«Γιατί δεν λέμε ότι γιορτάζουμε την Ανάσταση της Παναγίας μας;» Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης - Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης για την Κοίμηση της Θεοτόκου Ε' [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & mp3-2015]

Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης - Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης για την Κοίμηση της Θεοτόκου Ε' (mp3-2015).jpg
Θέματα ανάρτησης: Ε' μέρος του αφιερώματος στην μεγάλη εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
(Η περίληψη είναι κόπος και σπουδή μιας πνευματικής μου κόρης. Η επεξεργασία του Βίντεο είναι κόπος και σπουδή των τεχνικών του Ιστολογίου “Κατάνυξις” (ενίοτε και άλλων). Να ’χουν όλοι τους την ευχή μου!) π. Νικόλαος Μανώλης
Το κήρυγμα που ακολουθεί, είναι η πέμπτη ομιλία του π. Θεοδώρου Ζήση, αφιερωμένη στην Κυρία Θεοτόκο, με βάση τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη και την ερμηνεία των δύο κανόνων της εορτής, του Αγίου Κοσμά του Μελωδού και του Αγίου Ιωάννη του Δαμασκηνού.
Ο σεβαστός πατήρ αρχικά συνοψίζει τα όσα είπε στις προηγούμενες ομιλίες, τις οποίες μπορείτε να παρακολουθήσετε από εδώ, και κατόπιν ασχολείται με ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα.
Το θέμα αυτό έχει βάση και πάλι ένα τροπάριο του κανόνος του Αγίου Κοσμά του Μελωδού και μερικές σκέψεις που έχουν σχέση με κάποιες αιρετικές διδασκαλίες τις οποίες δυστυχώς εδογμάτισε πλανόμενος ο πάπας.
Παρότι οι Άγιοι Πατέρες κάνουν λόγο για την Ανάσταση της Θεοτόκου, δεν συνηθίζουμε στην θεολογία μας και στην λατρεία μας να μιλάμε γι αυτό το γεγονός, δεν λέμε ότι γιορτάζουμε την Ανάσταση της Παναγίας μας, αλλά μιλάμε μόνο για Κοίμηση και Μετάσταση. Μόνο συμβολικά λέμε ότι είναι το Πάσχα του Καλοκαιριού. Γιατί συμβαίνει αυτό; Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης, απαντά στο ερώτημα. Αναφέρει επίσης χωρία Αγίων Πατέρων, που μιλούν για Ανάσταση της Παναγίας μας.
Επισημαίνει ο π. Θεόδωρος την πλάνη των ρωμαιοκαθολικών οι οποίοι παρασιωπούν το γεγονός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Επίσης παραποιούν την εικόνα της εορτής παρουσιάζοντας την Ανάληψη της Παναγίας και όχι την Κοίμηση. Τις αιρέσεις της, όπως και την αίρεση της ασπίλου συλλήψεως της Θεοτόκου, η παπική εκκλησία ανακήρυξε ως δόγματα.
Η Παναγία μας αναστήθηκε και αναλήφθηκε στους ουρανούς αφού προηγουμένως εκοιμήθη. Ας ακούσουμε την ομιλία που ακολουθεί προς ωφέλεια όλων μας.

Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης - Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης για την Κοίμηση της Θεοτόκου Ε' [mp3-2015]
Ιερό Ησυχαστήριο Αγίου Γεωργίου Ανύδρου - Διάρκεια: 00:27:50 - Μέγεθος: 25,6MB (23/8/2015) http://impantokratoros.gr/41027E44.el.aspx