Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πρωτοπρ. Θεόδωρος Ζήσης, Κυριακή μετά την Ύψωση - Ερμηνευτικά σχόλια [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & ΒΙΝΤΕΟ 2015]

Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης - Κυριακή μετά την Ύψωση, ερμηνευτικά σχόλια (mp3-2015).jpg
Θέματα ανάρτησης: Ο Ιερός Χρυσόστομος δεν ψάχνει να βρει τρωτά όπως συνηθίζουν ορισμένοι σύγχρονοι ερμηνευτές
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
(Η περίληψη είναι κόπος και σπουδή μιας πνευματικής μου κόρης. Η επεξεργασία του Βίντεο είναι κόπος και σπουδή των τεχνικών του Ιστολογίου “Κατάνυξις” (ενίοτε και άλλων). Να ’χουν όλοι τους την ευχή μου!) π. Νικόλαος Μανώλης
Σε συνέχεια του Κηρύγματός του στην Κυριακή μετά την Ύψωση (που μπορείτε να ακούσετε εδώ), ο π. Θεόδωρος, μας μεταφέρει το ερμηνευτικό πρόβλημα στο οποίο αναφέρθηκε, ότι δηλαδή ο Απόστολος Παύλος, ήλεγξε τον Απόστολο Πέτρο, «ότι κατεγνωσμένος ην». Το λάθος όσων ερμηνεύουν την Αγία Γραφή είναι ότι δεν συμβουλεύονται τις πατερικές ερμηνείες. Αν είχαν προσέξει την ερμηνεία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, δεν θα είχαν ερμηνεύσει το «κατεγνωσμένος» ως «αξιοκατάκριτος».
Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, εξηγεί ότι ο Απόστολος Πέτρος, ήταν κατεγνωσμένος όχι από τον Απόστολο Παύλο, αλλά από τους άλλους, τους ιουδαΐζοντας. Αν επέπληττε απευθείας αυτούς ο Παύλος, θα αγανακτούσαν και θα τον έδιωχναν γιατί τον αντιπαθούσαν. Ήταν συνεννοημένοι οι δύο Απόστολοι γι’ αυτό και ο ιερός πατήρ αποκαλεί «σχήμα» αυτό το μάλωμα.
Μας λέγει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ότι πολλοί, διαβάζοντας την περικοπή, νομίζουν ότι ο Πέτρος και ο Παύλος μαλώνουν, αλλά αν προσέξει κανείς και εμβαθύνει μπορεί να δει στο «σκηνοθετημένο» αυτό επεισόδιο, ότι και η στάση του Παύλου και η στάση του Πέτρου κρύβουν πολλή ωφέλεια.
Επισημαίνει ο π. Θεόδωρος, πως θα πρέπει οι μεταφραστές να προσέξουν τουλάχιστον αυτό και να διορθώσουν το «αξιόμεμπτος» και «αξιοκατάκριτος» αναφερόμενοι στον Απόστολο. Τονίζει επίσης μια ερμηνευτική αρχή την οποία δεν την συναντούμε στους νεότερους μεταφραστές: Ο ιερός Χρυσόστομος όταν βλέπει ότι σε κάποιο σημείο πάει να δυσφημιστεί κάποιος Απόστολος, προσπαθεί να το οικονομήσει. Ενώ οι σύγχρονοι ερμηνευτές κοιτάζουν να βρουν τρωτά.

Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης – Κυριακή μετά την Ύψωση, ερμηνευτικά σχόλια [ΒΙΝΤΕΟ-2015]
Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης Ομ. καθηγητής Α.Π.Θ -  Ι.N. Αγ. Αντωνίου Θεσσαλονίκης - Κυριακή 20/9/2015 (24/9/2015) http://impantokratoros.gr/FF6A6019.el.aspx

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης, ''Διακόπτω την μνημόνευση του μητροπολίτου κ.Ανθίμου'' [ΒΙΝΤΕΟ 2017]

Κήρυγμα 19/2/2017
Κυριακή της Απόκρεω - Κήρυγμα στο οποίο ο π. Νικόλαος ανακοινώνει τη διακοπή του μνημοσύνου του μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.Ανθίμου.      Κήρυγμα του πρωτοπρ. Νικολάου Μανώλη.
Ι.Ν. Αγ. Σπυρίδωνος Τριανδρίας Θεσσαλονίκης.
Παρακολουθείστε το βίντεο:

Ντροπή! Ο μητροπολίτης Λαγκαδά Ιω. Τασσιάς, με αντιπατερικότητα και δεσποτοκρατία εκδικείται τον π.Φώτιο Βεζύνια

Προχθές, Κυριακή της Ορθοδοξίας, προστέθηκε στους ιερείς της Θεσσαλονίκης που διέκοψαν το μνημόσυνο του μητροπολίτου κ. Ανθίμου, π.Νικόλαο Μανώλη και π.Θεόδωρο Ζήση, και έτερος παραδοσιακός και αγωνιστής ιερέας ο π.Φώτιος Βεζύνιας της μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα προβεί σε χειροτονία ιεροδιακόνου ενός μέλους των Lions

(Σχ. διαχ. Η είδηση μου εστάλη μέσω της ηλεκτρονικής μου διεύθυνσης) Από την τελευταία ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, γνωστοποιήθηκε η εις διάκονον χειροτονία τινός Παναγιώτη Μαγκαφά, ιστορικού και φοιτητή θεολογίας. Από μια πρόχειρη αναζήτηση στο ίντερνετ, ο περί ου ο λόγος εμφανίζεται ενεργό μέλος της μασονικής στοάς Lions. Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΘΑ ΤΕΛΕΣΕΙ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΝΟΥ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΠΑΝΣΕΠΤΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ Πατριαρχική Θεία Λειτουργία Χειροτονίαι Πρεσβυτέρου καί Διακόνου Εὐχαρίστως ἀνακοινοῦται ὅτι τήν προσεχῆ Κυριακήν, 8ην τ.μ., ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαῖος προεξάρχων τῆς Θείας Λειτουργίας ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ θά τελέσῃ τήν εἰς Πρεσβύτερον μέν χειροτονίαν τοῦ νέου Ἀρχιγραμματέως τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου Πανοσιολ. Διακόνου κ. Ἰωακείμ Μπίλλη, τήν εἰς διάκονον δέ χειροτονίαν τοῦ Ἐλλογ. κ. Παναγιώτου Μαγκαφᾶ, φοιτητοῦ θεολογίας καί ἱστορικοῦ, μέλλοντος νά διακονήσῃ ἐν τοῖς Πατριαρχείοις. Εἰς τό τέλος τῆς Θεία…