Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Να μεγαλύνουμε την Θεοτόκο με ύμνους αλλά και με έργα» π. Θεόδωρος Ζήσης - Κήρυγμα επί τη εορτή του Ακαθίστου Ύμνου [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & mp3-2015]

Π. Θεόδωρος Ζήσης - Κήρυγμα επί τη εορτή του Ακαθίστου Ύμνου (mp3-2015).jpg
Θέματα ανάρτησης: Ομιλία στον Ακάθιστο Ύμνο, Η εκπληκτική ικανότητα του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου να γνωρίζει την πατερική γραμματεία, Η ταπείνωση της Παναγίας μας, Η σημασία της μεσιτείας της Θεοτόκου για εμάς τους ορθοδόξους χριστιανούς, Να μεγαλύνουμε την Παναγία μας όχι μόνο με ύμνους αλλά και με έργα
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
(Η περίληψη είναι κόπος και σπουδή μιας πνευματικής μου κόρης. Η επεξεργασία του Βίντεο είναι κόπος και σπουδή των τεχνικών του Ιστολογίου “Κατάνυξις” (ενίοτε και άλλων). Να ’χουν όλοι τους την ευχή μου!) π. Νικόλαος Μανώλης
Δείτε το α΄μέρος, το β΄μέρος, το γ΄μέρος και το δ΄μέρος των σχετικών Ομιλιών.
Σε συνέχεια των προηγούμενων κηρυγμάτων του στις τέσσερις Παρασκευές των Χαιρετισμών, με βάση τα θεομητορικά θέματα του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου από το Εορτοδρόμιο, ο π. Θεόδωρος, μας ομιλεί για την Παναγία μας.
Εν συντομία μας αναφέρει τα σημαντικότερα στοιχεία από τις προηγούμενες ομιλίες του, πως δηλαδή ερμηνεύει ο Άγιος Νικόδημος τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.
Μιλώντας για τις εξαίρετες αναφορές από το Εορτοδρόμιο, επισημαίνει ο π. Θεόδωρος, την εκπληκτική ικανότητα του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, να γνωρίζει όλη την πατερική γραμματεία και όποια ερμηνεία δίνει τη στηρίζει σε προηγούμενους Αγίους Πατέρες.
Η ταπείνωση της Παναγίας μας είναι ένα από τα κυριώτερα στοιχεία που τονίζουν οι Άγιοι Πατέρες ερμηνεύοντας τον Ευαγγελισμό. Ενώ ο Άγγελος την εξύψωσε, δεν ένιωθε υπερηφάνεια. Αυτό μας λένε, συνέβη γιατί επρόκειτο να γεννήσει τον κατ’ εξοχήν πράο και ταπεινό, τον Χριστό μας, οπότε και η ίδια η μητέρα του, είχε αυτά τα στοιχεία.
Μας ομιλεί επίσης για το πόσο μεγάλη σημασία δίνει η ορθοδοξία μας στην μεσιτεία της Παναγίας μας και τη δύναμη που έχει να μας σώσει με τις πρεσβείες της. Και πως χαρακτηρίζει με σκληρές εκφράσεις ο θεοτοκόφιλος Γέρων Αθανάσιος ο Ιβηρίτης, τους Προτεστάντες, που δεν δέχονται την ευχή «Υπεραγία Θεοτόκε σώσον ημάς» και αναφέρονται στην Θεοτόκο, μόνο με το όνομα «Μαρία».
Μας εξηγεί για ποιο λόγο ο Χριστός εδόξασε την Παναγία μας με όλες τις τιμές και εκπληρώνει όλες τις αιτήσεις της και για ποιο λόγο εμείς οι ορθόδοξοι χριστιανοί πρέπει να καυχόμαστε για την Θεοτόκο, να την μακαρίζουμε, να την μεγαλύνουμε όχι μόνο με ύμνους αλλά και με έργα θεοπρεπή, και όχι να σμικρύνουμε την μεγαλοπρέπειά της με άτοπα λόγια ή έργα.

π. Θεόδωρος Ζήσης - Κήρυγμα επί τη εορτή του Ακαθίστου Ύμνου [mp3-2015]
Ιερός Ναός Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης - Αρχείο mp3 - Εκφων. (27/3/2015) - Διάρκεια 00:25:02 - Μέγεθος 22,9 MB [28/3/2015] http://impantokratoros.gr/47F62DAD.el.aspx

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης, ''Διακόπτω την μνημόνευση του μητροπολίτου κ.Ανθίμου'' [ΒΙΝΤΕΟ 2017]

Κήρυγμα 19/2/2017
Κυριακή της Απόκρεω - Κήρυγμα στο οποίο ο π. Νικόλαος ανακοινώνει τη διακοπή του μνημοσύνου του μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.Ανθίμου.      Κήρυγμα του πρωτοπρ. Νικολάου Μανώλη.
Ι.Ν. Αγ. Σπυρίδωνος Τριανδρίας Θεσσαλονίκης.
Παρακολουθείστε το βίντεο:

Ντροπή! Ο μητροπολίτης Λαγκαδά Ιω. Τασσιάς, με αντιπατερικότητα και δεσποτοκρατία εκδικείται τον π.Φώτιο Βεζύνια

Προχθές, Κυριακή της Ορθοδοξίας, προστέθηκε στους ιερείς της Θεσσαλονίκης που διέκοψαν το μνημόσυνο του μητροπολίτου κ. Ανθίμου, π.Νικόλαο Μανώλη και π.Θεόδωρο Ζήση, και έτερος παραδοσιακός και αγωνιστής ιερέας ο π.Φώτιος Βεζύνιας της μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα προβεί σε χειροτονία ιεροδιακόνου ενός μέλους των Lions

(Σχ. διαχ. Η είδηση μου εστάλη μέσω της ηλεκτρονικής μου διεύθυνσης) Από την τελευταία ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, γνωστοποιήθηκε η εις διάκονον χειροτονία τινός Παναγιώτη Μαγκαφά, ιστορικού και φοιτητή θεολογίας. Από μια πρόχειρη αναζήτηση στο ίντερνετ, ο περί ου ο λόγος εμφανίζεται ενεργό μέλος της μασονικής στοάς Lions. Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΘΑ ΤΕΛΕΣΕΙ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΝΟΥ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΠΑΝΣΕΠΤΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ Πατριαρχική Θεία Λειτουργία Χειροτονίαι Πρεσβυτέρου καί Διακόνου Εὐχαρίστως ἀνακοινοῦται ὅτι τήν προσεχῆ Κυριακήν, 8ην τ.μ., ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαῖος προεξάρχων τῆς Θείας Λειτουργίας ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ θά τελέσῃ τήν εἰς Πρεσβύτερον μέν χειροτονίαν τοῦ νέου Ἀρχιγραμματέως τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου Πανοσιολ. Διακόνου κ. Ἰωακείμ Μπίλλη, τήν εἰς διάκονον δέ χειροτονίαν τοῦ Ἐλλογ. κ. Παναγιώτου Μαγκαφᾶ, φοιτητοῦ θεολογίας καί ἱστορικοῦ, μέλλοντος νά διακονήσῃ ἐν τοῖς Πατριαρχείοις. Εἰς τό τέλος τῆς Θεία…