Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Ευαγγέλια! Ευαγγέλια! Ευαγγέλια!» π. Θεόδωρος Ζήσης - Ομιλία Αγίου Σωφρόνιου Πατριάρχου Ιεροσολύμων για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & mp3-2015]

Π. Θεόδωρος Ζήσης - Ομιλία Αγίου Σωφρόνιου Πατριάρχου Ιεροσολύμων για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου (mp3-2015).jpg
Θέματα ανάρτησης: Θαυμάσια ομιλία του Αγίου Σωφρονίου Πατριάρχη Ιεροσολύμων στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, Οι Άγιοι και οι Πατέρες στα κηρύγματα δεν παραλείπουν να αναφερθούν σε αιρετικούς και να τους καταδικάσουν, πράγμα που δυστυχώς σήμερα δεν γίνεται από τους άμβωνες της Εκκλησίας
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
(Η περίληψη είναι κόπος και σπουδή μιας πνευματικής μου κόρης. Η επεξεργασία του Βίντεο είναι κόπος και σπουδή των τεχνικών του Ιστολογίου “Κατάνυξις” (ενίοτε και άλλων). Να ’χουν όλοι τους την ευχή μου!) π. Νικόλαος Μανώλης
Κήρυγμα στη μεγάλη διπλή εορτή της 25ης Μαρτίου, παρακολουθούμε από τον σεβαστό π. Θεόδωρο Ζήση. Την ημέρα αυτή η Εκκλησία μας εορτάζει τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, και το Έθνος μας, η Πατρίδα μας, εορτάζει τον άλλο ευαγγελισμό, την καλή είδηση της απελευθέρωσής της από τον βαρύ ζυγό των Τούρκων.
Αλλά επειδή έχει ομιλήσει πολλές άλλες φορές για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, επιλέγει από τον ανεξάντλητο θησαυρό των Αγίων Πατέρων της Εκκλησίας μας, να μας μεταφέρει δικές τους ομιλίες εις τον Ευαγγελισμό, προς πνευματική ωφέλεια όλων μας.
Ένας από τους πρώτους μεγάλους Αγίους που ασχολήθηκαν με την Υπεραγία Θεοτόκο, και έγραψαν ομιλίες για την Παναγία μας, και σε πεζά κείμενα και σε ποιητικά, είναι ο Άγιος Σωφρόνιος Πατριάρχης Ιεροσολύμων.
Ο Άγιος Σωφρόνιος είναι μία από τις πολύ μεγάλες μορφές της Εκκλησίας μας. Έζησε σε κρίσιμες καμπές της ιστορίας του Βυζαντίου. Είναι ο Πατριάρχης ο οποίος μαζί με τον Άγιο Μάξιμο τον ομολογητή, με τον οποίο ήταν φίλοι, έλαβε μέρος στους δογματικούς αγώνες εναντίον των μονοφυσιτών και των μονοθελητών. Μας λέγει λίγα λόγια ο π. Θεόδωρος για το συγγραφικό του έργο, τον βίο του και πως εξασφάλισε προνόμια για το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων τα οποία τιμούν οι Άραβες Μουσουλμάνοι μέχρι σήμερα.
Την εκτενή του ομιλία, το πρώτο μέρος της οποίας μας μεταφέρει εν συντομία εδώ, την εξεφώνησε ο Άγιος στα Ιεροσόλυμα, κατά την διάρκεια που ήταν Πατριάρχης, σε κάποια εορτή του Ευαγγελισμού, πιθανόν σε κάποια αγρυπνία.
Επιλέγει ο π. Θεόδωρος ορισμένα σημεία, απ’ όπου φαίνεται πόση μεγάλη σημασία έδιναν οι Άγιοι και οι Πατέρες στην καταπολέμηση των αιρετικών. Ενώ κάνουν κηρύγματα, δεν παραλείπουν, και μερικές φορές εκτός της συναφείας του κηρύγματος, να αναφερθούν σε αιρετικούς, παλαιούς και νέους και να τους καταδικάσουν. Πράγμα που δυστυχώς σήμερα δεν γίνεται από τους άμβωνες της Εκκλησίας. Ξεχάστηκαν οι αιρέσεις. Τελικά θα καταργηθεί και η έννοια της αιρέσεως, προδίδοντας το πνεύμα των Πατέρων, το πνεύμα της Καινής Διαθήκης, το πνεύμα του ιδίου του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, το πνεύμα της Εκκλησίας μας.
Πολλοί από τους σύγχρονους αρχιερείς και θεολόγους, όχι μόνο δεν φυλάγουν την πατρώα ευσέβεια, όχι μόνο την εγκαταλείπουν, αλλά κατηγορούν τους Πατέρες της Εκκλησίας. Ο λόγος που η μεταπατερική θεολογία θέλει να παραμερίσει τους Αγίου Πατέρες είναι ότι δεν παραλείπουν σε κάθε ευκαιρία να καταδικάζουν τις αιρέσεις τις οποίες οι σημερινοί οικουμενιστές δεν θέλουν να καταδικάζουν.
 Μετά από αυτή την εισαγωγή που έκανε ο Άγιος Σωφρόνιος, μόνο και μόνο για να καταδικάσει τις αιρέσεις, ομιλεί για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και εξηγώντας στους πιστούς για ποιο λόγο είναι η μέρα αυτή «Ευαγγέλια», κάνει μια εξαιρετική, θεολογικότατη αναφορά, στην διδασκαλία για την πτώση του ανθρώπου και την κατάσταση στην οποία ήλθε  έξω από τον Παράδεισο. Πώς αυτός που φαινόταν ως ο ιδιοκτήτης του Παραδείσου, έγινε ελεεινός και άξιος οίκτου. Και στη συνέχεια μας λέγει πως ο Θεός αποφάσισε να κατεβεί ο ίδιος για να σώσει τους ανθρώπους, πράγμα που συνέβη όπως μας διδάσκει η ευαγγελική περικοπή της ημέρας αυτής, με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, την οποία περικοπή αναλύει κατά έναν θαυμάσιο θεολογικό τρόπο.

π. Θεόδωρος Ζήσης - Ομιλία Αγίου Σωφρόνιου Πατριάρχου Ιεροσολύμων για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου [mp3-2015]
Ιερός Ναός Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης - Αρχείο mp3 - Εκφων. (25/3/2015) - Διάρκεια 00:24:51 - Μέγεθος 22,8 MB [25/3/2015] http://www.impantokratoros.gr/399F649A.el.aspx

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το άρθρο της Τετάρτης: Δηλώσεις πανικού από τον μητροπολίτη Σιδηροκάστρου

Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης Εφημέριος του Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος Τριανδρίας Θεσσαλονίκης* Άρθρα για το "Ιστολόγιο Κατάνυξις" 2017

Πανικόβλητος ο μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, δεν μπόρεσε να κρατήσει τα προσχήματα. Δείτε στο τέλος του άρθρου το βίντεο με τις δηλώσεις του[1]. Πρόσβαλε τους πάντες για να μείνει στον αφρό. Αλλά αποκαλύφθηκε... Με μηδενικές θεολογικές γνώσεις για το ιεροκανονικό θέμα της διακοπής μνημοσύνου, ένθερμος υπερασπιστής της παναίρεσης του Οικουμενισμού, θιασώτης της δεσποτικής νοοτροπίας και του εξευτελισμού του απλού κληρικού, επικαλέστηκε θεωρίες συνωμοσίας και φανταστικούς εχθρούς για να χλευάσει και να ειρωνευτεί τον πατέρα Φώτιο Τζούρα, ως αδαή, αγράμματο, παίγνιο στα χέρια φανατικών και ακραίων αντιοικουμενιστών...

Δε μου αξίζει τόση αγάπη από όλους σας! Σας ευχαριστώ!

γράφει ο π. Νικόλαος Μανώλης Απαντώ στους εκατοντάδες φίλους μου που τη σημερινή ημέρα των γενεθλίων μου, μου εύχονται εκ καρδίας με προσωπικά μηνύματα κ.α., δι όλων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αν και δεν πιστεύω στην εορτή των γενεθλίων καθώς τη θεωρώ και είναι ξενόφερτη, δεν μπορώ όμως να μην συγκινηθώ από την αγάπη όλων σας που βρήκατε την ευκαιρία να μου την εκφράσετε. Να χετε την ευχή μου, όλοι μαζί στον Παράδεισο.

π.Νικόλαος Μανώλης, Διακοπή Μνημοσύνου (Βήματα προόδου-κτλ.) [ΒΙΝΤΕΟ 2017]

π.Νικόλαος Μανώλης, Διακοπή Μνημοσύνου (Βήματα προόδου-Το αδελφικό μίσος) [ΒΙΝΤΕΟ 2017] Πρόσφατη ομιλία (28-5-2017) του εφημερίου του Ι.Ν. Αγ. Σπυρίδωνος Τριανδρίας Θεσσαλονίκης, π. Νικολάου Μανώλη. Παρακολουθείστε το βίντεο: