Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Ο γενάρχης του Αγίου Όρους» Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης - Ο Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & mp3-2015]

Θέματα ανάρτησης: Ο Άγιος Αθανάσιος ο εν Άθω, Ο Μ. Αντώνιος υπήρξε η αρχή των ασκητών Πατέρων και ο άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης το επισφράγισμα και το τέλος, Η Παναγία βοηθός στο έργο του

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

(Η περίληψη είναι κόπος και σπουδή μιας πνευματικής μου κόρης. Η επεξεργασία του Βίντεο είναι κόπος και σπουδή των τεχνικών του Ιστολογίου “Κατάνυξις” (ενίοτε και άλλων). Να ’χουν όλοι τους την ευχή μου!) π. Νικόλαος Μανώλης
Κήρυγμα στη μνήμη ενός πολύ μεγάλου Αγίου, ακούμε στο ακόλουθο ηχητικό απόσπασμα. Ο εορτάζων Όσιος Αθανάσιος ο εν τω Άθω, αποτελεί έναν μεγάλο σταθμό στην ιστορία του ορθοδόξου μοναχισμού αλλά και της πορείας της Ρωμηωσύνης και της Ελλάδος.
Η Κιβωτός της Ορθοδοξίας, το Άγιον Όρος, συνδέεται άρρηκτα με την διδασκαλία και τα έργα του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτου. Έχουμε την ευκαιρία εδώ να μάθουμε στοιχεία από τον βίο του. Ήταν ο πρώτος που εθεμελίωσε τον κοινοβιακό μοναχισμό στο Άγιον Όρος. Ίδρυσε την Μεγίστη Λαύρα.
Πολύ μεγάλη προσωπικότητα, συνεχιστής των μεγάλων ασκητών οσίων Θεοφόρων Πατέρων, μπορεί να έζησε σε νεώτερους χρόνους, αλλά ξεπέρασε πολλούς από τους παλαιότερους οσίους, στην άσκηση και τους κόπους.
Μας μεταφέρει ο π. Θεόδωρος, χαρίσματα, διδαχές και θαύματα του Αγίου που ήταν διάσημος λόγιος, μεγάλος διδάσκαλος και πνευματικός οδηγός  του Βυζαντίου, αλλά τον προόριζε ο Θεός να ακολουθήσει τον μοναχικό βίο. Ανεχώρησε για τον Άθωνα όπου για να ησυχάσει άλλαξε όνομα και προσποιήθηκε ότι είναι αγράμματος. Με θαυμαστό τρόπο φανερώθηκε η παρουσία του εκεί.
Η σχέση του με το Βυζάντιο ήταν καθοριστική για την οικονομική ενίσχυση για την ανοικοδόμηση μοναστηριών από τους Αυτοκράτορες, και τη λειτουργία του Αγίου Όρους.
Στις δυσκολίες και τους πειρασμούς που είχε κατά την διάρκεια του έργου του τον βοήθησε η Κυρία Θεοτόκος, η Οικονόμισσα της Μονής, όπως του ζήτησε η ίδια να την ονομάζει. Πράγματι μέχρι σήμερα ο μοναχός που είναι επιφορτισμένος με το ανάλογο διακόνημα στην Λαύρα δεν ονομάζεται “οικονόμος”, αλλά “παραοικονόμος”, δηλαδή βοηθός οικονόμου.

Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης - Ο Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης [mp3-2015]
Κήρυγμα π.   Θεοδώρου Ζήση -Ι. Ησυχ. Αγίου Γεωργίου Ανύδρου -     Εκφων.   (5/7/2015)  Ηχητικό  αρχείο MP3 -  Διάρκεια   00:31:05- Μέγεθος 28,4MB  (5/7/2015) http://impantokratoros.gr/404AB714.el.aspx

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης, ''Διακόπτω την μνημόνευση του μητροπολίτου κ.Ανθίμου'' [ΒΙΝΤΕΟ 2017]

Κήρυγμα 19/2/2017
Κυριακή της Απόκρεω - Κήρυγμα στο οποίο ο π. Νικόλαος ανακοινώνει τη διακοπή του μνημοσύνου του μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.Ανθίμου.      Κήρυγμα του πρωτοπρ. Νικολάου Μανώλη.
Ι.Ν. Αγ. Σπυρίδωνος Τριανδρίας Θεσσαλονίκης.
Παρακολουθείστε το βίντεο:

Ντροπή! Ο μητροπολίτης Λαγκαδά Ιω. Τασσιάς, με αντιπατερικότητα και δεσποτοκρατία εκδικείται τον π.Φώτιο Βεζύνια

Προχθές, Κυριακή της Ορθοδοξίας, προστέθηκε στους ιερείς της Θεσσαλονίκης που διέκοψαν το μνημόσυνο του μητροπολίτου κ. Ανθίμου, π.Νικόλαο Μανώλη και π.Θεόδωρο Ζήση, και έτερος παραδοσιακός και αγωνιστής ιερέας ο π.Φώτιος Βεζύνιας της μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα προβεί σε χειροτονία ιεροδιακόνου ενός μέλους των Lions

(Σχ. διαχ. Η είδηση μου εστάλη μέσω της ηλεκτρονικής μου διεύθυνσης) Από την τελευταία ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, γνωστοποιήθηκε η εις διάκονον χειροτονία τινός Παναγιώτη Μαγκαφά, ιστορικού και φοιτητή θεολογίας. Από μια πρόχειρη αναζήτηση στο ίντερνετ, ο περί ου ο λόγος εμφανίζεται ενεργό μέλος της μασονικής στοάς Lions. Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΘΑ ΤΕΛΕΣΕΙ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΝΟΥ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΠΑΝΣΕΠΤΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ Πατριαρχική Θεία Λειτουργία Χειροτονίαι Πρεσβυτέρου καί Διακόνου Εὐχαρίστως ἀνακοινοῦται ὅτι τήν προσεχῆ Κυριακήν, 8ην τ.μ., ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαῖος προεξάρχων τῆς Θείας Λειτουργίας ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ θά τελέσῃ τήν εἰς Πρεσβύτερον μέν χειροτονίαν τοῦ νέου Ἀρχιγραμματέως τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου Πανοσιολ. Διακόνου κ. Ἰωακείμ Μπίλλη, τήν εἰς διάκονον δέ χειροτονίαν τοῦ Ἐλλογ. κ. Παναγιώτου Μαγκαφᾶ, φοιτητοῦ θεολογίας καί ἱστορικοῦ, μέλλοντος νά διακονήσῃ ἐν τοῖς Πατριαρχείοις. Εἰς τό τέλος τῆς Θεία…