Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γιατί δεν θα έπρεπε να αποσπασθεί από την ενορία του ο π. Νικόλαος Μανώλης σύμφωνα με τους ιερούς κανόνες! Αντικανονικές και οι μεταθέσεις! Ποια η εκκλησιαστική τάξη για τους ιερομονάχους;


Θέμα της ανάρτησης: Σε όλους εμάς, τους ενορίτες του Ιερού Βυζαντινού Ναού Προφήτη Ηλία Θεσσαλονίκης, τα πνευματικά τέκνα του πατρός Νικολάου Μανώλη και τους ακροατές των μαχητικών ομιλιών του, μπήκε βίαια στη ζωή μας το ζήτημα της αποσπάσεων των κληρικών.
Ένα ζήτημα “διοικητικό που δεν πρέπει να μας απασχολεί” όπως επανειλημμένως διεμήνυσε ο πρωτοσύγκελος της Ι. Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης π. Στέφανος Τόλιος, σε όσους από εμάς που του εξέφρασαν την ανησυχία τους επισκεπτόμενοι το γραφείο του.
Η χρονική συγκυρία που επιλέχθηκε η τρίμηνη απόσπαση του πατρός Νικολάου, είναι που δε μας καθυσυχάζει. Μετά από σχεδόν δωδεκάμηνη ταλαιπωρία του πατρός Νικολάου, με τα προφορικά και άτυπα πήγαινε έλα στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος (Ιασωνίδου), μετά την απαγόρευση των ομιλιών και της Κατηχητικής του διακονίας εν συνόλω και μετά την απίστευτη αναστάτωση με τις σοβαρότατες κατηγορίες που του αποδόθηκαν αλλά τελικά έπεσαν στο κενό, μπήκε στη ζωή μας και η “τρίμηνη απόσπαση”.
Για την ιδιότυπη αυτή δοκιμασία, το μόνο παρήγορο είναι πως θα έχει ημερομηνία λήξης. Η 19η Μαϊου εφέτος εκτός από ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, θα αποτελέσει για όλους εμάς κυριολεκτικά “Αναστάσεως Ημέρα”, διότι ο ποιμήν ο καλός θα επιστρέψει στην ποίμνη του.
Οφείλουμε να τονίσουμε πως υποσχεθήκαμε στους εαυτούς μας να κάνουμε υπομονή, παρόλο που μέσα μας υποφέρουμε και αντιδρά όλο μας το είναι για τον ανεξήγητο πνευματικό απορφανισμό μας. Μείναμε χωρίς κατήχηση, στερούμαστε των πνευματικών συνάξεων και ομιλιών του πατρός Νικολάου, που αποτέλεσαν για δεκαετίες ανοιχτή ορθόδοξη και πατερική αγκαλιά για όλους χωρίς διακρίσεις. Απωλέσαμε το τεκμήριο της αθωότητος και ευκαίρως ακαίρως κατηγορούμεθα να απολογηθούμε, για σωρεία φαιδρών, φανταστικών και ανυποστάτων  ζητημάτων.
Στο περιθώριο της καταστάσεως που μόλις περιγράψαμε, ερευνούμε και αναζητούμε απαντήσεις για ζητήματα που κάποτε δε μας απασχολούσαν καθόλου. Έτσι αλιεύσαμε στην εφημερίδα Ελεύθερη Ώρα ( ΔΕΥΤΕΡΑ 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015 ΦΥΛΛΟ [10258] 3658) ένα καταπληκτικό άρθρο του π. Ευσταθίου Κολλά, μια νομοκανονική γνωμάτευση, σχετικά με τις αποσπάσεις και τις μεταθέσεις κληρικών. Πέσαμε κυριολεκτικά από τα σύννεφα από την αποκαλυπτική αυτή γνωμάτευση! Σας την παραθέτουμε ζητώντας εκ πρωϊμίου συγνώμη για την ποιότητα του αρχείου. Περιμένουμε και το δικό σας σχολιασμό, επί του θέματος.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το άρθρο της Τετάρτης: Δηλώσεις πανικού από τον μητροπολίτη Σιδηροκάστρου

Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης Εφημέριος του Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος Τριανδρίας Θεσσαλονίκης* Άρθρα για το "Ιστολόγιο Κατάνυξις" 2017

Πανικόβλητος ο μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, δεν μπόρεσε να κρατήσει τα προσχήματα. Δείτε στο τέλος του άρθρου το βίντεο με τις δηλώσεις του[1]. Πρόσβαλε τους πάντες για να μείνει στον αφρό. Αλλά αποκαλύφθηκε... Με μηδενικές θεολογικές γνώσεις για το ιεροκανονικό θέμα της διακοπής μνημοσύνου, ένθερμος υπερασπιστής της παναίρεσης του Οικουμενισμού, θιασώτης της δεσποτικής νοοτροπίας και του εξευτελισμού του απλού κληρικού, επικαλέστηκε θεωρίες συνωμοσίας και φανταστικούς εχθρούς για να χλευάσει και να ειρωνευτεί τον πατέρα Φώτιο Τζούρα, ως αδαή, αγράμματο, παίγνιο στα χέρια φανατικών και ακραίων αντιοικουμενιστών...

Δε μου αξίζει τόση αγάπη από όλους σας! Σας ευχαριστώ!

γράφει ο π. Νικόλαος Μανώλης Απαντώ στους εκατοντάδες φίλους μου που τη σημερινή ημέρα των γενεθλίων μου, μου εύχονται εκ καρδίας με προσωπικά μηνύματα κ.α., δι όλων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αν και δεν πιστεύω στην εορτή των γενεθλίων καθώς τη θεωρώ και είναι ξενόφερτη, δεν μπορώ όμως να μην συγκινηθώ από την αγάπη όλων σας που βρήκατε την ευκαιρία να μου την εκφράσετε. Να χετε την ευχή μου, όλοι μαζί στον Παράδεισο.

π.Νικόλαος Μανώλης, Διακοπή Μνημοσύνου (Βήματα προόδου-κτλ.) [ΒΙΝΤΕΟ 2017]

π.Νικόλαος Μανώλης, Διακοπή Μνημοσύνου (Βήματα προόδου-Το αδελφικό μίσος) [ΒΙΝΤΕΟ 2017] Πρόσφατη ομιλία (28-5-2017) του εφημερίου του Ι.Ν. Αγ. Σπυρίδωνος Τριανδρίας Θεσσαλονίκης, π. Νικολάου Μανώλη. Παρακολουθείστε το βίντεο: