Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Και εχόρτασε την δίψα της Θεοφιλίας» Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης - Οσίου Συμεών, του Θαυμαστορείτου [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & ΒΙΝΤΕΟ-2015]

Θέματα ανάρτησης: Ο θαυμαστός βίος του Αγίου, στοιχεία από την υμνογραφία της Εκκλησίας μας
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
(Η περίληψη είναι κόπος και σπουδή μιας πνευματικής μου κόρης. Η επεξεργασία του Βίντεο είναι κόπος και σπουδή των τεχνικών του Ιστολογίου “Κατάνυξις” (ενίοτε και άλλων). Να ’χουν όλοι τους την ευχή μου!) π. Νικόλαος Μανώλης
Ως συμπλήρωμα στο κήρυγμα που ακούσαμε εδώ, ο π. Θεόδωρος, επιλέγει και μας μεταφέρει μια διήγηση από τον Άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό, από τον βίο του Οσίου Συμεών του Θαυμαστορείτου. Από αυτό το περιστατικό βλέπουμε πόση σημασία είχαν οι εικόνες και εκείνη την εποχή και πως θαυματουργούσαν. Επίσης μας δίνει ορισμένα στοιχεία για τον Άγιο Συμεών, από την υμνογραφία.
Το θαύμα που αφορά την εικόνα του Αγίου, περιληπτικά έχει ως εξής: Κάποιος άνθρωπος στην Αντιόχεια, έπασχε από ένα φοβερό δαιμόνιο το οποίο κόντευε να τον πνίξει. Πήγε ο άνθρωπος αυτός προς τον Άγιο Συμεών, ο οποίος κατεξοχήν θεράπευε δαιμονιζομένους, βρήκε θεραπεία και επανήλθε σαν να μην είχε πάθει ποτέ κακό.
Όταν γύρισε στο σπίτι του, έκανε εικόνισμα του Αγίου, ενώ ήταν εν ζωή, και την έβαλε πάνω από την πόρτα του εργαστηρίου του που είχε στην αγορά της πόλης.
Κάποιοι ειδωλολάτρες βλέποντας αυτό, ήθελαν να καταστρέψουν την εικόνα και να κάνουν κακό στον άνθρωπο. Συγκεντρώθηκαν στην αγορά για να κατεβάσουν την εικόνα και να την βεβηλώσουν. Κατ’ οικονομίαν Θεού, δεν ήταν εκεί ο ίδιος και έτσι γλύτωσε την κακοποίηση. Ήταν τόσος ο φθόνος τους που έβριζαν την εικόνα σαν να είχαν μπροστά τους τον Άγιο, γιατί ήλεγξε πολλές φορές την κακία των ειδωλολατρών.
Έβαλαν κάποιον δικό τους να ανεβεί σε μια σκάλα για να κατεβάσει την εικόνα. Αυτός μόλις άπλωσε τα χέρια του προς την εικόνα, έπεσε και τσακίστηκε. Έβαλαν δεύτερον να κάνει το ίδιο αλλά κι εκείνος έπαθε ό,τι και ο πρώτος. Έβαλαν και τρίτον να ανεβεί ο οποίος έπεσε από τη σκάλα κατά τον ίδιο τρόπο. Εντύπωση προκαλεί η αντίδραση των ειδωλολατρών στο θαύμα της εικόνας.
Εκτός από το ανωτέρω θαυμαστό γεγονός, ακούμε και μερικά πολύ όμορφα σημεία, επιλεκτικά, από την υμνογραφία για τον Άγιο Συμεών τον Θαυμαστορείτη. Μας λέει ότι η ψυχή του ήταν μια στήλη επάνω στην οποία ήταν γεγραμμένες όλες οι αρετές. Ενίκησε της σαρκός τα σκιρτήματα, ζούσε μαζί με τους Αγγέλους ενώ ακόμα ήταν στη ζωή. Είχε αφήσει τα γήινα και είχε υψωθεί προς τα ουράνια. Λέπτυνε τη σάρκα με την άσκηση. Μάλιστα κάποια φορά δεν άντεξε και παρακάλεσε τον Κύριο να μην έχει ανάγκη τροφών. Μετά από κάθε Θεία Λειτουργία, κατέβαινε ένας Άγγελος και τον κοινωνούσε με ένα είδος τροφής το οποίο τον συντηρούσε όλη την εβδομάδα. Αυτά και άλλα θαυμαστά στοιχεία του βίου του από τους ύμνους της Εκκλησίας μας, μαθαίνουμε στη συνέχεια:

Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης - Οσίου Συμεών, του Θαυμαστορείτου [ΒΙΝΤΕΟ-2015]
π. Θεόδωρος Ζήσης Ομ. καθηγητής Α.Π.Θ -  Ι.N. Αγ. Αντωνίου Θεσσαλονίκης - Κυριακή 29 Μαΐου 2015 (8/6/2015) http://impantokratoros.gr/9F06DFBE.el.aspx

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το άρθρο της Τετάρτης: Δηλώσεις πανικού από τον μητροπολίτη Σιδηροκάστρου

Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης Εφημέριος του Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος Τριανδρίας Θεσσαλονίκης* Άρθρα για το "Ιστολόγιο Κατάνυξις" 2017

Πανικόβλητος ο μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, δεν μπόρεσε να κρατήσει τα προσχήματα. Δείτε στο τέλος του άρθρου το βίντεο με τις δηλώσεις του[1]. Πρόσβαλε τους πάντες για να μείνει στον αφρό. Αλλά αποκαλύφθηκε... Με μηδενικές θεολογικές γνώσεις για το ιεροκανονικό θέμα της διακοπής μνημοσύνου, ένθερμος υπερασπιστής της παναίρεσης του Οικουμενισμού, θιασώτης της δεσποτικής νοοτροπίας και του εξευτελισμού του απλού κληρικού, επικαλέστηκε θεωρίες συνωμοσίας και φανταστικούς εχθρούς για να χλευάσει και να ειρωνευτεί τον πατέρα Φώτιο Τζούρα, ως αδαή, αγράμματο, παίγνιο στα χέρια φανατικών και ακραίων αντιοικουμενιστών...

Δε μου αξίζει τόση αγάπη από όλους σας! Σας ευχαριστώ!

γράφει ο π. Νικόλαος Μανώλης Απαντώ στους εκατοντάδες φίλους μου που τη σημερινή ημέρα των γενεθλίων μου, μου εύχονται εκ καρδίας με προσωπικά μηνύματα κ.α., δι όλων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αν και δεν πιστεύω στην εορτή των γενεθλίων καθώς τη θεωρώ και είναι ξενόφερτη, δεν μπορώ όμως να μην συγκινηθώ από την αγάπη όλων σας που βρήκατε την ευκαιρία να μου την εκφράσετε. Να χετε την ευχή μου, όλοι μαζί στον Παράδεισο.

π.Νικόλαος Μανώλης, Γιατί οι ποιμένες ακολουθούν την αίρεση [ΒΙΝΤΕΟ 2017]

Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης, Για ποιο λόγο οι ποιμένες της Εκκλησίας ακολουθούν την αίρεση [ΒΙΝΤΕΟ 2017] Πρόσφατη ομιλία (13-5-2017) του εφημερίου του Ι.Ν. Αγ. Σπυρίδωνος Τριανδρίας Θεσσαλονίκης, π. Νικολάου Μανώλη. Παρακολουθείστε το βίντεο: