Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Ω των ισχυρών του Αθανασίου δεήσεων!» Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης - Κυριακή του Τυφλού - Άγιος Αθανάσιος ο Νέος Επίσκοπος Χριστιανουπόλεως [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & mp3-2015]

Θέματα ανάρτησης: Ο βίος του Αγίου Αθανασίου, οι αρετές του, το έργο του ως Επίσκοπος, τα θαύματά του, Πως προστάτευε το ποίμνιό του από τον παπισμό, Τι έκανε σε ένα χωριό όπου συνηθιζόταν η καύση των νεκρών

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

(Η περίληψη είναι κόπος και σπουδή μιας πνευματικής μου κόρης. Η επεξεργασία του Βίντεο είναι κόπος και σπουδή των τεχνικών του Ιστολογίου “Κατάνυξις” (ενίοτε και άλλων). Να ’χουν όλοι τους την ευχή μου!) π. Νικόλαος Μανώλης

Την Κυριακή του Τυφλού, στο κήρυγμά του ο π. Θεόδωρος, εισαγωγικά αναφέρεται στην ευαγγελική περικοπή, μας λέγει για τη σύγκρουση των δύο κόσμων της πίστεως και της απιστίας και κάνει έναν παραλληλισμό της εποχής εκείνης που ο ίδιος ο Χριστός βρισκόταν στη γη, με την σημερινή εποχή της αποστασίας, που αμφισβητούνται ακόμη και τα άγια λείψανα. Αναφέρεται επίσης εν συντομία στους εορτάζοντες Αγίους της ημέρας και επικεντρώνει την προσοχή μας στον βίο ενός εκ των Αγίων αυτών, τον Άγιο Αθανάσιο τον Νέο, Επίσκοπο Χριστιανουπόλεως τον Θαυματουργό.
Ο Άγιος τιμάται ιδιαιτέρως στην Πελοπόννησο, είναι πολιούχος της Κυπαρισσίας, πόλη που βρίσκεται στην τότε καλουμένη επαρχία Χριστιανουπόλεως. Τον τιμά επίσης και η Γορτυνία, όπου εγκαταστάθηκε ερχόμενος από την Κέρκυρα οικογενειακώς και εκεί στην Ιερά Μονή Τ. Προδρόμου, υπάρχει το πανάγιο λείψανό και η τίμια κάρα του Αγίου, η οποία θαυματουργεί. Εμείς εδώ στην περιοχή μας, πολύ λίγο τον γνωρίζουμε, γι’ αυτό ας ακούσουμε τι μας λέει ο βίος του.
Ήταν ενάρετος και ευσεβής νέος ο Αναστάσιος. Από μικρός είχε δείξει πως δεν ήθελε να εμπλακεί με περιπέτειες κοσμικές. Ο πατέρας του όμως επέμενε να παντρευτεί. Ο ενάρετος νέος σεβόταν το θέλημα του πατέρα του αλλά ο ίδιος ήθελε να ακολουθήσει τον μοναχικό βίο. Προσευχήθηκε στον Κύριο να τον φωτίσει τι πρέπει να κάνει. Του εμφανίστηκε η Παναγία και του είπε ότι είναι σκεύος εκλογής και πρόκειται να γίνει υπηρέτης του Υιού της. Τον συμβούλευσε τι να πει στον πατέρα του σχετικά με τον γάμο που ετοίμαζε και μετά να πάει στην Κωνσταντινούπολη.
Στην Κωνσταντινούπολη πήρε το μοναχικό σχήμα, ακολούθως έγινε διάκονος, πρεσβύτερος και όταν εκκενώθηκε η Αρχιεπισκοπή της Χριστιανουπόλεως στην Πελοπόννησο, για την οποία είχε κατ’ αρχήν εκλεγεί ο μεγάλος διδάσκαλος του Γένους Ηλίας Μηνιάτης, αλλά αρνήθηκε την θέση, ο Πατριάρχης Γαβριήλ Σμυρναίος, χειροτόνησε Επίσκοπο τον Αθανάσιο.
Οι προσπάθειες που έκανε και η αρετή που επέδειξε ως Επίσκοπος ο Άγιος Αθανάσιος, περιγράφονται στον βίο του. Η Πελοπόννησος τότε ήταν υπό Ενετικό καθεστώς και οι Ενετοί επιβουλεύονταν την πίστη. Θέλοντας να τους κάνουν όλους παπικούς οδηγούσαν τον κόσμο στην αμάθεια με την απαγόρευση ίδρυσης σχολείων. Γι’ αυτό η πρώτη προσπάθεια του Επισκόπου Αθανασίου ήταν να περιοδεύει σε όλα τα χωριά και στις κωμοπόλεις και να ιδρύει σχολεία και συγχρόνως να κάνει πολλές φιλανθρωπίες. Εποίμανε λίγα χρόνια όμως διότι εκοιμήθη σε μικρή ηλικία. Κατά την ανακομιδή του λειψάνου του, αυτό ευωδίαζε.
Ο βιογράφος του επίσης αναφέρει πολλά θαύματα του Αγίου, ο οποίος θαυματουργούσε ακόμα και ενώ ήταν εν ζωή. Μερικά από αυτά τα θαύματα της πίστης μας έχουμε την ευλογία να ακούσουμε στο σημερινό ηχητικό απόσπασμα, προς ωφέλεια όλων μας. Αμήν.

Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης - Κυριακή του Τυφλού - Άγιος Αθανάσιος ο Νέος Επίσκοπος Χριστιανουπόλεως [mp3-2015]
Ιερός Ναός Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης - Ηχητικό αρχείο  - Εκφων. (17/5/2015) - Διάρκεια 00:25:47 - Μέγεθος 23,6 MB [17/5/2015] http://impantokratoros.gr/E7986E11.el.aspx

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Προσβλητικό ποίημα για τη Σημαία μας σε παιδάκι νηπιαγωγείου στη Δράμα!

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης         Ἔχει μεγάλη εὐθύνη ἡ ἑλληνική πολιτεία πού ἀφαίρεσε ἀπό τό Ὑπουργεῖο Παιδείας τή λέξη “Ἐθνική”. Εἶναι κοινή διαπίστωση πιά πώς μέ τό πέρασμα τῶν χρόνων ἔχει χαραχτεῖ μία ἀντιεθνική καί ἀντιχριστιανική ἀγωγή στό δημόσιο σχολεῖο. Ὁ Ἐθνικός ὕμνος, Ὁ ἐκκλησιασμός, ἡ ἑορτή τῶν τριῶν Ἱεραρχῶν, ἡ πρωινή προσευχή, ὁ ἁγιασμός τῆς νέας σχολικῆς περιόδου, τό μάθημα τῶν θρησκευτικῶν, τό μάθημα τῆς Ἱστορίας, ὅλα βρίσκονται σέ κρίση καί ἀμφισβήτηση ἀπό τά νέα προγράμματα σπουδῶν καί τήν ἀθεϊστική νοοτροπία τῶν ἰθυνόντων. Ἄν προστεθεῖ στό νοσηρό περιβάλλον τοῦ σχολείου καί ἡ ἀλόγιστη, ἑωσφορική καί νεοταξική προπαγάνδα ὑπέρ τῆς ὁμοφυλοφιλίας ἔχουμε ἕνα ἐκρηκτικό μίγμα. Στίς χρωματικές ἀποχρώσεις τῶν gay pride πού ἐμπνέονται ἀπό τό παρδαλό δαιμόνιο τῆς βρωμερῆς ἁμαρτίας, παραπέμπει ἀκόμα καί αὐτό τό ἀπίστευτο περιστατικό σέ νηπιαγωγεῖο τῆς Δράμας. Ἀνακάλυψα αὐτήν τήν εἴδηση σέ προσωπικό λογαριασμό χρήστη στό facebook καί σᾶς τήν παραθέτω. Δεῖτε καί καμαρῶστε...

ΡΑΓΔΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Ένοχος για Σχίσμα ο π. Νικόλαος Μανώλης - Παραπέμπεται στο συνοδικό δικαστήριο

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης Ὁμόφωνα τὸ καταγέλαστο ἐπισκοπικὸ δικαστήριο τῆς μοχθηρᾶς μητροπόλεως Θεσσαλονίκης ἀπεφάσισε πὼς ὁ γράφων, π. Νικόλαος Μανώλης, εἶναι ἔνοχος γιὰ τὰ ἀδικήματα τοῦ σχίσματος, τῆς ἀπείθειας καὶ καταφρόνηση τῆς προϊσταμένης του ἐκκλησιαστικῆς ἀρχῆς, τοῦ σκανδαλισμοῦ τῶν πιστῶν, τῆς ἐξύβρισης καὶ τῆς συκοφαντίας.

Θεολογική Ημερίδα "ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ & ΚΟΛΥΜΠΑΡΙ δύο χρόνια μετά", ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΑΦΙΣΑ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης Σᾶς παρουσιάζω τό Δελτίο Τύπου, τήν ἀφίσα καί τό πρόγραμμα τῆς Ἡμερίδας πού διοργανώνουν τά τέσσερα ἀγωνιστικά σωματεῖα μας γιά τήν Ὀρθοδοξία, τήν ψευδο - σύνοδο τοῦ Κολυμπαρίου καί τήν Ὀρθόδοξη Ἀντίσταση (διακοπή μνημοσύνου - ἀποτείχιση). Ἡ ἡμερίδα θά πραγματοποιηθεῖ τό Σάββατο 16 Ἰουνίου 2018 στό Grand Hotel Palace καί θά δώσει ἀπαντήσεις στόν πιστό λαό, πού ἀγωνιᾶ γιά τήν κατάσταση τῆς Ἐκκλησίας.