«Η μεγάλη Οσία και Μοναχή Μακρίνα» Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης - Η Αγία Μακρίνα [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & mp3-2015]


Θέματα ανάρτησης: Η Οσία Μακρίνα, για την οικογένειά της υπήρξε «του βίου διδάσκαλος» και «μετά την μητέρα μήτηρ», Ο Άγιος Γρηγόριος Επίσκοπος Νύσσης, χαρακτηρίζει το μοναστήρι της φροντιστήριο της αρετής, η μεγάλη προσφορά της στην Εκκλησία

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

(Η περίληψη είναι κόπος και σπουδή μιας πνευματικής μου κόρης. Η επεξεργασία του Βίντεο είναι κόπος και σπουδή των τεχνικών του Ιστολογίου “Κατάνυξις” (ενίοτε και άλλων). Να ’χουν όλοι τους την ευχή μου!) π. Νικόλαος Μανώλης
Στο Κήρυγμα που εκφώνησε ο π. Θεόδωρος, την Κυριακή των Αγίων και Θεοφόρων Πατέρων της Δ’ εν Χαλκηδόνι Οικουμενικής Συνόδου, αναφέρεται στη μνήμη της Οσίας Μητρός ημών Μακρίνης. Τον θαυμάσιο βίο της έγραψε ο αδελφός της, Άγιος Γρηγόριος Νύσσης.
Πολύ μεγάλη μοναστική φυσιογνωμία, πρωτότοκο τέκνο αγίας οικογενείας, αποφάσισε από νεαρή ηλικία να ακολουθήσει τον μοναχικό βίο. Ίδρυσε υποδειγματικό γυναικείο κοινόβιο Μοναστήρι. Ο ξαφνικός θάνατος ενός εκ των αδελφών της, άλλαξε την κατεύθυνση της ζωής των υπολοίπων μελών της οικογένειας. Η Οσία Μακρίνα ήταν δύο χρόνια μεγαλύτερη από τον αδελφό της Μέγα Βασίλειο. Ο προηγηθείς θάνατος της μητέρας της αλλά ιδιαίτερα ο θάνατος του Μεγάλου Βασιλείου, εκλόνισαν πολύ την υγεία της. Εκοιμήθη το ίδιο έτος που εκοιμήθη ο αδελφός της Βασίλειος.
Ο Άγιος Γρηγόριος Νύσσης διηγείται με λεπτομέρειες την τελευταία συνάντηση με την αδελφή του και τη συζήτηση που είχε μαζί της. Ο θεολογικός αυτός διάλογος περί Αναστάσεως, αποτελεί ένα σπουδαίο έργο που μας παρέδωσε ο Άγιος, όπου παρουσιάζεται τι εδίδασκε η Οσία Μακρίνα για την ψυχή και για την Ανάσταση.  Μελετώντας τον βίο της, θαυμάζει κανείς πως αυτή η γυναίκα κατηύθηνε παιδαγωγικά τα αδέλφια της αλλά και πως έφτασε σε τέτοιο ύψος θεολογίας.
Ο αδελφός της μας περιγράφει τα χαρίσματά της, την παιδεία που έλαβε από την μητέρα της και πόσο συνδεδεμένη ήταν μαζί της, την κλίση της στον μοναχικό βίο, πώς μετέφερε και στη μητέρα της την τάση που είχε προς τον μοναχισμό. Μετά το ατύχημα του αδελφού της Ναυκρατίου, η Μοναχή Μακρίνα έγινε αυτή δασκάλα για τη μητέρα της.
Η Οσία Μακρίνα, έγινε η ίδια Μοναχή, ίδρυσε σπουδαία μοναστική αδελφότητα, βοήθησε σε δύσκολες καταστάσεις την οικογένειά της, αλλά και βοήθησε ώστε η Εκκλησία να αποκτήσει αυτούς τους δύο μεγάλους Αγίους, τους  γίγαντες της θεολογίας, τον Μέγα Βασίλειο και τον Άγιο Γρηγόριο Επίσκοπο Νύσσης.  

Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης - Η Αγία Μακρίνα [mp3-2015]
Κήρυγμα π.   Θεοδώρου Ζήση -Ι. Ησυχ. Αγίου Γεωργίου Ανύδρου -     Εκφων.     (19/7/2015)  Ηχητικό  αρχείο MP3 -  Διάρκεια   00:26:59- Μέγεθος   24,7MB  (19/7/2015) http://impantokratoros.gr/15F35E14.el.aspx