«Εγώ ειμί ο λαλών σοι» π. Θεόδωρος Ζήσης - Κυριακή της Σαμαρείτιδος [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & mp3-2015]

Θέματα ανάρτησης: Η συνάντηση και ο διάλογος του Χριστού με την Σαμαρείτιδα, Ερμηνεία της ευαγγελικής περικοπής, Η καλή διάθεση, η ταπείνωσή της, το σπουδαίο ιεραποστολικό της έργο

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

(Η περίληψη είναι κόπος και σπουδή μιας πνευματικής μου κόρης. Η επεξεργασία του Βίντεο είναι κόπος και σπουδή των τεχνικών του Ιστολογίου “Κατάνυξις” (ενίοτε και άλλων). Να ’χουν όλοι τους την ευχή μου!) π. Νικόλαος Μανώλης

Ένα από τα συγκλονιστικότερα κείμενα και περιστατικά μεταξύ των διηγήσεων του Ευαγγελίου, αποτελεί η ευαγγελική περικοπή που ακούμε την Κυριακή της Σαμαρείτιδας, όπου ο Ευαγγελιστής Ιωάννης μας μεταφέρει τη συνάντηση και τον διάλογο του Ιησού Χριστού με την Σαμαρείτιδα.
Αξιώθηκε πολύ μεγάλη τιμή η Σαμαρείτιδα, η μετέπειτα Αγία Φωτεινή. Αν παρακολουθήσουμε μέσα στο Ευαγγέλιο, θα δούμε ότι ούτε με τους Μαθητές του έχει έναν τόσο εκτενή θεολογικό διάλογο ο Κύριος. Έχει διαλόγους αλλά πολύ σύντομους.
Με αυτή όμως την πρώην αμαρτωλή γυναίκα καταδέχεται ο Χριστός να ανοίξει έναν θεολογικό διάλογο εκτενέστατο. Είναι πρωτιά αυτό για τις γυναίκες και για την Αγία Σαμαρείτιδα. Επίσης μια άλλη πρωτιά είναι ότι της αποκαλύπτει αμέσως ότι είναι ο Μεσσίας.
Στο Κήρυγμά του ο σεβαστός π. Θεόδωρος, μας ομιλεί με απλά λόγια για το γεγονός αυτό στο οποίο αναφέρεται ο Ευαγγελιστής, από τα οποία προκύπτει ότι ο Χριστός προσέχει ανθρώπους καλής διαθέσεως έστω και αν είναι αμαρτωλοί. Διότι υπάρχουν πολλοί υποκριτές αλλά υπάρχουν και άνθρωποι όπως η Σαμαρείτιδα, που δεν υπολόγισε μεσημεριάτικα τη ζέστη και με καλή διάθεση αντιλήφθηκε την Αλήθεια, πίστεψε ότι ο Κύριος είναι ο Χριστός. Στη συνέχεια της ζωής της δε, έγινε μια μεγάλη Ιεραπόστολος, εκήρυξε τον Χριστιανισμό στην Καρχηδόνα, έκανε πολλούς ειδωλολάτρες να βαπτιστούν χριστιανοί.
Εμείς όπως λέγει ο π. Θεόδωρος, ούτε στο γείτονά μας δεν μπορούμε να μιλήσουμε για την Ορθοδοξία. Σήμερα η Πίστη μας βάλλεται από υποκριτές Πατριάρχες και Ιεράρχες οικουμενιστές, νοθεύεται το Ευαγγέλιο, κι εμείς δεν τολμούμε να το πούμε. Ας μιμηθούμε την πρώην αμαρτωλή γυναίκα, την Σαμαρείτιδα στο αποστολικό της έργο, για να έχουμε τη χάρη και την ευλογία του Θεού. Αμήν.

π. Θεόδωρος Ζήσης - Κυριακή της Σαμαρείτιδος - [mp3-2015]
Ιερός Ναός Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης - Ηχητικό αρχείο  - Εκφων. (10/5/2015) - Διάρκεια 00:26:13 - Μέγεθος 24 MB [11/5/2015] http://impantokratoros.gr/4A648CE3.el.aspx