Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης, Ο Ευαγγελιστής Λουκάς (Γραπτό Κήρυγμα)

Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης, Ο Ευαγγελιστής Λουκάς (Γραπτό Κήρυγμα).jpg
εφημέριος του Ι.Ν. αγ. Σπυρίδωνος Τριανδρίας Θεσσαλονίκης
Για τον "Στύλο Ορθοδοξίας" (Σεπτέμβριος 2015, αρ.φ. 170)
Ευαγγέλιο του αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά (Λουκ. ι΄ 16-21)
Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗΣ ΛΟΥΚΑΣ
        Σήμερα 18 Οκτωβρίου, η Εκκλησία μας εορτάζει την ιερή μνήμη του αγίου αποστόλου και Ευαγγελιστή Λουκά. Καταγόταν από την Αντιόχεια και η εθνικότητά του ήταν Ελληνική. Και όπως μας πληροφορεί ο απ. Παύλος, το επάγγελμά του ήταν γιατρός. Έγινε συνοδός του Παύλου και μας άφησε δυο βιβλία στην Καινή Διαθήκη. Το τρίτο Ευαγγέλιο και τις πράξεις των Αποστόλων. Ονομάζεται Ευαγγελιστής της Παναγίας, γιατί περισσότερο από τους άλλους Ευαγγελιστάς μας ομιλεί για την υπεραγία Θεοτόκο. Τον Ευαγγελισμό της Παναγίας, την επίσκεψη της Μαρίας στην Ελισάβετ την μητέρα του Τιμίου Προδρόμου, το «Μεγαλύνει η ψυχή μου τον Κύριο…» κι άλλα περιστατικά από την παιδική ηλικία του Ιησού Χριστού, τα γνωρίζουμε μόνο από το Ευαγγέλιο του αγίου Λουκά.
        Ο Ευαγγελιστής Λουκάς υπήρξε σοφός κατά κόσμον και σοφός κατά Θεόν. Δηλαδή δεν ήταν ένας από τους αγραμμάτους αλιείς της Γαλιλαίας. Ήταν άνθρωπος  με σοφία, με γνώση, με επιστήμη.
        Ήταν ένας από τους σοφότερους και ικανοτέρους ιατρούς της εποχής του. Εμπνευσμένος κήρυκας των θείων αληθειών, ακριβής ιστορικός, απαράμιλλος λογοτέχνης και υπέροχος ζωγράφος. Ανεδείχθη όμως σοφός κατά Θεόν. Η κοσμική σοφία δεν τον γεμίζει με έπαρση και αλαζονεία. Ακούει το κήρυγμα του Ευαγγελίου από τον απόστολο Παύλο. Πιστεύει χωρίς δυσκολία. Ανοίγει την ψυχή του, για να δεχθεί την πίστη, να φωτιστεί και να αγιαστεί από το πνεύμα και τη Χάρη του Χριστού. Ο άριστος ιατρός, έγινε και άριστος Χριστιανός.
        Μόλις δέχθηκε τη χάρη του Θεού και πίστευσε εις τον Σωτήρα, θεώρησε ιερώτατον καθήκον, να θέσει τον εαυτό του, εις την διακονίαν του Θεού και εις την υπηρεσίαν των ανθρώπων.
        Με πύρινο και φλογερό ζήλο ανέλαβε το έργο του Ευαγγελιστού. Κήρυξε το Ευαγγέλιο σε πολλά μέρη της Μικράς Ασίας, στη Μακεδονία, στη Βοιωτία, στην άλλη Ελλάδα. Κήρυξε και στη Ρώμη και στην Αφρική. Με κόπους και μόχθους, με κινδύνους πολλούς, με καθημερινές στερήσεις, με αγωνίες και διωγμούς, με θάνατο τέλος μαρτυρικό, κήρυξε το Ευαγγέλιο στα πλήθη των ανθρώπων. Έθεσε τον εαυτό του στην υπηρεσία των ανθρώπων. Γιατί όταν κηρύττει και διδάσκει, όταν γράφει το Ευαγγέλιο και τις Πράξεις των αποστόλων, τους ανθρώπους εξυπηρετεί, αφού για τη σωτηρία τους γράφει και κηρύττει.
        Μια λέξη, του αποστόλου Παύλου, για τον Ευαγγελιστή Λουκά, φανερώνει πολλά για την αγάπη και την αυτοθυσία του για τους ανθρώπους. Γράφει ο απ. Παύλος: «Ασπάζεται υμάς Λουκάς ο ιατρός ο αγαπητός». Ήταν ιδιαίτερα αγαπητός και για τον Παύλο και για τους Χριστιανούς. Ήταν δε αγαπητός για την αρετή του και την αγιότητά του. ήταν πολύ αγαπητός από τους αρρώστους. Ποιος ξέρει με πόση προθυμία θα έτρεχε ως γιατρός προς τους αρρώστους. Με πόση ταπείνωση θα τους υπηρετούσε. Με πόση αυτοθυσία θα κοπίαζε γι’ αυτούς. Για να παρακολουθεί την πορεία της ασθενείας τους  να τους δίνει θάρρος, παρηγοριά, ελπίδα, και να τους εμπνέει την πίστη στο Θεό. Ο απ. Παύλος του χρωστάει πολλά, γιατί πολλές φορές, θα είχε αγρυπνήσει γι’ αυτόν ο Λουκάς, για  να τον θεραπεύσει από διάφορες ασθένειες. Τον ονομάζει «αγαπητό», γιατί είχε πλεόνασμα αγάπης, εξ αιτίας της οποίας είχε θέσει και την επιστήμη του στην υπηρεσία των ασθενούντων αδελφών.
        Εν ολίγοις, αυτός ήταν ο Λουκάς, ο ιατρός ο αγαπητός. Ας σταθούμε με ευλάβεια μπροστά στην αγία του μορφή. Υπήρξε άξιος απόστολος του Σωτήρος Χριστού. Και με την ευκαιρία της σημερινής του εορτής, όλοι αγαπητοί μου, ας τον παρακαλέσουμε εκ βάθους ψυχής και όπως όταν βρισκόταν εδώ στη γη και ως γιατρός ανακούφιζε γιάτρευε τους ασθενείς, έτσι και τώρα που βρίσκεται στους ουρανούς, ας πρεσβεύει προς τον Κύριο, για τους ασθενείς μας και ας στέλνει βάλσαμο παρηγοριάς και θεραπείας των ασθενειών. Ανακούφιση στους πόνους, υπομονή και ελπίδα και ίαση των ψυχών και των σωμάτων ημών. Αμήν!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το άρθρο της Τετάρτης: Δηλώσεις πανικού από τον μητροπολίτη Σιδηροκάστρου

Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης Εφημέριος του Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος Τριανδρίας Θεσσαλονίκης* Άρθρα για το "Ιστολόγιο Κατάνυξις" 2017

Πανικόβλητος ο μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, δεν μπόρεσε να κρατήσει τα προσχήματα. Δείτε στο τέλος του άρθρου το βίντεο με τις δηλώσεις του[1]. Πρόσβαλε τους πάντες για να μείνει στον αφρό. Αλλά αποκαλύφθηκε... Με μηδενικές θεολογικές γνώσεις για το ιεροκανονικό θέμα της διακοπής μνημοσύνου, ένθερμος υπερασπιστής της παναίρεσης του Οικουμενισμού, θιασώτης της δεσποτικής νοοτροπίας και του εξευτελισμού του απλού κληρικού, επικαλέστηκε θεωρίες συνωμοσίας και φανταστικούς εχθρούς για να χλευάσει και να ειρωνευτεί τον πατέρα Φώτιο Τζούρα, ως αδαή, αγράμματο, παίγνιο στα χέρια φανατικών και ακραίων αντιοικουμενιστών...

Δε μου αξίζει τόση αγάπη από όλους σας! Σας ευχαριστώ!

γράφει ο π. Νικόλαος Μανώλης Απαντώ στους εκατοντάδες φίλους μου που τη σημερινή ημέρα των γενεθλίων μου, μου εύχονται εκ καρδίας με προσωπικά μηνύματα κ.α., δι όλων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αν και δεν πιστεύω στην εορτή των γενεθλίων καθώς τη θεωρώ και είναι ξενόφερτη, δεν μπορώ όμως να μην συγκινηθώ από την αγάπη όλων σας που βρήκατε την ευκαιρία να μου την εκφράσετε. Να χετε την ευχή μου, όλοι μαζί στον Παράδεισο.

Ο τυμπανιστής διάβολος, τα Gay Pride και οι Οικουμενιστές

γράφει ο π. Νικόλαος Μανώλης Ο τυμπανιστής διάβολος, τα Gay Pride και οι Οικουμενιστές[1]

«Eἶπε Κύριος ὁ Θεός· οὐ μὴ καταμείνῃ τὸ πνεῦμά μου ἐν τοῖς ἀνθρώποις τούτοις εἰς τὸν αἰῶνα διὰ τὸ εἶναι αὐτοὺς σάρκας»[2](Εἶδεν ὁ Θεὸς τὴν σαρκικότητα αὐτὴν τῶν ἀνθρώπων καὶ εἶπε· “δὲν θὰ παραμείνη πλέον τὸ πνεῦμα μου στοὺς ἀνθρώπους τούτους, διότι κυριαρχοῦνται ἐξ ὁλοκλήρου ἀπὸ σαρκικὰ φρονήματα).         Βρώμικα παιχνίδια παίζονται πίσω ἀπὸ τὰ λεγόμενα φεστιβὰλ ὑπερηφάνειας (Gay Pride).  Ἀποκαλύπτονται αἴσχη ποὺ δὲν ξανακούστηκαν  ἄλλοτε[3]. Πιὸ προδομένοι ἀπὸ ποτὲ αἰσθάνονται οἱ ἴδιοι οἱ ὁμοφυλόφιλοι ποὺ δὲν ἀναγνωρίζουν τίποτα κοινὸ μὲ τὴν διαφημιζόμενη προστυχιὰ καὶ πορνεία. Δὲν εἶναι δικαιώματα αὐτὰ ποὺ δῆθεν ὑπερασπίζονται τὰ νεοταξικὰ φεστιβὰλ ὑπερηφάνειας· εἶναι ἡ βρωμιὰ τῆς ἀκολασίας φθονερῶν ἀνθρώπων, ποὺ ξεπηδᾶ καὶ θέλει νὰ μολύνει τὰ πάντα…