«Κι αν όλα στον κόσμο γινόταν δαιμονικά, η ύπαρξη και μόνο της Παναγίας μας, είναι ικανή να ευχαριστήσει τον Θεό» π. Θεόδωρος Ζήσης - Κήρυγμα, Α' Χαιρετισμοί - Διδασκαλία Αγίου Νικοδήμου για την Θεοτόκο Μέρος Α' [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & mp3-2015]

Π. Θεόδωρος Ζήσης - Κήρυγμα, Α' Χαιρετισμοί - Διδασκαλία Αγίου Νικοδήμου για την Θεοτόκο Μέρος Α' (mp3-2015).jpg
Θέματα ανάρτησης: Α’ Χαιρετισμοί, Η αξία της Παναγίας μας, Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου αποτελεί ανεκλάλητη χαρά γιατί είναι και παντοτινή και παγκόσμια και αιώνια
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
(Η περίληψη είναι κόπος και σπουδή μιας πνευματικής μου κόρης. Η επεξεργασία του Βίντεο είναι κόπος και σπουδή των τεχνικών του Ιστολογίου “Κατάνυξις” (ενίοτε και άλλων). Να ’χουν όλοι τους την ευχή μου!) π. Νικόλαος Μανώλης
Στο Κήρυγμα της Παρασκευής των Α’ Χαιρετισμών, εφέτος ο π. Θεόδωρος, κάνει μια αναδρομή στα 21 έτη που λειτουργεί στον Ι.Ν. του Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης, και στις ομιλίες που έχει εκφωνήσει όλα αυτά τα χρόνια στους Χαιρετισμούς της Παναγίας μας.
Έχει αναφερθεί στο ιστορικό του Ακαθίστου Ύμνου, στους Οίκους κάθε Στάσεως, στις ευχές του Αποδείπνου, στους Θεοτοκόφιλους συγγραφείς και σε πλήθος άλλων θεμάτων για την Παναγία μας, από τα πολλά που υπάρχουν για όποιον θέλει να ασχοληθεί.
Μας ομιλεί για τον Γέροντα Θεόκλητο Διονυσιάτη, ο οποίος σύμφωνα με σύσταση του Γέροντά του Αθανασίου του Ιβηρίτου, να ασχοληθεί με την Παναγία μας, έγραψε ένα θαυμάσιο βιβλίο με τίτλο «Μαρία η μητέρα του Θεού», προς ωφέλεια χριστιανών και προς δόξαν της Θεοτόκου.
Αναφερόμενος ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης στην αξία της Παναγίας μας, λέγει, αν όλα τα τάγματα των Αγγέλων γινόταν δαίμονες, αν όλοι οι άνθρωποι γινότανε κακοί, αν όλα τα κτίσματα αποστατούσαν από τον Θεό, αν όλα επαναστατούσαν, αν όλα γινόταν δαιμονικά, όλη αυτή η κακία συγκρινόμενη με το πλήρωμα της αγιότητος της Θεοτόκου, δεν θα μπορούσαν να λυπήσουν τον Θεό. Διότι μόνη η Κυρία Θεοτόκος είναι ικανή να Τον ευχαριστήσει κατά πάντα.
Με βάση τη σύσταση του Γέροντα Αθανασίου του Ιβηρίτου προς τον Γέροντα Θεόκλητο, ότι υπάρχουν στο Εορτοδρόμιο του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, 143 θέματα για την Παναγία μας, ώστε να ασχοληθεί μόνο με την Θεοτόκο και όχι με άλλα θέματα, ο π. Θεόδωρος επιλέγει να ασχοληθεί τις πέντε Παρασκευές των Χαιρετισμών εφέτος, με τα πιο βασικά από αυτά τα 143 θέματα που έχουν σχέση με την Παναγία μας.
Την πρώτη Παρασκευή επιλέγει να μας μιλήσει για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Άλλωστε το πρώτο μέρος του Ακαθίστου Ύμνου αναφέρεται στον Ευαγγελισμό. Και μας εξηγεί στη συνέχεια τα βασικότερα από τα θέματα που αναπτύσσει ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης, για την ανεκλάλητη χαρά που προξένησε στον κόσμο ο Ευαγγελισμός της Παναγίας μας.
Γιατί η χαρά που μετέφερε ο Άγγελος στην Παναγία είναι ανεκλάλητη; Γιατί τρείς λόγους μας λέγει ο Άγιος Νικόδημος: είναι υπερβολική χαρά διότι ποτέ στον κόσμο δεν ανήγγειλε κανείς ότι θα γεννηθεί ο Θεός, γιατί αφορά όλο τον κόσμο, δεν είναι προσωπική χαρά ή για λίγους και τέλος είναι ανεκλάλητη γιατί δεν είναι προσωρινή χαρά, δεν έρχεται και φεύγει, αλλά είναι αιώνια. Η χαρά που δόθηκε στην Θεοτόκο είναι και παντοτινή και παγκόσμια και αιώνια.
Αναπτύσσει επίσης ο Άγιος Νικόδημος τον τρόπο με τον οποίο πλησίασε ο Άγγελος την Παναγία μας και εξηγεί το «εύρες γαρ χάριν παρά τω Θεώ» και γιατί ο Ζαχαρίας τιμωρήθηκε από τον Άγγελο για την απιστία του ενώ η απορία της Παναγίας δεν ήταν από απιστία, αλλά γιατί ποτέ ξανά δεν είχε συμβεί να συλλάβει παρθένος γυναίκα χωρίς τη συνάφεια ανδρός. Τέλος μας αναφέρει ο π. Θεόδωρος πώς εξηγεί ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς ότι ο Άγγελος ονόμασε την Παναγία «Κεχαριτωμένη».

π. Θεόδωρος Ζήσης - Κήρυγμα, Α' Χαιρετισμοί - Διδασκαλία Αγίου Νικοδήμου για την Θεοτόκο Μέρος Α' [mp3-2015]
Ιερός Ναός Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης - Αρχείο mp3 - Εκφων. (27/2/2015) - Διάρκεια 00:29:15 - Μέγεθος 26,8 MB [3/3/2015] http://impantokratoros.gr/74CD34F2.el.aspx