Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Ως των αιχμαλώτων ελευθερωτής» π. Θεόδωρος Ζήσης - Ο Άγιος Γεώργιος - [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & mp3-2015]

Π. Θεόδωρος Ζήσης - Ο Άγιος Γεώργιος (mp3-2015).jpg
Θέματα ανάρτησης: Ο πιο λαοφιλής Άγιος, Το νόημα του τροπαρίου του Αγίου Γεωργίου, Η αγάπη των πρώτων χριστιανών, των Αγίων και των Μαρτύρων για τον Χριστό, Προβληματισμός για τη σημερινή υποχώρηση του χριστιανισμού
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
(Η περίληψη είναι κόπος και σπουδή μιας πνευματικής μου κόρης. Η επεξεργασία του Βίντεο είναι κόπος και σπουδή των τεχνικών του Ιστολογίου “Κατάνυξις” (ενίοτε και άλλων). Να ’χουν όλοι τους την ευχή μου!) π. Νικόλαος Μανώλης
Το κήρυγμα που ακούμε στη συνέχεια από τον π. Θεόδωρο Ζήση, εκφωνήθηκε στο Ιερό Ησυχαστήριο Αγίου Γεωργίου Ανύδρου, στις 23-4-2015, ημέρα της εορτής του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Τροπαιοφόρου Γεωργίου.
Είναι ένας από τους πιο λαοφιλείς Αγίους μας, παγκοσμίως αλλά ιδιαιτέρως στην Πατρίδα μας. Αφιερωμένα στη μνήμη του υπάρχουν πολλά μοναστήρια στον κόσμο και στο Άγιον Όρος, σε κάθε πόλη υπάρχουν ιεροί ναοί του Αγίου Γεωργίου, οι μισοί Έλληνες έχουν το όνομά του, ακόμα και μια ολόκληρη χώρα, ορθόδοξη, φέρει το όνομα του Αγίου, η Γεωργία.
Ο π. Θεόδωρος, στο εφετινό κήρυγμά του προς τιμήν του Αγίου επιλέγει να μας μιλήσει για το νόημα του τροπαρίου του «Ως των αιχμαλώτων ελευθερωτής και των πτωχών υπερασπιστής, ασθενούντων ιατρός, βασιλέων υπέρμαχος, τροπαιοφόρε, μεγαλομάρτυς Γεώργιε…».
Μας εξηγεί για ποιόν λόγο χαρακτηρίζεται ο Άγιος Γεώργιος, ως ελευθερωτής των αιχμαλώτων, υπερασπιστής των πτωχών, και γιατί εορτάζεται ο Μάρτυρας Γλυκέριος την ίδια ημέρα. Μας εξηγεί ακόμη γιατί λέγεται ασθενούντων ιατρός και βασιλέων υπέρμαχος, ο προστάτης των στρατευμάτων μας μέχρι και σήμερα, ο καβαλάρης Άγιος με το άσπρο άλογο.
Ο Άγιος Γεώργιος, και κατά τη διάρκεια του μαρτυρίου του και μετά τον θάνατό του, έκανε πολλά θαύματα με συνέπεια να οδηγήσει πολλούς στον χριστιανισμό. Ακόμη και σύζυγος του διώκτη αυτοκράτορα Διοκλητιανού, όταν είδε τα θαύματα που έκανε ο Άγιος κατά την διάρκεια του μαρτυρίου του, αφυπνίστηκε.
Τονίζει κλείνοντας το κήρυγμά του ο π. Θεόδωρος, ότι ο Άγιος Γεώργιος, με την διδασκαλία του, με το ήθος του, με τα θαύματά του, έφερε πολλούς στον χριστιανισμό. Η διάδοση του χριστιανισμού άρχισε από δώδεκα αγράμματους ψαράδες από την Παλαιστίνη, οι οποίοι σε πολύ λίγο χρόνο έκαναν τον χριστιανισμό μία οικουμενική πίστη. Αυτό οφειλόταν στην πολλή αγάπη που είχαν οι τότε χριστιανοί, που είχαν οι Άγιοι, που είχαν οι Μάρτυρες. Τόση μεγάλη αγάπη είχαν ώστε ακόμα και το αίμα τους έχυναν για του Χριστού την πίστη την Αγία.
Αυτό πρέπει να μας προβληματίσει. Άγιος Γεώργιος υπέστη φρικτά βασανιστήρια και στο τέλος έδωσε και την ζωή του. Εμείς σήμερα τι κάνουμε; Ο χριστιανισμός βρίσκεται σε υποχώρηση. Η Ελλάδα των Αγίων και των Μαρτύρων, σήμερα αποχριστιανίζεται. Η Ευρώπη που ήταν μία Ήπειρος χριστιανική, αποχριστιανίστηκε. Έχει γεμίσει η Ευρώπη με τζαμιά γιατί έχασε την αγάπη της στον Χριστό. Αυτό κινδυνεύουμε να πάθουμε κι εμείς στην Πατρίδα μας. Οι ηγέτες μας είναι εκκλησιομάχοι.
Το παράδειγμα του Αγίου Γεωργίου, να γίνει παράδειγμα και σ’ εμάς. Και να τον παρακαλούμε να φυλάει την Χώρα μας κι εμάς από τους εχθρούς της πίστης και του έθνους μας. Αμήν.

π. Θεόδωρος Ζήσης - Ο Άγιος Γεώργιος - [mp3-2015]
Κήρυγμα π. Θεοδώρου Ζήση -Ιερόν Ησυχαστήριον Αγίου Γεωργίου Ανύδρου - Εκφων. (23/4/2015) Ηχητικό αρχείο MP3 - Διάρκεια 00:16:47- Μέγεθος 15,3MB (23/4/2015) http://impantokratoros.gr/F9DB30DF.el.aspx

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το άρθρο της Τετάρτης: Δηλώσεις πανικού από τον μητροπολίτη Σιδηροκάστρου

Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης Εφημέριος του Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος Τριανδρίας Θεσσαλονίκης* Άρθρα για το "Ιστολόγιο Κατάνυξις" 2017

Πανικόβλητος ο μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, δεν μπόρεσε να κρατήσει τα προσχήματα. Δείτε στο τέλος του άρθρου το βίντεο με τις δηλώσεις του[1]. Πρόσβαλε τους πάντες για να μείνει στον αφρό. Αλλά αποκαλύφθηκε... Με μηδενικές θεολογικές γνώσεις για το ιεροκανονικό θέμα της διακοπής μνημοσύνου, ένθερμος υπερασπιστής της παναίρεσης του Οικουμενισμού, θιασώτης της δεσποτικής νοοτροπίας και του εξευτελισμού του απλού κληρικού, επικαλέστηκε θεωρίες συνωμοσίας και φανταστικούς εχθρούς για να χλευάσει και να ειρωνευτεί τον πατέρα Φώτιο Τζούρα, ως αδαή, αγράμματο, παίγνιο στα χέρια φανατικών και ακραίων αντιοικουμενιστών...

Δε μου αξίζει τόση αγάπη από όλους σας! Σας ευχαριστώ!

γράφει ο π. Νικόλαος Μανώλης Απαντώ στους εκατοντάδες φίλους μου που τη σημερινή ημέρα των γενεθλίων μου, μου εύχονται εκ καρδίας με προσωπικά μηνύματα κ.α., δι όλων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αν και δεν πιστεύω στην εορτή των γενεθλίων καθώς τη θεωρώ και είναι ξενόφερτη, δεν μπορώ όμως να μην συγκινηθώ από την αγάπη όλων σας που βρήκατε την ευκαιρία να μου την εκφράσετε. Να χετε την ευχή μου, όλοι μαζί στον Παράδεισο.

π.Νικόλαος Μανώλης, Γιατί οι ποιμένες ακολουθούν την αίρεση [ΒΙΝΤΕΟ 2017]

Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης, Για ποιο λόγο οι ποιμένες της Εκκλησίας ακολουθούν την αίρεση [ΒΙΝΤΕΟ 2017] Πρόσφατη ομιλία (13-5-2017) του εφημερίου του Ι.Ν. Αγ. Σπυρίδωνος Τριανδρίας Θεσσαλονίκης, π. Νικολάου Μανώλη. Παρακολουθείστε το βίντεο: