Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης, Ευαγγέλιο της Κυριακής Δ΄ Λουκά - Ο Στόχος μας (Γραπτό Κήρυγμα)

εφημέριος του Ι.Ν. αγ. Σπυρίδωνος Τριανδρίας Θεσσαλονίκης
Για τον "Στύλο Ορθοδοξίας" (Σεπτέμβριος 2015, αρ.φ. 170)
Ευαγγέλιο της Κυρ. Δ΄ Λουκά (Λουκ. η΄ 5-15)
Ο ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ
        Η σημερινή Κυριακή σε πολλές περιοχές έχει καθιερωθεί ως η επίσημη ημέρα της ενάρξεως των κατηχητικών σχολείων. Η περικοπή του ιερού Ευαγγελίου με την εικόνα του «σπείροντος» Ιησού και οι τέσσερεις ομάδες των ακροατών που αποτελούν το έδαφος στο οποίο πέφτει ο σπόρος, είναι η αιτία αυτού του γεγονότος. Είναι η λεγόμενη παραβολή του σπορέα.
        Κάποιος γεωργός πήγε να σπείρει τον σπόρο του στα χωράφια του. Καθώς έσπερνε, ένα μέρος του σπόρου έπεσε πάνω σε δρόμο που ήταν πατημένος από τα ζώα και τους ανθρώπους· αυτός δεν ρίζωσε αλλά καθώς έμεινε στην επιφάνια ήρθαν τα πουλιά του ουρανού και τον έφαγαν. Το δεύτερο μέρος του σπόρου έπεσε σε μέρος όπου ήταν πέτρες· και ενώ φύτρωσε γρήγορα ξεράθηκε το φύτρωμα λόγω έλλειψης νερού. Το τρίτο μέρος του σπόρου έπεσε σε έδαφος που είχε χώμα γεμάτο αγκάθια· και τα  αγκάθια αναπτύχθηκαν, έπνιξαν το σπόρο, και δεν τον άφησαν να καρποφορήσει. Το τελευταίο μέρος του σπόρου έπεσε σε έδαφος γόνιμο, οργωμένο· εκεί ο σπόρος φύτρωσε, αναπτύχθηκε και τελικά απέδωσε αλλού μεν τριάκοντα, αλλού εξήκοντα, αλλού δε εκατό καρπούς.
        Στη συνέχεια ο ίδιος Ο Κύριος εξήγησε στους μαθητές Του το νόημα της παραβολής.
        Η πρώτη κατηγορία εδάφους που έπεσε ο σπόρος είναι οι αδιάφοροι χριστιανοί. Σε αυτούς ο λόγος του Θεού, όπως λέει ο λαός μας, «από το ένα αυτί μπαίνει κι από το άλλο βγαίνει». Όπως στον πατημένο δρόμο είναι αδύνατον να φυτρώσει ο σπόρος, έτσι και στις ψυχές αυτών των χριστιανών.
        Η δεύτερη κατηγορία είναι οι ολιγόπιστοι χριστιανοί. Με την παραμικρή δυσκολία ψυχραίνεται μέσα τους ο λόγος Του Κυρίου που αρχικά τον δέχτηκαν ευχαρίστως με χαρά και ενθουσιασμό.
         Η Τρίτη κατηγορία είναι οι εμπαθείς χριστιανοί. Έχουν καλή διάθεση αλλά καλλιεργούν ταυτόχρονα μέσα τους αγκάθια, δηλαδή πάθη. Τρία είναι τα μεγαλύτερα πάθη που δεν αφήνουν στους ανθρώπους να καρποφορήσει ο σπόρος. Είναι τα τρία «φ»! Δηλαδή η φιλαργυρία, η φιληδονία και η φιλοδοξία.
        Τέλος, η τέταρτη κατηγορία είναι η εκλεκτή μερίδα του λαού του Θεού. Αυτοί που ακούνε, ενθουσιάζονται, ελκύονται και εφαρμόζουν τον Λόγο. Είναι οι φίλοι και αδελφοί του Ιησού, οι ένθεοι μαθητές Του. Σε αυτούς ο Λόγος καρποφορεί και αποδίδει καρπούς πολλαπλάσιους. Πέφτουν και σηκώνονται, δεν μένουν στην πτώση αλλά συνεχώς μετανοούν.
         Έλεγε ο άγιος αβάς Βαρσανούφιος ο μέγας πως «ο Θεός δεν διώχνει κανένα, αλλά όλους τους καλεί σε μετάνοια. Οφείλει λοιπόν ο προσερχόμενος στο Θεό να προσέλθει με όλη του την καρδιά και να σπείρει με την ελπίδα ότι θα θερίσει. Και  να περιμένει δοκιμασίες ως την τελευταία του αναπνοή». Τίποτα δεν μπορεί να μας χωρίσει από την Αγάπη Του Κυρίου, παρά μόνον ο ίδιος μας ο εαυτός. Αυτός είναι ασταθής και επιρρεπής στα πάθη και τις ατιμίες. Η φύλαξη του Λόγου του Χριστού και της Εκκλησίας για να γίνει σκοπός της ζωής μας θα πρέπει να γίνει βίωμα. Να γευτούμε την γλύκα της εν Χριστώ ζωής ώστε όλα τα άλλα έξω από αυτήν να μας φαίνονται σκύβαλα.
        Η επιμονή στην εφαρμογή του Λόγου ας είναι ο στόχος μας. Μόνο με επιμονή και υπομονή θα ελκύσουμε τη Χάρη Του Θεού, η οποία θα αυξήσει και πλουτίσει τις προσπάθειές μας. Ας μην αφήνουμε τον αγώνα μας με ευκολία αλλά ας δίνουμε συνεχώς μάχες ώστε να μείνουμε σε αυτόν. Και όταν προς στιγμήν αποκάμουμε, δειλιάσουμε και σταματήσουμε την προσπάθεια, ας φροντίσουμε να μην μείνουμε σε αυτήν την κατάσταση για πολύ. Ένα χαρακτηριστικό του δαιμονικού πολέμου είναι να «παίρνει φαλάγγι» όσους καταφέρει να τους ρίξει σε αμαρτία. Δε σταματά, αλλά επιτίθεται και χτυπά με μανία ώστε να μην αφήσει τον χριστιανό που βρίσκεται σε πτώση να «σηκώσει κεφάλι».
        Να μην δίνουμε χαρά στον εχθρό να επιβουλεύεται την σωτηρία μας τη στιγμή μάλιστα που καμιά εξουσία δεν έχει επάνω μας αν δεν του τη παραχωρήσουμε εμείς.  Πάντα ωφελούμαστε και μάλιστα περισσότερο, όταν σε περιπτώσεις πτώσης και αδυναμίας δεν τα παρατήσουμε εντελώς αλλά έστω και ανόρεκτα, με δυσκολία και ραθυμία,  θυμόμαστε Τον Χριστό και τον επικαλούμαστε. Η παρηγοριά θα έλθει γρήγορα και η αλλαγή της ψυχικής κατάστασης θα επέλθει καταλυτικά.
        Τελειώνοντας αξίζει να αναφέρουμε τα λόγια του αγίου Βαρσανουφίου. Κάποιος τον ρώτησε: «Όταν προσεύχομαι ή ψέλνω και δεν αισθάνομαι τη δύναμη των λεγομένων, ένεκα της σκληρότητας της καρδιάς μου, σε τι ωφελούμε;». Ο άγιος του απάντησε ως εξής: «Εάν εσύ δεν αισθάνεσαι, οι δαίμονες όμως αισθάνονται και ακούν και τρέμουν. Μην παύσεις λοιπόν να ψέλνεις και να προσεύχεσαι. Και σιγά - σιγά με την βοήθεια του Θεού, θα απαλυνθεί η σκληρότητα της καρδιάς σου»!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Προσβλητικό ποίημα για τη Σημαία μας σε παιδάκι νηπιαγωγείου στη Δράμα!

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης         Ἔχει μεγάλη εὐθύνη ἡ ἑλληνική πολιτεία πού ἀφαίρεσε ἀπό τό Ὑπουργεῖο Παιδείας τή λέξη “Ἐθνική”. Εἶναι κοινή διαπίστωση πιά πώς μέ τό πέρασμα τῶν χρόνων ἔχει χαραχτεῖ μία ἀντιεθνική καί ἀντιχριστιανική ἀγωγή στό δημόσιο σχολεῖο. Ὁ Ἐθνικός ὕμνος, Ὁ ἐκκλησιασμός, ἡ ἑορτή τῶν τριῶν Ἱεραρχῶν, ἡ πρωινή προσευχή, ὁ ἁγιασμός τῆς νέας σχολικῆς περιόδου, τό μάθημα τῶν θρησκευτικῶν, τό μάθημα τῆς Ἱστορίας, ὅλα βρίσκονται σέ κρίση καί ἀμφισβήτηση ἀπό τά νέα προγράμματα σπουδῶν καί τήν ἀθεϊστική νοοτροπία τῶν ἰθυνόντων. Ἄν προστεθεῖ στό νοσηρό περιβάλλον τοῦ σχολείου καί ἡ ἀλόγιστη, ἑωσφορική καί νεοταξική προπαγάνδα ὑπέρ τῆς ὁμοφυλοφιλίας ἔχουμε ἕνα ἐκρηκτικό μίγμα. Στίς χρωματικές ἀποχρώσεις τῶν gay pride πού ἐμπνέονται ἀπό τό παρδαλό δαιμόνιο τῆς βρωμερῆς ἁμαρτίας, παραπέμπει ἀκόμα καί αὐτό τό ἀπίστευτο περιστατικό σέ νηπιαγωγεῖο τῆς Δράμας. Ἀνακάλυψα αὐτήν τήν εἴδηση σέ προσωπικό λογαριασμό χρήστη στό facebook καί σᾶς τήν παραθέτω. Δεῖτε καί καμαρῶστε...

ΡΑΓΔΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Ένοχος για Σχίσμα ο π. Νικόλαος Μανώλης - Παραπέμπεται στο συνοδικό δικαστήριο

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης Ὁμόφωνα τὸ καταγέλαστο ἐπισκοπικὸ δικαστήριο τῆς μοχθηρᾶς μητροπόλεως Θεσσαλονίκης ἀπεφάσισε πὼς ὁ γράφων, π. Νικόλαος Μανώλης, εἶναι ἔνοχος γιὰ τὰ ἀδικήματα τοῦ σχίσματος, τῆς ἀπείθειας καὶ καταφρόνηση τῆς προϊσταμένης του ἐκκλησιαστικῆς ἀρχῆς, τοῦ σκανδαλισμοῦ τῶν πιστῶν, τῆς ἐξύβρισης καὶ τῆς συκοφαντίας.

Θεολογική Ημερίδα "ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ & ΚΟΛΥΜΠΑΡΙ δύο χρόνια μετά", ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΑΦΙΣΑ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης Σᾶς παρουσιάζω τό Δελτίο Τύπου, τήν ἀφίσα καί τό πρόγραμμα τῆς Ἡμερίδας πού διοργανώνουν τά τέσσερα ἀγωνιστικά σωματεῖα μας γιά τήν Ὀρθοδοξία, τήν ψευδο - σύνοδο τοῦ Κολυμπαρίου καί τήν Ὀρθόδοξη Ἀντίσταση (διακοπή μνημοσύνου - ἀποτείχιση). Ἡ ἡμερίδα θά πραγματοποιηθεῖ τό Σάββατο 16 Ἰουνίου 2018 στό Grand Hotel Palace καί θά δώσει ἀπαντήσεις στόν πιστό λαό, πού ἀγωνιᾶ γιά τήν κατάσταση τῆς Ἐκκλησίας.