"Περί ψυχής και Αναστάσεως ο λόγος” Πρωτοπρ. Θεόδωρος Ζήσης – Ο βίος της Αγίας Μακρίνας Β΄ [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & ΒΙΝΤΕΟ-2015]

Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης - Ο βίος της Αγίας Μακρίνας Β' (mp3-2015).jpg
Θέματα ανάρτησης: Ο βίος της Αγίας Μακρίνης (Β΄) – Η μεγάλη μοναστική φυσιογνωμία και το τέλος του βίου της.
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
(Η περίληψη είναι κόπος και σπουδή μιας πνευματικής μου κόρης. Η επεξεργασία του Βίντεο είναι κόπος και σπουδή των τεχνικών του Ιστολογίου “Κατάνυξις” (ενίοτε και άλλων). Να ’χουν όλοι τους την ευχή μου!) π. Νικόλαος Μανώλης
Σε συνέχεια της 1ης Ομιλίας περί της αδελφής του μεγάλου Βασιλείου, αγίας Μακρίνας, την οποία παρακολουθήσαμε εδώ, ο π. Θεόδωρος Ζήσης συνεχίζει να μας διηγείται αποσπάσματα από το πολύ σπουδαίο έργο του Αγίου Γρηγορίου Νύσσης, «Εις τον βίον της Οσίας Μακρίνης».
Αρχικά, μας αναφέρει εν συντομία, όσα μας διηγήθηκε στο Α΄ μέρος του Κηρύγματός του, σχετικά με το βίο της Αγίας, για την εξαιρετική ομορφιά και ευσέβεια που την διέκριναν και γενικότερα μας δίνει πολλές πληροφορίες για την ανατροφή και το ήθος της.  Μας διηγείται για τα δύο μοναστήρια που ίδρυσαν η Αγία και ο αδελφός της Ναυκράτιος, ο θάνατος του οποίου αποτέλεσε σταθμό για όλη την οικογένεια.
Στη συνέχεια, ο σεβαστός π. Θεόδωρος Ζήσης αναγιγνώσκει ένα γράμμα του Αγίου Γρηγόριου Νύσσης, στο οποίο περιγράφεται πώς βίωσε ο ίδιος τις τελευταίες μέρες του βίου της Αγίας, όταν μετά από θεϊκό σημάδι, την επισκέφτηκε στο μοναστήρι, με σκοπό να μοιραστεί μαζί της το πένθος για το θάνατο του αδελφού τους, Μεγάλου Βασιλείου.  Σε εκείνο το σημείο περιγράφει αναλυτικά τη συνάντησή του με την άρρωστη αδελφή του.
Ακολουθεί αναφορά του π. Θεόδωρου Ζήση στο εξαιρετικό, διαλογικό έργο του Αγίου Γρηγορίου Νύσσης «Περί ψυχής και Αναστάσεως ο λόγος» ή αλλιώς «Τα Μακρίνεια» και το πώς πρέπει να διαχειριζόμαστε το πένθος.
Συνεχίζει διηγούμενος αποσπάσματα από την τελευταία συνάντησή της Αγίας με τον Άγιο Γρηγόριο Νύσσης, αναφερόμενος στην δίωξη που υπέστη ο Άγιος από τους αιρετικούς της εποχής του και τη σύγχυση των Εκκλησιών, με κρυφούς διωγμούς κληρικών και θεολόγων, που θέλανε να κρατήσουν ζωντανή την αληθινή τους πίστη, σημειώνοντας ότι αυτό συμβαίνει και στις μέρες μας, με αποτέλεσμα να συκοφαντούν και να διώκουν πολέμιους της παναίρεσης του οικουμενισμού.
Ολοκληρώνοντας την διήγηση, μας περιγράφονται δύο θαύματα της Αγίας Μακρίνας και ο επίλογος του έργου, στον οποίο αναφέρει ο Άγιος Γρηγόριος Νύσσης, ο γίγαντας αυτός της θεολογίας, ότι δεν περιγράφει τα θαυμαστά έργα της Αγίας, διότι ο κάθε ένας από μας κρίνει την αξιοπιστία των λεγομένων ανάλογα με τα δικά του μέτρα.

Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης - Ο βίος της Αγίας Μακρίνας Β΄ [ΒΙΝΤΕΟ-2015]
Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης Ομ. καθηγητής Α.Π.Θ -  Ι.N. Αγ. Αντωνίου Θεσσαλονίκης - Κυριακή 4/10/2015 (10/10/2015) http://impantokratoros.gr/1BE86E80.el.aspx