Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πρωτοπρ .Νικόλαος Μανώλης, Το θαυμαστό περιστατικό με τον γ.Αγάθωνα κ.ά. από το προσκύνημα της ενορίας [ΒΙΝΤΕΟ 2014]

10728914_1492364527700401_102717101_n.jpg
     "ΛΟΓΟΙ ΚΑΤΗΧΗΣΕΩΣ" 19-10-2014
     - Στις 5 Οκτωβρίου, η Εκκλησία μας εόρτασε την εορτή της οσίας Μεθοδίας της εν Κιμώλω. Δημοσιεύουμε για τον λόγο αυτόν, μία παλαιότερη Ομιλία του εφημερίου του Ι.Ν. Αγ. Σπυρίδωνος Τριανδρίας,  π. Νικολάου Μανώλη, που πραγματοποιήθηκε στην προηγούμενη ενορία του, του Ι. Βυζαντινού Ναού Προφ. Ηλιού, στις 19-10-2014. 
     Την εποχή εκείνη ήταν σε εξέλιξη, η απαράδεκτη δίωξη του πατρός, τα εμπόδια και οι απαγορεύσεις για τις Ομιλίες καθώς και για τις κατηχητικές και εφημεριακές του δραστηριότητες. 
Διαβάστε στη συνέχεια το απομαγνητοφωνημένο κείμενο αλλά παρακολουθείστε και το σχετικό Βίντεο:

"ΛΟΓΟΙ ΚΑΤΗΧΗΣΕΩΣ" 19-10-2014
Ορισμένα από τα βασικά θέματα της ανάρτησης είναι τα εξής: Εντυπώσεις από την προσκυνηματική εκδρομή των κατηχητικών της ενορίας του Προφήτη Ηλία στις Ιερές Μονές Τιμίου Προδρόμου Νάουσας και Αγίου Γεωργίου Ανύδρου, το θαυμαστό περιστατικό με τον Γέροντα Αγάθωνα, μάθημα φυσικής ιστορίας, ούτε να ευχηθείς χωρίς την άδεια του πνευματικού σου
Στην ανάρτηση αυτή παρακολουθούμε (σε κείμενο και βίντεο) ένα απόσπασμα από την συνάντηση που έγινε στις 19-10-2014, του κατηχητικού τμήματος «Λόγοι Κατηχήσεως» της ενορίας του Ιερού Βυζαντινού Ναού Προφήτη Ηλία Θεσσαλονίκης, στο οποίο ο σεβαστός π.Νικόλαος μας ομιλεί και συζητά με το ακροατήριο για τις εντυπώσεις από την προσκυνηματική εκδρομή των κατηχητικών όλων των τμημάτων, που είχε γίνει την προηγούμενη ημέρα στις Ιερές Μονές Τιμίου Προδρόμου Νάουσας και Αγίου Γεωργίου Ανύδρου.
Όπως λέει ο ίδιος περάσαμε πολύ όμορφα, και τα δυό μοναστήρια ήταν υπέροχα με πλούσια χάρη. Αναφέρεται στην ειδική ευλογία που είχαμε να συμπίπτει η ημέρα της εκδρομής με τη γιορτή της Γερόντισσας Μεθοδίας στο πρώτο Μοναστήρι και να προσκυνήσουμε εκεί το άγιο λείψανο της Οσίας Μεθοδίας της εν Κιμώλω το οποίο ευωδίαζε.
Τόσο εμείς όσο και ο π.Νικόλαος, απολαύσαμε την Παράκληση και τον Εσπερινό, μια που εδώ και 10 μήνες δεν του επιτρέπεται να βάλει πετραχήλι στον ναό όπου είναι κανονικά εφημέριος. Δεν χάσαμε λοιπόν την ευκαιρία αυτή.
Μας μιλά επίσης για το θαυμαστό περιστατικό που συνέβη στον Γέροντα Αγάθωνα όπως το διηγήθηκε στη Γερόντισσα Μεθοδία, με αφορμή το όνομα της μοναχής Ιωσηφίας που μας ξενάγησε στο πρώτο Μοναστήρι. Το περιστατικό αυτό αφορά την εμφάνιση του Γέροντα Ιωσήφ του Ησυχαστή και της Γερόντισσας Μακρίνας μετά την κοίμησή της, στον Γέροντα Αγάθωνα, Ηγούμενο της Ι.Μ.Κωνσταμονίτου του Αγίου Όρους, ο οποίος ετοιμαζόταν να δώσει σε μια μοναχή το όνομα του πνευματικού του παππού, του Γέροντα Ιωσήφ αλλά τελικά η Γερόντισσα Μακρίνα είχε άλλη γνώμη.  
Ακολουθεί ένα μάθημα φυσικής ιστορίας, ένας χαριτωμένος διαγωνισμός γνώσεων που επιβεβαιώνει το ρητό του Σόλωνα «γηράσκω δ' αιεί πολλά διδασκόμενος». Στη συνέχεια αναφέρεται επιγραμματικά και στο θαύμα που συνέβη πριν δυό χρόνια, στο δεύτερο Μοναστήρι, με την εικόνα της Παναγίας Παραμυθίας και τα πουλιά που κατέβηκαν κατά χιλιάδες από τον ουρανό στην αυλή του Μοναστηριού για να προσκυνήσουν την εικόνα και έδειξαν με αυτό το θαύμα ότι θέλαν να μείνει η εικόνα στο Μοναστήρι αυτό.
Τέλος ο π.Νικόλαος επισημαίνοντας ότι ήταν ευλογία Θεού να συμμετέχουν τόσα παιδιά στην προσκυνηματική αυτή εκδρομή και να πάρουν τη χάρη των Μοναστηριών,  απαντά στο ερώτημα ενός παιδιού σχετικά με αυτό που άκουσε από την μοναχή που μας ξενάγησε, την αδελφή Ιωσηφία, ότι ούτε προσευχή δεν πρέπει να κάνουμε χωρίς την ευλογία του πνευματικού μας πατρός.
Παραθέτουμε το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της Ομιλίας του πατρός Νικολάου Μανώλη και στη συνέχεια το σχετικό Βίντεο, ευχόμενοι στους φίλους μας, ψυχική ωφέλεια και την βοήθεια εξ'  ύψους!

π.Νικ. Μανώλης, Το θαυμαστό περιστατικό με τον γ.Αγάθωνα κ.ά. από το προσκύνημα της ενορίας [ΚΕΙΜΕΝΟ 2014]
Χθες λοιπόν περάσαμε νομίζω πολύ όμορφα, είχαμε χρόνια να κάνουμε μεταξύ μας, να σας κάνω μια εκδρομή, ένα προσκύνημα. Περάσαμε πάρα πολύ ωραία, εγώ το ευχαριστήθηκα. Και τα δυό τα μοναστήρια ήταν υπέροχα και υπήρχε πλούσια χάρη και στα δύο.
Στην πολύ γλυκειά Γερόντισσα στο Μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου Ναούσης, πολύ γλυκειά η Γερόντισσα, είναι η Γερόντισσα Μεθοδία που θεία εμπνεύσει και θεία προνοία εχθές γιόρταζε. Γιόρταζε με το παλαιό ημερολόγιο η Οσία Μεθοδία η εν Κιμώλω. Αυτήν η μεγάλη Αγία. Πήγαμε εκεί, μας λέει, μου λέει η Μοναχή που την έλεγαν Ιωσηφία, μου λέει πάτερ μου σήμερα να ξέρεις γιορτάζει και η Γερόντισσά μας με το παλαιό ημερολόγιο. Σαν σήμερα πέθανε η Αγία Μεθοδία, με το παλαιό είχε πεθάνει κιόλας ας πούμε, πριν από το χωρισμό των ημερολογίων. Και προς τιμήν της επισκέψεώς μας, εκθέσαμε και το ιερό λείψανο της Οσίας Μεθοδίας της εν Κιμώλω και το προσκυνήσαμε όλοι, πολύ μεγάλη ευλογία και αυτό, και πολλοί μου είπαν ότι ευωδίαζε, το αισθάνθηκαν μερικοί και πραγματικά ήταν εκεί όμορφο.
Εγώ είχα να κάνω Παράκληση 10 μήνες, να βάλω πετραχήλι, οπότε αυτό με βοήθησε. Εχθές μάλιστα ήθελα να κάνω κι άλλες ακολουθίες. Λέω τώρα που ήρθαμε να κάνουμε μερικές. Γι’αυτό κάναμε και τον εσπερινό. Και εσπερινό είχα να κάνω περίπου 10 μήνες, οπότε ενισχύθηκα κι εγώ προσωπικά, και με την Γερόντισσα τη Μεθοδία μας δόθηκε η ευκαιρία, μου δόθηκε η ευκαιρία μετά στο τέλος να μείνω, με φώναξε πίσω, να πούμε μερικά, να ανταλλάξουμε μερικές, και θα σας πω κι εσάς ένα που της είπα γιατί η μία μοναχή λεγόταν Ιωσηφία που μας διακονούσε και που μας έκανε και την ξενάγηση και στο Μοναστήρι, και με τ’όνομά της πιάστηκα και λέω στη Γερόντισσα την Μεθοδία, λέω Γερόντισσα να σας πω κάτι που συνέβη στον Γέροντα Αγάθωνα με την ευκαιρία ότι είδα λέω την αδελφή Ιωσηφία τώρα.  Ο Γέροντας Αγάθων λέω, ετοιμαζόταν μια μοναχή να την πει Ιωσηφία. Είχε πάρει απόφαση να την πει Ιωσηφία, μέσα του. Και μάλιστα επειδή τιμάει τον παππού Ιωσήφ που είναι ο παππούς του, ο πνευματικός παππούς του, αφού ο Εφραίμ είναι ο Πατέρας του, ήθελε να το βάλει το όνομα εκεί.
Εκείνη τη χρονιά όμως ή την προηγούμενη, είχε κοιμηθεί και μια σπουδαία Γερόντισσα για τις ημέρες μας, η Γερόντισσα Μακρίνα από την Πορταριά του Βόλου. Η οποία θα σας πω άλλη φορά το περιστατικό με τον Γέροντα και τη Γερόντισσα Μακρίνα, με το θέμα της μνημόνευσης του Πατριάρχη. Θα σας το πω άλλη φορά αυτό.
Και αποφάσισε λοιπόν να το δώσει το όνομα Ιωσηφία, στον Ιωσήφ, Ιωσηφία να την πει, αλλά εκείνη τη χρονιά ή την προηγούμενη, είχε πεθάνει και η Μακρίνα. Είχε κοιμηθεί. Και την ώρα που έκανε προσκομιδή ο Γέροντας, ήταν στην Προσκομιδή, στον Όρθρο ακόμα, μνημόνευε ονόματα, εμφανίζονται μπροστά του, δίπλα του, ζωντανοί, ολοζώντανοι, ο Ιωσήφ, ο παππούς Ιωσήφ και η Γερόντισσα Μακρίνα. Τακ και οι δυό. Και λέει η Μακρίνα, Γέροντα λέει τον Αγάθωνα, Γέροντα γιατί να το πεις λέει Ιωσηφία; Λέει πώς να το πω; Να το πεις Μακρίνα. Στο όνομά της. Σταματάει ο Γέροντας, κοιτάει τον παππού Ιωσήφ, λέει παππού τι λέει εδώ η Μακρίνα;  Λέει, κοιτάει και ο παππούς Ιωσήφ, λέει τώρα με τη Μακρίνα θα τα βάλουμε; Η Μακρίνα ήταν αυστηρή κι από ζωντανή. Λέει πες την Μακρίνα. Πες την Μακρίνα. Και έγινε η μοναχή Μακρίνα λέγεται από τότε, αυτό ήταν έτσι μια…
Πρεσβυτέρα: και Ιωσηφία έγινε…
π.Νικόλαος: και Ιωσηφία έγινε μετά η δικιά μας, η Βενετία. Έφυγε από ‘δω, απ’τον Προφήτη Ηλία, εκκλησιαζόταν συνεχώς πρωί – βράδυ εδώ, φίλη της Αθηνούλας, της Αθηνάς μας…
Πρεσβυτέρα: και κουμπάρα…
π.Νικόλαος: και κουμπάρα της Αθηνάς, βάφτισε την Βασιλική. Την Βασιλική την κόρη της Αθηνάς βάπτισε όταν ήταν λαϊκή. Αποφάσισε να γίνει μοναχή, την γνώρισα εγώ με το Μοναστήρι, έμεινε στην Γερόντισσα και πήρε το όνομα Ιωσηφία. Να που έτσι μετά έγινε. Δόξα τω Θεώ. Κι αυτά είπα στη Γερόντισσα, αυτό το είπα στη Γερόντισσα κι αυτήν μου είπε διάφορα άλλα έτσι ωραία πράματα.
Και με την Γερόντισσα μετά την Ιωάννα, στο άλλο το Μοναστήρι, στο Άνυδρο, στον Άγιο Γεώργιο, όπου είναι εκεί, μονάζει και η παπαδιά του πατρός Θεόδωρου του Ζήση. Ωραίο κι αυτό το Μοναστήρι. Είδατε που οι μοναχές ψέλνουνε κρυφά; Κλεισμένες σ’αυτό το εκκλησάκι; Έχει ένα τέμπλο εκεί στη μεριά των ψαλτών κι εκεί μέσα κρύβονται, όχι, όχι, εκεί μέσα, στο δωματιάκι εκεί μέσα, προς ταπείνωσιν ας πούμε και έτσι στα κρυφά. Πρώτη φορά εγώ το είδα αυτό. Ενώ μου λέει η παπαδιά και στα δυό Μοναστήρια έχουμε ξαναπάει με την ενορία. Και στα δυό Μοναστήρια, παλαιά πριν από 15 χρόνια είχαμε πάει. Στον Πρόδρομο ζούσε και ο Ηλίας ο Ράπτης ο μακαρίτης όταν είχαμε ξαναπάει.
Πρεσβυτέρα: και τον θυμήθηκε και η Γερόντισσα…
π.Νικόλαος: ναι, ξέρει και την Ελένη, πού είναι η Ελένη, δεν είναι εδώ σήμερα; Δεν πειράζει, δεν πειράζει, και την Ελένη ξέρει την Ράπτη. Και όμορφα, εμένα μ’άρεσε πολύ το αρχονταρίκι και τα δυό, το ένα, το δεύτερο Μοναστήρι δεν έχει ρεύμα. Με τη γεννήτρια άναψαν τα μικρόφωνα άμα είδατε στην…Νερό δεν έχουνε, όχι, νερό δεν έχει η γη. Λέγεται Άνυδρο. Γι’αυτό λέγεται κι Άνυδρο το χωριό. Η γη. Αλλά φέρανε από το Παγγαίο λέει, όχι απ’το Παγγαίο, πώς το λένε;
Ακροατ.: Πάικο
π.Νικόλαος: Απ’το Πάικο, μπράβο απ’το Πάικο με σωλήνες, 20 χιλιόμετρα σωλήνες για το Μοναστήρι φέρανε, πιστεύω και για το χωριό το υπόλοιπο νομίζω και από ‘κει υδρεύεται έτσι το Μοναστήρι.
Ακροατ.: Και ζωάκια είχε
π.Νικόλαος: Ζωάκια είχε, στρουθοκάμηλο είχε, από πίσω είχε κι άλλα εκεί κουτορνίθια, όχι, πως τα λένε; Όχι κουτορνίθια, πως τα λεν; Φραγκόκοτες, φραγκόκοτες, όχι κουτορνίθια, εντάξει κουτορνίθια δεν είναι. Αν και όλες οι κότες είναι λίγο κουτές γι’αυτό λέγονται, ξέρετε γιατί τα λέμε κουτορνίθια ε; Γιατί, ξέρετε η κότα πόσα αυγά μπορεί να γεννήσει την ημέρα μια κότα;
Ακροατ.: Δύο
Ακροατ.: Ένα
π.Νικόλαος: Να μου πείτε νούμερα γιατί αυτό είναι διαγωνισμός. Είναι διαγωνισμός φυσικής ιστορίας. Πόσα αυγά μπορεί να γεννήσει μια κότα την ημέρα.
Ακροατ.: Οι δικές μας ένα…
Πρεσβυτέρα: Οι δικές τους ένα
π.Νικόλαος: Οι δικές τους ένα. Άλλος. Δύο λέει η Ελευθερία. Δύο λέει ο Γιάννης. Ένα.
Ακροατ.: Οχτώ, οχτώ
π.Νικόλαος: Οχτώ ποιος είπε οχτώ; Ό,τι να’ναι. Αν γεννήσει οχτώ, δεν χρειάζεται να βγουν τα εργοστάσια αναπαραγωγής αυγών…Λοιπόν, λοιπόν,
Ακροατ.: Μιλάμε για τις κότες τις παλιές έτσι;
π.Νικόλαος: Παλιές και καινούργιες, όλες οι κότες από τότε που τις γέννησε η Χάρις του Θεού,
Ακροατ.: όχι γιατί αυτές οι αναπαραγωγικές…
π.Νικόλαος: από τότε που τις γέννησε – οι κανονικές τώρα, όχι για να γίνονται αυτά που γίνονται- ο Θεός τις κότες τις φυσιολογικές, δεν υπάρχει στην ιστορία καταγεγραμμένη κότα να γέννησε δυό αυγά ή οχτώ. Ένα αυγό την ημέρα γεννάει η κότα είτε υπάρχει κόκορας είτε δεν υπάρχει. Στην ιστορία. Μη πεις τώρα χαζαμάρα, γιατί θα είναι φρίκη.
Ακροατ.: Εδώ είχαμε οικόπεδο, μέσα είχαμε κότες, εγώ πήγαινα, «πάνε γέννησε η κότα»…
π.Νικόλαος: Ναι, πόσα γεννούσε;
Ακροατ.: ένα το πρωί και ένα το βράδυ
π.Νικόλαος: Λοιπόν ήταν αλανιάρα που ερχόταν μέσα άλλη, ξένη και γεννούσε. Αλανιάρα ήταν η άλλη. Όχι, ήταν άλλη αλανιάρα. Τις ταΐζατε και έμπαινε και η ξένη και γεννούσε. Ένα αυγό είναι η φύση της κότας.
Ακροατ.: Το πολύ δίκροκο
π.Νικόλαος: Το πολύ δίκροκο, μπράβο, μπορεί να έχει δύο κρόκους, ένα αυγό. Λοιπόν αυτό είναι φυσικής ιστορίας. Το κουτορνίθι λέμε, γιατί η κότα δεν ξέρει αριθμητική. Το γράφω και στο βιβλίο το Θανασάκη ρε παιδιά, αφού το λέω μέσα, οι περιπέτειες του Θανασάκη το λέμε ή με λένε Θανασάκη;
Πρεσβυτέρα: Με λένε Θανασάκη
π.Νικόλαος: Λοιπόν, μόλις γεννήσουν οι κότες μερικά, κάθεται αυτή να κλωσήσει, μερικές κότες κάθονται να κλωσήσουν όταν υπάρχει και κόκορας. Πάμε λοιπόν και τις παίρνουμε τα αυγά κι αφήνουμε ένα. Γιατί αφήνουμε ένα στη φωλιά αυγό, δεν τα παίρνουμε όλα; Αφήνουμε ένα. Γιατί η κότα δεν μετράει. Είτε ένα αφήσεις είτε πενήντα αυτή νομίζει είναι τα αυγά που γέννησε. Δεν ξέρει να μετράει. Με το που βλέπει ένα σου λέει όλα καλά πάνε στη φωλιά. Δεν τα πήρε κανένας.
Ακροατ.: Πάει και γεννάει
π.Νικόλαος: Πάει και γεννάει. Αν τα πάρεις όλα, μπορεί και να μη γεννήσει στη φωλιά, θα πάει κάπου αλλού. Εμένα ο πατέρας μου μας έβαζε στο χωριό και ψάχναμε τις αλανιάρες μας κότες γιατί μερικές ήταν αλανιάρες,  ξεπόρτιζαν και πήγαιναν στα άλλα τα κοκόρια πιο πέρα. Ήτανε… μη πω τώρα, πονηρές. Πήγαιναν στους άλλους τους κόκορες. Ήταν πιο όμορφοι οι άλλοι οι κόκορες απ’το Ντίνο τον δικό μας, οπότε ναι. Ντίνο τον έλεγαν ρε παιδί μου. Και ήτανε κι αλλοίθωρος. Όταν σε κοιτούσε από το μάτι τον έτρεμες. Τον φοβόσουνα. Οι κότες λοιπόν αυτές γεννούσαν λαθραία, και στα χωράφια μέσα και στα άχυρα, είχαμε έναν αχυρώνα πιο πέρα από άλλον γείτονα, πηγαίναμε εκεί και τα φέρναμε τα αυγά. Έτσι τα φέρναμε στο σπίτι.
Ναι, ωραία χρόνια κι αυτά. Έτσι. Κουτορνίθι λοιπόν λέγεται γι’αυτό τον λόγο κυρίως, ότι δεν ξέρει να μετράει, την κοροϊδεύεις την κότα εύκολα. Γι’αυτό σας λέω να μην είστε κουτορνίθια, κι εγώ δηλαδή μέσα. Αυτά με την φυσική ιστορία. Μαθαίνουμε και φυσική ιστορία στο μάθημά μας.
Ακροατ.: Τα βιβλία σας που ήτανε στο Μοναστήρι;
π.Νικόλαος: Βρήκαμε και το βιβλίο μου στο Μοναστήρι το ένα τουλάχιστον που το πουλούσαν στην έκθεση.
Ακροατ.: Ναι κι εγώ το είδα
π.Νικόλαος: Ναι, έφτασε η χάρη μας κι εκεί. Λοιπόν.
Ακροατ.: Πολύ συγκινητικός ο Σταυρός πάτερ, ο Εσταυρωμένος.
π.Νικόλαος: Ναι, έξω που ήταν ο Εσταυρωμένος. Όλο το Μοναστήρι ήταν, όλα τα Μοναστήρια έχουν κάτι το ειδικό, ειδική χάρη. Μας αξίωσε ο Θεός να κάνουμε αυτό το προσκύνημα και τώρα πρώτα ο Θεός θα σχεδιάσουμε κάποιο επόμενο. Πάντως είδατε τι αέρα έβγαλε το Μοναστήρι το τελευταίο όταν φεύγαμε, στο Άνυδρο, τι αέρας. Δηλαδή ενώ μας έκανε όλη τη μέρα πολύ καλό καιρό, πολύ καλό καιρό μας έκανε, τελειώνοντας, ναι. Κι όταν πήγαμε στο σπίτι μετά κατά τις 2 τη νύχτα άρχισε να βρέχει στον Εύοσμο, δεν ξέρω για εδώ, στον Εύοσμο άρχισε να βρέχει.
Ακροατ.: Γέροντα δεν ξέρω αν όλοι το ξέρουν το θαύμα που έγινε…
π.Νικόλαος: Το ξέρουνε και… λέει ο Απόστολος για το θαύμα που έγινε με τα πουλιά στην Παναγία την Παραμυθία. Αν δεν το ξέρετε, θα μπείτε στο You Tube, έχω μιλήσει γι’αυτό δύο φορές, υπάρχουν δύο βίντεο δικά μου που αναφέρονται εκεί. Ορίστε.
Ακροατ.: Είμασταν πίσω – πίσω δεν ακούγαμε καλά τη γερόντισσα...
π.Νικόλαος: Ναι, εντάξει τώρα δεν μπορώ να το επαναλάβω το θαύμα
Ακροατ.: Εν ολίγοις, εν ολίγοις…
π.Νικόλαος: Το’χει, όχι, όχι, το’χει η Θεοδρομία, σχεδόν όλοι είμαστε συνδρομητές, αν είστε, η προηγούμενη, η προπροηγούμενη, θα το πάρετε. Δεν μπορώ εγώ τώρα να ξανααναφερθώ σ’αυτό, τά’χουμε πει αυτά, αναζητήστε ή βοηθήστε, να τη βοηθήσει κάποιος την κ.Ελευθερία, με τη Θεοδρομία. Ε; Πριν δύο χρόνια ακριβώς, πριν δύο χρόνια. Με λίγα λόγια κατέβηκαν τα πουλιά όλα όταν έφευγε αυτή η εικόνα απ’το Μοναστήρι, χιλιάδες πουλιά και κατέβηκαν και προσκύνησαν την Παναγία και έδειξαν με αυτό το θαύμα ότι θέλαν να μείνει η εικόνα στο Μοναστήρι αυτό που λεγόταν και Παναγία Παραμυθία, υπήρχε ήδη εικόνα η ασημένια είναι από πριν, ήταν αντίγραφο της Μονής Βατοπαιδίου και αυτή πάλι, αντίγραφο της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, αλλά ήρθε με θεία έμπνευση και τη βοήθεια της Παναγίας και έμεινε τελικά στο Μοναστήρι που κάνει πολλά θαύματα αυτήν η Παναγία. Όπως και η εικόνα του Τιμίου Προδρόμου όπως μας είπε η άλλη μοναχή, στο άλλο Μοναστήρι.
Και να απαντήσω και σε μια ερώτηση ενός από τα παιδιά που δεν είναι τώρα εδώ τα μικρότερα παιδιά που είχαμε χθές και ήταν ευλογία Θεού να έχουμε τόσα παιδιά εχθές και να πάρουν τη χάρη της Μονής, των Μοναστηριών. Με ρώτησε ένα παιδί, είπε η μοναχή Ιωσηφία κάποια στιγμή ότι ούτε προσευχή δεν πρέπει να κάνουμε χωρίς την ευλογία του πνευματικού.
Ένας λέει μοναχός ή μια μοναχή, προσευχόταν τελοσπάντων πολύ, έλεγε την ευχή συνέχεια και έζησε πολλά θαύματα, αισθανόταν ότι μάλιστα κάποια στιγμή στην προσευχή ανέβαινε πάνω από το έδαφος, περίπου μισό μέτρο ανέβηκε. Κι ανέβηκε. Αλλά το ανέβασμά της λέει δεν ήταν καλό. Και με ρώτησε τι θα πει πάτερ δεν ήταν καλό το ανέβασμα, μπορεί λέει να ζεις τέτοιο θαύμα και να μην είναι απ’το Θεό; Ναι λέω. Κι ο διάβολος μπορεί να σε σηκώσει ψηλά και να αισθανθείς ότι κάποιος είσαι στην προσευχή. Αλλά δεν ήταν ευλογημένη η προσευχή γιατί δεν την είχε επικυρώσει με τον πνευματικό. Λέμε ούτε να ευχηθείς χωρίς την άδεια του πνευματικού σου. Ούτε να ευχηθείς! Είναι  πολύ σπουδαίο και αυτό. Κι ο διάβολος δηλαδή μεταμορφώνεται σε άγγελο φωτός και μπορεί να σε κοροϊδέψει, μπορεί να πλανηθείς από αυτό.

π.Νικ. Μανώλης, Το θαυμαστό περιστατικό με τον γ.Αγάθωνα κ.ά. από το προσκύνημα της ενορίας [ΒΙΝΤΕΟ 2014]

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Προσβλητικό ποίημα για τη Σημαία μας σε παιδάκι νηπιαγωγείου στη Δράμα!

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης         Ἔχει μεγάλη εὐθύνη ἡ ἑλληνική πολιτεία πού ἀφαίρεσε ἀπό τό Ὑπουργεῖο Παιδείας τή λέξη “Ἐθνική”. Εἶναι κοινή διαπίστωση πιά πώς μέ τό πέρασμα τῶν χρόνων ἔχει χαραχτεῖ μία ἀντιεθνική καί ἀντιχριστιανική ἀγωγή στό δημόσιο σχολεῖο. Ὁ Ἐθνικός ὕμνος, Ὁ ἐκκλησιασμός, ἡ ἑορτή τῶν τριῶν Ἱεραρχῶν, ἡ πρωινή προσευχή, ὁ ἁγιασμός τῆς νέας σχολικῆς περιόδου, τό μάθημα τῶν θρησκευτικῶν, τό μάθημα τῆς Ἱστορίας, ὅλα βρίσκονται σέ κρίση καί ἀμφισβήτηση ἀπό τά νέα προγράμματα σπουδῶν καί τήν ἀθεϊστική νοοτροπία τῶν ἰθυνόντων. Ἄν προστεθεῖ στό νοσηρό περιβάλλον τοῦ σχολείου καί ἡ ἀλόγιστη, ἑωσφορική καί νεοταξική προπαγάνδα ὑπέρ τῆς ὁμοφυλοφιλίας ἔχουμε ἕνα ἐκρηκτικό μίγμα. Στίς χρωματικές ἀποχρώσεις τῶν gay pride πού ἐμπνέονται ἀπό τό παρδαλό δαιμόνιο τῆς βρωμερῆς ἁμαρτίας, παραπέμπει ἀκόμα καί αὐτό τό ἀπίστευτο περιστατικό σέ νηπιαγωγεῖο τῆς Δράμας. Ἀνακάλυψα αὐτήν τήν εἴδηση σέ προσωπικό λογαριασμό χρήστη στό facebook καί σᾶς τήν παραθέτω. Δεῖτε καί καμαρῶστε...

ΡΑΓΔΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Ένοχος για Σχίσμα ο π. Νικόλαος Μανώλης - Παραπέμπεται στο συνοδικό δικαστήριο

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης Ὁμόφωνα τὸ καταγέλαστο ἐπισκοπικὸ δικαστήριο τῆς μοχθηρᾶς μητροπόλεως Θεσσαλονίκης ἀπεφάσισε πὼς ὁ γράφων, π. Νικόλαος Μανώλης, εἶναι ἔνοχος γιὰ τὰ ἀδικήματα τοῦ σχίσματος, τῆς ἀπείθειας καὶ καταφρόνηση τῆς προϊσταμένης του ἐκκλησιαστικῆς ἀρχῆς, τοῦ σκανδαλισμοῦ τῶν πιστῶν, τῆς ἐξύβρισης καὶ τῆς συκοφαντίας.

Η ποταπή ροχάλα της Τατιάνας στο συλλαλητήριο μας [ΒΙΝΤΕΟ] - Ανοιχτή επιστολή στον Ιβάν Σαββίδη

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης Ξεβράκωμα πραγματικὸ στὴν ἐκπομπὴ ΤΑΤΙΑΝΑ live, τοῦ Ε καναλιοῦ τοῦ Ἰβὰν Σαββίδη. Ἡ σαχλαμάρα καὶ ἡ ἀηδία μαζί. Τὸ ρεζιλίκι τῶν χειροκροτημάτων, ἄμυαλων μισθοφόρων, ὑβριστῶν καὶ χλευαστῶν τοῦ Μεγάλου Ἀλεξάνδρου καὶ τῆς φιλτάτης μας Μακεδονίας. Τώρα ποὺ ὁ πόνος μᾶς ἔχει κυριεύσει ὅλους γιὰ τὴν προδιαγεγραμένη προδοσία τῶν κυβερνώντων γιὰ τὸ ἱερὸ ὄνομα τῆς Μακεδονίας, μία ἡ Τατιάνα ποὺ δὲ σέβεται τὴν ἡλικία της, δὲ σέβεται τοὺς τηλεθεατὲς της, δὲ σέβεται τὴ δουλειά της, παίζει μὲ τὶς ἀντοχὲς μας, καὶ μία ἡ Λίλα, μὲ τὰ παρτσακλά της ἀστεία ποὺ ἐξέπεμπαν βρῶμα ἀπὸ τὸ κανάλι. Παρακατιανὲς καὶ χαμερπὲς εἰκόνες ποὺ προκαλοῦν.  Ἡ ἐπιστολὴ πρὸς τὸν Ἰβὰν Σαββίδη ποὺ ἀκολουθεῖ θὰ ἔχει ἀποτέλεσμα, ἐλπίζουμε… Ἂς πιέσει καὶ κάθε συνειδητοποιημένος ΠΑΟΚτσής...