«Ει και Θεοφανώ Αγία, συναριθμείσθω μετά τούτων πάντων» Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης - Οι Άγιοι Πάντες και η Αγία Θεοφανώ [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & mp3-2015]

Θέματα ανάρτησης: Για ποιους λόγους η Εκκλησία μας εορτάζει τους Αγίους Πάντες, Η Αγία Θεοφανώ και η σύνδεσή της με την εορτή των Αγίων Πάντων

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

(Η περίληψη είναι κόπος και σπουδή μιας πνευματικής μου κόρης. Η επεξεργασία του Βίντεο είναι κόπος και σπουδή των τεχνικών του Ιστολογίου “Κατάνυξις” (ενίοτε και άλλων). Να ’χουν όλοι τους την ευχή μου!) π. Νικόλαος Μανώλης
Την Κυριακή μετά την Πεντηκοστή, η Εκκλησία μας εορτάζει την των απανταχού της οικουμένης Αγίων Πάντων εορτήν. Όμως στο σημερινό κήρυγμά του ο π. Θεόδωρος, μας ομιλεί για την Αγία Θεοφανώ, η οποία αν και εορτάζει στις 16 Δεκεμβρίου, συνδέεται με τους Αγίους Πάντες.
Αναφέρεται κατ’ αρχήν στους τρεις βασικούς λόγους για τους οποίους καθιέρωσαν οι Άγιοι Πατέρες, την εορτή των Αγίων Πάντων και στη συνέχεια μας λέγει πως συνδέεται η Αγία Βασίλισσα Θεοφανώ, σύζυγος του Λέοντος Σοφού, με την εορτή αυτή.
Ο σύζυγός της μετά τον θάνατο της ευσεβεστάτης και ευλαβεστάτης Βασίλισσας, οικοδόμησε ναό προς τιμήν της, επειδή «ευαρέστησε κατ' άκρον τω Θεώ» Όταν ανακοίνωσε στην Εκκλησία το σκοπό του, του υποδείχθηκε ότι πρέπει να περάσει χρόνος για να αποκτήσει αυτή το «τίμιον και σεβάσμιον».
Ο σοφότατος Βασιλεύς υποτάχθηκε και αφιέρωσε το ναό στη μνήμη και τιμή πάντων των Αγίων των απανταχού της γης και είπε: «ει και Θεοφανώ Αγία, συναριθμείσθω μετά τούτων πάντων».
Στη συνέχεια του κηρύγματός του ο π. Θεόδωρος μας δίνει πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία από τον βίο της Αγίας, η οποία τιμάται ιδιαιτέρως στην Ιερά Μονή της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας, στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης, όπου φυλάσσονται και λείψανά της. Τιμάται και μνημονεύεται ως κτήτωρ της Ι. Μονής.
Η φιλανθρωπία και η φιλοπτωχία της έμειναν παροιμιώδεις. Αν και δεν έμεινε για πολύ καιρό Βασίλισσα, το έργο της ήταν αρκετό για να την κατατάξει στους χορούς των Αγίων και να μείνει στην ιστορία ως η Βασίλισσα της αγάπης. Έτρεφε χήρες και ορφανά, ενίσχυε οικονομικά μοναστήρια κλπ.
Στηριζόμενοι στους βίους Πάντων των Αγίων μας αλλά και στο βίο της Αγίας Θεοφανούς, ας προσαρμόσουμε κι εμείς κατά τον δυνατόν την δική μας τη ζωή. Αμήν.

Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης - Οι Άγιοι Πάντες και η Αγία Θεοφανώ [mp3-2015]
Ιερός Ναός Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης - Ηχητικό αρχείο  - Εκφων.  (31/5/2015) - Διάρκεια 00:25:03 - Μέγεθος 22,9 MB [7/6/2015] http://impantokratoros.gr/DDCF11C2.el.aspx