Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γιατί δεν θα έπρεπε να αποσπασθεί από την ενορία του ο π. Νικόλαος Μανώλης σύμφωνα με τους ιερούς κανόνες! Αντικανονικές και οι μεταθέσεις! Ποια η εκκλησιαστική τάξη για τους ιερομονάχους;


Θέμα της ανάρτησης: Σε όλους εμάς, τους ενορίτες του Ιερού Βυζαντινού Ναού Προφήτη Ηλία Θεσσαλονίκης, τα πνευματικά τέκνα του πατρός Νικολάου Μανώλη και τους ακροατές των μαχητικών ομιλιών του, μπήκε βίαια στη ζωή μας το ζήτημα της αποσπάσεων των κληρικών.
Ένα ζήτημα “διοικητικό που δεν πρέπει να μας απασχολεί” όπως επανειλημμένως διεμήνυσε ο πρωτοσύγκελος της Ι. Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης π. Στέφανος Τόλιος, σε όσους από εμάς που του εξέφρασαν την ανησυχία τους επισκεπτόμενοι το γραφείο του.
Η χρονική συγκυρία που επιλέχθηκε η τρίμηνη απόσπαση του πατρός Νικολάου, είναι που δε μας καθυσυχάζει. Μετά από σχεδόν δωδεκάμηνη ταλαιπωρία του πατρός Νικολάου, με τα προφορικά και άτυπα πήγαινε έλα στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος (Ιασωνίδου), μετά την απαγόρευση των ομιλιών και της Κατηχητικής του διακονίας εν συνόλω και μετά την απίστευτη αναστάτωση με τις σοβαρότατες κατηγορίες που του αποδόθηκαν αλλά τελικά έπεσαν στο κενό, μπήκε στη ζωή μας και η “τρίμηνη απόσπαση”.
Για την ιδιότυπη αυτή δοκιμασία, το μόνο παρήγορο είναι πως θα έχει ημερομηνία λήξης. Η 19η Μαϊου εφέτος εκτός από ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, θα αποτελέσει για όλους εμάς κυριολεκτικά “Αναστάσεως Ημέρα”, διότι ο ποιμήν ο καλός θα επιστρέψει στην ποίμνη του.
Οφείλουμε να τονίσουμε πως υποσχεθήκαμε στους εαυτούς μας να κάνουμε υπομονή, παρόλο που μέσα μας υποφέρουμε και αντιδρά όλο μας το είναι για τον ανεξήγητο πνευματικό απορφανισμό μας. Μείναμε χωρίς κατήχηση, στερούμαστε των πνευματικών συνάξεων και ομιλιών του πατρός Νικολάου, που αποτέλεσαν για δεκαετίες ανοιχτή ορθόδοξη και πατερική αγκαλιά για όλους χωρίς διακρίσεις. Απωλέσαμε το τεκμήριο της αθωότητος και ευκαίρως ακαίρως κατηγορούμεθα να απολογηθούμε, για σωρεία φαιδρών, φανταστικών και ανυποστάτων  ζητημάτων.
Στο περιθώριο της καταστάσεως που μόλις περιγράψαμε, ερευνούμε και αναζητούμε απαντήσεις για ζητήματα που κάποτε δε μας απασχολούσαν καθόλου. Έτσι αλιεύσαμε στην εφημερίδα Ελεύθερη Ώρα ( ΔΕΥΤΕΡΑ 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015 ΦΥΛΛΟ [10258] 3658) ένα καταπληκτικό άρθρο του π. Ευσταθίου Κολλά, μια νομοκανονική γνωμάτευση, σχετικά με τις αποσπάσεις και τις μεταθέσεις κληρικών. Πέσαμε κυριολεκτικά από τα σύννεφα από την αποκαλυπτική αυτή γνωμάτευση! Σας την παραθέτουμε ζητώντας εκ πρωϊμίου συγνώμη για την ποιότητα του αρχείου. Περιμένουμε και το δικό σας σχολιασμό, επί του θέματος.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης, ''Διακόπτω την μνημόνευση του μητροπολίτου κ.Ανθίμου'' [ΒΙΝΤΕΟ 2017]

Κήρυγμα 19/2/2017
Κυριακή της Απόκρεω - Κήρυγμα στο οποίο ο π. Νικόλαος ανακοινώνει τη διακοπή του μνημοσύνου του μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.Ανθίμου.      Κήρυγμα του πρωτοπρ. Νικολάου Μανώλη.
Ι.Ν. Αγ. Σπυρίδωνος Τριανδρίας Θεσσαλονίκης.
Παρακολουθείστε το βίντεο:

Ντροπή! Ο μητροπολίτης Λαγκαδά Ιω. Τασσιάς, με αντιπατερικότητα και δεσποτοκρατία εκδικείται τον π.Φώτιο Βεζύνια

Προχθές, Κυριακή της Ορθοδοξίας, προστέθηκε στους ιερείς της Θεσσαλονίκης που διέκοψαν το μνημόσυνο του μητροπολίτου κ. Ανθίμου, π.Νικόλαο Μανώλη και π.Θεόδωρο Ζήση, και έτερος παραδοσιακός και αγωνιστής ιερέας ο π.Φώτιος Βεζύνιας της μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα προβεί σε χειροτονία ιεροδιακόνου ενός μέλους των Lions

(Σχ. διαχ. Η είδηση μου εστάλη μέσω της ηλεκτρονικής μου διεύθυνσης) Από την τελευταία ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, γνωστοποιήθηκε η εις διάκονον χειροτονία τινός Παναγιώτη Μαγκαφά, ιστορικού και φοιτητή θεολογίας. Από μια πρόχειρη αναζήτηση στο ίντερνετ, ο περί ου ο λόγος εμφανίζεται ενεργό μέλος της μασονικής στοάς Lions. Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΘΑ ΤΕΛΕΣΕΙ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΝΟΥ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΠΑΝΣΕΠΤΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ Πατριαρχική Θεία Λειτουργία Χειροτονίαι Πρεσβυτέρου καί Διακόνου Εὐχαρίστως ἀνακοινοῦται ὅτι τήν προσεχῆ Κυριακήν, 8ην τ.μ., ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαῖος προεξάρχων τῆς Θείας Λειτουργίας ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ θά τελέσῃ τήν εἰς Πρεσβύτερον μέν χειροτονίαν τοῦ νέου Ἀρχιγραμματέως τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου Πανοσιολ. Διακόνου κ. Ἰωακείμ Μπίλλη, τήν εἰς διάκονον δέ χειροτονίαν τοῦ Ἐλλογ. κ. Παναγιώτου Μαγκαφᾶ, φοιτητοῦ θεολογίας καί ἱστορικοῦ, μέλλοντος νά διακονήσῃ ἐν τοῖς Πατριαρχείοις. Εἰς τό τέλος τῆς Θεία…