Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Έχω εγώ παλάτι στους ουρανούς;» π. Θεόδωρος Ζήσης - Ο Άγιος Απόστολος Θωμάς, συμπληρωματικά στο Κήρυγμα της Κυριακής [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & ΒΙΝΤΕΟ-2015]

Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης - Ο Άγιος Απόστολος Θωμάς, συμπληρωματικά στο Κήρυγμα της Κυριακής (Video- 2015).jpg
Θέματα ανάρτησης: Πώς προσλήφθηκε ο Άγιος Απόστολος Θωμάς ως σπουδαίος αρχιτέκτονας από τον Βασιλιά της Ινδίας, Η καλή απάτη, Πώς ο Βασιλιάς κατάλαβε ότι έχει μεγαλόπρεπο παλάτι στους ουρανούς, βαπτίστηκε Ορθόδοξος και μαζί του ο λαός της χώρας
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
(Η περίληψη είναι κόπος και σπουδή μιας πνευματικής μου κόρης. Η επεξεργασία του Βίντεο είναι κόπος και σπουδή των τεχνικών του Ιστολογίου “Κατάνυξις” (ενίοτε και άλλων). Να ’χουν όλοι τους την ευχή μου!) π. Νικόλαος Μανώλης
Συμπληρωματικά στο κήρυγμα της Κυριακής του Θωμά, το οποίο παρακολουθήσαμε εδώ, ο π. Θεόδωρος μας περιγράφει ποια ήταν αυτή η απάτη που κατά κάποιο τρόπο έκανε ο Άγιος Απόστολος Θωμάς, στον Βασιλιά των Ινδιών.
Του υποσχέθηκε ότι μπορεί να του χτίσει ένα παλάτι, έκανε μάλιστα και ένα σχέδιο ώστε να δει ο Βασιλιάς πώς θα είναι το παλάτι, γιατί θα έλειπε σε άλλη χώρα για τρία χρόνια. Ο Απόστολος έκανε ένα λαμπρότατο σχέδιο, σα να ήταν έμπειρος αρχιτέκτονας. Του έδωσε ο βασιλιάς πολύ χρυσάφι, άργυρο, τρόφιμα, λάδι, κρασί και όλα τα εφόδια που θα χρειαζόταν για τους τεχνίτες. Ο Άγιος Θωμάς όμως όλα τα μοίρασε κρυφά στους φτωχούς και κατασκεύασε έτσι στον Βασιλιά παλάτι αχειροποίητο στον ουρανό.
Κάθε μέρα δίδασκε ο Απόστολος την ευσέβεια, έκανε μεγάλα θαύματα, τα έβλεπαν οι ειδωλολάτρες και πολλοί από αυτούς πίστευαν και γινόταν χριστιανοί, βαπτισμένοι εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.
Μετά από αρκετό καιρό, ζήτησε ο Βασιλιάς πληροφορίες από τον Απόστολο, εάν πλησίαζε το τέλος της οικοδομής. Εκείνος απάντησε ότι χρειάζεται κι άλλα έξοδα για να κατασκευάσει μεγαλοπρεπώς την στέγη του παλατιού. Όταν παρέλαβε για δεύτερη φορά χρυσάφι ο Απόστολος, ευχαρίστησε τον Θεό λέγοντας: "Σ' ευχαριστώ φιλάνθρωπε Κύριε, διότι γνωρίζεις με πολλούς και ποικίλους τρόπους να ετοιμάζεις τη σωτηρία κάθε ανθρώπου». Μοίρασε και το δεύτερο ποσό στους φτωχούς όπως και προηγουμένως.
Κάποιοι άνθρωποι, γνωστοί του Βασιλιά επισκέφθηκαν τον τόπο όπου υποτίθεται ότι χτιζόταν το παλάτι και όταν επέστρεψαν, αυτός τους ρώτησε για το κάλλος του παλατιού. Εκείνοι του είπαν να μη περιμένει παλάτι γιατί ο άνθρωπος στον οποίο έδωσε τον χρυσό, το μοίρασε όλο στους φτωχούς, ότι θαυματουργεί εξαίσια πράγματα χωρίς να τρώει τελείως και επιπλέον κηρύττει σε όσους προστρέχουν σε αυτόν, έναν Θεό άγνωστο για τους ανθρώπους αυτής της χώρας.
Ο Βασιλιάς, ταράχτηκε από πολύ θυμό. Πρόσταξε να του φέρουν μπροστά του τον Απόστολο, και τον ρώτησε αν έχτισε το παλάτι. Εκείνος του είπε ότι το παλάτι που έμαθε να χτίζει, από τον αληθή αρχιτέκτονα Χριστό, χτίστηκε και είναι πολύ ωραίο. Ο Βασιλιάς, ζήτησε να πάνε εκεί να του το δείξει. Ο Απόστολος, του απάντησε ότι δεν χρειάζεται τώρα να επισκεφθεί αυτό το παλάτι, αλλά όταν θα αναχωρήσει από αυτό τον κόσμο και θα πάει στον άλλο, τότε θα του είναι χρήσιμο.
Ο Βασιλιάς, νόμισε ότι τον περιγελά ο Άγιος, και πρόσταξε οργισμένος να κλείσουν τον απατεώνα σε έναν σκοτεινό λάκκο μαζί με τον έμπορο που του τον έφερε.
Ενώ ο Απόστολος ήταν φυλακισμένος, ο αδερφός του Βασιλιά, αρρώστησε και πέθανε από την λύπη του γι’ αυτό που συνέβη στον αδελφό του. Πήρε την ψυχή του Άγγελος Κυρίου, και καθώς περνούσε από τις σκηνές Δικαίων, ο Άγγελος του έδειχνε την ωραιότητα των σκηνών εκείνων και τον ρωτούσε σε ποια από τις σκηνές αυτές αγαπά να κατοικήσει. Είδε η ψυχή μια εξαίρετη σκηνή και παρακαλούσε τον Άγγελο να κατοικήσει εκεί.
Ο Άγγελος του είπε ότι σε αυτή δεν μπορεί να κατοικήσει, επειδή είναι η σκηνή του αδελφού του την οποία ο ξένος Θωμάς του έκτισε. Τότε η ψυχή παρακάλεσε τον Άγγελο να την αφήσει να επιστρέψει πίσω για να αγοράσει από τον Βασιλιά την σκηνή αυτή και μετά να έρθει να κατοικήσει.
Ο Άγγελος επέστρεψε την ψυχή στο νεκρό σώμα. Συνήλθε ο αποθανών σαν από κάποια μέθη και έκσταση και ζητούσε να δει τον Βασιλιά αδελφό του. Όταν πήγε εκεί ο Βασιλιάς, του είπε ότι ήθελε μια μικρή χάρη. Εκείνος δέχτηκε προκαταβολικά ότι θα του έδινε ότι του ζητούσε από τη χαρά του που τον είδε ζωντανό. Τότε ο αδελφός φανέρωσε όλα όσα είδε και του είπε να του δώσει το παλάτι που έχει στους ουρανούς με αντάλλαγμα όσα χρήματα θέλει από την κληρονομιά τους στη γη.
Ο Βασιλιάς αποκρίθηκε ταπεινά «εγώ έχω παλάτι στους ουρανούς; Από πού και από ποιά μου καλοσύνη;» και ο αδερφός του εξήγησε τι είδε με τον Άγγελο Κυρίου, ότι έχει παλάτι, το οποίο δεν γνωρίζει και του το έχτισε ο φυλακισμένος ξένος, ο Θωμάς.
Όταν κατάλαβε ο Βασιλιάς το γεγονός, απέφυγε να εκπληρώσει την υπόσχεσή του με την δικαιολογία ότι αυτό που του ζητά δεν ήταν στην δική του εξουσία, αλλά του είπε επίσης ότι αν ήθελε τέτοιο παλάτι, επειδή ο τεχνίτης βρισκόταν εκεί, να τον προσλάβει για να του φτιάξει ένα ίδιο ή ακόμα λαμπρότερο.
Έτσι αποφυλάκισαν τον Απόστολο Θωμά, έπεσαν στα πόδια του και του ζητούσαν να τους συγχωρέσει, εκείνος ευχαρίστησε τον Κύριο και τους βάπτισε μαζί με όλους τους άρχοντες. Και βλέποντας αυτά ο λαός, άρχισε κάθε μέρα να συρρέει στο παλάτι για να βαπτιστεί.
Κλείνοντας ο π. Θεόδωρος, μας ομιλεί για το μαρτυρικό τέλος του Αγίου Αποστόλου Θωμά, την τιμή που του αποδίδεται παγκοσμίως, μας λέγει πληροφορίες για το ιερό του λείψανο,  αλλά και για την Εκκλησία των Ινδιών που ίδρυσε ο Απόστολος η οποία μετά από τις χριστολογικές έριδες, κατέληξε να είναι αιρετική.

π. Θεόδωρος Ζήσης - Ο Άγιος Απόστολος Θωμάς, συμπληρωματικά στο Κήρυγμα της Κυριακής [ΒΙΝΤΕΟ-2015]

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Προσβλητικό ποίημα για τη Σημαία μας σε παιδάκι νηπιαγωγείου στη Δράμα!

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης         Ἔχει μεγάλη εὐθύνη ἡ ἑλληνική πολιτεία πού ἀφαίρεσε ἀπό τό Ὑπουργεῖο Παιδείας τή λέξη “Ἐθνική”. Εἶναι κοινή διαπίστωση πιά πώς μέ τό πέρασμα τῶν χρόνων ἔχει χαραχτεῖ μία ἀντιεθνική καί ἀντιχριστιανική ἀγωγή στό δημόσιο σχολεῖο. Ὁ Ἐθνικός ὕμνος, Ὁ ἐκκλησιασμός, ἡ ἑορτή τῶν τριῶν Ἱεραρχῶν, ἡ πρωινή προσευχή, ὁ ἁγιασμός τῆς νέας σχολικῆς περιόδου, τό μάθημα τῶν θρησκευτικῶν, τό μάθημα τῆς Ἱστορίας, ὅλα βρίσκονται σέ κρίση καί ἀμφισβήτηση ἀπό τά νέα προγράμματα σπουδῶν καί τήν ἀθεϊστική νοοτροπία τῶν ἰθυνόντων. Ἄν προστεθεῖ στό νοσηρό περιβάλλον τοῦ σχολείου καί ἡ ἀλόγιστη, ἑωσφορική καί νεοταξική προπαγάνδα ὑπέρ τῆς ὁμοφυλοφιλίας ἔχουμε ἕνα ἐκρηκτικό μίγμα. Στίς χρωματικές ἀποχρώσεις τῶν gay pride πού ἐμπνέονται ἀπό τό παρδαλό δαιμόνιο τῆς βρωμερῆς ἁμαρτίας, παραπέμπει ἀκόμα καί αὐτό τό ἀπίστευτο περιστατικό σέ νηπιαγωγεῖο τῆς Δράμας. Ἀνακάλυψα αὐτήν τήν εἴδηση σέ προσωπικό λογαριασμό χρήστη στό facebook καί σᾶς τήν παραθέτω. Δεῖτε καί καμαρῶστε...

ΡΑΓΔΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Ένοχος για Σχίσμα ο π. Νικόλαος Μανώλης - Παραπέμπεται στο συνοδικό δικαστήριο

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης Ὁμόφωνα τὸ καταγέλαστο ἐπισκοπικὸ δικαστήριο τῆς μοχθηρᾶς μητροπόλεως Θεσσαλονίκης ἀπεφάσισε πὼς ὁ γράφων, π. Νικόλαος Μανώλης, εἶναι ἔνοχος γιὰ τὰ ἀδικήματα τοῦ σχίσματος, τῆς ἀπείθειας καὶ καταφρόνηση τῆς προϊσταμένης του ἐκκλησιαστικῆς ἀρχῆς, τοῦ σκανδαλισμοῦ τῶν πιστῶν, τῆς ἐξύβρισης καὶ τῆς συκοφαντίας.

Η ποταπή ροχάλα της Τατιάνας στο συλλαλητήριο μας [ΒΙΝΤΕΟ] - Ανοιχτή επιστολή στον Ιβάν Σαββίδη

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης Ξεβράκωμα πραγματικὸ στὴν ἐκπομπὴ ΤΑΤΙΑΝΑ live, τοῦ Ε καναλιοῦ τοῦ Ἰβὰν Σαββίδη. Ἡ σαχλαμάρα καὶ ἡ ἀηδία μαζί. Τὸ ρεζιλίκι τῶν χειροκροτημάτων, ἄμυαλων μισθοφόρων, ὑβριστῶν καὶ χλευαστῶν τοῦ Μεγάλου Ἀλεξάνδρου καὶ τῆς φιλτάτης μας Μακεδονίας. Τώρα ποὺ ὁ πόνος μᾶς ἔχει κυριεύσει ὅλους γιὰ τὴν προδιαγεγραμένη προδοσία τῶν κυβερνώντων γιὰ τὸ ἱερὸ ὄνομα τῆς Μακεδονίας, μία ἡ Τατιάνα ποὺ δὲ σέβεται τὴν ἡλικία της, δὲ σέβεται τοὺς τηλεθεατὲς της, δὲ σέβεται τὴ δουλειά της, παίζει μὲ τὶς ἀντοχὲς μας, καὶ μία ἡ Λίλα, μὲ τὰ παρτσακλά της ἀστεία ποὺ ἐξέπεμπαν βρῶμα ἀπὸ τὸ κανάλι. Παρακατιανὲς καὶ χαμερπὲς εἰκόνες ποὺ προκαλοῦν.  Ἡ ἐπιστολὴ πρὸς τὸν Ἰβὰν Σαββίδη ποὺ ἀκολουθεῖ θὰ ἔχει ἀποτέλεσμα, ἐλπίζουμε… Ἂς πιέσει καὶ κάθε συνειδητοποιημένος ΠΑΟΚτσής...