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών σχετικά με τα θέματα της Συνόδου.
Ο π. Θεόδωρος, μας μεταφέρει τα σημαντικότερα σημεία της εισήγησης και μας ενημερώνει για το παρασκήνιο των προετοιμασιών και την τακτική των ειδικών επιτροπών να παραμένουν κρυφά όσα συζητούνται. Ο Μητροπολίτης Περγάμου μάλιστα έκανε σύσταση να μη βγαίνουν «προς τα έξω» όσα συζητούνται στις επιτροπές.
Ας δώσουμε την προσοχή μας σε όσα μας μεταφέρει ο σεβαστός πατήρ σε αυτό το δεύτερο μέρος της ομιλίας του. Χαρακτηριστικό είναι ότι μετά το τέλος της εισήγησης, δεν αντέδρασε κανένας από την Ιεραρχία.

Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης - Περί της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου μέρος Β' [ΒΙΝΤΕΟ-2015]

Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης Ομ. καθηγητής Α.Π.Θ -  Ι.N. Αγ. Αντωνίου Θεσσαλονίκης - Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015 (24/10/2015) http://impantokratoros.gr/6A259441.el.aspx