Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Κύριε, εδοκίμασάς με, και έγνως με» π. Θεόδωρος Ζήσης - Αγία Φωτεινή η Μεγαλομάρτυς και Ισαπόστολος η Σαμαρείτιδα [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & ΒΙΝΤΕΟ-2015]

Θέματα ανάρτησης: Συμπλήρωμα στο κήρυγμα για την Αγία Φωτεινή την Σαμαρείτιδα σε δύο μέρη: α) το αποστολικό της έργο και τα μαρτύριά της κατά τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη και β) η Γ’ ομιλία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου για τον διάλογο του Χριστού με την Σαμαρείτιδα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

(Η περίληψη είναι κόπος και σπουδή μιας πνευματικής μου κόρης. Η επεξεργασία του Βίντεο είναι κόπος και σπουδή των τεχνικών του Ιστολογίου “Κατάνυξις” (ενίοτε και άλλων). Να ’χουν όλοι τους την ευχή μου!) π. Νικόλαος Μανώλης

Το σημερινό βίντεο είναι ομιλία συμπληρωματική στο κήρυγμα για την Αγία Φωτεινή την Σαμαρείτιδα, το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ, και αποτελείται από δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος της ομιλίας μαθαίνουμε για τα μαρτύρια της Αγίας και της οικογενείας της από τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη, ενώ στο δεύτερο μέρος παρακολουθούμε την ερμηνεία του διαλόγου του Χριστού με την Σαμαρείτιδα, από τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο.
Εκτός από το γεγονός της συνάντησής της με τον Χριστό, που γνωρίζουμε από την ευαγγελική περικοπή, υπάρχουν και άλλα στοιχεία για το πρόσωπο της Σαμαρείτιδας, την οποία ο ίδιος ο Κύριος ονόμασε Φωτεινή. Τα στοιχεία αυτά ήταν άγνωστα στα Συναξάρια των Αγίων, μέχρι ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης να βρει τον εκτενή βίο της Αγίας, η οποία ήταν μαθήτρια και ακόλουθος του Αποστόλου Πέτρου.
Η Σαμαρείτιδα, μετέπειτα Αγία Φωτεινή, είναι η γυναίκα που συνομίλησε με τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, στο φρέαρ του Πατριάρχου Ιακώβ, και επίστευσε σε Αυτόν. Η οποία μετά την Ανάληψη του Κυρίου και μετά την ημέρα της Πεντηκοστής, βαπτίστηκε από τους Αποστόλους, με τους δύο υιούς της και τις πέντε αδελφές της. Εκήρυτταν την πίστη του Χριστού από τόπο σε τόπο και από χώρα σε χώρα και επέστρεφαν πολλούς ειδωλολάτρες από την ασέβεια.
Στα χρόνια των μεγάλων διωγμών υπό του ασεβούς βασιλέως Νέρωνος, και μετά το μαρτύριο των κορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, ζητούσαν οι διώκτες τους μαθητές τους και προσπαθούσαν μάταια να εξαλείψουν από τον κόσμο το όνομα του Χριστού (και στις μέρες μας ίδια είναι η επιδίωξη: να εξαλειφθεί το όνομα του Χριστού και μάλιστα με συνεργούς εκ των έσω).
Εκείνο τον καιρό η Αγία Φωτεινή μαζί με τον μικρότερο υιό της τον Ιωσή, ήταν στην Καρχηδόνα και εκήρυττε με παρρησία το Ευαγγέλιο του Χριστού, και ο μεγαλύτερος υιός της Βίκτωρ, ήταν στρατιώτης στον ρωμαϊκό στρατό. Επειδή ήταν γενναίος και είχε πετύχει πολλές νίκες, τον έκαναν οι Ρωμαίοι, στρατηλάτη. Ο βασιλιάς Νέρων, χωρίς να γνωρίζει ότι είναι χριστιανός, τον τοποθέτησε στην Ιταλία για να τιμωρεί όλους τους ευρισκομένους εκεί χριστιανούς.
Ο δούκας Σεβαστιανός, τον συμβούλευσε φιλικά να κάνει αυτό που του όρισε ο βασιλιάς, για να μη κινδυνέψει η ζωή του αλλά και να κερδίζει τις περιουσίες των χριστιανών που θα συλλαμβάνει και θα τιμωρεί. Ο Βίκτωρ απάντησε ότι θα κάνει μόνο το θέλημα του Επουρανίου Βασιλέως, ότι δεν πρόκειται να τιμωρήσει χριστιανό και ότι θέλει να γίνει κήρυκας του Χριστού, όπως η μητέρα του και ο αδελφός του.
Εκεί συνέβη ένα θαυμαστό γεγονός και ο δούκας πίστεψε και έγινε χριστιανός. Μετά βαπτίσθηκαν και οι άλλοι ειδωλολάτρες που είδαν το θαυμαστό αυτό γεγονός. Έφτασε αυτό το νέο στα αυτιά του Νέρωνα, ότι ο δούκας και ο στρατηλάτης κηρύττουν το κήρυγμα του Πέτρου και του Παύλου, και ότι η μητέρα και ο αδελφός του στρατηλάτη, οδηγούν πολύ κόσμο στον χριστιανισμό.
Διέταξε να φέρουν τότε όλους τους χριστιανούς από τα μέρη της Ιταλίας, στην Ρώμη. Ο Χριστός εμφανίστηκε στους χριστιανούς και τους ενίσχυσε με αυτά τα λόγια « Δεύτε προς με, πάντες οι κοπιώντες και πεφορτισμένοι καγώ αναπαύσω υμάς». Και στον Βίκτωρα είπε ότι από τώρα και στο εξής το όνομά του θα είναι Φωτεινός, διότι μέσω αυτού θα φωτιστούν πολλοί και θα επιστρέψουν στον Χριστό. Του ζήτησε να προσέξει τον Σεβαστιανό, να τον ενισχύσει στο μαρτύριο με τους λόγους του. Και ότι θα είναι μακάριος και καλότυχος εκείνος που θα αγωνιστεί μέχρι τέλους.
Τα ίδια φανερώθηκαν και στην Αγία Φωτεινή, τι επρόκειτο να συμβεί σε αυτήν και την οικογένειά της. Γι’ αυτό κι αυτή ξεκίνησε μαζί με όσους έκανε χριστιανούς προς την Ιταλία, και τους οδήγησε στη Ρώμη.
Η Αγία Φωτεινή παρουσιάστηκε με ανδρεία πρώτη εμπρός στον Νέρωνα. Η ίδια, η οικογένειά της και οι χριστιανοί, δέχτηκα όλοι πρόθυμα να πεθάνουν παρά να αρνηθούν τον Χριστό.
Μας απαριθμεί ο π. Θεόδωρος τα είδη μαρτυρίων στα οποία υπεβλήθη η Αγία, η οικογένειά της και οι άλλοι χριστιανοί. Η γενναία Φωτεινή δεν έχανε ευκαιρία να κατηχεί και άλλους ακόμα και τις ώρες αυτές. Και συνέβησαν πολλά θαυμαστά για να πιστέψουν και άλλοι. Μέχρι και ο μάγος που τους έδωσε τα δηλητήρια, πίστεψε όταν δεν έπαθαν τίποτα πίνοντάς τα, έγινε χριστιανός και αποκεφαλίστηκε πρώτος αυτός. Από τα φρικτά μαρτύρια έβγαιναν σώοι και από τη φυλακή εκήρυτταν τον Χριστό. Στο τέλος τους έγδαραν. Η δε αδελφή της Φωτίς, δεν καταδέχτηκε να την πιάσουν άνδρες και γδάρθηκε μόνη της. Ο τύραννος διέταξε να λυγίσουν δύο κορυφές δένδρων, να δέσουν τα άκρα της ώστε όταν άφησαν τις κορυφές, χωρίστηκε το σώμα της στα δύο και έτσι τελείωσε η ζωή της. Τους άλλους όλους τους αποκεφάλισαν. Την Αγία Φωτεινή την έκλεισε στην φυλακή. Αυτή επειδή έμεινε μόνη της και δεν στεφανώθηκε με το στέφανο του μαρτυρίου, λυπόταν. Παρακαλούσε τον Θεό, ο οποίος εμφανίστηκε σε αυτήν και σφραγίζοντάς την τρεις φορές με το σημείο του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, την έκανε υγιή από όλες τις πληγές. Και ύστερα από πολλές ημέρες υμνούσα και ευλογούσα τον Θεό αφήκε στα χέρια Του την τιμία της ψυχή.
Με αφορμή τον βίο της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Φωτεινής, ο σεβαστός π. Θεόδωρος κάνει μια αναφορά στην τάση που υπήρχε παλαιότερα να μη διδάσκονται οι βίοι Αγίων ούτε στις θεολογικές σχολές, μας μιλά για την περίοδο που υπήρξε πατερική άνθηση και άρχισαν να κυκλοφορούν βίοι Αγίων και πως φτάσαμε τώρα στην μεταπατερική θεολογία.
Το δεύτερο μέρος του συμπληρώματος στο κήρυγμα, είναι η Γ΄ομιλία του Αγίου Ιωάννου του Χρυστοστόμου, στην περικοπή αυτή του διαλόγου και της συναντήσεως του Χριστού με τη Σαμαρείτιδα. Βλέπουμε την σοφία των Αγίων Πατέρων μας και τι θέλουν να μας στερήσουν οι μεταπατερικοί. Παρακολουθούμε εδώ πως εξηγεί άριστα ο ιερός Χρυσόστομος τα λόγια του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και πόση εκτίμηση δείχνει στο πρόσωπο της Σαμαρείτιδας. Τέλος μας λέγει τι ήταν αυτό το εξαιρετικό που έκανε τον Χριστό να αγαπάει περισσότερο τον Ιωάννη από τους άλλους μαθητές.

π. Θεόδωρος Ζήσης - Αγία Φωτεινή η Μεγαλομάρτυς και Ισαπόστολος η Σαμαρείτιδα [ΒΙΝΤΕΟ-2015]
π. Θεόδωρος Ζήσης Ομ. καθηγητής Α.Π.Θ -  Ι.N. Αγ. Αντωνίου Θεσσαλονίκης - Κυριακή 10 Μαΐου 2015 (16/5/2015) http://impantokratoros.gr/55E58551.el.aspx

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Προσβλητικό ποίημα για τη Σημαία μας σε παιδάκι νηπιαγωγείου στη Δράμα!

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης         Ἔχει μεγάλη εὐθύνη ἡ ἑλληνική πολιτεία πού ἀφαίρεσε ἀπό τό Ὑπουργεῖο Παιδείας τή λέξη “Ἐθνική”. Εἶναι κοινή διαπίστωση πιά πώς μέ τό πέρασμα τῶν χρόνων ἔχει χαραχτεῖ μία ἀντιεθνική καί ἀντιχριστιανική ἀγωγή στό δημόσιο σχολεῖο. Ὁ Ἐθνικός ὕμνος, Ὁ ἐκκλησιασμός, ἡ ἑορτή τῶν τριῶν Ἱεραρχῶν, ἡ πρωινή προσευχή, ὁ ἁγιασμός τῆς νέας σχολικῆς περιόδου, τό μάθημα τῶν θρησκευτικῶν, τό μάθημα τῆς Ἱστορίας, ὅλα βρίσκονται σέ κρίση καί ἀμφισβήτηση ἀπό τά νέα προγράμματα σπουδῶν καί τήν ἀθεϊστική νοοτροπία τῶν ἰθυνόντων. Ἄν προστεθεῖ στό νοσηρό περιβάλλον τοῦ σχολείου καί ἡ ἀλόγιστη, ἑωσφορική καί νεοταξική προπαγάνδα ὑπέρ τῆς ὁμοφυλοφιλίας ἔχουμε ἕνα ἐκρηκτικό μίγμα. Στίς χρωματικές ἀποχρώσεις τῶν gay pride πού ἐμπνέονται ἀπό τό παρδαλό δαιμόνιο τῆς βρωμερῆς ἁμαρτίας, παραπέμπει ἀκόμα καί αὐτό τό ἀπίστευτο περιστατικό σέ νηπιαγωγεῖο τῆς Δράμας. Ἀνακάλυψα αὐτήν τήν εἴδηση σέ προσωπικό λογαριασμό χρήστη στό facebook καί σᾶς τήν παραθέτω. Δεῖτε καί καμαρῶστε...

ΡΑΓΔΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Ένοχος για Σχίσμα ο π. Νικόλαος Μανώλης - Παραπέμπεται στο συνοδικό δικαστήριο

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης Ὁμόφωνα τὸ καταγέλαστο ἐπισκοπικὸ δικαστήριο τῆς μοχθηρᾶς μητροπόλεως Θεσσαλονίκης ἀπεφάσισε πὼς ὁ γράφων, π. Νικόλαος Μανώλης, εἶναι ἔνοχος γιὰ τὰ ἀδικήματα τοῦ σχίσματος, τῆς ἀπείθειας καὶ καταφρόνηση τῆς προϊσταμένης του ἐκκλησιαστικῆς ἀρχῆς, τοῦ σκανδαλισμοῦ τῶν πιστῶν, τῆς ἐξύβρισης καὶ τῆς συκοφαντίας.

Η ποταπή ροχάλα της Τατιάνας στο συλλαλητήριο μας [ΒΙΝΤΕΟ] - Ανοιχτή επιστολή στον Ιβάν Σαββίδη

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης Ξεβράκωμα πραγματικὸ στὴν ἐκπομπὴ ΤΑΤΙΑΝΑ live, τοῦ Ε καναλιοῦ τοῦ Ἰβὰν Σαββίδη. Ἡ σαχλαμάρα καὶ ἡ ἀηδία μαζί. Τὸ ρεζιλίκι τῶν χειροκροτημάτων, ἄμυαλων μισθοφόρων, ὑβριστῶν καὶ χλευαστῶν τοῦ Μεγάλου Ἀλεξάνδρου καὶ τῆς φιλτάτης μας Μακεδονίας. Τώρα ποὺ ὁ πόνος μᾶς ἔχει κυριεύσει ὅλους γιὰ τὴν προδιαγεγραμένη προδοσία τῶν κυβερνώντων γιὰ τὸ ἱερὸ ὄνομα τῆς Μακεδονίας, μία ἡ Τατιάνα ποὺ δὲ σέβεται τὴν ἡλικία της, δὲ σέβεται τοὺς τηλεθεατὲς της, δὲ σέβεται τὴ δουλειά της, παίζει μὲ τὶς ἀντοχὲς μας, καὶ μία ἡ Λίλα, μὲ τὰ παρτσακλά της ἀστεία ποὺ ἐξέπεμπαν βρῶμα ἀπὸ τὸ κανάλι. Παρακατιανὲς καὶ χαμερπὲς εἰκόνες ποὺ προκαλοῦν.  Ἡ ἐπιστολὴ πρὸς τὸν Ἰβὰν Σαββίδη ποὺ ἀκολουθεῖ θὰ ἔχει ἀποτέλεσμα, ἐλπίζουμε… Ἂς πιέσει καὶ κάθε συνειδητοποιημένος ΠΑΟΚτσής...