«Χαίρε Αγία Αγίων μείζων» π. Θεόδωρος Ζήσης - Κήρυγμα, Γ' Χαιρετισμοί - Διδασκαλία Αγίου Νικοδήμου για την Θεοτόκο Μέρος Γ' [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & mp3-2015]

Π. Θεόδωρος Ζήσης - Κήρυγμα, Γ' Χαιρετισμοί - Διδασκαλία Αγίου Νικοδήμου για την Θεοτόκο Μέρος Γ' (mp3-2015).jpg
Θέματα ανάρτησης: Γ’ Χαιρετισμοί, Πού οφείλεται η ξεχωριστή αγιότητα της Παναγίας μας, Οι θερμές προσευχές του Ιωακείμ και της Άννας για να αποκτήσουν παιδί, Το αιρετικό δόγμα του πάπα για την άσπιλη σύλληψη της Παναγίας, Η προσωπική προσπάθεια της Παναγίας μας για να φτάσει στην αγιότητα, Γιατί ονομάζεται Αμόλυντος
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
(Η περίληψη είναι κόπος και σπουδή μιας πνευματικής μου κόρης. Η επεξεργασία του Βίντεο είναι κόπος και σπουδή των τεχνικών του Ιστολογίου “Κατάνυξις” (ενίοτε και άλλων). Να ’χουν όλοι τους την ευχή μου!) π. Νικόλαος Μανώλης
Δείτε το α΄μέρος και το β΄μέρος των σχετικών Ομιλιών.
Συνεχίζοντας την παρουσίαση θεομητορικών θεμάτων από τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη, ο σεβαστός π. Θεόδωρος, την Γ’ Παρασκευή των Χαιρετισμών, στο Κήρυγμα που ακολουθεί μας μιλά για την αγιότητα της Παναγία μας, τι το εξαιρετικό είχε η Παναγία και κατόρθωσε και απέκτησε αυτή την αγιότητα.
Ο Ιωακείμ και η Άννα είχαν φτάσει σε μεγάλη ηλικία και δεν είχαν αποκτήσει παιδιά. Στην Παλαιά Διαθήκη πίστευαν ότι όποιος δεν έχει παιδιά, δεν είναι ευλογημένος από τον Θεό. Οι ιερείς έδιωξαν τον Ιωακείμ από το ναό. Εκείνος πήγε στην έρημο για 40 ημέρες, όπου παρακαλούσε και προσευχόταν θερμά στον Θεό να τους δώσει ένα παιδί. Το ίδιο έκανε και η Άννα, στο σπίτι της. Ο Θεός άκουσε τις προσευχές των δύο γερόντων και τους χάρισε όχι απλώς ένα παιδί σαν όλα τα άλλα, αλλά τους χάρισε εκείνο το παιδί από το οποίο επρόκειτο να γεννηθεί ο Λυτρωτής του κόσμου, ο Θεός. Μοναδικό προνόμιο.
Επισημαίνει ο π. Θεόδωρος ότι η Παναγία γεννήθηκε όπως όλοι μας, προήλθε από σαρκική ένωση δύο ανθρώπων. Το τονίζει αυτό γιατί ο πάπας διετύπωσε το 1854 το δόγμα της ασπίλου συλλήψεως της Θεοτόκου, εναντίον αυτών που διδάσκει η Αγία Γραφή και η Παράδοσή μας. Λέει δηλαδή ότι η Παναγία μας γεννήθηκε άσπιλη, αναμάρτητη, χωρίς το προπατορικό αμάρτημα, το οποίο έχουμε όλοι οι άνθρωποι. Αυτό δεν στηρίζεται πουθενά. Μας αναφέρει εδώ ορισμένα από τα τρωτά που έχει αυτό το δόγμα, τι λένε οι Άγιοι Πατέρες μας.  Μας λέει ακόμα πως κατόρθωσε να φτάσει σε τέτοια ύψη αγιότητος η Παναγία μας ώστε χάρη στο πνευματικό της κάλλος να γίνει η αγαπημένη του Θεού.
Το Άγιο Πνεύμα λέγει ο Άγιος Νικόδημος, καθάρισε την ψυχή της Παναγίας, μας από την προπατορική αμαρτία και αγίασε και το σώμα της. Είχε το προπατορικό αμάρτημα μέχρι την στιγμή του Ευαγγελισμού. Το Άγιο Πνεύμα την έκανε ικανή να χωρέσει και να γεννήσει τον Θεό.
Επίσης μας εξηγεί πως η Παναγία μας ήταν αγνή όχι μόνο κατά το σώμα αλλά και ήταν αγνή και καθαρή κατά τον λογισμό. Δεν δέχθηκε ούτε σκέψη αμαρτωλή. Όλοι εμείς μπορεί να αποφύγουμε την αμαρτωλή πράξη, αλλά τους ρυπαρούς λογισμούς δεν μπορούμε να τους αποφύγουμε. Μας προσβάλλει ο διάβολος με λογισμούς και ο νους παλεύει. Η Παναγία μας όμως δεν μολύνθηκε ποτέ ούτε στο νου. Γι’ αυτό και ονομάζεται Αμόλυντος.
Κλείνει το κήρυγμά του ο π. Θεόδωρος ευχόμενος να προσπαθήσουμε να ακολουθήσουμε έναν δρόμο αγιότητος, να αποφεύγουμε τις προβολές των πονηρών λογισμών και να μη διώχνουμε τη Χάρη του Θεού. Αμήν.

π. Θεόδωρος Ζήσης - Κήρυγμα, Γ' Χαιρετισμοί - Διδασκαλία Αγίου Νικοδήμου για την Θεοτόκο Μέρος Γ' [mp3-2015]
Ιερός Ναός Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης - Αρχείο mp3 - Εκφων. (13/3/2015) - Διάρκεια 00:24:29 - Μέγεθος 22,4 MB [14/3/2015] http://impantokratoros.gr/A467AEC5.el.aspx