Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

"Περί ψυχής και Αναστάσεως ο λόγος” Πρωτοπρ. Θεόδωρος Ζήσης – Ο βίος της Αγίας Μακρίνας Β΄ [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & ΒΙΝΤΕΟ-2015]

Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης - Ο βίος της Αγίας Μακρίνας Β' (mp3-2015).jpg
Θέματα ανάρτησης: Ο βίος της Αγίας Μακρίνης (Β΄) – Η μεγάλη μοναστική φυσιογνωμία και το τέλος του βίου της.
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
(Η περίληψη είναι κόπος και σπουδή μιας πνευματικής μου κόρης. Η επεξεργασία του Βίντεο είναι κόπος και σπουδή των τεχνικών του Ιστολογίου “Κατάνυξις” (ενίοτε και άλλων). Να ’χουν όλοι τους την ευχή μου!) π. Νικόλαος Μανώλης
Σε συνέχεια της 1ης Ομιλίας περί της αδελφής του μεγάλου Βασιλείου, αγίας Μακρίνας, την οποία παρακολουθήσαμε εδώ, ο π. Θεόδωρος Ζήσης συνεχίζει να μας διηγείται αποσπάσματα από το πολύ σπουδαίο έργο του Αγίου Γρηγορίου Νύσσης, «Εις τον βίον της Οσίας Μακρίνης».
Αρχικά, μας αναφέρει εν συντομία, όσα μας διηγήθηκε στο Α΄ μέρος του Κηρύγματός του, σχετικά με το βίο της Αγίας, για την εξαιρετική ομορφιά και ευσέβεια που την διέκριναν και γενικότερα μας δίνει πολλές πληροφορίες για την ανατροφή και το ήθος της.  Μας διηγείται για τα δύο μοναστήρια που ίδρυσαν η Αγία και ο αδελφός της Ναυκράτιος, ο θάνατος του οποίου αποτέλεσε σταθμό για όλη την οικογένεια.
Στη συνέχεια, ο σεβαστός π. Θεόδωρος Ζήσης αναγιγνώσκει ένα γράμμα του Αγίου Γρηγόριου Νύσσης, στο οποίο περιγράφεται πώς βίωσε ο ίδιος τις τελευταίες μέρες του βίου της Αγίας, όταν μετά από θεϊκό σημάδι, την επισκέφτηκε στο μοναστήρι, με σκοπό να μοιραστεί μαζί της το πένθος για το θάνατο του αδελφού τους, Μεγάλου Βασιλείου.  Σε εκείνο το σημείο περιγράφει αναλυτικά τη συνάντησή του με την άρρωστη αδελφή του.
Ακολουθεί αναφορά του π. Θεόδωρου Ζήση στο εξαιρετικό, διαλογικό έργο του Αγίου Γρηγορίου Νύσσης «Περί ψυχής και Αναστάσεως ο λόγος» ή αλλιώς «Τα Μακρίνεια» και το πώς πρέπει να διαχειριζόμαστε το πένθος.
Συνεχίζει διηγούμενος αποσπάσματα από την τελευταία συνάντησή της Αγίας με τον Άγιο Γρηγόριο Νύσσης, αναφερόμενος στην δίωξη που υπέστη ο Άγιος από τους αιρετικούς της εποχής του και τη σύγχυση των Εκκλησιών, με κρυφούς διωγμούς κληρικών και θεολόγων, που θέλανε να κρατήσουν ζωντανή την αληθινή τους πίστη, σημειώνοντας ότι αυτό συμβαίνει και στις μέρες μας, με αποτέλεσμα να συκοφαντούν και να διώκουν πολέμιους της παναίρεσης του οικουμενισμού.
Ολοκληρώνοντας την διήγηση, μας περιγράφονται δύο θαύματα της Αγίας Μακρίνας και ο επίλογος του έργου, στον οποίο αναφέρει ο Άγιος Γρηγόριος Νύσσης, ο γίγαντας αυτός της θεολογίας, ότι δεν περιγράφει τα θαυμαστά έργα της Αγίας, διότι ο κάθε ένας από μας κρίνει την αξιοπιστία των λεγομένων ανάλογα με τα δικά του μέτρα.

Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης - Ο βίος της Αγίας Μακρίνας Β΄ [ΒΙΝΤΕΟ-2015]
Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης Ομ. καθηγητής Α.Π.Θ -  Ι.N. Αγ. Αντωνίου Θεσσαλονίκης - Κυριακή 4/10/2015 (10/10/2015) http://impantokratoros.gr/1BE86E80.el.aspx

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το άρθρο της Τετάρτης: Δηλώσεις πανικού από τον μητροπολίτη Σιδηροκάστρου

Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης Εφημέριος του Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος Τριανδρίας Θεσσαλονίκης* Άρθρα για το "Ιστολόγιο Κατάνυξις" 2017

Πανικόβλητος ο μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, δεν μπόρεσε να κρατήσει τα προσχήματα. Δείτε στο τέλος του άρθρου το βίντεο με τις δηλώσεις του[1]. Πρόσβαλε τους πάντες για να μείνει στον αφρό. Αλλά αποκαλύφθηκε... Με μηδενικές θεολογικές γνώσεις για το ιεροκανονικό θέμα της διακοπής μνημοσύνου, ένθερμος υπερασπιστής της παναίρεσης του Οικουμενισμού, θιασώτης της δεσποτικής νοοτροπίας και του εξευτελισμού του απλού κληρικού, επικαλέστηκε θεωρίες συνωμοσίας και φανταστικούς εχθρούς για να χλευάσει και να ειρωνευτεί τον πατέρα Φώτιο Τζούρα, ως αδαή, αγράμματο, παίγνιο στα χέρια φανατικών και ακραίων αντιοικουμενιστών...

Δε μου αξίζει τόση αγάπη από όλους σας! Σας ευχαριστώ!

γράφει ο π. Νικόλαος Μανώλης Απαντώ στους εκατοντάδες φίλους μου που τη σημερινή ημέρα των γενεθλίων μου, μου εύχονται εκ καρδίας με προσωπικά μηνύματα κ.α., δι όλων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αν και δεν πιστεύω στην εορτή των γενεθλίων καθώς τη θεωρώ και είναι ξενόφερτη, δεν μπορώ όμως να μην συγκινηθώ από την αγάπη όλων σας που βρήκατε την ευκαιρία να μου την εκφράσετε. Να χετε την ευχή μου, όλοι μαζί στον Παράδεισο.

π.Νικόλαος Μανώλης, Διακοπή Μνημοσύνου (Βήματα προόδου-κτλ.) [ΒΙΝΤΕΟ 2017]

π.Νικόλαος Μανώλης, Διακοπή Μνημοσύνου (Βήματα προόδου-Το αδελφικό μίσος) [ΒΙΝΤΕΟ 2017] Πρόσφατη ομιλία (28-5-2017) του εφημερίου του Ι.Ν. Αγ. Σπυρίδωνος Τριανδρίας Θεσσαλονίκης, π. Νικολάου Μανώλη. Παρακολουθείστε το βίντεο: