«Οι κοπιώντες εν λόγω και διδασκαλία» Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης - Εορτή Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, συμπληρωματικά σχόλια [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & BINTEO-2015]

Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης - Εορτή Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, συμπληρωματικά σχόλια (video - 2015).jpg
Θέματα ανάρτησης: Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος ερμηνεύει τον Άγιο Απόστολο Παύλο
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
(Η περίληψη είναι κόπος και σπουδή μιας πνευματικής μου κόρης. Η επεξεργασία του Βίντεο είναι κόπος και σπουδή των τεχνικών του Ιστολογίου “Κατάνυξις” (ενίοτε και άλλων). Να ’χουν όλοι τους την ευχή μου!) π. Νικόλαος Μανώλης
Συμπληρωματικά στο Κήρυγμα της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, το οποίο παρακολουθήσαμε εδώ, ο π. Θεόδωρος Ζήσης, μας μεταφέρει τις σκέψεις του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, για την διδασκαλία του Αγίου Αποστόλου Παύλου.
Τονίζει ο ιερός πατήρ την σπουδαιότητα της κατήχησης, ότι χρειάζεται πολύς κόπος και πολλή σοφία, αλλά και τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει ο διδάσκαλος και κατηχητής.
Οι απλοϊκοί, αμαθείς Απόστολοι νίκησαν φιλοσόφους, πλούσιους, δυνατούς, τυράννους, τους έκαναν χριστιανούς, φάνηκαν λαμπρότεροι και δίδαξαν το Ευαγγέλιο σε όλη την Οικουμένη. Αυτά που κατάφεραν δεν είναι αποτέλεσμα ανθρώπινης ισχύος, αλλά φανερώνουν την μεγάλη η δύναμη του Τιμίου Σταυρού.
Επισημαίνει επίσης ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ότι ο βίος των διδασκόντων πρέπει να είναι παράδειγμα προς μίμηση, αλλιώς με τα κηρύγματα μόνο, δεν πείθουν.
Μαθαίνουμε πόσο μεγάλο αγαθό είναι να καταφέρει κανείς, να φέρει μία ψυχή στην Εκκλησία, να απαλλάξει κάποιον από την πλάνη. Ας ακούσουμε τα συγκλονιστικά λόγια του ιερού Χρυσοστόμου, που ισχύουν και σήμερα τόσο για τους κατηχητές όσο και για τους κατηχούμενους.

Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης - Εορτή Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, συμπληρωματικά σχόλια [BINTEO-2015]
Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης Ομ. καθηγητής Α.Π.Θ -  Ι.N. Αγ. Αντωνίου Θεσσαλονίκης - Κυριακή 14/9/2015 (18/9/2015) http://impantokratoros.gr/255F3935.el.aspx