«Ο γενάρχης του Αγίου Όρους» Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης - Ο Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & mp3-2015]

Θέματα ανάρτησης: Ο Άγιος Αθανάσιος ο εν Άθω, Ο Μ. Αντώνιος υπήρξε η αρχή των ασκητών Πατέρων και ο άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης το επισφράγισμα και το τέλος, Η Παναγία βοηθός στο έργο του

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

(Η περίληψη είναι κόπος και σπουδή μιας πνευματικής μου κόρης. Η επεξεργασία του Βίντεο είναι κόπος και σπουδή των τεχνικών του Ιστολογίου “Κατάνυξις” (ενίοτε και άλλων). Να ’χουν όλοι τους την ευχή μου!) π. Νικόλαος Μανώλης
Κήρυγμα στη μνήμη ενός πολύ μεγάλου Αγίου, ακούμε στο ακόλουθο ηχητικό απόσπασμα. Ο εορτάζων Όσιος Αθανάσιος ο εν τω Άθω, αποτελεί έναν μεγάλο σταθμό στην ιστορία του ορθοδόξου μοναχισμού αλλά και της πορείας της Ρωμηωσύνης και της Ελλάδος.
Η Κιβωτός της Ορθοδοξίας, το Άγιον Όρος, συνδέεται άρρηκτα με την διδασκαλία και τα έργα του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτου. Έχουμε την ευκαιρία εδώ να μάθουμε στοιχεία από τον βίο του. Ήταν ο πρώτος που εθεμελίωσε τον κοινοβιακό μοναχισμό στο Άγιον Όρος. Ίδρυσε την Μεγίστη Λαύρα.
Πολύ μεγάλη προσωπικότητα, συνεχιστής των μεγάλων ασκητών οσίων Θεοφόρων Πατέρων, μπορεί να έζησε σε νεώτερους χρόνους, αλλά ξεπέρασε πολλούς από τους παλαιότερους οσίους, στην άσκηση και τους κόπους.
Μας μεταφέρει ο π. Θεόδωρος, χαρίσματα, διδαχές και θαύματα του Αγίου που ήταν διάσημος λόγιος, μεγάλος διδάσκαλος και πνευματικός οδηγός  του Βυζαντίου, αλλά τον προόριζε ο Θεός να ακολουθήσει τον μοναχικό βίο. Ανεχώρησε για τον Άθωνα όπου για να ησυχάσει άλλαξε όνομα και προσποιήθηκε ότι είναι αγράμματος. Με θαυμαστό τρόπο φανερώθηκε η παρουσία του εκεί.
Η σχέση του με το Βυζάντιο ήταν καθοριστική για την οικονομική ενίσχυση για την ανοικοδόμηση μοναστηριών από τους Αυτοκράτορες, και τη λειτουργία του Αγίου Όρους.
Στις δυσκολίες και τους πειρασμούς που είχε κατά την διάρκεια του έργου του τον βοήθησε η Κυρία Θεοτόκος, η Οικονόμισσα της Μονής, όπως του ζήτησε η ίδια να την ονομάζει. Πράγματι μέχρι σήμερα ο μοναχός που είναι επιφορτισμένος με το ανάλογο διακόνημα στην Λαύρα δεν ονομάζεται “οικονόμος”, αλλά “παραοικονόμος”, δηλαδή βοηθός οικονόμου.

Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης - Ο Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης [mp3-2015]
Κήρυγμα π.   Θεοδώρου Ζήση -Ι. Ησυχ. Αγίου Γεωργίου Ανύδρου -     Εκφων.   (5/7/2015)  Ηχητικό  αρχείο MP3 -  Διάρκεια   00:31:05- Μέγεθος 28,4MB  (5/7/2015) http://impantokratoros.gr/404AB714.el.aspx