Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης, Ευαγγέλιο της Κυριακής Στ΄ Λουκά - Στέλνουν στο Διάβολο τα παιδιά τους (Γραπτό Κήρυγμα)

Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης, Ευαγγέλιο της Κυριακής Στ΄ Λουκά - Στέλνουν στο Διάβολο τα παιδιά τους (Γραπτό Κήρυγμα).jpg
εφημέριος του Ι.Ν. αγ. Σπυρίδωνος Τριανδρίας Θεσσαλονίκης
Για τον "Στύλο Ορθοδοξίας" (Σεπτέμβριος 2015, αρ.φ. 170)
Ευαγγέλιο Κυριακής Στ΄ Λουκά (Λουκ. η΄ 27-39)
ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΣΤΟ ΔΙΑΒΟΛΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ
        Είναι μια τραγική φιγούρα σήμερα ο άνθρωπος του Ευαγγελίου, ο οποίος δέχεται την ίαση από τον Χριστό. Μια τραγική φιγούρα διότι είναι ένας άνθρωπος φοβερά ενοχλημένος από τα δαιμόνια. Είναι ένας δαιμονισμένος άνθρωπος. Σε τί πραγματική κατάσταση δαιμονικής καταλήψεως έχει περιέλθει αυτός ο άνθρωπος! Είναι φοβερό! Είναι φοβερό και μόνο να το σκεφτεί κανείς.
        Βλέπουμε την εικόνα της σημερινής ευαγγελικής περικοπής ότι αυτός ο άνθρωπος είναι γυμνός, ακάθαρτος, ένα θηρίο πραγματικό· βρισκόταν στα κοιμητήρια, κοιμόταν πάνω στους τάφους, δεν τον χωρούσε η γη, έσπαζε τα δεσμά του, δεν τον συγκρατούσε τίποτε. Αυτή πραγματικά η εικόνα είναι που μας ανατριχιάζει όταν καταλάβουμε τι μπορεί να κάνει ο διάβολος στον άνθρωπο, βέβαια αν το επιτρέψει ο Θεός. Αλλά ο Θεός, ο Παντοδύναμος Κύριος, καμιά φορά δεν μπορεί να κάνει και διαφορετικά, όταν εμείς είμαστε εντελώς απρόσεκτοι.
        Πόσο φριχτή πραγματικά αμαρτία είναι να ακούς παππούδες και γιαγιάδες, πατεράδες και μητέρες, να στέλνουν στο διάβολο τα παιδιά τους! Στη σημερινή εποχή, τώρα, στον 21ο αιώνα που οι περισσότεροι κάνουν ότι δεν πιστεύουνε. Τα στέλνουμε στο διάβολο τα παιδιά μας. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα.
        Υπάρχουν ιστορίες δαιμονισμένων που ο Θεός επέτρεψε να περάσουν απ’ αυτό το κατώφλι της Κολάσεως και να γίνουν καλά με κάποια επέμβαση ενός Αγίου! Διηγούνται ότι η αρχή του δαιμονισμού τους ήτανε οι κατάρες των γονιών. Γιατί είναι κατάρα αυτό! Λέμε «στον διάβολο να πάει» κάποιος άνθρωπος, το παιδί μας, «να τον πάρει ο κόρακας» λέμε. Και καμιά φορά δήθεν υποκριτικά «απ’ τον Θεό να το βρεις». Είναι κατάρα κι αυτό, έτσι λέει ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός. Αυτό το κάνουμε με εμπάθεια και υποκινείται ο διάβολος.
        Κι αν το παιδί αυτό δεν προσέξει, αυτή η ψυχή δεν προσέξει κι αρχίσει και δίνει δικαιώματα στον διάβολο με τα πάθη του, μπορεί να αλλοτριωθεί εντελώς η ψυχή του. Να γίνει όχι απλώς δαιμονόπληκτος! Δαιμονόπληκτοι είμαστε οι περισσότεροι άνθρωποι. Μας πλήττει ο διάβολος… Εμείς προσπαθούμε να αντιδράσουμε, να μη τον αφήσουμε να καταλάβει την ψυχή μας. Αλλά ο δαιμονισμένος είναι αυτός που ο διάβολος καταλαμβάνει πλήρως την ψυχή του. Καμιά φορά ο Θεός επιτρέπει τέτοιες καταστάσεις.
        Μπροστά λοιπόν σε αυτό το φρικτό θέαμα, εμείς πρέπει να σηκώσουμε τα μάτια μας, να αντιδράσουμε και να γνωρίσουμε τη Χάρη του Θεού. Πως ο Θεός, ο Κύριός μας, μας δίνει τη Χάρη Του ώστε να πλημμυρίσουμε από αυτήν και να μην επιτρέψουμε σε κανένα δαιμόνιο να έρθει να καταλάβει τη σκέψη μας και την ψυχή μας.
        Οπότε παρακαλώ να σκεφτούμε καλά την ψυχική μας κατάσταση και να λυπηθούμε τον εαυτό μας. Να λυπηθούμε τον εαυτό μας και να τον προσφέρουμε πραγματικά ως δωρεά στον Θεό. Επιβουλεύεται ο διάβολος, «ως λέων ωρυόμενος» λέγει ο Απόστολος Παύλος, να μας βρει «μπόσικους» και να μας καταπιεί. Ανά πάσα στιγμή.
        Οπωσδήποτε πρέπει να στραφούμε στα όπλα που δίνει η Εκκλησία μας και είναι αήττητα. Τα όπλα αυτά περιλαμβάνονται στη μυστηριακή ζωή που πρέπει να κάνουμε, τη ζωή δηλαδή την ασφαλή. Με τα μυστήρια να ασφαλιστούμε, τη συμμετοχή μας στη Θεία Λειτουργία, στην Ιερά Εξομολόγηση και στην Θεία Κοινωνία. Να χρησιμοποιήσουμε όλες τις δωρεές που μας έχει δώσει ο Θεός. Κυριότερη δωρεά, μας λέγει η Αποκάλυψη αλλά και άλλα βιβλία λειτουργικά και αγιογραφικά, είναι η εξυπηρέτηση της ψυχής μας σε σχέση με την επικοινωνία με τους Αγίους.
        Παρακαλώ, όλοι μας έχουμε την ευθύνη, ο καθένας από μας, μέσα μας, να ζούμε τον Χριστό. Αν ο καθένας από μας ζει τον Χριστό, μπορεί αυτόν τον Χριστό να τον δωρίσει στις γενεές που έρχονται. Τα παιδιά μας δεν γνωρίζουν πολλά πράγματα. Εμείς, έχουμε καθήκον είμαστε ενήλικες, σώφρονες, να αντλήσουμε την Χάρη του Θεού και να την διδάξουμε στα παιδιά μας.
        Διδάσκεται η Χάρις του Θεού; Ναι, διδάσκεται με τη θυσία της αγάπης και της υπομονής.
        Αδελφοί μου να έχουμε τις ευλογίες της Αγίας Εκκλησίας, τη Χάρη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, τη Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου. Αμήν!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Προσβλητικό ποίημα για τη Σημαία μας σε παιδάκι νηπιαγωγείου στη Δράμα!

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης         Ἔχει μεγάλη εὐθύνη ἡ ἑλληνική πολιτεία πού ἀφαίρεσε ἀπό τό Ὑπουργεῖο Παιδείας τή λέξη “Ἐθνική”. Εἶναι κοινή διαπίστωση πιά πώς μέ τό πέρασμα τῶν χρόνων ἔχει χαραχτεῖ μία ἀντιεθνική καί ἀντιχριστιανική ἀγωγή στό δημόσιο σχολεῖο. Ὁ Ἐθνικός ὕμνος, Ὁ ἐκκλησιασμός, ἡ ἑορτή τῶν τριῶν Ἱεραρχῶν, ἡ πρωινή προσευχή, ὁ ἁγιασμός τῆς νέας σχολικῆς περιόδου, τό μάθημα τῶν θρησκευτικῶν, τό μάθημα τῆς Ἱστορίας, ὅλα βρίσκονται σέ κρίση καί ἀμφισβήτηση ἀπό τά νέα προγράμματα σπουδῶν καί τήν ἀθεϊστική νοοτροπία τῶν ἰθυνόντων. Ἄν προστεθεῖ στό νοσηρό περιβάλλον τοῦ σχολείου καί ἡ ἀλόγιστη, ἑωσφορική καί νεοταξική προπαγάνδα ὑπέρ τῆς ὁμοφυλοφιλίας ἔχουμε ἕνα ἐκρηκτικό μίγμα. Στίς χρωματικές ἀποχρώσεις τῶν gay pride πού ἐμπνέονται ἀπό τό παρδαλό δαιμόνιο τῆς βρωμερῆς ἁμαρτίας, παραπέμπει ἀκόμα καί αὐτό τό ἀπίστευτο περιστατικό σέ νηπιαγωγεῖο τῆς Δράμας. Ἀνακάλυψα αὐτήν τήν εἴδηση σέ προσωπικό λογαριασμό χρήστη στό facebook καί σᾶς τήν παραθέτω. Δεῖτε καί καμαρῶστε...

ΡΑΓΔΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Ένοχος για Σχίσμα ο π. Νικόλαος Μανώλης - Παραπέμπεται στο συνοδικό δικαστήριο

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης Ὁμόφωνα τὸ καταγέλαστο ἐπισκοπικὸ δικαστήριο τῆς μοχθηρᾶς μητροπόλεως Θεσσαλονίκης ἀπεφάσισε πὼς ὁ γράφων, π. Νικόλαος Μανώλης, εἶναι ἔνοχος γιὰ τὰ ἀδικήματα τοῦ σχίσματος, τῆς ἀπείθειας καὶ καταφρόνηση τῆς προϊσταμένης του ἐκκλησιαστικῆς ἀρχῆς, τοῦ σκανδαλισμοῦ τῶν πιστῶν, τῆς ἐξύβρισης καὶ τῆς συκοφαντίας.

Θεολογική Ημερίδα "ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ & ΚΟΛΥΜΠΑΡΙ δύο χρόνια μετά", ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΑΦΙΣΑ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης Σᾶς παρουσιάζω τό Δελτίο Τύπου, τήν ἀφίσα καί τό πρόγραμμα τῆς Ἡμερίδας πού διοργανώνουν τά τέσσερα ἀγωνιστικά σωματεῖα μας γιά τήν Ὀρθοδοξία, τήν ψευδο - σύνοδο τοῦ Κολυμπαρίου καί τήν Ὀρθόδοξη Ἀντίσταση (διακοπή μνημοσύνου - ἀποτείχιση). Ἡ ἡμερίδα θά πραγματοποιηθεῖ τό Σάββατο 16 Ἰουνίου 2018 στό Grand Hotel Palace καί θά δώσει ἀπαντήσεις στόν πιστό λαό, πού ἀγωνιᾶ γιά τήν κατάσταση τῆς Ἐκκλησίας.