Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Ο γενάρχης του Αγίου Όρους» Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης - Ο Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & mp3-2015]

Θέματα ανάρτησης: Ο Άγιος Αθανάσιος ο εν Άθω, Ο Μ. Αντώνιος υπήρξε η αρχή των ασκητών Πατέρων και ο άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης το επισφράγισμα και το τέλος, Η Παναγία βοηθός στο έργο του

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

(Η περίληψη είναι κόπος και σπουδή μιας πνευματικής μου κόρης. Η επεξεργασία του Βίντεο είναι κόπος και σπουδή των τεχνικών του Ιστολογίου “Κατάνυξις” (ενίοτε και άλλων). Να ’χουν όλοι τους την ευχή μου!) π. Νικόλαος Μανώλης
Κήρυγμα στη μνήμη ενός πολύ μεγάλου Αγίου, ακούμε στο ακόλουθο ηχητικό απόσπασμα. Ο εορτάζων Όσιος Αθανάσιος ο εν τω Άθω, αποτελεί έναν μεγάλο σταθμό στην ιστορία του ορθοδόξου μοναχισμού αλλά και της πορείας της Ρωμηωσύνης και της Ελλάδος.
Η Κιβωτός της Ορθοδοξίας, το Άγιον Όρος, συνδέεται άρρηκτα με την διδασκαλία και τα έργα του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτου. Έχουμε την ευκαιρία εδώ να μάθουμε στοιχεία από τον βίο του. Ήταν ο πρώτος που εθεμελίωσε τον κοινοβιακό μοναχισμό στο Άγιον Όρος. Ίδρυσε την Μεγίστη Λαύρα.
Πολύ μεγάλη προσωπικότητα, συνεχιστής των μεγάλων ασκητών οσίων Θεοφόρων Πατέρων, μπορεί να έζησε σε νεώτερους χρόνους, αλλά ξεπέρασε πολλούς από τους παλαιότερους οσίους, στην άσκηση και τους κόπους.
Μας μεταφέρει ο π. Θεόδωρος, χαρίσματα, διδαχές και θαύματα του Αγίου που ήταν διάσημος λόγιος, μεγάλος διδάσκαλος και πνευματικός οδηγός  του Βυζαντίου, αλλά τον προόριζε ο Θεός να ακολουθήσει τον μοναχικό βίο. Ανεχώρησε για τον Άθωνα όπου για να ησυχάσει άλλαξε όνομα και προσποιήθηκε ότι είναι αγράμματος. Με θαυμαστό τρόπο φανερώθηκε η παρουσία του εκεί.
Η σχέση του με το Βυζάντιο ήταν καθοριστική για την οικονομική ενίσχυση για την ανοικοδόμηση μοναστηριών από τους Αυτοκράτορες, και τη λειτουργία του Αγίου Όρους.
Στις δυσκολίες και τους πειρασμούς που είχε κατά την διάρκεια του έργου του τον βοήθησε η Κυρία Θεοτόκος, η Οικονόμισσα της Μονής, όπως του ζήτησε η ίδια να την ονομάζει. Πράγματι μέχρι σήμερα ο μοναχός που είναι επιφορτισμένος με το ανάλογο διακόνημα στην Λαύρα δεν ονομάζεται “οικονόμος”, αλλά “παραοικονόμος”, δηλαδή βοηθός οικονόμου.

Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης - Ο Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης [mp3-2015]
Κήρυγμα π.   Θεοδώρου Ζήση -Ι. Ησυχ. Αγίου Γεωργίου Ανύδρου -     Εκφων.   (5/7/2015)  Ηχητικό  αρχείο MP3 -  Διάρκεια   00:31:05- Μέγεθος 28,4MB  (5/7/2015) http://impantokratoros.gr/404AB714.el.aspx

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το άρθρο της Τετάρτης: Δηλώσεις πανικού από τον μητροπολίτη Σιδηροκάστρου

Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης Εφημέριος του Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος Τριανδρίας Θεσσαλονίκης* Άρθρα για το "Ιστολόγιο Κατάνυξις" 2017

Πανικόβλητος ο μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, δεν μπόρεσε να κρατήσει τα προσχήματα. Δείτε στο τέλος του άρθρου το βίντεο με τις δηλώσεις του[1]. Πρόσβαλε τους πάντες για να μείνει στον αφρό. Αλλά αποκαλύφθηκε... Με μηδενικές θεολογικές γνώσεις για το ιεροκανονικό θέμα της διακοπής μνημοσύνου, ένθερμος υπερασπιστής της παναίρεσης του Οικουμενισμού, θιασώτης της δεσποτικής νοοτροπίας και του εξευτελισμού του απλού κληρικού, επικαλέστηκε θεωρίες συνωμοσίας και φανταστικούς εχθρούς για να χλευάσει και να ειρωνευτεί τον πατέρα Φώτιο Τζούρα, ως αδαή, αγράμματο, παίγνιο στα χέρια φανατικών και ακραίων αντιοικουμενιστών...

Δε μου αξίζει τόση αγάπη από όλους σας! Σας ευχαριστώ!

γράφει ο π. Νικόλαος Μανώλης Απαντώ στους εκατοντάδες φίλους μου που τη σημερινή ημέρα των γενεθλίων μου, μου εύχονται εκ καρδίας με προσωπικά μηνύματα κ.α., δι όλων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αν και δεν πιστεύω στην εορτή των γενεθλίων καθώς τη θεωρώ και είναι ξενόφερτη, δεν μπορώ όμως να μην συγκινηθώ από την αγάπη όλων σας που βρήκατε την ευκαιρία να μου την εκφράσετε. Να χετε την ευχή μου, όλοι μαζί στον Παράδεισο.

π.Νικόλαος Μανώλης, Διακοπή Μνημοσύνου (Βήματα προόδου-κτλ.) [ΒΙΝΤΕΟ 2017]

π.Νικόλαος Μανώλης, Διακοπή Μνημοσύνου (Βήματα προόδου-Το αδελφικό μίσος) [ΒΙΝΤΕΟ 2017] Πρόσφατη ομιλία (28-5-2017) του εφημερίου του Ι.Ν. Αγ. Σπυρίδωνος Τριανδρίας Θεσσαλονίκης, π. Νικολάου Μανώλη. Παρακολουθείστε το βίντεο: