Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης, Πώς να μεταδώσουμε λίγο – λίγο στα παιδιά μας την Πίστη (Άρθρο)


εφημέριος του Ι.Ν. αγ. Σπυρίδωνος Τριανδρίας Θεσσαλονίκης
Για τον "Στύλο Ορθοδοξίας" (Μάιος 2015, αρ. φ. 167)

(Απομαγνητοφωνημένο κείμενο Ομιλίας)

Θα πρέπει να φροντίσουμε για τα παιδιά μας, εμείς οι χριστιανοί που ζούμε κατά Χριστόν και ξέρουμε τι θα πει νηστεία, προσευχή. Ξέρουμε τι θα πει να φεύγει το παιδί μας από το σπίτι και από πίσω εμείς μυστικά να το σταυρώνουμε να το φυλάει η Παναγία. Να μεταδώσουμε λίγο-λίγο στα παιδιά μας την πίστη. Ξέρετε πώς; Χρησιμοποιώντας πρώτον τα ιερά Συναξάρια. Δεν έχετε τα μεγάλα βιβλία με τους βίους των Αγίων; Πάτε στα βιβλιοπωλεία τα χριστιανικά και πάρτε μικρούς βίους, που είναι στην απλή ελληνική, το βίο πρώτα απ’ όλα των Αγίων, που τα ονόματα έχετε μες στο σπίτι. Εσένα σε λένε έτσι, τα παιδιά σου έτσι, τα εγγόνια σου έτσι. Πάρε τους βίους. Διαβάστε τους βίους των οικιακών Αγίων σας. Να μάθετε από μικρά στα παιδιά! Γιατί να τα μαθαίνουμε μόνο την Κοκκινοσκουφίτσα και να μαθαίνουμε μόνο τον Κοντορεβιθούλη και τα παρόμοια! Και αυτά καλά είναι. Αλλά θα τα μάθουμε τους Μύθους, όχι με την έννοια του παραμυθιού, τις ιστορίες της πίστης μας, τα Συναξάρια των Αγίων μας.
Να πω και το άλλο. Μπαίνουμε στο σπίτι. Βλέπεις αυτό τώρα το ωραίο το καντηλάκι. Το παιδί θα ρωτήσει από μικρό, γιατί καίει το καντηλάκι; Τι ρόλο έχει το λάδι; Τι συμβολίζει αυτό; Επίσης θα πω για όλους σας. Βγαίνοντας από το σπίτι, να έχετε μία εικονίτσα στον τοίχο, εδώ στην πόρτα. Να μπαίνεις, να φιλάς την εικόνα. Να βγαίνεις, να φιλάς την εικόνα. Ποια είναι η εικόνα του σπιτιού σου; Σε μερικά σπίτια πηγαίνω και οι εικόνες είναι στα ταβάνια! Στα ταβάνια! Θέλεις σκάλα να ανεβείς να φτάσεις να φιλήσεις καμιά εικόνα. Όχι! Κατεβάστε τον Θεό στο σπίτι. Κατεβάστε τον Χριστό μες στο σπίτι.
Μερικοί από εμάς, πονηροί άνθρωποι, βγάλαμε τις εικόνες από τις κρεβατοκάμαρες. «Γιατί λέει, τις εικόνες θα αφήσω; Θα κάνω πράγματα με τη γυναίκα μου μπροστά στις εικόνες;»… Συγγνώμη, ο Θεός δε σε βλέπει; Μόνο με την εικόνα σε βλέπει; Δεν είναι εκεί ο Κύριος; Δεν είναι πανταχού παρών; Μας κοροϊδεύεις;
Να μάθεις να λειτουργείς πάντοτε υπό του φωτός του Θεού και όχι υπό του σκότους. Γι’ αυτό, μάθαμε εμείς να κάνουμε τις αμαρτίες μας κουκουλωμένοι με το πάπλωμα, με την κουβέρτα που μας φέρνει εκείνος, που μας σκεπάζει. Κάνουμε τις βρωμιές μας από κάτω και μετά ο διάβολος, δεν έχει μπέσα. Παίρνει ένα νταούλι και κοπανάει… «Εεε, αμάρτησε αυτός», φωνάζει, για να μας κάνει ρεζίλι.
Μάθετε τα παιδιά σας να διαβάζουν Συναξάρια, να έχουν σχέση με τις εικόνες του Χριστού. Να αρχίσουνε… Να ακούτε και κανέναν ύμνο. Δε λέω αποκλειστικά και μόνο βυζαντινή μουσική. Με το ζόρι δεν γίνεται! «Όχι, θα ακούσεις Στανίτσα από το πρωί ως το βράδυ! Καραμάνη θα ακούσεις. Θα ακούσεις την Ιερά Μονή Ορμύλιας, τους Χαιρετισμούς από το πρωί ως το βράδυ»! Μην είμαστε υπερβολικοί. Ο Χριστιανός θέλει να έχει διάκριση.
Αν κάνουμε τα του Χριστού κι αν έχει το παιδί μας τον Χριστό μέσα του, άστο ελεύθερο. Ας κάνει ό,τι θέλει! Πάλι στον Χριστό θα γυρίσει. Προσέξτε λοιπόν, αυτά τα παιδάκια, για τα οποία σπαράζει η καρδιά μου, όταν τα βλέπω να είναι ακατήχητα. Μάθετέ τα, γιατί στο σχολείο μην περιμένετε από το σχολείο. Μετά λύπης μου λέω και απ’ την Εκκλησία μην περιμένετε. Πολλές Εκκλησίες κατηχούν οικουμενιστικά τα παιδιά, με άλλο πνεύμα, φιλοπαπικό.
Απ’ την κοινωνία; Τι να περιμένω από την κοινωνία, η οποία δεν έχει να μου προσφέρει, είναι ανθρωποφάγα! Η κοινωνία είναι ανθρωποφάγα! Βλέπω τώρα με τους οδηγούς των αυτοκινήτων. Όλοι είμαστε μουρτζούφληδες, Κοιτάμε τον άλλον στο τιμόνι, να κάνει κάτι, να του ορμήσουμε. Είμαστε έτοιμοι να τον φάμε. Δεν ξέρω, επειδή χρωστάμε επιταγές; Επειδή δεν έχουμε χρήματα; Είμαστε έτοιμοι να καταπιούμε τον άλλο οδηγό. Έχει λείψει η χαρά και το χαμόγελο από όλους μας. Περπατάμε στο δρόμο και δεν υπάρχει κανείς χαμογελαστός άνθρωπος. Αυτά όλα δημιουργούν μία κακή κατήχηση στα παιδιά μας…
Και ένα τελευταίο. Είπαμε κι άλλοτε, το επαναλαμβάνω, ότι τώρα με την κρίση φέραμε τους παππούδες μας στο σπίτι από τα γηροκομεία, για να παίρνουμε τη σύνταξη. Εντάξει! Να εκμεταλλευτούμε όμως την παρουσία των παππούδων και των γιαγιάδων πνευματικά! Εμείς μεγαλώσαμε με αυτούς και ακούγαμε τους μύθους και τα παραμύθια τους και τις ορμήνιες τους… Μπορεί οι γονείς μας να ήταν στη δουλειά όλη τη μέρα και να μην τους βλέπαμε. Είχαμε τις γιαγιάδες και τους παππούδες!
Με όλα αυτά, ένα θέλω να σας πω. Δεν πρέπει από το σπίτι σας να λείπει η Αγία Γραφή, δεν πρέπει από το σπίτι σας να λείπουν τα πνευματικά βιβλία. Π.χ. Η ζωή και οι λόγοι του Αγίου Παϊσίου. Του Γέροντος Εφραίμ του Φιλοθεΐτη. Του παππού Ιωσήφ του Ησυχαστή. Να διαβάζετε Αγία Γραφή και τα Συναξάρια. Να εκκλησιάζετε τα παιδιά σας, να τα κοινωνάτε, αν είναι δυνατόν κάθε Κυριακή. Και το κυριότερο απ’ όλα, να έχετε έναν πνευματικό άνθρωπο μες στο σπίτι, τον Πνευματικό, να εξομολογείστε και να παίρνετε τη Χάρη του Θεού κι έτσι θα μείνετε πιστοί στην Εκκλησία. Ειδάλλως, θα μας καταπιούν οι εποχές. Έρχονται δύσκολες εποχές. Τα μαρτύρια ξεκίνησαν! Οι διωγμοί άρχισαν. Οι διώξεις θα συνεχιστούν άγρια…
Κλείνοντας να σας διαβάσω έναν λόγο του αγίου Παϊσίου του αγιορείτου σχετικό με αυτά που είπαμε ως τώρα.
«Τα πρώτα πνευματικά κρυολογήματα τα παιδιά τα παίρνουν από τα ανοιχτά παράθυρα των αισθήσεων των γονέων. Περισσότερο τα κρυολογεί η μητέρα, όταν δεν είναι ντυμένη τη σεμνότητα και «μαδάει» με τη συμπεριφορά της τα παιδιά της. Η αγία ζωή των γονέων πληροφορεί τις ψυχές των παιδιών και υποτάσσονται φυσιολογικά και μεγαλώνουν με ευλάβεια και δίχως ψυχολογικά τραύματα… Σκοπός τους (των κυβερνώντων) τώρα είναι να απομακρύνουν τα παιδιά από την Εκκλησία. Τα δηλητηριάζουν, τα μολύνουν με διάφορες θεωρίες, κλονίζουν την πίστη τους. Τα εμποδίζουν από το καλό, για να τα αχρηστέψουν. Τα καταστρέφουν από μικρά. Και τα παιδάκια, φυσικά, από αρνάκια γίνονται κατσικάκια. Αρχίζουν μετά να χτυπούν άσχημα και τους γονείς τους και τους δασκάλους και αυτούς που τα κυβερνούν…».

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης, ''Διακόπτω την μνημόνευση του μητροπολίτου κ.Ανθίμου'' [ΒΙΝΤΕΟ 2017]

Κήρυγμα 19/2/2017
Κυριακή της Απόκρεω - Κήρυγμα στο οποίο ο π. Νικόλαος ανακοινώνει τη διακοπή του μνημοσύνου του μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.Ανθίμου.      Κήρυγμα του πρωτοπρ. Νικολάου Μανώλη.
Ι.Ν. Αγ. Σπυρίδωνος Τριανδρίας Θεσσαλονίκης.
Παρακολουθείστε το βίντεο:

Ντροπή! Ο μητροπολίτης Λαγκαδά Ιω. Τασσιάς, με αντιπατερικότητα και δεσποτοκρατία εκδικείται τον π.Φώτιο Βεζύνια

Προχθές, Κυριακή της Ορθοδοξίας, προστέθηκε στους ιερείς της Θεσσαλονίκης που διέκοψαν το μνημόσυνο του μητροπολίτου κ. Ανθίμου, π.Νικόλαο Μανώλη και π.Θεόδωρο Ζήση, και έτερος παραδοσιακός και αγωνιστής ιερέας ο π.Φώτιος Βεζύνιας της μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα προβεί σε χειροτονία ιεροδιακόνου ενός μέλους των Lions

(Σχ. διαχ. Η είδηση μου εστάλη μέσω της ηλεκτρονικής μου διεύθυνσης) Από την τελευταία ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, γνωστοποιήθηκε η εις διάκονον χειροτονία τινός Παναγιώτη Μαγκαφά, ιστορικού και φοιτητή θεολογίας. Από μια πρόχειρη αναζήτηση στο ίντερνετ, ο περί ου ο λόγος εμφανίζεται ενεργό μέλος της μασονικής στοάς Lions. Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΘΑ ΤΕΛΕΣΕΙ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΝΟΥ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΠΑΝΣΕΠΤΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ Πατριαρχική Θεία Λειτουργία Χειροτονίαι Πρεσβυτέρου καί Διακόνου Εὐχαρίστως ἀνακοινοῦται ὅτι τήν προσεχῆ Κυριακήν, 8ην τ.μ., ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαῖος προεξάρχων τῆς Θείας Λειτουργίας ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ θά τελέσῃ τήν εἰς Πρεσβύτερον μέν χειροτονίαν τοῦ νέου Ἀρχιγραμματέως τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου Πανοσιολ. Διακόνου κ. Ἰωακείμ Μπίλλη, τήν εἰς διάκονον δέ χειροτονίαν τοῦ Ἐλλογ. κ. Παναγιώτου Μαγκαφᾶ, φοιτητοῦ θεολογίας καί ἱστορικοῦ, μέλλοντος νά διακονήσῃ ἐν τοῖς Πατριαρχείοις. Εἰς τό τέλος τῆς Θεία…