Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Φραγκέψαμε και αμερικανέψαμε» π. Θεόδωρος Ζήσης - Αγία Ελένη η ισαπόστολος και ο Τίμιος Σταυρός [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & mp3-2015]

Π. Θεόδωρος Ζήσης - Αγία Ελένη η ισαπόστλος και ο Τίμιος Σταυρός (mp3-2015).jpg
Θέματα ανάρτησης: Η προσφορά της Αγίας Ελένης στον κόσμο, Ακολούθησε συνειδητά την πορεία του Μεγάλου Κωνσταντίνου προς τον χριστιανισμό, Η πρώτη χριστιανική οικουμένη έγινε από τον Μέγα Κωνσταντίνο και τη μητέρα του, Η παράδοσή μας θέλει να αντιδράσουμε σ’ αυτούς που σχεδιασμένα πολεμούν την χριστιανική πίστη
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
(Η περίληψη είναι κόπος και σπουδή μιας πνευματικής μου κόρης. Η επεξεργασία του Βίντεο είναι κόπος και σπουδή των τεχνικών του Ιστολογίου “Κατάνυξις” (ενίοτε και άλλων). Να ’χουν όλοι τους την ευχή μου!) π. Νικόλαος Μανώλης
Κήρυγμα στην Γ’ Κυριακή των Νηστειών, που η Εκκλησία μας προβάλλει προς προσκύνηση τον Τίμιο Σταυρό του Κυρίου μας, παρακολουθούμε από τον σεβαστό π. Θεόδωρο Ζήση.
Μας ομιλεί για την Αγία Ελένη η οποία σχετίζεται  με την εύρεση και ύψωση του Τιμίου Σταυρού και με τη μεταφορά μεγάλου τμήματός του στην Κωνσταντινούπολη.
Παρουσιάζει μερικά στοιχεία από την ζωή και την προσφορά της που την καταξίωσαν στην συνείδηση της Εκκλησίας, ώστε να τιμάται ως Αγία και Ισαπόστολος, μαζί με τον Μεγάλο Άγιο υιό της Κωνσταντίνο.
Τα στοιχεία προκύπτουν από ιστορικές πηγές αλλά και από την υμνογραφία της Εκκλησίας μας. Το πρώτο στοιχείο που προβάλλεται είναι η γέννηση τέτοιου βλαστήματος, τέτοιου παιδιού, η προσφορά στον κόσμο του όντως Μεγάλου Κωνσταντίνου.
Η Αγία ήταν Ελληνίδα στην καταγωγή. Από μαρτυρίες προκύπτει ότι δεν ήταν χριστιανή από μικρή. Η ιδιαίτερη αφοσίωση του Μεγάλου Κωνσταντίνου, στη μητέρα του είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του. Την κατέστησε  ο ίδιος τόσο θεοσεβή, ώστε να φαίνεται ότι ήταν χριστιανή από την παιδική της ηλικία. Η Αγία Ελένη, με το έντονο μητρικό της ενδιαφέρον συμμετείχε στις εσωτερικές πνευματικές διεργασίες που συνέβαιναν στην ψυχή του μοναχογιού της και η δεκτική θρησκευτικών μηνυμάτων γυναικεία φύση, συγκλονίστηκε από τις διηγήσεις της θαυμαστής εμφανίσεως του Τιμίου Σταυρού, στην ενίσχυσή του οποίου οφείλονταν οι νίκες και η επικράτηση του γιού της επί των άλλων διεκδικητών του ρωμαϊκού θρόνου.
Με αίσθημα ευγνωμοσύνης γι’ αυτή την ενίσχυση, ανέλαβε την προσπάθεια εύρεσης του Τιμίου Σταυρού. Ακολούθησε συνειδητά την πορεία του Μεγάλου Κωνσταντίνου, προς τον χριστιανισμό και ελκύστηκε από τον υιό της προς αυτήν την πορεία.
Με νεανικό ζήλο στη γεροντική της ηλικία, επετέλεσε αποστολικό έργο με την εύρεση του Τιμίου Σταυρού, και την ανάδειξη προσκυνημάτων στα Ιεροσόλυμα.
Η στροφή του Μεγάλου Κωνσταντίνου, προς τον ελληνισμό και το ενδιαφέρον του για τις ελληνικές περιοχές, οφείλεται στη μητέρα του. Έτσι κατόρθωσε να μεταφέρει την πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας, από την λατινική Δύση, στην ελληνική Ανατολή.
Η Αγία Ελένη, και ο Μέγας Κωνσταντίνος, κατέστησαν τα Ιεροσόλυμα, πνευματικό κέντρο του χριστιανικού κόσμου, παγκόσμιο τόπο προσκυνήματος. Η παγκόσμια Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, αποδίδει την θέληση των δύο Βασιλέων, υιού και μητέρας, να ανασύρουν από την αφάνεια τα ιερά προσκυνήματα και να τα υψώσουν στη θέση που τους άξιζε.
Αντίθετα στους καιρούς μας το παγκόσμιο χριστιανικό κράτος αποδομείται. Οικοδομείται άλλο, εναντίον των αρχών του Ευαγγελίου. Αποχριστιανίστηκε η Ευρώπη, αποχριστιανίζεται η Αμερική, και τώρα δυστυχώς αποχριστιανιζόμαστε κι εμείς. Φραγκέψαμε και αμερικανέψαμε όπως λέει ο π. Θεόδωρος.
Η Αγία Ελένη, θεμελίωσε μαζί με τον γιό της το χριστιανικό κράτος. Εμείς αν δεν μπορούμε να μεγαλύνουμε, τουλάχιστον να αντιδράσουμε όπως θέλει η παράδοσή μας, σ’ αυτούς που θέλουν να αποδομήσουν τον κόσμο και εθνικά να καταργήσουν τα σύνορα αλλά ιδιαίτερα να πολεμήσουν την χριστιανική πίστη.

π. Θεόδωρος Ζήσης - Αγία Ελένη η ισαπόστολος και ο Τίμιος Σταυρός [mp3-2015]
Κήρυγμα π. Θεοδώρου Ζήση -Ι. Ναός Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης - Εκφων. (15/3/2015) Ηχητικό αρχείο MP3 - Διάρκεια 00:18:33- Μέγεθος 16,9MB (17/3/2015) http://impantokratoros.gr/AF0A2998.el.aspx

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης, ''Διακόπτω την μνημόνευση του μητροπολίτου κ.Ανθίμου'' [ΒΙΝΤΕΟ 2017]

Κήρυγμα 19/2/2017
Κυριακή της Απόκρεω - Κήρυγμα στο οποίο ο π. Νικόλαος ανακοινώνει τη διακοπή του μνημοσύνου του μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.Ανθίμου.      Κήρυγμα του πρωτοπρ. Νικολάου Μανώλη.
Ι.Ν. Αγ. Σπυρίδωνος Τριανδρίας Θεσσαλονίκης.
Παρακολουθείστε το βίντεο:

Ντροπή! Ο μητροπολίτης Λαγκαδά Ιω. Τασσιάς, με αντιπατερικότητα και δεσποτοκρατία εκδικείται τον π.Φώτιο Βεζύνια

Προχθές, Κυριακή της Ορθοδοξίας, προστέθηκε στους ιερείς της Θεσσαλονίκης που διέκοψαν το μνημόσυνο του μητροπολίτου κ. Ανθίμου, π.Νικόλαο Μανώλη και π.Θεόδωρο Ζήση, και έτερος παραδοσιακός και αγωνιστής ιερέας ο π.Φώτιος Βεζύνιας της μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα προβεί σε χειροτονία ιεροδιακόνου ενός μέλους των Lions

(Σχ. διαχ. Η είδηση μου εστάλη μέσω της ηλεκτρονικής μου διεύθυνσης) Από την τελευταία ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, γνωστοποιήθηκε η εις διάκονον χειροτονία τινός Παναγιώτη Μαγκαφά, ιστορικού και φοιτητή θεολογίας. Από μια πρόχειρη αναζήτηση στο ίντερνετ, ο περί ου ο λόγος εμφανίζεται ενεργό μέλος της μασονικής στοάς Lions. Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΘΑ ΤΕΛΕΣΕΙ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΝΟΥ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΠΑΝΣΕΠΤΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ Πατριαρχική Θεία Λειτουργία Χειροτονίαι Πρεσβυτέρου καί Διακόνου Εὐχαρίστως ἀνακοινοῦται ὅτι τήν προσεχῆ Κυριακήν, 8ην τ.μ., ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαῖος προεξάρχων τῆς Θείας Λειτουργίας ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ θά τελέσῃ τήν εἰς Πρεσβύτερον μέν χειροτονίαν τοῦ νέου Ἀρχιγραμματέως τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου Πανοσιολ. Διακόνου κ. Ἰωακείμ Μπίλλη, τήν εἰς διάκονον δέ χειροτονίαν τοῦ Ἐλλογ. κ. Παναγιώτου Μαγκαφᾶ, φοιτητοῦ θεολογίας καί ἱστορικοῦ, μέλλοντος νά διακονήσῃ ἐν τοῖς Πατριαρχείοις. Εἰς τό τέλος τῆς Θεία…