«Η αντιαιρετική και ομολογητική δράση του Οσίου Παϊσίου» Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης - Παρουσίαση τεύχους Θεοδρομίας Απριλίου - Ιουνίου 2015 [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & ΒΙΝΤΕΟ-2015]

Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης - Παρουσίαση τεύχους Θεοδρομίας Απριλίου - Ιουνίου 2015 (video -2015).jpg
Θέματα ανάρτησης: Το νέο τεύχος της Θεοδρομίας είναι αφιερωμένο εξ’ ολοκλήρου στον Όσιο Παΐσιο τον Αγιορείτη, Οι εκδηλώσεις στη Σουρωτή ήταν τιμή ή προσβολή της μνήμης του; Άρθρα, μελέτες, επιστολές και χαριτωμένα περιστατικά από τον βίο του Αγίου Γέροντα
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
(Η περίληψη είναι κόπος και σπουδή μιας πνευματικής μου κόρης. Η επεξεργασία του Βίντεο είναι κόπος και σπουδή των τεχνικών του Ιστολογίου “Κατάνυξις” (ενίοτε και άλλων). Να ’χουν όλοι τους την ευχή μου!) π. Νικόλαος Μανώλης
Στο βίντεο που ακολουθεί, ο π. Θεόδωρος, μας παρουσιάζει το νέο τεύχος της Θεοδρομίας, το οποίο είναι εξ’ ολοκλήρου αφιερωμένο στον Άγιο Παΐσιο τον Αγιορείτη. Το τεύχος αυτό δίνει μια πολύ καλή εικόνα του Οσίου Γέροντα, και ξεχωρίζει για δύο λόγους: είναι πλούσιο σε ύλη και παρουσιάζει τον Άγιο Παΐσιο, όχι μόνο ως έναν χαρισματούχο ασκητή, αλλά ως ομολογητή και αγωνιστή της ορθοδόξου πίστεως.
Το πρώτο άρθρο είναι του π. Θεοδώρου, του εκδότου, όπου μεταξύ άλλων ασκεί μια κριτική σχετικά με τις εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στην Σουρωτή, και όσα ειπώθηκαν εκεί, κατά την πρώτη εορτή της μνήμης του Οσίου.
Σε ξεχωριστή ενότητα του τεύχους αναφέρει ο σεβαστός πατήρ άλλα αξιομνημόνευτα γεγονότα από την αντιαιρετική και ομολογητική δράση του Αγίου.
Σε άλλη ενότητα επίσης κάνει ειδική αναφορά στην ανάδειξη πολλών Αγίων κατά τον 20ο αιώνα ως θεϊκό σημάδι. Αναφέρει την ομάδα αυτή των σύγχρονων αγίων, ελληνικής καταγωγής αλλά και από άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, ιδιαίτερα οσιομάρτυρες και ιερομάρτυρες, κανένας οικουμενιστής και κανένας επαρχιούχος (επίσκοπος). Όλοι ήταν αγωνιστές, αταλάντευτοι στην πίστη. Βασικό συμπέρασμα είναι ότι η αγιότητα δεν ευδοκιμεί σε εκκοσμικευμένα περιβάλλοντα καλοπέρασης.
Το τεύχος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, μια επιστολή προς εφημερίδα της εποχής, ένα γράμμα που διαψεύδει ότι το Άγιον Όρος ήταν σύμφωνο με τα ανοίγματα του Πατριάρχη Αθηναγόρα. Το γράμμα αυτό συνυπογράφει και ο Γέροντας Παΐσιος.
Το αφιέρωμα αυτό είναι εμπλουτισμένο με άλλα επίσης ενδιαφέροντα άρθρα και μελέτες για το πρόσωπο του Οσίου Γέροντα, με αυθεντικές επιστολές του αλλά και χαριτωμένα περιστατικά από τη ζωή του, τα οποία αξίζει να μελετήσει ο καθένας μας. Ως επίλογο έχει όμορφα ποιήματα αφιερωμένα στον πολυαγαπημένο Άγιο. Τις πρεσβείες του να έχουμε, να μας οδηγεί και να μας χαρίζει το ομολογιακό και αντιοικουμενιστικό του φρόνημα. Αμήν.

Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης - Παρουσίαση τεύχους Θεοδρομίας Απριλίου - Ιουνίου 2015 [ΒΙΝΤΕΟ-2015]
π. Θεόδωρος Ζήσης Ομ. καθηγητής Α.Π.Θ -  Ι.N. Αγ. Αντωνίου Θεσσαλονίκης - Κυριακή 6 Σεπτέμβριου 2015 Για να αγοράσετε online το συγκεκριμένο τεύχος κάντε κλικ εδώ για να γίνετε συνδρομητής του περιοδικού πατήστε εδώ  (12/9/2015) http://impantokratoros.gr/84F05BF6.el.aspx