Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Γιατί Δεσπότη μου κινείσαι άδικα εναντίον μου και θέλεις να με διώξεις;» π. Θεόδωρος Ζήσης - Κυριακή του Παραλύτου - Βίος του Αγίου Πέτρου Αρχιεπισκόπου Άργους [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & mp3-2015]

Θέματα ανάρτησης: Ο βίος του Αγίου Πέτρου Αρχιεπισκόπου Άργους, Παράδειγμα ταπείνωσης και αίσθηση της αξίας του επισκοπικού αξιώματος, Ο φθονερός διάβολος δεν θέλει να υπάρχουν πρόσωπα πνευματικά που να βοηθούν τον κόσμο να σωθεί, Το λάθος του Δεσπότη να πιστέψει τις συκοφαντίες για τον Όσιο Θεοδόσιο, Η μετάνοια του Δεσπότη, Σύγκριση των τότε υποψηφίων Επισκόπων με τους υποψηφίους των καιρών μας

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

(Η περίληψη είναι κόπος και σπουδή μιας πνευματικής μου κόρης. Η επεξεργασία του Βίντεο είναι κόπος και σπουδή των τεχνικών του Ιστολογίου “Κατάνυξις” (ενίοτε και άλλων). Να ’χουν όλοι τους την ευχή μου!) π. Νικόλαος Μανώλης

Κήρυγμα στην Δ’ Κυριακή από του Πάσχα, ακούμε από τον σεβαστό π. Θεόδωρο, ο οποίος αυτή τη φορά δεν αναφέρεται στο θαύμα της θεραπείας του Παραλύτου, αλλά σε έναν από τους πολλούς εορτάζοντες Αγίους της ημέρας αυτής, τον Αρχιεπίσκοπο Άργους Πέτρο τον Θαυματουργό.
Ο Άγιος ήκμασε τον 10ο αιώνα, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη από ευσεβείς γονείς, ήταν ευφυής νέος, σε νεαρή ηλικία ακολούθησε τον μοναχικό βίο και αναδείχθηκε πολύ μεγάλος ασκητής. Η ασκητική πολιτεία του νεαρού Πέτρου, έκανε εντύπωση σε έναν πολύ μεγάλο γνωστό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, τον Άγιο Νικόλαο τον Μυστικό, ο οποίος ήταν μαθητής και διάδοχος του Μεγάλου Φωτίου. Όταν εχήρεψε ο αρχιερατικός θρόνος της Κορίνθου, πρότεινε ο Πατριάρχης στον Μοναχό Πέτρο, να τον χειροτονήσει Αρχιερέα στην Κόρινθο, αλλά εκείνος αρνήθηκε να αναλάβει, προφασιζόμενος ότι είναι βαρύ και δυσβάστακτο το αξίωμα του Επισκόπου. Ο Άγιος Νικόλαος, γνωρίζοντας ότι και ο αδελφός του Πέτρου, ήταν ενάρετος και σοφός, χειροτόνησε Αρχιερέα τον αδελφό του, τον Παύλο.
Για να αποφύγει ο Πέτρος, τις ενοχλήσεις από τον Πατριάρχη, εγκατέλειψε την Κωνσταντινούπολη, και ήρθε στην Κόρινθο, κοντά στον αδελφό του Αρχιερέα Παύλο. Ασκήτευσε στα ασκητήρια που υπάρχουν εκεί γύρω από την Κόρινθο. Λόγω των μεγάλων ασκητικών του αγώνων, η φήμη του διαδόθηκε πάρα πολύ, γι' αυτό όταν έμεινε κενή άλλη αρχιεπισκοπή, πάλι τον ενόχλησε ο Πατριάρχης. Όταν το πληροφορήθηκε ο Πέτρος, έφυγε κρυφά και κρύφτηκε για αρκετό χρόνο. Ο Πατριάρχης όμως άφηνε κενή επί τούτου την αρχιεπισκοπή. Μετά από πολλές πιέσεις και παρακαλητά, ο Πέτρος δέχτηκε τη θέση του Επισκόπου Άργους και Ναυπλίου.
Σαν Επίσκοπος συνέχισε την ασκητική ζωή και ενώ ζούσε ακόμη, ο Θεός τον αξίωσε να έχει θαυματουργικό χάρισμα. Τον καιρό που ήταν Επίσκοπος, συνέβη να υπάρχει εκεί και ένας άλλος άγιος ασκητής, ο Όσιος Θεοδόσιος. Ο Θεοδόσιος, καταγόταν από την Αθήνα. Και αυτός από νεαρή ηλικία διαβάζοντας βίους Αγίων, ποθούσε να μιμηθεί αυτούς τους Αγίους. Πήγε κοντά σε έναν ενάρετο Γέροντα, πήρε το σχήμα του Μοναχού, και ανεχώρησε για την περιοχή του Άργους, όπου σε μια ερημική δασώδη τοποθεσία εξακολούθησε την άσκησή του. Είχε προορατικό χάρισμα ο Όσιος Θεοδόσιος. Μολονότι ο ίδιος απέφευγε τον πολύ κόσμο, ο κόσμος έτρεχε προς αυτόν για να ακούσουν τη διδασκαλία του και να πάρουν τη χάρη και την ευλογία του.
Ο φθονερός διάβολος που δεν θέλει να υπάρχουν πρόσωπα πνευματικά που να βοηθούν τον κόσμο να σωθεί, θέλησε να κάνει κακό στον Όσιο Θεοδόσιο, και μάλιστα μέσω του Πέτρου, άλλου Αγίου ανθρώπου. Αυτό συμβαίνει και σήμερα μεταξύ Κληρικών. Είναι χαρακτηριστική η τεχνική αυτή του Διαβόλου. Χρησιμοποιεί υποκριτές ανθρώπους, οι οποίοι εξωτερικά φαίνονται καλόγνωμοι, ευλαβέστατοι αλλά μέσα τους είναι φθονεροί.
Τέτοιους ανθρώπους έπεισε ο Διάβολος να πάνε στον Αρχιερέα του Άργους Πέτρο, και να συκοφαντήσουν τον Θεοδόσιο, πως πηγαίνει σε αυτόν πολύς κόσμος (αυτό φθονούσαν) γιατί είναι μάγος και πλάνος, γοητεύει τους ανθρώπους και γίνεται αιτία να χαθούν. Όταν άκουσε αυτά ο Άγιος Πέτρος και άλλα παρόμοια, δεν θέλησε να τα ελέγξει. Παρασύρθηκε από τα απατηλά λόγια των φθονερών εκείνων ανθρώπων και αποφάσισε να διώξει από την Επαρχία του έναν άγιο άνθρωπο που ανέπαυε τόσο κόσμο.
Ο Επίσκοπος δεν πρόλαβε να πάρει μέτρα εναντίον του Θεοδοσίου, γιατί έπρεπε να πάει στην Κωνσταντινούπολη για να παραβρεθεί σε μια Σύνοδο. Είχε αποφασίσει να τον εξορίσει μετά που θα επέστρεφε από την Κωνσταντινούπολη. Ο Θεός όμως τον εμπόδισε με θεία οπτασία, του εμφανίστηκε ο Θεοδόσιος. Μας περιγράφει στη συνέχεια ο π. Θεόδωρος το  όραμα του Πέτρου το οποίο τον έκανε να μετανοήσει για την απόφασή του.
Ταυτόχρονα όμως ο Θεοδόσιος εμφανίστηκε και στον Πατριάρχη Νικόλαο. Όταν έφτασε στην Κωνσταντινούπολη ο Πέτρος, ερωτήθη από τον Πατριάρχη για τον Θεοδόσιο, αυτός του διηγήθηκε τι συμβαίνει, τις συκοφαντίες και το όραμα και οι δυό τους αποφάσισαν όχι μόνο να μη πάρουν μέτρα εναντίον του, αλλά ο Πατριάρχης έδωσε εντολή στον Επίσκοπο όταν γυρίσει στο Άργος να βάλει μετάνοια εκ μέρους του στον συκοφαντηθέντα Όσιο Θεοδόσιο.
Ο Άγιος Πέτρος επέστρεψε στο Άργος και πήγε να βρει τον Θεοδόσιο ώστε να εκπληρώσει την επιθυμία του Πατριάρχη και να ζητήσει και ο ίδιος συγχώρεση που σκεφτόταν να τον εξορίσει.
Ο Θεοδόσιος κατάλαβε ότι πρόκειται να τον επισκεφθεί ο Δεσπότης και έκανε το εξής: Έθεσε αναμμένα κάρβουνα στο μοναχικό κουκούλι του, πήρε θυμίαμα στα χέρια του και πήγε να προϋπαντήσει τον Αρχιερέα. Όταν πλησίασε, έβαλε το θυμίαμα πάνω στα κάρβουνα και με αυτό θυμίαζε ενώ το κουκούλι του δεν κάηκε καθόλου. Ο Δεσπότης βλέποντας αυτό το παράδοξο, κατάλαβε ότι είχε μπροστά του τον Όσιο, κατέβηκε από το άλογό του και έσπευσε να τον ασπαστεί. Του έβαλε μετάνοια, του ζήτησε συγχώρεση και έγινε αυτό το γεγονός αφορμή να ανάψει περισσότερο η αγάπη του Θεοδοσίου και προς τον κόσμο και προς τον Αρχιερέα. Ο Όσιος Θεοδόσιος εκοιμήθη ενωρίτερα από τον Άγιο Πέτρο ο οποίος τον τίμησε και έθαψε ευλαβώς το τρισόσιον λείψανό του.
Στον επίλογο του κηρύγματός του, ο π. Θεόδωρος τονίζει δύο στοιχεία:
Από τον βίο του Αγίου Πέτρου Αρχιεπισκόπου Άργους, πρέπει να μας εντυπωσιάσει η ταπείνωσή του, καθώς αρνήθηκε δύο φορές το επισκοπικό αξίωμα. Έχουμε πολλά παραδείγματα Αγίων που τους πρότειναν να γίνουν Επίσκοποι και κρυβόταν. Σήμερα υπάρχουν κατάλογοι υποψηφίων προς Αρχιερατεία και κάνουν τα πάντα οι Αρχιμανδρίτες για να γίνουν Αρχιερείς.
Επίσης βλέπουμε ότι ακόμα και πνευματικοί άνθρωποι και ενάρετοι και άγιοι όπως ο Αρχιεπίσκοπος Πέτρος, κάνουν λάθη και δέχονται ανυπόστατες κατηγορίες εις βάρος άλλων. Αλλά όταν αποδεικνύονται οι συκοφαντίες, οι άγιοι άνθρωποι μετανοούν και ζητούν συγνώμη. Επειδή παρόμοια φαινόμενα υπάρχουν και στους καιρούς μας και ενδεχομένως θα αυξηθούν (πολλοί κληρικοί αγωνιστές, ορθόδοξοι διώκονται από Επισκόπους), ας έχουν κατά νου οι Αρχιεπίσκοποι τα παραδείγματα τέτοιων Αγίων, να μη δέχονται εύκολα κατηγορίες και συκοφαντίες, να φροντίζουν να τις ελέγχουν και να μη διώκουν ενάρετους κληρικούς από τις επαρχίες τους.

π. Θεόδωρος Ζήσης - Κυριακή του Παραλύτου - Βίος του Αγίου Πέτρου Αρχιεπισκόπου Άργους - [mp3-2015]
Ιερός Ναός Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης - Ηχητικό αρχείο  - Εκφων. (3/5/2015) - Διάρκεια 00:22:22 - Μέγεθος 20,4 MB [3/5/2015] http://impantokratoros.gr/22230147.el.aspx

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Προσβλητικό ποίημα για τη Σημαία μας σε παιδάκι νηπιαγωγείου στη Δράμα!

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης         Ἔχει μεγάλη εὐθύνη ἡ ἑλληνική πολιτεία πού ἀφαίρεσε ἀπό τό Ὑπουργεῖο Παιδείας τή λέξη “Ἐθνική”. Εἶναι κοινή διαπίστωση πιά πώς μέ τό πέρασμα τῶν χρόνων ἔχει χαραχτεῖ μία ἀντιεθνική καί ἀντιχριστιανική ἀγωγή στό δημόσιο σχολεῖο. Ὁ Ἐθνικός ὕμνος, Ὁ ἐκκλησιασμός, ἡ ἑορτή τῶν τριῶν Ἱεραρχῶν, ἡ πρωινή προσευχή, ὁ ἁγιασμός τῆς νέας σχολικῆς περιόδου, τό μάθημα τῶν θρησκευτικῶν, τό μάθημα τῆς Ἱστορίας, ὅλα βρίσκονται σέ κρίση καί ἀμφισβήτηση ἀπό τά νέα προγράμματα σπουδῶν καί τήν ἀθεϊστική νοοτροπία τῶν ἰθυνόντων. Ἄν προστεθεῖ στό νοσηρό περιβάλλον τοῦ σχολείου καί ἡ ἀλόγιστη, ἑωσφορική καί νεοταξική προπαγάνδα ὑπέρ τῆς ὁμοφυλοφιλίας ἔχουμε ἕνα ἐκρηκτικό μίγμα. Στίς χρωματικές ἀποχρώσεις τῶν gay pride πού ἐμπνέονται ἀπό τό παρδαλό δαιμόνιο τῆς βρωμερῆς ἁμαρτίας, παραπέμπει ἀκόμα καί αὐτό τό ἀπίστευτο περιστατικό σέ νηπιαγωγεῖο τῆς Δράμας. Ἀνακάλυψα αὐτήν τήν εἴδηση σέ προσωπικό λογαριασμό χρήστη στό facebook καί σᾶς τήν παραθέτω. Δεῖτε καί καμαρῶστε...

ΡΑΓΔΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Ένοχος για Σχίσμα ο π. Νικόλαος Μανώλης - Παραπέμπεται στο συνοδικό δικαστήριο

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης Ὁμόφωνα τὸ καταγέλαστο ἐπισκοπικὸ δικαστήριο τῆς μοχθηρᾶς μητροπόλεως Θεσσαλονίκης ἀπεφάσισε πὼς ὁ γράφων, π. Νικόλαος Μανώλης, εἶναι ἔνοχος γιὰ τὰ ἀδικήματα τοῦ σχίσματος, τῆς ἀπείθειας καὶ καταφρόνηση τῆς προϊσταμένης του ἐκκλησιαστικῆς ἀρχῆς, τοῦ σκανδαλισμοῦ τῶν πιστῶν, τῆς ἐξύβρισης καὶ τῆς συκοφαντίας.

Θεολογική Ημερίδα "ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ & ΚΟΛΥΜΠΑΡΙ δύο χρόνια μετά", ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΑΦΙΣΑ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης Σᾶς παρουσιάζω τό Δελτίο Τύπου, τήν ἀφίσα καί τό πρόγραμμα τῆς Ἡμερίδας πού διοργανώνουν τά τέσσερα ἀγωνιστικά σωματεῖα μας γιά τήν Ὀρθοδοξία, τήν ψευδο - σύνοδο τοῦ Κολυμπαρίου καί τήν Ὀρθόδοξη Ἀντίσταση (διακοπή μνημοσύνου - ἀποτείχιση). Ἡ ἡμερίδα θά πραγματοποιηθεῖ τό Σάββατο 16 Ἰουνίου 2018 στό Grand Hotel Palace καί θά δώσει ἀπαντήσεις στόν πιστό λαό, πού ἀγωνιᾶ γιά τήν κατάσταση τῆς Ἐκκλησίας.