Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Ευαγγέλια! Ευαγγέλια! Ευαγγέλια!» π. Θεόδωρος Ζήσης - Ομιλία Αγίου Σωφρόνιου Πατριάρχου Ιεροσολύμων για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & mp3-2015]

Π. Θεόδωρος Ζήσης - Ομιλία Αγίου Σωφρόνιου Πατριάρχου Ιεροσολύμων για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου (mp3-2015).jpg
Θέματα ανάρτησης: Θαυμάσια ομιλία του Αγίου Σωφρονίου Πατριάρχη Ιεροσολύμων στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, Οι Άγιοι και οι Πατέρες στα κηρύγματα δεν παραλείπουν να αναφερθούν σε αιρετικούς και να τους καταδικάσουν, πράγμα που δυστυχώς σήμερα δεν γίνεται από τους άμβωνες της Εκκλησίας
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
(Η περίληψη είναι κόπος και σπουδή μιας πνευματικής μου κόρης. Η επεξεργασία του Βίντεο είναι κόπος και σπουδή των τεχνικών του Ιστολογίου “Κατάνυξις” (ενίοτε και άλλων). Να ’χουν όλοι τους την ευχή μου!) π. Νικόλαος Μανώλης
Κήρυγμα στη μεγάλη διπλή εορτή της 25ης Μαρτίου, παρακολουθούμε από τον σεβαστό π. Θεόδωρο Ζήση. Την ημέρα αυτή η Εκκλησία μας εορτάζει τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, και το Έθνος μας, η Πατρίδα μας, εορτάζει τον άλλο ευαγγελισμό, την καλή είδηση της απελευθέρωσής της από τον βαρύ ζυγό των Τούρκων.
Αλλά επειδή έχει ομιλήσει πολλές άλλες φορές για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, επιλέγει από τον ανεξάντλητο θησαυρό των Αγίων Πατέρων της Εκκλησίας μας, να μας μεταφέρει δικές τους ομιλίες εις τον Ευαγγελισμό, προς πνευματική ωφέλεια όλων μας.
Ένας από τους πρώτους μεγάλους Αγίους που ασχολήθηκαν με την Υπεραγία Θεοτόκο, και έγραψαν ομιλίες για την Παναγία μας, και σε πεζά κείμενα και σε ποιητικά, είναι ο Άγιος Σωφρόνιος Πατριάρχης Ιεροσολύμων.
Ο Άγιος Σωφρόνιος είναι μία από τις πολύ μεγάλες μορφές της Εκκλησίας μας. Έζησε σε κρίσιμες καμπές της ιστορίας του Βυζαντίου. Είναι ο Πατριάρχης ο οποίος μαζί με τον Άγιο Μάξιμο τον ομολογητή, με τον οποίο ήταν φίλοι, έλαβε μέρος στους δογματικούς αγώνες εναντίον των μονοφυσιτών και των μονοθελητών. Μας λέγει λίγα λόγια ο π. Θεόδωρος για το συγγραφικό του έργο, τον βίο του και πως εξασφάλισε προνόμια για το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων τα οποία τιμούν οι Άραβες Μουσουλμάνοι μέχρι σήμερα.
Την εκτενή του ομιλία, το πρώτο μέρος της οποίας μας μεταφέρει εν συντομία εδώ, την εξεφώνησε ο Άγιος στα Ιεροσόλυμα, κατά την διάρκεια που ήταν Πατριάρχης, σε κάποια εορτή του Ευαγγελισμού, πιθανόν σε κάποια αγρυπνία.
Επιλέγει ο π. Θεόδωρος ορισμένα σημεία, απ’ όπου φαίνεται πόση μεγάλη σημασία έδιναν οι Άγιοι και οι Πατέρες στην καταπολέμηση των αιρετικών. Ενώ κάνουν κηρύγματα, δεν παραλείπουν, και μερικές φορές εκτός της συναφείας του κηρύγματος, να αναφερθούν σε αιρετικούς, παλαιούς και νέους και να τους καταδικάσουν. Πράγμα που δυστυχώς σήμερα δεν γίνεται από τους άμβωνες της Εκκλησίας. Ξεχάστηκαν οι αιρέσεις. Τελικά θα καταργηθεί και η έννοια της αιρέσεως, προδίδοντας το πνεύμα των Πατέρων, το πνεύμα της Καινής Διαθήκης, το πνεύμα του ιδίου του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, το πνεύμα της Εκκλησίας μας.
Πολλοί από τους σύγχρονους αρχιερείς και θεολόγους, όχι μόνο δεν φυλάγουν την πατρώα ευσέβεια, όχι μόνο την εγκαταλείπουν, αλλά κατηγορούν τους Πατέρες της Εκκλησίας. Ο λόγος που η μεταπατερική θεολογία θέλει να παραμερίσει τους Αγίου Πατέρες είναι ότι δεν παραλείπουν σε κάθε ευκαιρία να καταδικάζουν τις αιρέσεις τις οποίες οι σημερινοί οικουμενιστές δεν θέλουν να καταδικάζουν.
 Μετά από αυτή την εισαγωγή που έκανε ο Άγιος Σωφρόνιος, μόνο και μόνο για να καταδικάσει τις αιρέσεις, ομιλεί για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και εξηγώντας στους πιστούς για ποιο λόγο είναι η μέρα αυτή «Ευαγγέλια», κάνει μια εξαιρετική, θεολογικότατη αναφορά, στην διδασκαλία για την πτώση του ανθρώπου και την κατάσταση στην οποία ήλθε  έξω από τον Παράδεισο. Πώς αυτός που φαινόταν ως ο ιδιοκτήτης του Παραδείσου, έγινε ελεεινός και άξιος οίκτου. Και στη συνέχεια μας λέγει πως ο Θεός αποφάσισε να κατεβεί ο ίδιος για να σώσει τους ανθρώπους, πράγμα που συνέβη όπως μας διδάσκει η ευαγγελική περικοπή της ημέρας αυτής, με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, την οποία περικοπή αναλύει κατά έναν θαυμάσιο θεολογικό τρόπο.

π. Θεόδωρος Ζήσης - Ομιλία Αγίου Σωφρόνιου Πατριάρχου Ιεροσολύμων για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου [mp3-2015]
Ιερός Ναός Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης - Αρχείο mp3 - Εκφων. (25/3/2015) - Διάρκεια 00:24:51 - Μέγεθος 22,8 MB [25/3/2015] http://www.impantokratoros.gr/399F649A.el.aspx

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Προσβλητικό ποίημα για τη Σημαία μας σε παιδάκι νηπιαγωγείου στη Δράμα!

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης         Ἔχει μεγάλη εὐθύνη ἡ ἑλληνική πολιτεία πού ἀφαίρεσε ἀπό τό Ὑπουργεῖο Παιδείας τή λέξη “Ἐθνική”. Εἶναι κοινή διαπίστωση πιά πώς μέ τό πέρασμα τῶν χρόνων ἔχει χαραχτεῖ μία ἀντιεθνική καί ἀντιχριστιανική ἀγωγή στό δημόσιο σχολεῖο. Ὁ Ἐθνικός ὕμνος, Ὁ ἐκκλησιασμός, ἡ ἑορτή τῶν τριῶν Ἱεραρχῶν, ἡ πρωινή προσευχή, ὁ ἁγιασμός τῆς νέας σχολικῆς περιόδου, τό μάθημα τῶν θρησκευτικῶν, τό μάθημα τῆς Ἱστορίας, ὅλα βρίσκονται σέ κρίση καί ἀμφισβήτηση ἀπό τά νέα προγράμματα σπουδῶν καί τήν ἀθεϊστική νοοτροπία τῶν ἰθυνόντων. Ἄν προστεθεῖ στό νοσηρό περιβάλλον τοῦ σχολείου καί ἡ ἀλόγιστη, ἑωσφορική καί νεοταξική προπαγάνδα ὑπέρ τῆς ὁμοφυλοφιλίας ἔχουμε ἕνα ἐκρηκτικό μίγμα. Στίς χρωματικές ἀποχρώσεις τῶν gay pride πού ἐμπνέονται ἀπό τό παρδαλό δαιμόνιο τῆς βρωμερῆς ἁμαρτίας, παραπέμπει ἀκόμα καί αὐτό τό ἀπίστευτο περιστατικό σέ νηπιαγωγεῖο τῆς Δράμας. Ἀνακάλυψα αὐτήν τήν εἴδηση σέ προσωπικό λογαριασμό χρήστη στό facebook καί σᾶς τήν παραθέτω. Δεῖτε καί καμαρῶστε...

ΡΑΓΔΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Ένοχος για Σχίσμα ο π. Νικόλαος Μανώλης - Παραπέμπεται στο συνοδικό δικαστήριο

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης Ὁμόφωνα τὸ καταγέλαστο ἐπισκοπικὸ δικαστήριο τῆς μοχθηρᾶς μητροπόλεως Θεσσαλονίκης ἀπεφάσισε πὼς ὁ γράφων, π. Νικόλαος Μανώλης, εἶναι ἔνοχος γιὰ τὰ ἀδικήματα τοῦ σχίσματος, τῆς ἀπείθειας καὶ καταφρόνηση τῆς προϊσταμένης του ἐκκλησιαστικῆς ἀρχῆς, τοῦ σκανδαλισμοῦ τῶν πιστῶν, τῆς ἐξύβρισης καὶ τῆς συκοφαντίας.

Θεολογική Ημερίδα "ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ & ΚΟΛΥΜΠΑΡΙ δύο χρόνια μετά", ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΑΦΙΣΑ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης Σᾶς παρουσιάζω τό Δελτίο Τύπου, τήν ἀφίσα καί τό πρόγραμμα τῆς Ἡμερίδας πού διοργανώνουν τά τέσσερα ἀγωνιστικά σωματεῖα μας γιά τήν Ὀρθοδοξία, τήν ψευδο - σύνοδο τοῦ Κολυμπαρίου καί τήν Ὀρθόδοξη Ἀντίσταση (διακοπή μνημοσύνου - ἀποτείχιση). Ἡ ἡμερίδα θά πραγματοποιηθεῖ τό Σάββατο 16 Ἰουνίου 2018 στό Grand Hotel Palace καί θά δώσει ἀπαντήσεις στόν πιστό λαό, πού ἀγωνιᾶ γιά τήν κατάσταση τῆς Ἐκκλησίας.