Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Εκ σπαργάνων μητρικών» Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης - Η Αγία Οσιομάρτυς Παρασκευή [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & mp3-2015]

Θέματα ανάρτησης: Ο βίος της Αγίας Οσιομάρτυρος του Χριστού Παρασκευής

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

(Η περίληψη είναι κόπος και σπουδή μιας πνευματικής μου κόρης. Η επεξεργασία του Βίντεο είναι κόπος και σπουδή των τεχνικών του Ιστολογίου “Κατάνυξις” (ενίοτε και άλλων). Να ’χουν όλοι τους την ευχή μου!) π. Νικόλαος Μανώλης
Κατά την σειρά των κηρυγμάτων της εφετινής εκκλησιαστικής χρονιάς, ο σεβαστός π. Θεόδωρος, στο Κήρυγμα της 26ης Ιουλίου, αναφέρεται στον βίο της Αγίας Οσιομάρτυρος του Χριστού, Παρασκευής.
Εισαγωγικά, κάνει μερικές χρήσιμες διαφοροποιήσεις και διασαφήσεις ως προς τις ομάδες των Αγίων και τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά τους.
Αναφερόμενος στην Αγία Παρασκευή, μας μεταφέρει στοιχεία από το Συναξάρι. Οι γονείς της είχαν όλα τα πλούτη, αλλά δεν είχαν αποκτήσει παιδί. Η Παρασκευή, που ήταν καρπός προσευχής, από βρέφος ακόμη αφιερώθηκε στον Θεό, εκπαιδεύτηκε και νουθετήθηκε από την ευσεβέστατη μητέρα της και πάντα την συναντούσε κανείς να κρατά ένα ιερό βιβλίο στα χέρια της.
Όταν σε νεαρή ηλικία έχασε τους γονείς της, αποφάσισε να μοιράσει τα υπάρχοντά της στους φτωχούς και να μονάσει. Με την ευλογία της Γερόντισσας και της αδελφότητας, βγήκε στον κόσμο για να κηρύξει τον χριστιανισμό.
Την κατήγγειλαν δύο Εβραίοι στον βασιλιά Αντωνίνο τον Ευσεβή, ο οποίος διέταξε να τη φέρουν μπροστά του. Έμεινε έκθαμβος από την ομορφιά και τη σύνεσή της. Όταν της είπε ότι αν θυσιάσει στους θεούς θα κερδίσει πολλά, αλλιώς θα βασανισθεί, η νεαρή κοπέλα απάντησε με γενναιότητα και σταθερότητα ότι δεν θα αρνηθεί ποτέ τον Χριστό, που είναι ο Δημιουργός του κόσμου και ότι οι δικοί του θεοί είναι είδωλα.
Μας περιγράφει το μαρτύριο από το οποίο η Οσία βγήκε σώα, και πολλοί ειδωλολάτρες βλέποντας το θαύμα, επίστευσαν. Μας περιγράφει επίσης ο π. Θεόδωρος, το θαύμα εξ’ αιτίας του οποίου θεωρούμε ότι η Αγία Παρασκευή, θεραπεύει τα μάτια. Ο βασιλιάς μετά από αυτό επίστευσε στον Θεό, και την άφησε ελεύθερη. Η Οσία συνέχισε το ιεραποστολικό της έργο σε άλλες πόλεις.
Ο Ιησούς Χριστός, δεν παρέλειψε να πει για τους Αγίους, που στέλνει να κηρύξουν το Ευαγγέλιο και οι άνθρωποι τους διώκουν «από πόλεως εις πόλιν». Αυτό πραγματοποιήθηκε και στην αγία Παρασκευή.
Σε άλλη πόλη που έφυγε κι εκεί την έπιασαν και πάλι την ανέκριναν και πάλι εκείνη με παρρησία ομολόγησε το Χριστό. Όταν είδαν πως δεν την έπειθαν για να αρνηθεί το Χριστό, την βασάνισαν πάλι και στο τέλος την αποκεφάλισαν.
Οι ύμνοι οι οποίοι ψάλλονται στην Αγία Παρασκευή, κάνουν μια αναφορά στα μαρτύριά της, και μας τους θυμίζει εδώ ο π. Θεόδωρος.
Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός ερμηνεύοντας την Παραβολή του Σπορέως, μας φέρνει ως παράδειγμα, σαν πρόσωπο που καρποφόρησε 100% πνευματικά, την Αγία Παρασκευή, γιατί αφιέρωσε όλη τη ζωή της στον Θεό, εκ σπαργάνων μητρικών. Και μας μεταφέρει τα λόγια του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, ο οποίος με τη συνήθη διδακτική του μέθοδο, συμβούλευε και παρότρυνε τα νεαρά κορίτσια, πώς να στολίζονται με τα πνευματικά στολίδια όπως η Αγία Παρασκευή.
Κλείνοντας το κήρυγμά του ο σεβαστός πατήρ, μας ερμηνεύει το Απολυτίκιο της Αγίας Παρασκευής και αναφέρεται στην προσευχή που έκανε η Αγία, στο τέλος του μαρτυρίου της, κατά την οποία μεταξύ άλλων, παρακάλεσε τον Χριστό, για όσους χριστιανούς Τον επικαλούνται μέσω του δικού της ονόματος, και για όσους τιμούν τη μνήμη της, να πραγματοποιεί αυτά που ζητούν. Και άκουσε μια φωνή από τον ουρανό που της έλεγε «Θα γίνει το θέλημά σου Παρασκευή».  

Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης - Η Αγία Οσιομάρτυς Παρασκευή [mp3-2015]
Κήρυγμα π. Θεοδώρου Ζήση - Ι. Ησυχ. Αγίου Γεωργίου Ανύδρου - Εκφων.     (26/7/2015) Ηχητικό  αρχείο MP3 - Διάρκεια 00:31:30- Μέγεθος 28,8 MB  (26/7/2015) http://impantokratoros.gr/B52501E4.el.aspx

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το άρθρο της Τετάρτης: Δηλώσεις πανικού από τον μητροπολίτη Σιδηροκάστρου

Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης Εφημέριος του Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος Τριανδρίας Θεσσαλονίκης* Άρθρα για το "Ιστολόγιο Κατάνυξις" 2017

Πανικόβλητος ο μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, δεν μπόρεσε να κρατήσει τα προσχήματα. Δείτε στο τέλος του άρθρου το βίντεο με τις δηλώσεις του[1]. Πρόσβαλε τους πάντες για να μείνει στον αφρό. Αλλά αποκαλύφθηκε... Με μηδενικές θεολογικές γνώσεις για το ιεροκανονικό θέμα της διακοπής μνημοσύνου, ένθερμος υπερασπιστής της παναίρεσης του Οικουμενισμού, θιασώτης της δεσποτικής νοοτροπίας και του εξευτελισμού του απλού κληρικού, επικαλέστηκε θεωρίες συνωμοσίας και φανταστικούς εχθρούς για να χλευάσει και να ειρωνευτεί τον πατέρα Φώτιο Τζούρα, ως αδαή, αγράμματο, παίγνιο στα χέρια φανατικών και ακραίων αντιοικουμενιστών...

Δε μου αξίζει τόση αγάπη από όλους σας! Σας ευχαριστώ!

γράφει ο π. Νικόλαος Μανώλης Απαντώ στους εκατοντάδες φίλους μου που τη σημερινή ημέρα των γενεθλίων μου, μου εύχονται εκ καρδίας με προσωπικά μηνύματα κ.α., δι όλων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αν και δεν πιστεύω στην εορτή των γενεθλίων καθώς τη θεωρώ και είναι ξενόφερτη, δεν μπορώ όμως να μην συγκινηθώ από την αγάπη όλων σας που βρήκατε την ευκαιρία να μου την εκφράσετε. Να χετε την ευχή μου, όλοι μαζί στον Παράδεισο.

Ο τυμπανιστής διάβολος, τα Gay Pride και οι Οικουμενιστές

γράφει ο π. Νικόλαος Μανώλης Ο τυμπανιστής διάβολος, τα Gay Pride και οι Οικουμενιστές[1]

«Eἶπε Κύριος ὁ Θεός· οὐ μὴ καταμείνῃ τὸ πνεῦμά μου ἐν τοῖς ἀνθρώποις τούτοις εἰς τὸν αἰῶνα διὰ τὸ εἶναι αὐτοὺς σάρκας»[2](Εἶδεν ὁ Θεὸς τὴν σαρκικότητα αὐτὴν τῶν ἀνθρώπων καὶ εἶπε· “δὲν θὰ παραμείνη πλέον τὸ πνεῦμα μου στοὺς ἀνθρώπους τούτους, διότι κυριαρχοῦνται ἐξ ὁλοκλήρου ἀπὸ σαρκικὰ φρονήματα).         Βρώμικα παιχνίδια παίζονται πίσω ἀπὸ τὰ λεγόμενα φεστιβὰλ ὑπερηφάνειας (Gay Pride).  Ἀποκαλύπτονται αἴσχη ποὺ δὲν ξανακούστηκαν  ἄλλοτε[3]. Πιὸ προδομένοι ἀπὸ ποτὲ αἰσθάνονται οἱ ἴδιοι οἱ ὁμοφυλόφιλοι ποὺ δὲν ἀναγνωρίζουν τίποτα κοινὸ μὲ τὴν διαφημιζόμενη προστυχιὰ καὶ πορνεία. Δὲν εἶναι δικαιώματα αὐτὰ ποὺ δῆθεν ὑπερασπίζονται τὰ νεοταξικὰ φεστιβὰλ ὑπερηφάνειας· εἶναι ἡ βρωμιὰ τῆς ἀκολασίας φθονερῶν ἀνθρώπων, ποὺ ξεπηδᾶ καὶ θέλει νὰ μολύνει τὰ πάντα…