«Να μεγαλύνουμε την Θεοτόκο με ύμνους αλλά και με έργα» π. Θεόδωρος Ζήσης - Κήρυγμα επί τη εορτή του Ακαθίστου Ύμνου [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & mp3-2015]

Π. Θεόδωρος Ζήσης - Κήρυγμα επί τη εορτή του Ακαθίστου Ύμνου (mp3-2015).jpg
Θέματα ανάρτησης: Ομιλία στον Ακάθιστο Ύμνο, Η εκπληκτική ικανότητα του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου να γνωρίζει την πατερική γραμματεία, Η ταπείνωση της Παναγίας μας, Η σημασία της μεσιτείας της Θεοτόκου για εμάς τους ορθοδόξους χριστιανούς, Να μεγαλύνουμε την Παναγία μας όχι μόνο με ύμνους αλλά και με έργα
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
(Η περίληψη είναι κόπος και σπουδή μιας πνευματικής μου κόρης. Η επεξεργασία του Βίντεο είναι κόπος και σπουδή των τεχνικών του Ιστολογίου “Κατάνυξις” (ενίοτε και άλλων). Να ’χουν όλοι τους την ευχή μου!) π. Νικόλαος Μανώλης
Δείτε το α΄μέρος, το β΄μέρος, το γ΄μέρος και το δ΄μέρος των σχετικών Ομιλιών.
Σε συνέχεια των προηγούμενων κηρυγμάτων του στις τέσσερις Παρασκευές των Χαιρετισμών, με βάση τα θεομητορικά θέματα του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου από το Εορτοδρόμιο, ο π. Θεόδωρος, μας ομιλεί για την Παναγία μας.
Εν συντομία μας αναφέρει τα σημαντικότερα στοιχεία από τις προηγούμενες ομιλίες του, πως δηλαδή ερμηνεύει ο Άγιος Νικόδημος τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.
Μιλώντας για τις εξαίρετες αναφορές από το Εορτοδρόμιο, επισημαίνει ο π. Θεόδωρος, την εκπληκτική ικανότητα του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, να γνωρίζει όλη την πατερική γραμματεία και όποια ερμηνεία δίνει τη στηρίζει σε προηγούμενους Αγίους Πατέρες.
Η ταπείνωση της Παναγίας μας είναι ένα από τα κυριώτερα στοιχεία που τονίζουν οι Άγιοι Πατέρες ερμηνεύοντας τον Ευαγγελισμό. Ενώ ο Άγγελος την εξύψωσε, δεν ένιωθε υπερηφάνεια. Αυτό μας λένε, συνέβη γιατί επρόκειτο να γεννήσει τον κατ’ εξοχήν πράο και ταπεινό, τον Χριστό μας, οπότε και η ίδια η μητέρα του, είχε αυτά τα στοιχεία.
Μας ομιλεί επίσης για το πόσο μεγάλη σημασία δίνει η ορθοδοξία μας στην μεσιτεία της Παναγίας μας και τη δύναμη που έχει να μας σώσει με τις πρεσβείες της. Και πως χαρακτηρίζει με σκληρές εκφράσεις ο θεοτοκόφιλος Γέρων Αθανάσιος ο Ιβηρίτης, τους Προτεστάντες, που δεν δέχονται την ευχή «Υπεραγία Θεοτόκε σώσον ημάς» και αναφέρονται στην Θεοτόκο, μόνο με το όνομα «Μαρία».
Μας εξηγεί για ποιο λόγο ο Χριστός εδόξασε την Παναγία μας με όλες τις τιμές και εκπληρώνει όλες τις αιτήσεις της και για ποιο λόγο εμείς οι ορθόδοξοι χριστιανοί πρέπει να καυχόμαστε για την Θεοτόκο, να την μακαρίζουμε, να την μεγαλύνουμε όχι μόνο με ύμνους αλλά και με έργα θεοπρεπή, και όχι να σμικρύνουμε την μεγαλοπρέπειά της με άτοπα λόγια ή έργα.

π. Θεόδωρος Ζήσης - Κήρυγμα επί τη εορτή του Ακαθίστου Ύμνου [mp3-2015]
Ιερός Ναός Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης - Αρχείο mp3 - Εκφων. (27/3/2015) - Διάρκεια 00:25:02 - Μέγεθος 22,9 MB [28/3/2015] http://impantokratoros.gr/47F62DAD.el.aspx