Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Αμαρτιών μου τα πλήθη και κριμάτων σου αβύσσους τις εξιχνιάσει, ψυχοσώστα Σωτήρ μου;» π. Θεόδωρος Ζήσης - Κήρυγμα Όρθρου Μεγάλης Τετάρτης (Τροπάριο Κασσιανής) - [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & mp3-2015]

Π. Θεόδωρος Ζήσης - Κήρυγμα Όρθρου Μεγάλης Τετάρτης (Τροπάριο Κασσιανής) - mp3, 2015.jpg
Θέματα ανάρτησης: Οι κατανυκτικοί ύμνοι της Μεγάλης Εβδομάδος, Για ποιο λόγο γίνεται ιδιαίτερη μεταχείριση στον τελευταίο ύμνο του όρθρου της Μ. Τετάρτης, Η μετάνοια της αμαρτωλής γυναικός που συγκινεί εκατομμύρια πιστών όλους τους αιώνες, Το τροπάριο της Κασσιανής θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα της χριστιανικής ποιήσεως
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
(Η περίληψη είναι κόπος και σπουδή μιας πνευματικής μου κόρης. Η επεξεργασία του Βίντεο είναι κόπος και σπουδή των τεχνικών του Ιστολογίου “Κατάνυξις” (ενίοτε και άλλων). Να ’χουν όλοι τους την ευχή μου!) π. Νικόλαος Μανώλης
Στο ηχητικό απόσπασμα που ακολουθεί, ο σεβαστός π. Θεόδωρος Ζήσης, μας εξηγεί για ποιο λόγο δίνουμε τόση σημασία στον τελευταίο ύμνο, στο δοξαστικό του όρθρου της Μεγάλης Τετάρτης.
Την Μ. Τετάρτη η Εκκλησία μας θυμάται την αλείψασαν τον Κύριον μύρω πόρνην. Τις μέρες του Πάθους, η γυναίκα αυτή άλειψε με μύρο τα πόδια του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Και τόσο πολύ συγκίνησε αυτή η πράξη της μετανοησάσης πρώην πόρνης, η οποία ένιωσε συντετριμμένη από την παρουσία και την γοητεία του Κυρίου, και εξόδεψε για να αγοράσει πολύτιμο μύρο και να δείξει την ευλάβειά της προς το πρόσωπο του Χριστού μας, συγκίνησε εκατομμύρια πιστών όλους τους αιώνες. Τον 9ο αιώνα, στην Κωνσταντινούπολη, συνεκίνησε η πράξη αυτή ιδιαιτέρως μια γυναίκα, μορφωμένη, λόγια, ταλαντούχο υμνογράφο, την Κασσιανή.
Η Κασσιανή, αποτυχούσα να γίνει αυτοκράτειρα του Βυζαντίου, αποσύρθηκε σε ένα Μοναστήρι. Στο τροπάριο αυτό, χωρίς η ίδια να έχει ανάγκη μετανοίας, πήρε το μέρος της αμαρτωλής γυναίκας, συμμερίσθηκε την μετάνοια εκείνης της πόρνης γυναικός και έγραψε αυτό το καταπληκτικό ποίημα.
Σύμφωνα με την διήγηση των υμνογράφων του Βυζαντίου, όταν η Κασσιανή έγραφε τον ύμνο αυτό, συνέβη να την επισκεφθεί ο Αυτοκράτορας Θεόφιλος, ο οποίος παραλίγο θα επέλεγε αυτήν για Αυτοκράτειρα, αλλά ενοχλήθηκε διότι η Κασσιανή, του φάνηκε πολύ έξυπνη.
Όταν λοιπόν ο Αυτοκράτορας επισκέφθηκε κάποια φορά το Μοναστήρι της, η Κασσιανή έγραφε αυτόν τον ύμνο και βρισκόταν στο σημείο που λέει «καταφιλήσω τους αχράντους σου πόδας, αποσμήξω τούτους δε πάλιν τοις της κεφαλής μου βοστρύχοις». Και δυσκολεύονται στο σημείο αυτό πολλοί πώς συντακτικά να το εξομαλύνουν αυτό, διότι στη συνέχεια ο ύμνος λέει  «ων εν τω παραδείσω Εύα το δειλινόν, κρότον τοις ωσίν ηχηθείσα, τω φόβω εκρύβη». Αλλά όπως μας εξηγεί εδώ ο π. Θεόδωρος, δεν είναι δύσκολη η σύνταξη.
Λέγεται λοιπόν ότι η Κασσιανή, όταν αντιλήφθηκε ότι ήρθε ο Αυτοκράτωρ να την επισκεφθεί, σταμάτησε να γράφει αυτόν τον ύμνο και πήγε να κρυφτεί. Και ο Αυτοκράτορας συμπλήρωσε το «ων εν τω παραδείσω … τω φόβω εκρύβη» για να της δείξει ότι όπως κρύφτηκε η Εύα, κρύφτηκε και η ίδια. Και όταν έφυγε ο Αυτοκράτορας και γύρισε η Κασσιανή, και βρήκε αυτήν την προσθήκη εκ μέρους του Θεοφίλου, λέγεται πως δεν ενοχλήθηκε, χάρηκε και την άφησε διότι ταίριαζαν τα λόγια με το περιεχόμενο του ύμνου.
Επειδή λοιπόν αυτός ο ύμνος συνδέεται με μία παρ' ολίγον Αυτοκράτειρα, και θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα της χριστιανικής ποιήσεως, διότι κατόρθωσε η Κασσιανή να εκφράσει τα συναισθήματα εκείνης της αμαρτωλής γυναίκας, γι’ αυτό όλων των αιώνων οι πιστοί, και εμείς, δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτό το τροπάριο, αλλά και γιατί η ειλικρινής μετάνοια της αμαρτωλής γυναίκας είναι αξιοζήλευτη.

π. Θεόδωρος Ζήσης - Κήρυγμα Όρθρου Μεγάλης Τετάρτης (Τροπάριο Κασσιανής) - [mp3-2015]
Κήρυγμα π. Θεοδώρου Ζήση, Εκφων. (7/4/2015) Ηχητικό αρχείο MP3 - Διάρκεια 00:11:11- Μέγεθος 10.2MB (7/4/2015) http://impantokratoros.gr/F3A5047E.el.aspx

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το άρθρο της Τετάρτης: Δηλώσεις πανικού από τον μητροπολίτη Σιδηροκάστρου

Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης Εφημέριος του Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος Τριανδρίας Θεσσαλονίκης* Άρθρα για το "Ιστολόγιο Κατάνυξις" 2017

Πανικόβλητος ο μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, δεν μπόρεσε να κρατήσει τα προσχήματα. Δείτε στο τέλος του άρθρου το βίντεο με τις δηλώσεις του[1]. Πρόσβαλε τους πάντες για να μείνει στον αφρό. Αλλά αποκαλύφθηκε... Με μηδενικές θεολογικές γνώσεις για το ιεροκανονικό θέμα της διακοπής μνημοσύνου, ένθερμος υπερασπιστής της παναίρεσης του Οικουμενισμού, θιασώτης της δεσποτικής νοοτροπίας και του εξευτελισμού του απλού κληρικού, επικαλέστηκε θεωρίες συνωμοσίας και φανταστικούς εχθρούς για να χλευάσει και να ειρωνευτεί τον πατέρα Φώτιο Τζούρα, ως αδαή, αγράμματο, παίγνιο στα χέρια φανατικών και ακραίων αντιοικουμενιστών...

Δε μου αξίζει τόση αγάπη από όλους σας! Σας ευχαριστώ!

γράφει ο π. Νικόλαος Μανώλης Απαντώ στους εκατοντάδες φίλους μου που τη σημερινή ημέρα των γενεθλίων μου, μου εύχονται εκ καρδίας με προσωπικά μηνύματα κ.α., δι όλων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αν και δεν πιστεύω στην εορτή των γενεθλίων καθώς τη θεωρώ και είναι ξενόφερτη, δεν μπορώ όμως να μην συγκινηθώ από την αγάπη όλων σας που βρήκατε την ευκαιρία να μου την εκφράσετε. Να χετε την ευχή μου, όλοι μαζί στον Παράδεισο.

π.Νικόλαος Μανώλης, Διακοπή Μνημοσύνου (Βήματα προόδου-κτλ.) [ΒΙΝΤΕΟ 2017]

π.Νικόλαος Μανώλης, Διακοπή Μνημοσύνου (Βήματα προόδου-Το αδελφικό μίσος) [ΒΙΝΤΕΟ 2017] Πρόσφατη ομιλία (28-5-2017) του εφημερίου του Ι.Ν. Αγ. Σπυρίδωνος Τριανδρίας Θεσσαλονίκης, π. Νικολάου Μανώλη. Παρακολουθείστε το βίντεο: