Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Πότε να ομιλούμε και πότε να παραιτούμαστε» Πρωτοπρ. Θεόδωρος Ζήσης - Κυριακή Αγίων Πατέρων της Ζ' Οικουμενικής Συνόδου, συμπλήρωμα στο κήρυγμα [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & ΒΙΝΤΕΟ-2015]

Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης - Κυριακή Αγίων Πατέρων της Ζ' Οικουμενικής Συνόδου, συμπλήρωμα στο κήρυγμα (video-2015).jpg
Θέματα ανάρτησης: Ερμηνεία της αποστολικής περικοπής από τον ιερό Χρυσόστομο, Οι καλοπροαίρετοι αιρετικοί δέχονται τον λόγο του Θεού, αυτοί που διδάσκουν την αίρεση έχουν εγωισμό και δεν αλλάζουν, Ανώτερος ο ελεήμων από τον Μοναχό
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
(Η περίληψη είναι κόπος και σπουδή μιας πνευματικής μου κόρης. Η επεξεργασία του Βίντεο είναι κόπος και σπουδή των τεχνικών του Ιστολογίου “Κατάνυξις” (ενίοτε και άλλων). Να ’χουν όλοι τους την ευχή μου!) π. Νικόλαος Μανώλης
Η ομιλία του π. Θεοδώρου Ζήση, από το Αρχονταρίκι του ιερού ναού Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης, που παρακολουθούμε στο σημερινό βίντεο, αποτελεί συμπλήρωμα στο Κήρυγμα που αφορά την προς Τίτον Επιστολή του Αποστόλου Παύλου, το οποίο μπορείτε να ακούσετε εδώ.
Μας μεταφέρει τις σκέψεις του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, για τα λεγόμενα του Αποστόλου Παύλου στην αποστολική περικοπή αυτής της Κυριακής.
Καυχώνται οι Ιουδαίοι ότι έχουν πρόγονο τον Αβραάμ, αμελώντας για τα υπόλοιπα. Την ενασχόληση αυτή ο Απόστολος Παύλος την θεωρεί ανώφελη και μάταιη.
Μας λέγει να μην ερίζουμε με τους αιρετικούς για να μη κουραζόμαστε άδικα. Ο αιρετικός από εγωισμό δεν παραδέχεται ότι έχει κάνει λάθος.
Τους απλούς ανθρώπους που βρίσκονται σε αίρεση, μπορούμε να τους μιλήσουμε για την Αλήθεια αλλά μας συμβουλεύει να μη χάνουμε τον χρόνο μας με αυτούς που διδάσκουν την αίρεση γιατί δεν αλλάζουν.
Για παράδειγμα, με τον παπισμό κάνουμε χίλια χρόνια διάλογο. Δεν έχουμε κανένα κέρδος. Οι παπικοί επιμένουν στις πλάνες τους και μάλιστα βλέπουμε τους δικούς μας να κάνουν εκπτώσεις στην πίστη μας.
Εξηγεί επίσης ο ιερός Χρυσόστομος, γιατί ο Απόστολος Παύλος, εδώ μας λέει να παραιτούμαστε, ενώ αλλού συμβουλεύει να διδάσκουμε με πραότητα τους αντιθέτους για να τους κάνουμε να μετανοήσουν (Β΄Επιστολή προς Τιμόθεον).
Μας λέγει λοιπόν να διδάσκουμε τους καλοπροαίρετους που έχουν ελπίδα διορθώσεως. Όταν όμως κάποιος είναι στην αίρεση και επιμένει, το να του μιλούμε για την πίστη μας, είναι σαν να χτυπούμε άδικα και να δέρνουμε τον αέρα. Λέει επίσης ότι δεν είναι ποτέ δυνατόν να κερδίσεις αυτόν που είναι διεστραμμένος στη γνώμη.
Γι’ αυτό και ο Απόστολος λέει «παραιτού». Αν όμως αυτοί οι διεστραμμένοι και οι αιρετικοί κάνουν ζημιά και σε άλλους και κάνουν προπαγάνδα για την αίρεσή τους, τότε πρέπει να μη σιωπά κανείς αλλά να είναι αυστηρός μαζί τους γιατί θα οδηγήσουν και άλλους στην απώλεια.
Στη συνέχεια τονίζει ο ιερός πατήρ την αξία της ελεημοσύνης και ότι είναι ανώτερος ο ελεήμων από τον μοναχό. Στο σημείο αυτό, ο σεβαστός π. Θεόδωρος, μας λέγει ορισμένα στοιχεία για τον ιερό Χρυσόστομο, ότι είναι ένας από τους σημαντικότερους υπασπιστές του μοναχικού βίου, ξεκίνησε τον εκκλησιαστικό του βίο από το μοναχισμό, από την σκληρή άσκηση απόκτησε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας και έτσι πήγε στην Αντιόχεια, αλλά εξακολούθησε σε όλη τη ζωή του να υποστηρίζει και να προβάλλει τον μοναχισμό και μέσα από τα έργα του.
Για να μας δείξει λοιπόν πόσο μεγάλη σημασία έχει η ελεημοσύνη μας λέει ότι αυτός ο οποίος ελεεί ομοιάζει με τον Θεό. Μολονότι αγαπάει πάρα πολύ τον μοναχισμό κάνει σύγκριση ενός ελεήμονος με έναν μοναχό. Λέει χαρακτηριστικά ότι ο μοναχισμός, η παρθενία, η νηστεία, η κακοπάθεια έχουν πολύ μεγαλύτερο κόπο από την ελεημοσύνη, αλλά δεν υπάρχει τίποτε πιο ισχυρό και δυνατό από το να σβήσει τη φωτιά από τα αμαρτήματά μας, όσο η ελεημοσύνη. Είναι μεγαλύτερη αρετή από όλα τα παραπάνω και μας εξηγεί γιατί. Αυτοί που είναι εραστές της ελεημοσύνης πηγαίνουν κοντά στον Βασιλέα. Οι αρετές του μοναχισμού ωφελούν μόνο τον μοναχό. Δεν σώζουν κανέναν άλλον. Η ελεημοσύνη όμως εκτείνεται σε όλους και αγκαλιάζει τα μέλη του Χριστού, τους φτωχούς. Και είναι πολύ μεγαλύτερα τα κατορθώματα αυτά που αφορούν πολλούς.

Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης - Κυριακή Αγίων Πατέρων της Ζ' Οικουμενικής Συνόδου, συμπλήρωμα στο κήρυγμα [ΒΙΝΤΕΟ-2015]
Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης Ομ. καθηγητής Α.Π.Θ -  Ι.N. Αγ. Αντωνίου Θεσσαλονίκης - Κυριακή 11/10/2015 (15/10/2015) http://impantokratoros.gr/A657B664.el.aspx

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Προσβλητικό ποίημα για τη Σημαία μας σε παιδάκι νηπιαγωγείου στη Δράμα!

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης         Ἔχει μεγάλη εὐθύνη ἡ ἑλληνική πολιτεία πού ἀφαίρεσε ἀπό τό Ὑπουργεῖο Παιδείας τή λέξη “Ἐθνική”. Εἶναι κοινή διαπίστωση πιά πώς μέ τό πέρασμα τῶν χρόνων ἔχει χαραχτεῖ μία ἀντιεθνική καί ἀντιχριστιανική ἀγωγή στό δημόσιο σχολεῖο. Ὁ Ἐθνικός ὕμνος, Ὁ ἐκκλησιασμός, ἡ ἑορτή τῶν τριῶν Ἱεραρχῶν, ἡ πρωινή προσευχή, ὁ ἁγιασμός τῆς νέας σχολικῆς περιόδου, τό μάθημα τῶν θρησκευτικῶν, τό μάθημα τῆς Ἱστορίας, ὅλα βρίσκονται σέ κρίση καί ἀμφισβήτηση ἀπό τά νέα προγράμματα σπουδῶν καί τήν ἀθεϊστική νοοτροπία τῶν ἰθυνόντων. Ἄν προστεθεῖ στό νοσηρό περιβάλλον τοῦ σχολείου καί ἡ ἀλόγιστη, ἑωσφορική καί νεοταξική προπαγάνδα ὑπέρ τῆς ὁμοφυλοφιλίας ἔχουμε ἕνα ἐκρηκτικό μίγμα. Στίς χρωματικές ἀποχρώσεις τῶν gay pride πού ἐμπνέονται ἀπό τό παρδαλό δαιμόνιο τῆς βρωμερῆς ἁμαρτίας, παραπέμπει ἀκόμα καί αὐτό τό ἀπίστευτο περιστατικό σέ νηπιαγωγεῖο τῆς Δράμας. Ἀνακάλυψα αὐτήν τήν εἴδηση σέ προσωπικό λογαριασμό χρήστη στό facebook καί σᾶς τήν παραθέτω. Δεῖτε καί καμαρῶστε...

ΡΑΓΔΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Ένοχος για Σχίσμα ο π. Νικόλαος Μανώλης - Παραπέμπεται στο συνοδικό δικαστήριο

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης Ὁμόφωνα τὸ καταγέλαστο ἐπισκοπικὸ δικαστήριο τῆς μοχθηρᾶς μητροπόλεως Θεσσαλονίκης ἀπεφάσισε πὼς ὁ γράφων, π. Νικόλαος Μανώλης, εἶναι ἔνοχος γιὰ τὰ ἀδικήματα τοῦ σχίσματος, τῆς ἀπείθειας καὶ καταφρόνηση τῆς προϊσταμένης του ἐκκλησιαστικῆς ἀρχῆς, τοῦ σκανδαλισμοῦ τῶν πιστῶν, τῆς ἐξύβρισης καὶ τῆς συκοφαντίας.

Θεολογική Ημερίδα "ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ & ΚΟΛΥΜΠΑΡΙ δύο χρόνια μετά", ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΑΦΙΣΑ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης Σᾶς παρουσιάζω τό Δελτίο Τύπου, τήν ἀφίσα καί τό πρόγραμμα τῆς Ἡμερίδας πού διοργανώνουν τά τέσσερα ἀγωνιστικά σωματεῖα μας γιά τήν Ὀρθοδοξία, τήν ψευδο - σύνοδο τοῦ Κολυμπαρίου καί τήν Ὀρθόδοξη Ἀντίσταση (διακοπή μνημοσύνου - ἀποτείχιση). Ἡ ἡμερίδα θά πραγματοποιηθεῖ τό Σάββατο 16 Ἰουνίου 2018 στό Grand Hotel Palace καί θά δώσει ἀπαντήσεις στόν πιστό λαό, πού ἀγωνιᾶ γιά τήν κατάσταση τῆς Ἐκκλησίας.