Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πρωτοπρ. Θεόδωρος Ζήσης, Κυριακή μετά την Ύψωση - Ερμηνευτικά σχόλια [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & ΒΙΝΤΕΟ 2015]

Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης - Κυριακή μετά την Ύψωση, ερμηνευτικά σχόλια (mp3-2015).jpg
Θέματα ανάρτησης: Ο Ιερός Χρυσόστομος δεν ψάχνει να βρει τρωτά όπως συνηθίζουν ορισμένοι σύγχρονοι ερμηνευτές
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
(Η περίληψη είναι κόπος και σπουδή μιας πνευματικής μου κόρης. Η επεξεργασία του Βίντεο είναι κόπος και σπουδή των τεχνικών του Ιστολογίου “Κατάνυξις” (ενίοτε και άλλων). Να ’χουν όλοι τους την ευχή μου!) π. Νικόλαος Μανώλης
Σε συνέχεια του Κηρύγματός του στην Κυριακή μετά την Ύψωση (που μπορείτε να ακούσετε εδώ), ο π. Θεόδωρος, μας μεταφέρει το ερμηνευτικό πρόβλημα στο οποίο αναφέρθηκε, ότι δηλαδή ο Απόστολος Παύλος, ήλεγξε τον Απόστολο Πέτρο, «ότι κατεγνωσμένος ην». Το λάθος όσων ερμηνεύουν την Αγία Γραφή είναι ότι δεν συμβουλεύονται τις πατερικές ερμηνείες. Αν είχαν προσέξει την ερμηνεία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, δεν θα είχαν ερμηνεύσει το «κατεγνωσμένος» ως «αξιοκατάκριτος».
Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, εξηγεί ότι ο Απόστολος Πέτρος, ήταν κατεγνωσμένος όχι από τον Απόστολο Παύλο, αλλά από τους άλλους, τους ιουδαΐζοντας. Αν επέπληττε απευθείας αυτούς ο Παύλος, θα αγανακτούσαν και θα τον έδιωχναν γιατί τον αντιπαθούσαν. Ήταν συνεννοημένοι οι δύο Απόστολοι γι’ αυτό και ο ιερός πατήρ αποκαλεί «σχήμα» αυτό το μάλωμα.
Μας λέγει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ότι πολλοί, διαβάζοντας την περικοπή, νομίζουν ότι ο Πέτρος και ο Παύλος μαλώνουν, αλλά αν προσέξει κανείς και εμβαθύνει μπορεί να δει στο «σκηνοθετημένο» αυτό επεισόδιο, ότι και η στάση του Παύλου και η στάση του Πέτρου κρύβουν πολλή ωφέλεια.
Επισημαίνει ο π. Θεόδωρος, πως θα πρέπει οι μεταφραστές να προσέξουν τουλάχιστον αυτό και να διορθώσουν το «αξιόμεμπτος» και «αξιοκατάκριτος» αναφερόμενοι στον Απόστολο. Τονίζει επίσης μια ερμηνευτική αρχή την οποία δεν την συναντούμε στους νεότερους μεταφραστές: Ο ιερός Χρυσόστομος όταν βλέπει ότι σε κάποιο σημείο πάει να δυσφημιστεί κάποιος Απόστολος, προσπαθεί να το οικονομήσει. Ενώ οι σύγχρονοι ερμηνευτές κοιτάζουν να βρουν τρωτά.

Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης – Κυριακή μετά την Ύψωση, ερμηνευτικά σχόλια [ΒΙΝΤΕΟ-2015]
Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης Ομ. καθηγητής Α.Π.Θ -  Ι.N. Αγ. Αντωνίου Θεσσαλονίκης - Κυριακή 20/9/2015 (24/9/2015) http://impantokratoros.gr/FF6A6019.el.aspx

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το άρθρο της Τετάρτης: Δηλώσεις πανικού από τον μητροπολίτη Σιδηροκάστρου

Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης Εφημέριος του Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος Τριανδρίας Θεσσαλονίκης* Άρθρα για το "Ιστολόγιο Κατάνυξις" 2017

Πανικόβλητος ο μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, δεν μπόρεσε να κρατήσει τα προσχήματα. Δείτε στο τέλος του άρθρου το βίντεο με τις δηλώσεις του[1]. Πρόσβαλε τους πάντες για να μείνει στον αφρό. Αλλά αποκαλύφθηκε... Με μηδενικές θεολογικές γνώσεις για το ιεροκανονικό θέμα της διακοπής μνημοσύνου, ένθερμος υπερασπιστής της παναίρεσης του Οικουμενισμού, θιασώτης της δεσποτικής νοοτροπίας και του εξευτελισμού του απλού κληρικού, επικαλέστηκε θεωρίες συνωμοσίας και φανταστικούς εχθρούς για να χλευάσει και να ειρωνευτεί τον πατέρα Φώτιο Τζούρα, ως αδαή, αγράμματο, παίγνιο στα χέρια φανατικών και ακραίων αντιοικουμενιστών...

Δε μου αξίζει τόση αγάπη από όλους σας! Σας ευχαριστώ!

γράφει ο π. Νικόλαος Μανώλης Απαντώ στους εκατοντάδες φίλους μου που τη σημερινή ημέρα των γενεθλίων μου, μου εύχονται εκ καρδίας με προσωπικά μηνύματα κ.α., δι όλων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αν και δεν πιστεύω στην εορτή των γενεθλίων καθώς τη θεωρώ και είναι ξενόφερτη, δεν μπορώ όμως να μην συγκινηθώ από την αγάπη όλων σας που βρήκατε την ευκαιρία να μου την εκφράσετε. Να χετε την ευχή μου, όλοι μαζί στον Παράδεισο.

π.Νικόλαος Μανώλης, Διακοπή Μνημοσύνου (Βήματα προόδου-κτλ.) [ΒΙΝΤΕΟ 2017]

π.Νικόλαος Μανώλης, Διακοπή Μνημοσύνου (Βήματα προόδου-Το αδελφικό μίσος) [ΒΙΝΤΕΟ 2017] Πρόσφατη ομιλία (28-5-2017) του εφημερίου του Ι.Ν. Αγ. Σπυρίδωνος Τριανδρίας Θεσσαλονίκης, π. Νικολάου Μανώλη. Παρακολουθείστε το βίντεο: