Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Δεν επιθυμώ να με φυλάτε εσείς αλλά εγώ να σας φυλάω» Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης - Παναγία η Πορταΐτισσα: Συναξάριον και θαύματα [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & ΒΙΝΤΕΟ-2015]

Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης - Παναγία η Πορταΐτισσα, Συναξάριον και θαύματα (video -2015).jpg
Θέματα ανάρτησης: Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Πορταΐτισσας, από πού ήρθε και πως έφτασε στην Ι.Μ. Ιβήρων, Πολλά τα θαυμάσια που έγιναν από τότε μέχρι σήμερα, «Φροντίστε εσείς για τα πνευματικά κι εγώ θα φροντίσω για τα υλικά», Το θαύμα κατά την υποδοχή της αγίας εικόνας στη Ρωσία, Συνεχής η ζωντανή παρουσία της Κυρίας Θεοτόκου στην Ι. Μονή, Η ακτινοβολία της θαυματουργής εικόνας σε όλο τον κόσμο
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
(Η περίληψη είναι κόπος και σπουδή μιας πνευματικής μου κόρης. Η επεξεργασία του Βίντεο είναι κόπος και σπουδή των τεχνικών του Ιστολογίου “Κατάνυξις” (ενίοτε και άλλων). Να ’χουν όλοι τους την ευχή μου!) π. Νικόλαος Μανώλης
Την Τρίτη της Διακαινησίμου, την Λαμπροτρίτη, η Εκκλησία μας εορτάζει μαζί με τους Αγίους Ραφαήλ, Νικόλαο και Ειρήνη, την παράδοξον έλευσιν της Παναγίας της Πορταΐτισσας, στο Άγιον Όρος, τέτοια μέρα το έτος 1004. Στο βίντεο που ακολουθεί, ο σεβαστός π. Θεόδωρος μας περιγράφει από πού ήρθε και πως έφτασε εκεί αυτή η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας μας.
Κατά τον 9ο αιώνα, επί της βασιλείας του αυτοκράτορος Θεοφίλου του εικονομάχου, εξαγριώθηκε ο διωγμός εναντίον των αγίων εικόνων. Οι ορθόδοξοι προσκυνητές των αγίων εικόνων παραδιδόταν σε τιμωρίες και βάσανα, οι άγιες εικόνες απορρίπτονταν έξω από τους ναούς και κατακαίονταν. Είχε στείλει ο αυτοκράτορας κατάσκοπους σε όλες τις πόλεις και τα χωριά και όπου έβρισκαν εικόνες τις κατέστρεφαν.
Εκείνο τον καιρό στα μέρη της Νικαίας, ζούσε κάποια πλούσια, ευσεβής και ενάρετη χήρα, η οποία είχε ένα μοναχοπαίδι. Είχε δε μια θαυματουργή εικόνα προς την οποία είχε ιδιαίτερη πίστη και ευλάβεια. Οικοδόμησε στην αυλή του σπιτιού της μικρή εκκλησία, στην οποία έθεσε την εικόνα αυτή και προσευχόταν εκεί θερμώς. Οι κατάσκοποι του αυτοκράτορα έφτασαν και στο σπίτι της γυναίκας αυτής και όταν είδαν αυτό τον θησαυρό, της είπαν απειλητικά ή να τους δώσει χρήματα ή αλλιώς θα την τιμωρούσαν μέχρι θανάτου. Η χήρα υποσχέθηκε να τους δώσει την επόμενη μέρα το ποσό που ζήτησαν και οι φιλάργυροι άνθρωποι συγκατατέθηκαν να περιμένουν μέχρι την άλλη μέρα.
Αφού έφυγαν οι στρατιώτες, η χήρα με τον υιό της ήρθαν στην εκκλησία τη νύχτα και επί πολλές ώρες προσευχόταν μπροστά στην αγία εικόνα με θέρμη και δάκρυα. Μετά με πολύ τρόμο, μετέφερε την αγία εικόνα στον αιγιαλό και εκεί πάλι με κατάνυξη παρακαλούσε την Βασίλισσα, την Παναγία, να τους λυτρώσει από την οργή του αυτοκράτορα και να γλυτώσει την εικόνα της από τον καταποντισμό στη θάλασσα. Λέγοντας αυτά έβαλε την εικόνα στην θάλασσα και είδε ένα έργο θαυμάσιο: Η αγία εικόνα δεν έπεσε στο νερό, αλλά στάθηκε όρθια και έτσι φερόταν πάνω στα κύματα κατευθυνόμενη προς δυσμάς. Παρηγορήθηκε η χήρα από το θαύμα αυτό, ευχαρίστησε τον Κύριο και την Πανάχραντη Μητέρα Του, και μετά ζήτησε από τον γιό της να φύγει προς την Ελλάδα για να γλυτώσει από την οργή του αυτοκράτορα. Ο γιός της υπάκουσε, την αποχαιρέτησε, έφυγε και πήγε στην Θεσσαλονίκη και από εκεί στο Άγιον Όρος, όπου έγινε Μοναχός.
Για το πού και πως κρυβόταν η εικόνα μέχρι να φθάσει στο Άγιον Όρος, γνωρίζει μόνον ο Θεός. Μετά τον θάνατο του Μοναχού, ένα απόγευμα είδαν οι Μοναχοί της Ι. Μ. Ιβήρων επάνω στην θάλασσα, πύρινο στύλο ο οποίος έφθανε μέχρι τον ουρανό. Το όραμα αυτό εξακολούθησε για αρκετές μέρες και νύχτες, γι’ αυτό ήρθαν όλοι οι Μοναχοί από τις γύρω Μονές και τότε είδαν ότι ο πύρινος στύλος στεκόταν πάνω από μία εικόνα της Θεοτόκου, που βρισκόταν όρθια πάνω στη θάλασσα.
Οι Μοναχοί δεν μπορούσαν να τη φτάσουν γιατί όσο πλησίαζαν, τόσο η εικόνα απομακρυνόταν. Αυτό γινόταν γιατί η Θεοτόκος είχε από πριν εμφανιστεί σε έναν ερημίτη, τον Γαβριήλ, και του είπε με ποιόν τρόπο θέλει να πάει στο Μοναστήρι.
Έγινε όπως ζήτησε η Παναγία και τοποθετήθηκε στο ναό όπου επί τρία μερόνυχτα οι μοναχοί έψαλλαν δοξολογίες προς την χάρη της, αλλά την επόμενη μέρα ο καντηλανάφτης δεν την βρήκε στη θέση της. Μετά από πολλές ώρες έρευνας, οι αδελφοί την βρήκαν στο τείχος, πάνω από την πόρτα της Μονής. Την έφεραν και πάλι στο καθολικό όμως την επομένη πάλι έλειπε και τη βρήκαν πάλι στην ίδια θέση πάνω από την πόρτα. Αυτό έγινε πολλές φορές. Η Θεοτόκος φανερώθηκε στον ερημίτη Γαβριήλ και του είπε να πει στους αδελφούς να μη την ενοχλούν στο εξής γιατί δεν επιθυμεί να φυλάσσεται από αυτούς αλλά θέλει να τους φυλάγει, όχι μόνο στην παρούσα ζωή αλλά και στη μέλλουσα. Είπε επίσης ότι όσο βλέπουν οι Μοναχοί την εικόνα της να βρίσκεται σε αυτή τη θέση στο Μοναστήρι, η χάρη και το έλεος του Υιού της, δεν θα εκλείψουν από το Άγιον Όρος.
Οι Μοναχοί χάρηκαν με αυτά που τους είπε ο Γαβριήλ, έχτισαν και παρεκκλήσιο στην πόρτα της Μονής και έθεσαν την εικόνα σε εκεί. Από τότε μέχρι σήμερα, πάνω από χίλια χρόνια, διαμένει η εικόνα στον τόπο αυτό τον οποίο διάλεξε η Θεοτόκος. Γι’ αυτό λέγεται Πορταΐτισσα. Όλα αυτά τα χρόνια γίνονται πολλά θαύματα και εμφανίσεις της Παναγίας μας. Μερικές από αυτές τις πολύ ωραίες και χαριτωμένες διηγήσεις μας μεταφέρει στη συνέχεια ο π. Θεόδωρος.
Ας παρακαλούμε κι εμείς την χάρη της με τα λόγια του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτη: «Μένε μεθ’ ημών των δούλων σου, μένε αεί ω Πορταΐτισσα ένδοξε, και μη χωρισθής από της ποίμνης σου πώποτε, τα ημών παραβλέπουσα πταίσματα».

Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης - Παναγία η Πορταΐτισσα: Συναξάριον και θαύματα [ΒΙΝΤΕΟ-2015]
π. Θεόδωρος Ζήσης Ομ. καθηγητής Α.Π.Θ -  Ι.N. Αγ. Αντωνίου Θεσσαλονίκης - Κυριακή 19 Απριλίου 2015 (24/4/2015) http://impantokratoros.gr/503D5EA3.el.aspx

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Προσβλητικό ποίημα για τη Σημαία μας σε παιδάκι νηπιαγωγείου στη Δράμα!

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης         Ἔχει μεγάλη εὐθύνη ἡ ἑλληνική πολιτεία πού ἀφαίρεσε ἀπό τό Ὑπουργεῖο Παιδείας τή λέξη “Ἐθνική”. Εἶναι κοινή διαπίστωση πιά πώς μέ τό πέρασμα τῶν χρόνων ἔχει χαραχτεῖ μία ἀντιεθνική καί ἀντιχριστιανική ἀγωγή στό δημόσιο σχολεῖο. Ὁ Ἐθνικός ὕμνος, Ὁ ἐκκλησιασμός, ἡ ἑορτή τῶν τριῶν Ἱεραρχῶν, ἡ πρωινή προσευχή, ὁ ἁγιασμός τῆς νέας σχολικῆς περιόδου, τό μάθημα τῶν θρησκευτικῶν, τό μάθημα τῆς Ἱστορίας, ὅλα βρίσκονται σέ κρίση καί ἀμφισβήτηση ἀπό τά νέα προγράμματα σπουδῶν καί τήν ἀθεϊστική νοοτροπία τῶν ἰθυνόντων. Ἄν προστεθεῖ στό νοσηρό περιβάλλον τοῦ σχολείου καί ἡ ἀλόγιστη, ἑωσφορική καί νεοταξική προπαγάνδα ὑπέρ τῆς ὁμοφυλοφιλίας ἔχουμε ἕνα ἐκρηκτικό μίγμα. Στίς χρωματικές ἀποχρώσεις τῶν gay pride πού ἐμπνέονται ἀπό τό παρδαλό δαιμόνιο τῆς βρωμερῆς ἁμαρτίας, παραπέμπει ἀκόμα καί αὐτό τό ἀπίστευτο περιστατικό σέ νηπιαγωγεῖο τῆς Δράμας. Ἀνακάλυψα αὐτήν τήν εἴδηση σέ προσωπικό λογαριασμό χρήστη στό facebook καί σᾶς τήν παραθέτω. Δεῖτε καί καμαρῶστε...

ΡΑΓΔΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Ένοχος για Σχίσμα ο π. Νικόλαος Μανώλης - Παραπέμπεται στο συνοδικό δικαστήριο

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης Ὁμόφωνα τὸ καταγέλαστο ἐπισκοπικὸ δικαστήριο τῆς μοχθηρᾶς μητροπόλεως Θεσσαλονίκης ἀπεφάσισε πὼς ὁ γράφων, π. Νικόλαος Μανώλης, εἶναι ἔνοχος γιὰ τὰ ἀδικήματα τοῦ σχίσματος, τῆς ἀπείθειας καὶ καταφρόνηση τῆς προϊσταμένης του ἐκκλησιαστικῆς ἀρχῆς, τοῦ σκανδαλισμοῦ τῶν πιστῶν, τῆς ἐξύβρισης καὶ τῆς συκοφαντίας.

Θεολογική Ημερίδα "ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ & ΚΟΛΥΜΠΑΡΙ δύο χρόνια μετά", ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΑΦΙΣΑ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης Σᾶς παρουσιάζω τό Δελτίο Τύπου, τήν ἀφίσα καί τό πρόγραμμα τῆς Ἡμερίδας πού διοργανώνουν τά τέσσερα ἀγωνιστικά σωματεῖα μας γιά τήν Ὀρθοδοξία, τήν ψευδο - σύνοδο τοῦ Κολυμπαρίου καί τήν Ὀρθόδοξη Ἀντίσταση (διακοπή μνημοσύνου - ἀποτείχιση). Ἡ ἡμερίδα θά πραγματοποιηθεῖ τό Σάββατο 16 Ἰουνίου 2018 στό Grand Hotel Palace καί θά δώσει ἀπαντήσεις στόν πιστό λαό, πού ἀγωνιᾶ γιά τήν κατάσταση τῆς Ἐκκλησίας.