Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Αιρετικόν άνθρωπον μετά μίαν και δευτέραν νουθεσίαν παραιτού» Πρωτοπρ. Θεόδωρος Ζήσης, Κυριακή Δ' Λουκά - ανάλυση αποστολικού αναγνώσματος [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & mp3-2015]

Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης - Κυριακή Δ' Λουκά, ανάλυση αποστολικού αναγνώσματος (mp3-2015).jpg
Θέματα ανάρτησης:  Συμβουλές προς τους ποιμένες για την ποιμαντική φροντίδα των πιστών ανθρώπων.  Προτροπή για καλά έργα και ωφέλιμα λόγια.
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
(Η περίληψη είναι κόπος και σπουδή μιας πνευματικής μου κόρης. Η επεξεργασία του Βίντεο είναι κόπος και σπουδή των τεχνικών του Ιστολογίου “Κατάνυξις” (ενίοτε και άλλων). Να ’χουν όλοι τους την ευχή μου!) π. Νικόλαος Μανώλης
Η αποστολική περικοπή, που αναγνώσθηκε την Κυριακή Δ’ Λουκά, προέρχεται από την προς Τίτον επιστολή του Αποστόλου Παύλου.  Η επιστολή αυτή χαρακτηρίζεται ως ποιμαντική, γιατί απευθύνεται προς τους ποιμένες, με σκοπό την ποιμαντική φροντίδα των πιστών ανθρώπων.
Κύριο θέμα της επιστολής αυτής προς τον Τίτο, Επίσκοπο Κρήτης, είναι η προτροπή για εκτέλεση αγαθών έργων και ομιλία ωφέλιμων λόγων.
Αρχικά ο Απόστολος Παύλος αναφέρει, ότι πρέπει ο άνθρωπος να υποτάσσεται στις αρχές και τις εξουσίες του τόπου του. Ο π. Θεόδωρος Ζήσης όμως, με αφορμή τον λόγο του ερμηνευτή Θεοφύλακτου, εύστοχα σχολιάζει, ότι δεν πρέπει να πειθαρχούμε σε θέματα που βλάπτουν την Πίστη μας.
Στη συνέχεια γίνεται αναφορά, ότι μόνο μέσω του ιερού βαπτίσματος και μόνο μέσα στην Εκκλησία του Χριστού σώζεται ο άνθρωπος και εισέρχεται στη Βασιλεία των Ουρανών και όχι μέσα από άλλες θρησκείες, οι οποίες στερούνται την Χάρη του Αγίου Πνεύματος.
Φτάνοντας στη σημερινή αποστολική περικοπή, μας λέγει ο σεβαστός πατήρ Θεόδωρος , ότι ο Θεός μας αναγέννησε με τη Χάρη Του και μας έσωσε.  Αυτά είναι τα λόγια που πρέπει να μεταφέρουν οι ποιμένες στον πιστό λαό, κατά τον Απόστολο Παύλο, ο οποίος προτρέπει τον άνθρωπο στην φιλανθρωπία και στα καλά έργα και παρακινεί να αποφεύγουμε τις ανόητες συζητήσεις και την καύχηση για τους προγόνους μας, γιατί είναι ανωφελής και μάταιη.
Στη συνέχεια ο πατήρ Θεόδωρος αναγιγνώσκει την ερμηνεία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου.  Λέγει λοιπόν, ότι οφείλουμε να αφήνουμε ήσυχους τους αιρετικούς εκείνους, που δεν είναι καλοπροαίρετοι και καλοδιάθετοι να ακούσουν τον λόγο του Θεού και να αλλάξουν, γιατί είναι μάταιο.
Κατόπιν, αναφέρεται ο π. Θεόδωρος στα σημερινά δρώμενα στο χώρο της Εκκλησίας και τους θεολογικούς διαλόγους που λαμβάνουν χώρα στις μέρες μας.  Εξηγεί ότι ο Απόστολος Παύλος προτρέπει να νουθετούμε τους αιρετικούς και αλλόθρησκους και όχι να κάνουμε διάλογο μαζί τους.  Δεν πρέπει να διαπραγματευόμαστε την Πίστη μας και να κάνουμε δογματικές υποχωρήσεις.
Τελειώνοντας, μας αναφέρει την προτροπή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, να καυχιόμαστε για την Πίστη μας, την μία και αληθινή και να λυπόμαστε τους αιρετικούς.  Να έχουμε όμως αγάπη και να προσπαθούμε να τους βγάλουμε από το σκότος, που έχουν βυθιστεί.

Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης - Κυριακή Δ' Λουκά, ανάλυση αποστολικού αναγνώσματος [mp3-2015]
Ιερός Ναός Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης - Εκφ. 11/10/2015 Μέγεθος: 25,5MB- Διάρκεια: 00:27:53 (11/10/2015) http://impantokratoros.gr/330A0EF0.el.aspx

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το άρθρο της Τετάρτης: Δηλώσεις πανικού από τον μητροπολίτη Σιδηροκάστρου

Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης Εφημέριος του Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος Τριανδρίας Θεσσαλονίκης* Άρθρα για το "Ιστολόγιο Κατάνυξις" 2017

Πανικόβλητος ο μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, δεν μπόρεσε να κρατήσει τα προσχήματα. Δείτε στο τέλος του άρθρου το βίντεο με τις δηλώσεις του[1]. Πρόσβαλε τους πάντες για να μείνει στον αφρό. Αλλά αποκαλύφθηκε... Με μηδενικές θεολογικές γνώσεις για το ιεροκανονικό θέμα της διακοπής μνημοσύνου, ένθερμος υπερασπιστής της παναίρεσης του Οικουμενισμού, θιασώτης της δεσποτικής νοοτροπίας και του εξευτελισμού του απλού κληρικού, επικαλέστηκε θεωρίες συνωμοσίας και φανταστικούς εχθρούς για να χλευάσει και να ειρωνευτεί τον πατέρα Φώτιο Τζούρα, ως αδαή, αγράμματο, παίγνιο στα χέρια φανατικών και ακραίων αντιοικουμενιστών...

Δε μου αξίζει τόση αγάπη από όλους σας! Σας ευχαριστώ!

γράφει ο π. Νικόλαος Μανώλης Απαντώ στους εκατοντάδες φίλους μου που τη σημερινή ημέρα των γενεθλίων μου, μου εύχονται εκ καρδίας με προσωπικά μηνύματα κ.α., δι όλων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αν και δεν πιστεύω στην εορτή των γενεθλίων καθώς τη θεωρώ και είναι ξενόφερτη, δεν μπορώ όμως να μην συγκινηθώ από την αγάπη όλων σας που βρήκατε την ευκαιρία να μου την εκφράσετε. Να χετε την ευχή μου, όλοι μαζί στον Παράδεισο.

π.Νικόλαος Μανώλης, Διακοπή Μνημοσύνου (Βήματα προόδου-κτλ.) [ΒΙΝΤΕΟ 2017]

π.Νικόλαος Μανώλης, Διακοπή Μνημοσύνου (Βήματα προόδου-Το αδελφικό μίσος) [ΒΙΝΤΕΟ 2017] Πρόσφατη ομιλία (28-5-2017) του εφημερίου του Ι.Ν. Αγ. Σπυρίδωνος Τριανδρίας Θεσσαλονίκης, π. Νικολάου Μανώλη. Παρακολουθείστε το βίντεο: