Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης, Πώς να μεταδώσουμε λίγο – λίγο στα παιδιά μας την Πίστη (Άρθρο)


εφημέριος του Ι.Ν. αγ. Σπυρίδωνος Τριανδρίας Θεσσαλονίκης
Για τον "Στύλο Ορθοδοξίας" (Μάιος 2015, αρ. φ. 167)

(Απομαγνητοφωνημένο κείμενο Ομιλίας)

Θα πρέπει να φροντίσουμε για τα παιδιά μας, εμείς οι χριστιανοί που ζούμε κατά Χριστόν και ξέρουμε τι θα πει νηστεία, προσευχή. Ξέρουμε τι θα πει να φεύγει το παιδί μας από το σπίτι και από πίσω εμείς μυστικά να το σταυρώνουμε να το φυλάει η Παναγία. Να μεταδώσουμε λίγο-λίγο στα παιδιά μας την πίστη. Ξέρετε πώς; Χρησιμοποιώντας πρώτον τα ιερά Συναξάρια. Δεν έχετε τα μεγάλα βιβλία με τους βίους των Αγίων; Πάτε στα βιβλιοπωλεία τα χριστιανικά και πάρτε μικρούς βίους, που είναι στην απλή ελληνική, το βίο πρώτα απ’ όλα των Αγίων, που τα ονόματα έχετε μες στο σπίτι. Εσένα σε λένε έτσι, τα παιδιά σου έτσι, τα εγγόνια σου έτσι. Πάρε τους βίους. Διαβάστε τους βίους των οικιακών Αγίων σας. Να μάθετε από μικρά στα παιδιά! Γιατί να τα μαθαίνουμε μόνο την Κοκκινοσκουφίτσα και να μαθαίνουμε μόνο τον Κοντορεβιθούλη και τα παρόμοια! Και αυτά καλά είναι. Αλλά θα τα μάθουμε τους Μύθους, όχι με την έννοια του παραμυθιού, τις ιστορίες της πίστης μας, τα Συναξάρια των Αγίων μας.
Να πω και το άλλο. Μπαίνουμε στο σπίτι. Βλέπεις αυτό τώρα το ωραίο το καντηλάκι. Το παιδί θα ρωτήσει από μικρό, γιατί καίει το καντηλάκι; Τι ρόλο έχει το λάδι; Τι συμβολίζει αυτό; Επίσης θα πω για όλους σας. Βγαίνοντας από το σπίτι, να έχετε μία εικονίτσα στον τοίχο, εδώ στην πόρτα. Να μπαίνεις, να φιλάς την εικόνα. Να βγαίνεις, να φιλάς την εικόνα. Ποια είναι η εικόνα του σπιτιού σου; Σε μερικά σπίτια πηγαίνω και οι εικόνες είναι στα ταβάνια! Στα ταβάνια! Θέλεις σκάλα να ανεβείς να φτάσεις να φιλήσεις καμιά εικόνα. Όχι! Κατεβάστε τον Θεό στο σπίτι. Κατεβάστε τον Χριστό μες στο σπίτι.
Μερικοί από εμάς, πονηροί άνθρωποι, βγάλαμε τις εικόνες από τις κρεβατοκάμαρες. «Γιατί λέει, τις εικόνες θα αφήσω; Θα κάνω πράγματα με τη γυναίκα μου μπροστά στις εικόνες;»… Συγγνώμη, ο Θεός δε σε βλέπει; Μόνο με την εικόνα σε βλέπει; Δεν είναι εκεί ο Κύριος; Δεν είναι πανταχού παρών; Μας κοροϊδεύεις;
Να μάθεις να λειτουργείς πάντοτε υπό του φωτός του Θεού και όχι υπό του σκότους. Γι’ αυτό, μάθαμε εμείς να κάνουμε τις αμαρτίες μας κουκουλωμένοι με το πάπλωμα, με την κουβέρτα που μας φέρνει εκείνος, που μας σκεπάζει. Κάνουμε τις βρωμιές μας από κάτω και μετά ο διάβολος, δεν έχει μπέσα. Παίρνει ένα νταούλι και κοπανάει… «Εεε, αμάρτησε αυτός», φωνάζει, για να μας κάνει ρεζίλι.
Μάθετε τα παιδιά σας να διαβάζουν Συναξάρια, να έχουν σχέση με τις εικόνες του Χριστού. Να αρχίσουνε… Να ακούτε και κανέναν ύμνο. Δε λέω αποκλειστικά και μόνο βυζαντινή μουσική. Με το ζόρι δεν γίνεται! «Όχι, θα ακούσεις Στανίτσα από το πρωί ως το βράδυ! Καραμάνη θα ακούσεις. Θα ακούσεις την Ιερά Μονή Ορμύλιας, τους Χαιρετισμούς από το πρωί ως το βράδυ»! Μην είμαστε υπερβολικοί. Ο Χριστιανός θέλει να έχει διάκριση.
Αν κάνουμε τα του Χριστού κι αν έχει το παιδί μας τον Χριστό μέσα του, άστο ελεύθερο. Ας κάνει ό,τι θέλει! Πάλι στον Χριστό θα γυρίσει. Προσέξτε λοιπόν, αυτά τα παιδάκια, για τα οποία σπαράζει η καρδιά μου, όταν τα βλέπω να είναι ακατήχητα. Μάθετέ τα, γιατί στο σχολείο μην περιμένετε από το σχολείο. Μετά λύπης μου λέω και απ’ την Εκκλησία μην περιμένετε. Πολλές Εκκλησίες κατηχούν οικουμενιστικά τα παιδιά, με άλλο πνεύμα, φιλοπαπικό.
Απ’ την κοινωνία; Τι να περιμένω από την κοινωνία, η οποία δεν έχει να μου προσφέρει, είναι ανθρωποφάγα! Η κοινωνία είναι ανθρωποφάγα! Βλέπω τώρα με τους οδηγούς των αυτοκινήτων. Όλοι είμαστε μουρτζούφληδες, Κοιτάμε τον άλλον στο τιμόνι, να κάνει κάτι, να του ορμήσουμε. Είμαστε έτοιμοι να τον φάμε. Δεν ξέρω, επειδή χρωστάμε επιταγές; Επειδή δεν έχουμε χρήματα; Είμαστε έτοιμοι να καταπιούμε τον άλλο οδηγό. Έχει λείψει η χαρά και το χαμόγελο από όλους μας. Περπατάμε στο δρόμο και δεν υπάρχει κανείς χαμογελαστός άνθρωπος. Αυτά όλα δημιουργούν μία κακή κατήχηση στα παιδιά μας…
Και ένα τελευταίο. Είπαμε κι άλλοτε, το επαναλαμβάνω, ότι τώρα με την κρίση φέραμε τους παππούδες μας στο σπίτι από τα γηροκομεία, για να παίρνουμε τη σύνταξη. Εντάξει! Να εκμεταλλευτούμε όμως την παρουσία των παππούδων και των γιαγιάδων πνευματικά! Εμείς μεγαλώσαμε με αυτούς και ακούγαμε τους μύθους και τα παραμύθια τους και τις ορμήνιες τους… Μπορεί οι γονείς μας να ήταν στη δουλειά όλη τη μέρα και να μην τους βλέπαμε. Είχαμε τις γιαγιάδες και τους παππούδες!
Με όλα αυτά, ένα θέλω να σας πω. Δεν πρέπει από το σπίτι σας να λείπει η Αγία Γραφή, δεν πρέπει από το σπίτι σας να λείπουν τα πνευματικά βιβλία. Π.χ. Η ζωή και οι λόγοι του Αγίου Παϊσίου. Του Γέροντος Εφραίμ του Φιλοθεΐτη. Του παππού Ιωσήφ του Ησυχαστή. Να διαβάζετε Αγία Γραφή και τα Συναξάρια. Να εκκλησιάζετε τα παιδιά σας, να τα κοινωνάτε, αν είναι δυνατόν κάθε Κυριακή. Και το κυριότερο απ’ όλα, να έχετε έναν πνευματικό άνθρωπο μες στο σπίτι, τον Πνευματικό, να εξομολογείστε και να παίρνετε τη Χάρη του Θεού κι έτσι θα μείνετε πιστοί στην Εκκλησία. Ειδάλλως, θα μας καταπιούν οι εποχές. Έρχονται δύσκολες εποχές. Τα μαρτύρια ξεκίνησαν! Οι διωγμοί άρχισαν. Οι διώξεις θα συνεχιστούν άγρια…
Κλείνοντας να σας διαβάσω έναν λόγο του αγίου Παϊσίου του αγιορείτου σχετικό με αυτά που είπαμε ως τώρα.
«Τα πρώτα πνευματικά κρυολογήματα τα παιδιά τα παίρνουν από τα ανοιχτά παράθυρα των αισθήσεων των γονέων. Περισσότερο τα κρυολογεί η μητέρα, όταν δεν είναι ντυμένη τη σεμνότητα και «μαδάει» με τη συμπεριφορά της τα παιδιά της. Η αγία ζωή των γονέων πληροφορεί τις ψυχές των παιδιών και υποτάσσονται φυσιολογικά και μεγαλώνουν με ευλάβεια και δίχως ψυχολογικά τραύματα… Σκοπός τους (των κυβερνώντων) τώρα είναι να απομακρύνουν τα παιδιά από την Εκκλησία. Τα δηλητηριάζουν, τα μολύνουν με διάφορες θεωρίες, κλονίζουν την πίστη τους. Τα εμποδίζουν από το καλό, για να τα αχρηστέψουν. Τα καταστρέφουν από μικρά. Και τα παιδάκια, φυσικά, από αρνάκια γίνονται κατσικάκια. Αρχίζουν μετά να χτυπούν άσχημα και τους γονείς τους και τους δασκάλους και αυτούς που τα κυβερνούν…».

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Προσβλητικό ποίημα για τη Σημαία μας σε παιδάκι νηπιαγωγείου στη Δράμα!

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης         Ἔχει μεγάλη εὐθύνη ἡ ἑλληνική πολιτεία πού ἀφαίρεσε ἀπό τό Ὑπουργεῖο Παιδείας τή λέξη “Ἐθνική”. Εἶναι κοινή διαπίστωση πιά πώς μέ τό πέρασμα τῶν χρόνων ἔχει χαραχτεῖ μία ἀντιεθνική καί ἀντιχριστιανική ἀγωγή στό δημόσιο σχολεῖο. Ὁ Ἐθνικός ὕμνος, Ὁ ἐκκλησιασμός, ἡ ἑορτή τῶν τριῶν Ἱεραρχῶν, ἡ πρωινή προσευχή, ὁ ἁγιασμός τῆς νέας σχολικῆς περιόδου, τό μάθημα τῶν θρησκευτικῶν, τό μάθημα τῆς Ἱστορίας, ὅλα βρίσκονται σέ κρίση καί ἀμφισβήτηση ἀπό τά νέα προγράμματα σπουδῶν καί τήν ἀθεϊστική νοοτροπία τῶν ἰθυνόντων. Ἄν προστεθεῖ στό νοσηρό περιβάλλον τοῦ σχολείου καί ἡ ἀλόγιστη, ἑωσφορική καί νεοταξική προπαγάνδα ὑπέρ τῆς ὁμοφυλοφιλίας ἔχουμε ἕνα ἐκρηκτικό μίγμα. Στίς χρωματικές ἀποχρώσεις τῶν gay pride πού ἐμπνέονται ἀπό τό παρδαλό δαιμόνιο τῆς βρωμερῆς ἁμαρτίας, παραπέμπει ἀκόμα καί αὐτό τό ἀπίστευτο περιστατικό σέ νηπιαγωγεῖο τῆς Δράμας. Ἀνακάλυψα αὐτήν τήν εἴδηση σέ προσωπικό λογαριασμό χρήστη στό facebook καί σᾶς τήν παραθέτω. Δεῖτε καί καμαρῶστε...

ΡΑΓΔΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Ένοχος για Σχίσμα ο π. Νικόλαος Μανώλης - Παραπέμπεται στο συνοδικό δικαστήριο

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης Ὁμόφωνα τὸ καταγέλαστο ἐπισκοπικὸ δικαστήριο τῆς μοχθηρᾶς μητροπόλεως Θεσσαλονίκης ἀπεφάσισε πὼς ὁ γράφων, π. Νικόλαος Μανώλης, εἶναι ἔνοχος γιὰ τὰ ἀδικήματα τοῦ σχίσματος, τῆς ἀπείθειας καὶ καταφρόνηση τῆς προϊσταμένης του ἐκκλησιαστικῆς ἀρχῆς, τοῦ σκανδαλισμοῦ τῶν πιστῶν, τῆς ἐξύβρισης καὶ τῆς συκοφαντίας.

Θεολογική Ημερίδα "ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ & ΚΟΛΥΜΠΑΡΙ δύο χρόνια μετά", ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΑΦΙΣΑ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης Σᾶς παρουσιάζω τό Δελτίο Τύπου, τήν ἀφίσα καί τό πρόγραμμα τῆς Ἡμερίδας πού διοργανώνουν τά τέσσερα ἀγωνιστικά σωματεῖα μας γιά τήν Ὀρθοδοξία, τήν ψευδο - σύνοδο τοῦ Κολυμπαρίου καί τήν Ὀρθόδοξη Ἀντίσταση (διακοπή μνημοσύνου - ἀποτείχιση). Ἡ ἡμερίδα θά πραγματοποιηθεῖ τό Σάββατο 16 Ἰουνίου 2018 στό Grand Hotel Palace καί θά δώσει ἀπαντήσεις στόν πιστό λαό, πού ἀγωνιᾶ γιά τήν κατάσταση τῆς Ἐκκλησίας.