Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Εκ σπαργάνων μητρικών» Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης - Η Αγία Οσιομάρτυς Παρασκευή [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & mp3-2015]

Θέματα ανάρτησης: Ο βίος της Αγίας Οσιομάρτυρος του Χριστού Παρασκευής

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

(Η περίληψη είναι κόπος και σπουδή μιας πνευματικής μου κόρης. Η επεξεργασία του Βίντεο είναι κόπος και σπουδή των τεχνικών του Ιστολογίου “Κατάνυξις” (ενίοτε και άλλων). Να ’χουν όλοι τους την ευχή μου!) π. Νικόλαος Μανώλης
Κατά την σειρά των κηρυγμάτων της εφετινής εκκλησιαστικής χρονιάς, ο σεβαστός π. Θεόδωρος, στο Κήρυγμα της 26ης Ιουλίου, αναφέρεται στον βίο της Αγίας Οσιομάρτυρος του Χριστού, Παρασκευής.
Εισαγωγικά, κάνει μερικές χρήσιμες διαφοροποιήσεις και διασαφήσεις ως προς τις ομάδες των Αγίων και τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά τους.
Αναφερόμενος στην Αγία Παρασκευή, μας μεταφέρει στοιχεία από το Συναξάρι. Οι γονείς της είχαν όλα τα πλούτη, αλλά δεν είχαν αποκτήσει παιδί. Η Παρασκευή, που ήταν καρπός προσευχής, από βρέφος ακόμη αφιερώθηκε στον Θεό, εκπαιδεύτηκε και νουθετήθηκε από την ευσεβέστατη μητέρα της και πάντα την συναντούσε κανείς να κρατά ένα ιερό βιβλίο στα χέρια της.
Όταν σε νεαρή ηλικία έχασε τους γονείς της, αποφάσισε να μοιράσει τα υπάρχοντά της στους φτωχούς και να μονάσει. Με την ευλογία της Γερόντισσας και της αδελφότητας, βγήκε στον κόσμο για να κηρύξει τον χριστιανισμό.
Την κατήγγειλαν δύο Εβραίοι στον βασιλιά Αντωνίνο τον Ευσεβή, ο οποίος διέταξε να τη φέρουν μπροστά του. Έμεινε έκθαμβος από την ομορφιά και τη σύνεσή της. Όταν της είπε ότι αν θυσιάσει στους θεούς θα κερδίσει πολλά, αλλιώς θα βασανισθεί, η νεαρή κοπέλα απάντησε με γενναιότητα και σταθερότητα ότι δεν θα αρνηθεί ποτέ τον Χριστό, που είναι ο Δημιουργός του κόσμου και ότι οι δικοί του θεοί είναι είδωλα.
Μας περιγράφει το μαρτύριο από το οποίο η Οσία βγήκε σώα, και πολλοί ειδωλολάτρες βλέποντας το θαύμα, επίστευσαν. Μας περιγράφει επίσης ο π. Θεόδωρος, το θαύμα εξ’ αιτίας του οποίου θεωρούμε ότι η Αγία Παρασκευή, θεραπεύει τα μάτια. Ο βασιλιάς μετά από αυτό επίστευσε στον Θεό, και την άφησε ελεύθερη. Η Οσία συνέχισε το ιεραποστολικό της έργο σε άλλες πόλεις.
Ο Ιησούς Χριστός, δεν παρέλειψε να πει για τους Αγίους, που στέλνει να κηρύξουν το Ευαγγέλιο και οι άνθρωποι τους διώκουν «από πόλεως εις πόλιν». Αυτό πραγματοποιήθηκε και στην αγία Παρασκευή.
Σε άλλη πόλη που έφυγε κι εκεί την έπιασαν και πάλι την ανέκριναν και πάλι εκείνη με παρρησία ομολόγησε το Χριστό. Όταν είδαν πως δεν την έπειθαν για να αρνηθεί το Χριστό, την βασάνισαν πάλι και στο τέλος την αποκεφάλισαν.
Οι ύμνοι οι οποίοι ψάλλονται στην Αγία Παρασκευή, κάνουν μια αναφορά στα μαρτύριά της, και μας τους θυμίζει εδώ ο π. Θεόδωρος.
Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός ερμηνεύοντας την Παραβολή του Σπορέως, μας φέρνει ως παράδειγμα, σαν πρόσωπο που καρποφόρησε 100% πνευματικά, την Αγία Παρασκευή, γιατί αφιέρωσε όλη τη ζωή της στον Θεό, εκ σπαργάνων μητρικών. Και μας μεταφέρει τα λόγια του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, ο οποίος με τη συνήθη διδακτική του μέθοδο, συμβούλευε και παρότρυνε τα νεαρά κορίτσια, πώς να στολίζονται με τα πνευματικά στολίδια όπως η Αγία Παρασκευή.
Κλείνοντας το κήρυγμά του ο σεβαστός πατήρ, μας ερμηνεύει το Απολυτίκιο της Αγίας Παρασκευής και αναφέρεται στην προσευχή που έκανε η Αγία, στο τέλος του μαρτυρίου της, κατά την οποία μεταξύ άλλων, παρακάλεσε τον Χριστό, για όσους χριστιανούς Τον επικαλούνται μέσω του δικού της ονόματος, και για όσους τιμούν τη μνήμη της, να πραγματοποιεί αυτά που ζητούν. Και άκουσε μια φωνή από τον ουρανό που της έλεγε «Θα γίνει το θέλημά σου Παρασκευή».  

Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης - Η Αγία Οσιομάρτυς Παρασκευή [mp3-2015]
Κήρυγμα π. Θεοδώρου Ζήση - Ι. Ησυχ. Αγίου Γεωργίου Ανύδρου - Εκφων.     (26/7/2015) Ηχητικό  αρχείο MP3 - Διάρκεια 00:31:30- Μέγεθος 28,8 MB  (26/7/2015) http://impantokratoros.gr/B52501E4.el.aspx

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Προσβλητικό ποίημα για τη Σημαία μας σε παιδάκι νηπιαγωγείου στη Δράμα!

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης         Ἔχει μεγάλη εὐθύνη ἡ ἑλληνική πολιτεία πού ἀφαίρεσε ἀπό τό Ὑπουργεῖο Παιδείας τή λέξη “Ἐθνική”. Εἶναι κοινή διαπίστωση πιά πώς μέ τό πέρασμα τῶν χρόνων ἔχει χαραχτεῖ μία ἀντιεθνική καί ἀντιχριστιανική ἀγωγή στό δημόσιο σχολεῖο. Ὁ Ἐθνικός ὕμνος, Ὁ ἐκκλησιασμός, ἡ ἑορτή τῶν τριῶν Ἱεραρχῶν, ἡ πρωινή προσευχή, ὁ ἁγιασμός τῆς νέας σχολικῆς περιόδου, τό μάθημα τῶν θρησκευτικῶν, τό μάθημα τῆς Ἱστορίας, ὅλα βρίσκονται σέ κρίση καί ἀμφισβήτηση ἀπό τά νέα προγράμματα σπουδῶν καί τήν ἀθεϊστική νοοτροπία τῶν ἰθυνόντων. Ἄν προστεθεῖ στό νοσηρό περιβάλλον τοῦ σχολείου καί ἡ ἀλόγιστη, ἑωσφορική καί νεοταξική προπαγάνδα ὑπέρ τῆς ὁμοφυλοφιλίας ἔχουμε ἕνα ἐκρηκτικό μίγμα. Στίς χρωματικές ἀποχρώσεις τῶν gay pride πού ἐμπνέονται ἀπό τό παρδαλό δαιμόνιο τῆς βρωμερῆς ἁμαρτίας, παραπέμπει ἀκόμα καί αὐτό τό ἀπίστευτο περιστατικό σέ νηπιαγωγεῖο τῆς Δράμας. Ἀνακάλυψα αὐτήν τήν εἴδηση σέ προσωπικό λογαριασμό χρήστη στό facebook καί σᾶς τήν παραθέτω. Δεῖτε καί καμαρῶστε...

ΡΑΓΔΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Ένοχος για Σχίσμα ο π. Νικόλαος Μανώλης - Παραπέμπεται στο συνοδικό δικαστήριο

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης Ὁμόφωνα τὸ καταγέλαστο ἐπισκοπικὸ δικαστήριο τῆς μοχθηρᾶς μητροπόλεως Θεσσαλονίκης ἀπεφάσισε πὼς ὁ γράφων, π. Νικόλαος Μανώλης, εἶναι ἔνοχος γιὰ τὰ ἀδικήματα τοῦ σχίσματος, τῆς ἀπείθειας καὶ καταφρόνηση τῆς προϊσταμένης του ἐκκλησιαστικῆς ἀρχῆς, τοῦ σκανδαλισμοῦ τῶν πιστῶν, τῆς ἐξύβρισης καὶ τῆς συκοφαντίας.

Θεολογική Ημερίδα "ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ & ΚΟΛΥΜΠΑΡΙ δύο χρόνια μετά", ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΑΦΙΣΑ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης Σᾶς παρουσιάζω τό Δελτίο Τύπου, τήν ἀφίσα καί τό πρόγραμμα τῆς Ἡμερίδας πού διοργανώνουν τά τέσσερα ἀγωνιστικά σωματεῖα μας γιά τήν Ὀρθοδοξία, τήν ψευδο - σύνοδο τοῦ Κολυμπαρίου καί τήν Ὀρθόδοξη Ἀντίσταση (διακοπή μνημοσύνου - ἀποτείχιση). Ἡ ἡμερίδα θά πραγματοποιηθεῖ τό Σάββατο 16 Ἰουνίου 2018 στό Grand Hotel Palace καί θά δώσει ἀπαντήσεις στόν πιστό λαό, πού ἀγωνιᾶ γιά τήν κατάσταση τῆς Ἐκκλησίας.