«Ο σπείρων φειδομένως και ο σπείρων επ' ευλογίαις» Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης - Κυριακή Β' Λουκά, ανάλυση αποστολικού αναγνώσματος [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & mp3-2015]

Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης - Κυριακή Β' Λουκά, ανάλυση αποστολικού αναγνώσματος (mp3-2015).jpg
Θέματα ανάρτησης: Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος ερμηνεύει τον Απόστολο Παύλο, Τί σημαίνει «Μόνο των πτωχών ίνα μνημονεύομεν», Πώς χτίζουμε την κατοικία μας στον Ουρανό
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
(Η περίληψη είναι κόπος και σπουδή μιας πνευματικής μου κόρης. Η επεξεργασία του Βίντεο είναι κόπος και σπουδή των τεχνικών του Ιστολογίου “Κατάνυξις” (ενίοτε και άλλων). Να ’χουν όλοι τους την ευχή μου!) π. Νικόλαος Μανώλης
Η αποστολική περικοπή που αναγνώσθηκε την Κυριακή Β’ Λουκά, προέρχεται και πάλι από την Β’ Επιστολή προς Κορινθίους του Αποστόλου Παύλου, και έχει κύριο θέμα της την ελεημοσύνη.
Συνήθιζε ο Απόστολος, όταν βρισκόταν σε πόλεις αλλά και όταν έγραφε επιστολές, να συνιστά στους κατοίκους να οργανώνουν εράνους για τους φτωχούς και ιδιαίτερα για τους φτωχούς των Ιεροσολύμων, τις γνωστές λογείες. Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, μας εξηγεί γιατί συγκέντρωνε χρήματα μόνο για τους φτωχούς των Ιεροσολύμων.
Προσπαθεί ο Απόστολος Παύλος, να φιλοτιμήσει τους Κορινθίους, να δίνουν απλόχερα ελεημοσύνη. Τους παροτρύνει να μιμηθούν τους Μακεδόνες που μολονότι περνούσαν οικονομικές δυσκολίες, περίσσευε η χάρις και έδειχναν μεγάλο πλούτο στις αγαθοεργίες.
Τους λέει πώς πρέπει να γίνεται η ελεημοσύνη. Παρομοιάζει τον ελεήμονα με τον γεωργό που σπέρνει και τους εξηγεί ότι αυτός που δεν ρίχνει απλόχερα τον σπόρο, θα πάρει λίγο καρπό. Αυτός ο οποίος ελεεί δεν πρέπει να φοβάται ότι θα μειωθεί η περιουσία του γιατί αυξάνεται.
Μας συμβουλεύει να μη κάνουμε ελεημοσύνη ούτε με λύπη ούτε πιεζόμενοι, γιατί ο Θεός αγαπά εκείνον που δίνει με χαρά, με ευχαρίστηση και εκείνος θα απολαύσει απλόχερα και στην αιώνια ζωή. Πάνω σε αυτό ακούμε και ορισμένες σύντομες διηγήσεις για τις κατοικίες που χτίζουμε στον Ουρανό. Ό,τι οικοδομικά υλικά στέλνει κανείς επάνω, με αυτά χτίζεται το σπίτι του για την άλλη ζωή.
Να μη φοβόμαστε ότι θα πτωχύνουμε με την ελεημοσύνη λοιπόν γιατί όπως μας λέει ο Απόστολος Παύλος, ο Θεός δεν μας αφήνει χωρίς αυτά που χρειαζόμαστε για να ζήσουμε. Να γνωρίζουμε τέλος ότι με την ελεημοσύνη συντελούμε ώστε ο φτωχός να ευχαριστεί τον Θεό.

Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης - Κυριακή Β' Λουκά, ανάλυση αποστολικού αναγνώσματος [mp3-2015]
Ιερός Ναός Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης - Εκφ. 4/10/2015 Μέγεθος: 24,4MB- Διάρκεια: 00:26:40 (4/10/2015) http://impantokratoros.gr/847589AA.el.aspx