«Άγωμεν και ημείς, ίνα αποθάνωμεν μετ' αυτού» π. Θεόδωρος Ζήσης - Ο Απόστολος Θωμάς - [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & mp3-2015]

Π. Θεόδωρος Ζήσης - Ο Απόστολος Θωμάς (mp3 - 2015).jpg
Θέματα ανάρτησης: Τα δύο γεγονότα που γιορτάζει η εκκλησία μας την Β’ Κυριακή του Πάσχα, Στοιχεία για την ζωή του Αγίου Θωμά μέσα από το Ευαγγέλιο, Η αγάπη του Αποστόλου Θωμά για τον Χριστό, Η αιτία της αμφιβολίας του, Σπουδαίος «χτίστης» στις Ινδίες, Το μαρτύριο και ο θάνατός του
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
(Η περίληψη είναι κόπος και σπουδή μιας πνευματικής μου κόρης. Η επεξεργασία του Βίντεο είναι κόπος και σπουδή των τεχνικών του Ιστολογίου “Κατάνυξις” (ενίοτε και άλλων). Να ’χουν όλοι τους την ευχή μου!) π. Νικόλαος Μανώλης
Κήρυγμα στην Β’ Κυριακή μετά το Πάσχα ή Κυριακή του Αντιπάσχα ή Κυριακή του Θωμά, όπως συνηθίζουμε να την ονομάζουμε, ακούμε από τον π. Θεόδωρο Ζήση. Μας ομιλεί σύντομα για τα δύο γεγονότα που εορτάζει αυτή την ημέρα η Εκκλησία μας.
Από όλα τα γεγονότα στην ιστορία, η Ανάσταση του Χριστού είναι γεγονός υπερέχον, για τον λόγο αυτό δεν την εορτάζουμε μόνον μία φορά κάθε έτος, αλλά όλο τον χρόνο κάθε Κυριακή. Γι’ αυτό το Συναξάρι μας λέγει ότι την Β’ Κυριακή μετά το Πάσχα, εγκαινιάζουμε την επανάληψη του γεγονότος της Αναστάσεως.
Το δεύτερο βέβαια γεγονός είναι η ψηλάφηση του Αγίου Θωμά, για το οποίο μας αναφέρει ο π. Θεόδωρος, πως αν και μέσα από το Ευαγγέλιο δεν προκύπτει ότι ο Θωμάς εψηλάφισε, αλλά η πλοιονότης των Αγίων Πατέρων θεωρούν ότι έγινε η ψηλάφηση – δεν το αποκλείει άλλωστε το Ευαγγέλιο - και αυτή την παράδοση ακολουθούν οι περισσότεροι ύμνοι, γι’ αυτό και η Εκκλησία μας πιστεύει ότι έγινε η ψηλάφηση και οι αγιογράφοι μάς παρουσιάζουν τον Απόστολο και Ευαγγελιστή Θωμά, να ψηλαφεί την πλευρά του Αναστάντος Κυρίου.
Μολονότι ο Ευαγγελιστής Θωμάς, δεν γιορτάζει την ημέρα αυτή, αλλά στις 6 Οκτωβρίου (αν και οι περισσότεροι Θωμάδες γιορτάζουν την Β’ Κυριακή) και επειδή η σειρά των κηρυγμάτων του εφέτος αφορά βίους Αγίων, μας υπενθυμίζει ο σεβαστός π. Θεόδωρος, τα στοιχεία από τη ζωή του Αγίου, καθώς είναι το πρόσωπο που πρωταγωνιστεί αυτή την ημέρα.
Ο Απόστολος Θωμάς, χαρακτηρίζεται με το επίθετο «δίδυμος». Την εξήγηση γι’ αυτό τον χαρακτηρισμό και κάποιες ιδιαίτερες πληροφορίες για τον πρόσωπό του και την ζωή του, μας δίνει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης, τις οποίες ακούμε στη συνέχεια. Επίσης μαθαίνουμε πως εστάλη να κηρύξει μακρύτερα από όλους τους Αποστόλους, και σε άγνωστα μέρη με αγρίους, όπως μας λέγει ο Συναξαριστής, πως δείλιασε αλλά και πως τον ενθάρρυνε και τον οικονόμησε ο ίδιος ο Χριστός.

π. Θεόδωρος Ζήσης - Ο Απόστολος Θωμάς - [mp3-2015]
Ιερός Ναός Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης - Ηχητικό αρχείο - Εκφων. (19/4/2015) - Διάρκεια 00:27:18 - Μέγεθος 24,9 MB [19/4/2015] http://impantokratoros.gr/F8FD9F87.el.aspx