Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Κύριε, εδοκίμασάς με, και έγνως με» π. Θεόδωρος Ζήσης - Αγία Φωτεινή η Μεγαλομάρτυς και Ισαπόστολος η Σαμαρείτιδα [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & ΒΙΝΤΕΟ-2015]

Θέματα ανάρτησης: Συμπλήρωμα στο κήρυγμα για την Αγία Φωτεινή την Σαμαρείτιδα σε δύο μέρη: α) το αποστολικό της έργο και τα μαρτύριά της κατά τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη και β) η Γ’ ομιλία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου για τον διάλογο του Χριστού με την Σαμαρείτιδα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

(Η περίληψη είναι κόπος και σπουδή μιας πνευματικής μου κόρης. Η επεξεργασία του Βίντεο είναι κόπος και σπουδή των τεχνικών του Ιστολογίου “Κατάνυξις” (ενίοτε και άλλων). Να ’χουν όλοι τους την ευχή μου!) π. Νικόλαος Μανώλης

Το σημερινό βίντεο είναι ομιλία συμπληρωματική στο κήρυγμα για την Αγία Φωτεινή την Σαμαρείτιδα, το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ, και αποτελείται από δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος της ομιλίας μαθαίνουμε για τα μαρτύρια της Αγίας και της οικογενείας της από τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη, ενώ στο δεύτερο μέρος παρακολουθούμε την ερμηνεία του διαλόγου του Χριστού με την Σαμαρείτιδα, από τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο.
Εκτός από το γεγονός της συνάντησής της με τον Χριστό, που γνωρίζουμε από την ευαγγελική περικοπή, υπάρχουν και άλλα στοιχεία για το πρόσωπο της Σαμαρείτιδας, την οποία ο ίδιος ο Κύριος ονόμασε Φωτεινή. Τα στοιχεία αυτά ήταν άγνωστα στα Συναξάρια των Αγίων, μέχρι ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης να βρει τον εκτενή βίο της Αγίας, η οποία ήταν μαθήτρια και ακόλουθος του Αποστόλου Πέτρου.
Η Σαμαρείτιδα, μετέπειτα Αγία Φωτεινή, είναι η γυναίκα που συνομίλησε με τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, στο φρέαρ του Πατριάρχου Ιακώβ, και επίστευσε σε Αυτόν. Η οποία μετά την Ανάληψη του Κυρίου και μετά την ημέρα της Πεντηκοστής, βαπτίστηκε από τους Αποστόλους, με τους δύο υιούς της και τις πέντε αδελφές της. Εκήρυτταν την πίστη του Χριστού από τόπο σε τόπο και από χώρα σε χώρα και επέστρεφαν πολλούς ειδωλολάτρες από την ασέβεια.
Στα χρόνια των μεγάλων διωγμών υπό του ασεβούς βασιλέως Νέρωνος, και μετά το μαρτύριο των κορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, ζητούσαν οι διώκτες τους μαθητές τους και προσπαθούσαν μάταια να εξαλείψουν από τον κόσμο το όνομα του Χριστού (και στις μέρες μας ίδια είναι η επιδίωξη: να εξαλειφθεί το όνομα του Χριστού και μάλιστα με συνεργούς εκ των έσω).
Εκείνο τον καιρό η Αγία Φωτεινή μαζί με τον μικρότερο υιό της τον Ιωσή, ήταν στην Καρχηδόνα και εκήρυττε με παρρησία το Ευαγγέλιο του Χριστού, και ο μεγαλύτερος υιός της Βίκτωρ, ήταν στρατιώτης στον ρωμαϊκό στρατό. Επειδή ήταν γενναίος και είχε πετύχει πολλές νίκες, τον έκαναν οι Ρωμαίοι, στρατηλάτη. Ο βασιλιάς Νέρων, χωρίς να γνωρίζει ότι είναι χριστιανός, τον τοποθέτησε στην Ιταλία για να τιμωρεί όλους τους ευρισκομένους εκεί χριστιανούς.
Ο δούκας Σεβαστιανός, τον συμβούλευσε φιλικά να κάνει αυτό που του όρισε ο βασιλιάς, για να μη κινδυνέψει η ζωή του αλλά και να κερδίζει τις περιουσίες των χριστιανών που θα συλλαμβάνει και θα τιμωρεί. Ο Βίκτωρ απάντησε ότι θα κάνει μόνο το θέλημα του Επουρανίου Βασιλέως, ότι δεν πρόκειται να τιμωρήσει χριστιανό και ότι θέλει να γίνει κήρυκας του Χριστού, όπως η μητέρα του και ο αδελφός του.
Εκεί συνέβη ένα θαυμαστό γεγονός και ο δούκας πίστεψε και έγινε χριστιανός. Μετά βαπτίσθηκαν και οι άλλοι ειδωλολάτρες που είδαν το θαυμαστό αυτό γεγονός. Έφτασε αυτό το νέο στα αυτιά του Νέρωνα, ότι ο δούκας και ο στρατηλάτης κηρύττουν το κήρυγμα του Πέτρου και του Παύλου, και ότι η μητέρα και ο αδελφός του στρατηλάτη, οδηγούν πολύ κόσμο στον χριστιανισμό.
Διέταξε να φέρουν τότε όλους τους χριστιανούς από τα μέρη της Ιταλίας, στην Ρώμη. Ο Χριστός εμφανίστηκε στους χριστιανούς και τους ενίσχυσε με αυτά τα λόγια « Δεύτε προς με, πάντες οι κοπιώντες και πεφορτισμένοι καγώ αναπαύσω υμάς». Και στον Βίκτωρα είπε ότι από τώρα και στο εξής το όνομά του θα είναι Φωτεινός, διότι μέσω αυτού θα φωτιστούν πολλοί και θα επιστρέψουν στον Χριστό. Του ζήτησε να προσέξει τον Σεβαστιανό, να τον ενισχύσει στο μαρτύριο με τους λόγους του. Και ότι θα είναι μακάριος και καλότυχος εκείνος που θα αγωνιστεί μέχρι τέλους.
Τα ίδια φανερώθηκαν και στην Αγία Φωτεινή, τι επρόκειτο να συμβεί σε αυτήν και την οικογένειά της. Γι’ αυτό κι αυτή ξεκίνησε μαζί με όσους έκανε χριστιανούς προς την Ιταλία, και τους οδήγησε στη Ρώμη.
Η Αγία Φωτεινή παρουσιάστηκε με ανδρεία πρώτη εμπρός στον Νέρωνα. Η ίδια, η οικογένειά της και οι χριστιανοί, δέχτηκα όλοι πρόθυμα να πεθάνουν παρά να αρνηθούν τον Χριστό.
Μας απαριθμεί ο π. Θεόδωρος τα είδη μαρτυρίων στα οποία υπεβλήθη η Αγία, η οικογένειά της και οι άλλοι χριστιανοί. Η γενναία Φωτεινή δεν έχανε ευκαιρία να κατηχεί και άλλους ακόμα και τις ώρες αυτές. Και συνέβησαν πολλά θαυμαστά για να πιστέψουν και άλλοι. Μέχρι και ο μάγος που τους έδωσε τα δηλητήρια, πίστεψε όταν δεν έπαθαν τίποτα πίνοντάς τα, έγινε χριστιανός και αποκεφαλίστηκε πρώτος αυτός. Από τα φρικτά μαρτύρια έβγαιναν σώοι και από τη φυλακή εκήρυτταν τον Χριστό. Στο τέλος τους έγδαραν. Η δε αδελφή της Φωτίς, δεν καταδέχτηκε να την πιάσουν άνδρες και γδάρθηκε μόνη της. Ο τύραννος διέταξε να λυγίσουν δύο κορυφές δένδρων, να δέσουν τα άκρα της ώστε όταν άφησαν τις κορυφές, χωρίστηκε το σώμα της στα δύο και έτσι τελείωσε η ζωή της. Τους άλλους όλους τους αποκεφάλισαν. Την Αγία Φωτεινή την έκλεισε στην φυλακή. Αυτή επειδή έμεινε μόνη της και δεν στεφανώθηκε με το στέφανο του μαρτυρίου, λυπόταν. Παρακαλούσε τον Θεό, ο οποίος εμφανίστηκε σε αυτήν και σφραγίζοντάς την τρεις φορές με το σημείο του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, την έκανε υγιή από όλες τις πληγές. Και ύστερα από πολλές ημέρες υμνούσα και ευλογούσα τον Θεό αφήκε στα χέρια Του την τιμία της ψυχή.
Με αφορμή τον βίο της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Φωτεινής, ο σεβαστός π. Θεόδωρος κάνει μια αναφορά στην τάση που υπήρχε παλαιότερα να μη διδάσκονται οι βίοι Αγίων ούτε στις θεολογικές σχολές, μας μιλά για την περίοδο που υπήρξε πατερική άνθηση και άρχισαν να κυκλοφορούν βίοι Αγίων και πως φτάσαμε τώρα στην μεταπατερική θεολογία.
Το δεύτερο μέρος του συμπληρώματος στο κήρυγμα, είναι η Γ΄ομιλία του Αγίου Ιωάννου του Χρυστοστόμου, στην περικοπή αυτή του διαλόγου και της συναντήσεως του Χριστού με τη Σαμαρείτιδα. Βλέπουμε την σοφία των Αγίων Πατέρων μας και τι θέλουν να μας στερήσουν οι μεταπατερικοί. Παρακολουθούμε εδώ πως εξηγεί άριστα ο ιερός Χρυσόστομος τα λόγια του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και πόση εκτίμηση δείχνει στο πρόσωπο της Σαμαρείτιδας. Τέλος μας λέγει τι ήταν αυτό το εξαιρετικό που έκανε τον Χριστό να αγαπάει περισσότερο τον Ιωάννη από τους άλλους μαθητές.

π. Θεόδωρος Ζήσης - Αγία Φωτεινή η Μεγαλομάρτυς και Ισαπόστολος η Σαμαρείτιδα [ΒΙΝΤΕΟ-2015]
π. Θεόδωρος Ζήσης Ομ. καθηγητής Α.Π.Θ -  Ι.N. Αγ. Αντωνίου Θεσσαλονίκης - Κυριακή 10 Μαΐου 2015 (16/5/2015) http://impantokratoros.gr/55E58551.el.aspx

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης, ''Διακόπτω την μνημόνευση του μητροπολίτου κ.Ανθίμου'' [ΒΙΝΤΕΟ 2017]

Κήρυγμα 19/2/2017
Κυριακή της Απόκρεω - Κήρυγμα στο οποίο ο π. Νικόλαος ανακοινώνει τη διακοπή του μνημοσύνου του μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.Ανθίμου.      Κήρυγμα του πρωτοπρ. Νικολάου Μανώλη.
Ι.Ν. Αγ. Σπυρίδωνος Τριανδρίας Θεσσαλονίκης.
Παρακολουθείστε το βίντεο:

Ντροπή! Ο μητροπολίτης Λαγκαδά Ιω. Τασσιάς, με αντιπατερικότητα και δεσποτοκρατία εκδικείται τον π.Φώτιο Βεζύνια

Προχθές, Κυριακή της Ορθοδοξίας, προστέθηκε στους ιερείς της Θεσσαλονίκης που διέκοψαν το μνημόσυνο του μητροπολίτου κ. Ανθίμου, π.Νικόλαο Μανώλη και π.Θεόδωρο Ζήση, και έτερος παραδοσιακός και αγωνιστής ιερέας ο π.Φώτιος Βεζύνιας της μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα προβεί σε χειροτονία ιεροδιακόνου ενός μέλους των Lions

(Σχ. διαχ. Η είδηση μου εστάλη μέσω της ηλεκτρονικής μου διεύθυνσης) Από την τελευταία ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, γνωστοποιήθηκε η εις διάκονον χειροτονία τινός Παναγιώτη Μαγκαφά, ιστορικού και φοιτητή θεολογίας. Από μια πρόχειρη αναζήτηση στο ίντερνετ, ο περί ου ο λόγος εμφανίζεται ενεργό μέλος της μασονικής στοάς Lions. Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΘΑ ΤΕΛΕΣΕΙ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΝΟΥ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΠΑΝΣΕΠΤΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ Πατριαρχική Θεία Λειτουργία Χειροτονίαι Πρεσβυτέρου καί Διακόνου Εὐχαρίστως ἀνακοινοῦται ὅτι τήν προσεχῆ Κυριακήν, 8ην τ.μ., ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαῖος προεξάρχων τῆς Θείας Λειτουργίας ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ θά τελέσῃ τήν εἰς Πρεσβύτερον μέν χειροτονίαν τοῦ νέου Ἀρχιγραμματέως τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου Πανοσιολ. Διακόνου κ. Ἰωακείμ Μπίλλη, τήν εἰς διάκονον δέ χειροτονίαν τοῦ Ἐλλογ. κ. Παναγιώτου Μαγκαφᾶ, φοιτητοῦ θεολογίας καί ἱστορικοῦ, μέλλοντος νά διακονήσῃ ἐν τοῖς Πατριαρχείοις. Εἰς τό τέλος τῆς Θεία…