Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Άγωμεν και ημείς, ίνα αποθάνωμεν μετ' αυτού» π. Θεόδωρος Ζήσης - Ο Απόστολος Θωμάς - [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & mp3-2015]

Π. Θεόδωρος Ζήσης - Ο Απόστολος Θωμάς (mp3 - 2015).jpg
Θέματα ανάρτησης: Τα δύο γεγονότα που γιορτάζει η εκκλησία μας την Β’ Κυριακή του Πάσχα, Στοιχεία για την ζωή του Αγίου Θωμά μέσα από το Ευαγγέλιο, Η αγάπη του Αποστόλου Θωμά για τον Χριστό, Η αιτία της αμφιβολίας του, Σπουδαίος «χτίστης» στις Ινδίες, Το μαρτύριο και ο θάνατός του
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
(Η περίληψη είναι κόπος και σπουδή μιας πνευματικής μου κόρης. Η επεξεργασία του Βίντεο είναι κόπος και σπουδή των τεχνικών του Ιστολογίου “Κατάνυξις” (ενίοτε και άλλων). Να ’χουν όλοι τους την ευχή μου!) π. Νικόλαος Μανώλης
Κήρυγμα στην Β’ Κυριακή μετά το Πάσχα ή Κυριακή του Αντιπάσχα ή Κυριακή του Θωμά, όπως συνηθίζουμε να την ονομάζουμε, ακούμε από τον π. Θεόδωρο Ζήση. Μας ομιλεί σύντομα για τα δύο γεγονότα που εορτάζει αυτή την ημέρα η Εκκλησία μας.
Από όλα τα γεγονότα στην ιστορία, η Ανάσταση του Χριστού είναι γεγονός υπερέχον, για τον λόγο αυτό δεν την εορτάζουμε μόνον μία φορά κάθε έτος, αλλά όλο τον χρόνο κάθε Κυριακή. Γι’ αυτό το Συναξάρι μας λέγει ότι την Β’ Κυριακή μετά το Πάσχα, εγκαινιάζουμε την επανάληψη του γεγονότος της Αναστάσεως.
Το δεύτερο βέβαια γεγονός είναι η ψηλάφηση του Αγίου Θωμά, για το οποίο μας αναφέρει ο π. Θεόδωρος, πως αν και μέσα από το Ευαγγέλιο δεν προκύπτει ότι ο Θωμάς εψηλάφισε, αλλά η πλοιονότης των Αγίων Πατέρων θεωρούν ότι έγινε η ψηλάφηση – δεν το αποκλείει άλλωστε το Ευαγγέλιο - και αυτή την παράδοση ακολουθούν οι περισσότεροι ύμνοι, γι’ αυτό και η Εκκλησία μας πιστεύει ότι έγινε η ψηλάφηση και οι αγιογράφοι μάς παρουσιάζουν τον Απόστολο και Ευαγγελιστή Θωμά, να ψηλαφεί την πλευρά του Αναστάντος Κυρίου.
Μολονότι ο Ευαγγελιστής Θωμάς, δεν γιορτάζει την ημέρα αυτή, αλλά στις 6 Οκτωβρίου (αν και οι περισσότεροι Θωμάδες γιορτάζουν την Β’ Κυριακή) και επειδή η σειρά των κηρυγμάτων του εφέτος αφορά βίους Αγίων, μας υπενθυμίζει ο σεβαστός π. Θεόδωρος, τα στοιχεία από τη ζωή του Αγίου, καθώς είναι το πρόσωπο που πρωταγωνιστεί αυτή την ημέρα.
Ο Απόστολος Θωμάς, χαρακτηρίζεται με το επίθετο «δίδυμος». Την εξήγηση γι’ αυτό τον χαρακτηρισμό και κάποιες ιδιαίτερες πληροφορίες για τον πρόσωπό του και την ζωή του, μας δίνει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης, τις οποίες ακούμε στη συνέχεια. Επίσης μαθαίνουμε πως εστάλη να κηρύξει μακρύτερα από όλους τους Αποστόλους, και σε άγνωστα μέρη με αγρίους, όπως μας λέγει ο Συναξαριστής, πως δείλιασε αλλά και πως τον ενθάρρυνε και τον οικονόμησε ο ίδιος ο Χριστός.

π. Θεόδωρος Ζήσης - Ο Απόστολος Θωμάς - [mp3-2015]
Ιερός Ναός Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης - Ηχητικό αρχείο - Εκφων. (19/4/2015) - Διάρκεια 00:27:18 - Μέγεθος 24,9 MB [19/4/2015] http://impantokratoros.gr/F8FD9F87.el.aspx

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης, ''Διακόπτω την μνημόνευση του μητροπολίτου κ.Ανθίμου'' [ΒΙΝΤΕΟ 2017]

Κήρυγμα 19/2/2017
Κυριακή της Απόκρεω - Κήρυγμα στο οποίο ο π. Νικόλαος ανακοινώνει τη διακοπή του μνημοσύνου του μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.Ανθίμου.      Κήρυγμα του πρωτοπρ. Νικολάου Μανώλη.
Ι.Ν. Αγ. Σπυρίδωνος Τριανδρίας Θεσσαλονίκης.
Παρακολουθείστε το βίντεο:

Ντροπή! Ο μητροπολίτης Λαγκαδά Ιω. Τασσιάς, με αντιπατερικότητα και δεσποτοκρατία εκδικείται τον π.Φώτιο Βεζύνια

Προχθές, Κυριακή της Ορθοδοξίας, προστέθηκε στους ιερείς της Θεσσαλονίκης που διέκοψαν το μνημόσυνο του μητροπολίτου κ. Ανθίμου, π.Νικόλαο Μανώλη και π.Θεόδωρο Ζήση, και έτερος παραδοσιακός και αγωνιστής ιερέας ο π.Φώτιος Βεζύνιας της μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα προβεί σε χειροτονία ιεροδιακόνου ενός μέλους των Lions

(Σχ. διαχ. Η είδηση μου εστάλη μέσω της ηλεκτρονικής μου διεύθυνσης) Από την τελευταία ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, γνωστοποιήθηκε η εις διάκονον χειροτονία τινός Παναγιώτη Μαγκαφά, ιστορικού και φοιτητή θεολογίας. Από μια πρόχειρη αναζήτηση στο ίντερνετ, ο περί ου ο λόγος εμφανίζεται ενεργό μέλος της μασονικής στοάς Lions. Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΘΑ ΤΕΛΕΣΕΙ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΝΟΥ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΠΑΝΣΕΠΤΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ Πατριαρχική Θεία Λειτουργία Χειροτονίαι Πρεσβυτέρου καί Διακόνου Εὐχαρίστως ἀνακοινοῦται ὅτι τήν προσεχῆ Κυριακήν, 8ην τ.μ., ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαῖος προεξάρχων τῆς Θείας Λειτουργίας ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ θά τελέσῃ τήν εἰς Πρεσβύτερον μέν χειροτονίαν τοῦ νέου Ἀρχιγραμματέως τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου Πανοσιολ. Διακόνου κ. Ἰωακείμ Μπίλλη, τήν εἰς διάκονον δέ χειροτονίαν τοῦ Ἐλλογ. κ. Παναγιώτου Μαγκαφᾶ, φοιτητοῦ θεολογίας καί ἱστορικοῦ, μέλλοντος νά διακονήσῃ ἐν τοῖς Πατριαρχείοις. Εἰς τό τέλος τῆς Θεία…