Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

''Επειδή έλεγε πολλές φορές το ‘Θεοτόκε Παρθένε Χαίρε Κεχαριτωμένη…’, σώθηκε'' π. Θεόδωρος Ζήσης - Κήρυγμα, Β' Χαιρετισμοί - Διδασκαλία Αγίου Νικοδήμου για την Θεοτόκο Μέρος Β' [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & mp3-2015]

Π. Θεόδωρος Ζήσης - Κήρυγμα, Β' Χαιρετισμοί - Διδασκαλία Αγίου Νικοδήμου για την Θεοτόκο Μέρος Β' (mp3-2015).jpg
Θέματα ανάρτησης: Β’ Χαιρετισμοί, Να λέμε τους Χαιρετισμούς της Παναγίας μικροί – μεγάλοι πάντοτε, Η Παναγία δεν ταράχθηκε από την παρουσία του Αγγέλου γιατί ήταν και η ίδια ένας Άγγελος, Η Παναγία κατήργησε το λάθος της Εύας και ξεπλήρωσε το παλαιόν χρέος των γυναικών προς τους άνδρες
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
(Η περίληψη είναι κόπος και σπουδή μιας πνευματικής μου κόρης. Η επεξεργασία του Βίντεο είναι κόπος και σπουδή των τεχνικών του Ιστολογίου “Κατάνυξις” (ενίοτε και άλλων). Να ’χουν όλοι τους την ευχή μου!) π. Νικόλαος Μανώλης
Την Β’ Παρασκευή των Χαιρετισμών, ο π. Θεόδωρος, στο κήρυγμά του συνεχίζει τις ομιλίες του που είναι αφιερωμένες στην Υπεραγία Θεοτόκο, από τα θεομητορικά θέματα τα οποία υποδεικνύει ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης, στο Εορτοδρόμιο.
Αρχικά μας συνδέει με την ομιλία του της προηγούμενης Παρασκευής, των Α’ Χαιρετισμών, όπου αναφέρθηκε στην ανέκφραστη χαρά του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
Από τα θαυμάσια θέματα που αναπτύσσει ο Άγιος Νικόδημος, για την Κυρία Θεοτόκο, μας μεταφέρει ορισμένα ο π. Θεόδωρος, εδώ:
Γιατί ο Άγγελος είπε στην Παναγία μας το «Χαίρε»; Πρέπει όλα τα γένη των χριστιανών, ευρισκόμενα είτε στους ναούς, είτε στα σπίτια, είτε στον δρόμο, να λέγουν τους Χαιρετισμούς της Παναγίας μας. Ακόμα και τα μικρά παιδιά να τα μαθαίνουμε να λένε το «Θεοτόκε Παρθένε Χαίρε Κεχαριτωμένη Μαρία ο Κύριος μετά σου…». Και αυτό γιατί η Παναγία μας γέννησε την Χαρά όλου του Κόσμου και την Πηγή της Χαράς.
 Γιατί δεν ταράχτηκε η Παναγία από την εμφάνιση του Αγγέλου αλλά ταράχθηκε με τον ασπασμό, από τα λόγια που της είπε; Φοβήθηκε μήπως εξαιτίας αυτού του ασπασμού πάθει ό,τι έπαθε η Εύα, μήπως λάβει καμμία πτώση. Μας εξηγεί εδώ ο Άγιος Νικόδημος ότι η Παναγία γνώριζε τι έπαθε η Εύα, αν και ζούσε στο ναό από μικρό παιδάκι. Ήξερε για την πτώση της Εύας, διότι ήταν φωτισμένη από το Άγιο Πνεύμα. Επίσης εκεί όπου ζούσε στα Άγια των Αγίων, άκουγε να διαβάζονται τα αναγνώσματα και έμαθε για το παράπτωμα των Προπατόρων.
Ταράχθηκε από τα λόγια του Αγγέλου επίσης, γιατί μέσα στο ναό δεν ήταν συνηθισμένη να συνδιαλέγεται με άλλους. Δεν φοβήθηκε την παρουσία του Αγγέλου γιατί ήταν και η ίδια ένας Άγγελος, ταράχθηκε μόνον από τα λόγια που της είπε.
Μας λέγει τέλος ότι με την Παναγία, καταργείται το λάθος της Εύας και διά της Παναγίας, ξεπληρώθηκε το παλαιόν χρέος, αυτό της Εύας και όλων των γυναικών προς τους άνδρες. Ποιό χρέος είναι αυτό; Ο Αδάμ εδάνισε σάρκα για να γίνει η γυναίκα. Και τώρα από μία γυναίκα παρθένο, χωρίς παρέμβαση ανδρός, έγινε ένας άνδρας.

π. Θεόδωρος Ζήσης - Κήρυγμα, Β' Χαιρετισμοί - Διδασκαλία Αγίου Νικοδήμου για την Θεοτόκο Μέρος Β' [mp3-2015]
Ιερός Ναός Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης - Αρχείο mp3 - Εκφων. (6/3/2015) - Διάρκεια 00:28:17 - Μέγεθος 25,9 MB [7/3/2015] http://impantokratoros.gr/0B13213E.el.aspx

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το άρθρο της Τετάρτης: Δηλώσεις πανικού από τον μητροπολίτη Σιδηροκάστρου

Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης Εφημέριος του Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος Τριανδρίας Θεσσαλονίκης* Άρθρα για το "Ιστολόγιο Κατάνυξις" 2017

Πανικόβλητος ο μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, δεν μπόρεσε να κρατήσει τα προσχήματα. Δείτε στο τέλος του άρθρου το βίντεο με τις δηλώσεις του[1]. Πρόσβαλε τους πάντες για να μείνει στον αφρό. Αλλά αποκαλύφθηκε... Με μηδενικές θεολογικές γνώσεις για το ιεροκανονικό θέμα της διακοπής μνημοσύνου, ένθερμος υπερασπιστής της παναίρεσης του Οικουμενισμού, θιασώτης της δεσποτικής νοοτροπίας και του εξευτελισμού του απλού κληρικού, επικαλέστηκε θεωρίες συνωμοσίας και φανταστικούς εχθρούς για να χλευάσει και να ειρωνευτεί τον πατέρα Φώτιο Τζούρα, ως αδαή, αγράμματο, παίγνιο στα χέρια φανατικών και ακραίων αντιοικουμενιστών...

Δε μου αξίζει τόση αγάπη από όλους σας! Σας ευχαριστώ!

γράφει ο π. Νικόλαος Μανώλης Απαντώ στους εκατοντάδες φίλους μου που τη σημερινή ημέρα των γενεθλίων μου, μου εύχονται εκ καρδίας με προσωπικά μηνύματα κ.α., δι όλων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αν και δεν πιστεύω στην εορτή των γενεθλίων καθώς τη θεωρώ και είναι ξενόφερτη, δεν μπορώ όμως να μην συγκινηθώ από την αγάπη όλων σας που βρήκατε την ευκαιρία να μου την εκφράσετε. Να χετε την ευχή μου, όλοι μαζί στον Παράδεισο.

π.Νικόλαος Μανώλης, Γιατί οι ποιμένες ακολουθούν την αίρεση [ΒΙΝΤΕΟ 2017]

Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης, Για ποιο λόγο οι ποιμένες της Εκκλησίας ακολουθούν την αίρεση [ΒΙΝΤΕΟ 2017] Πρόσφατη ομιλία (13-5-2017) του εφημερίου του Ι.Ν. Αγ. Σπυρίδωνος Τριανδρίας Θεσσαλονίκης, π. Νικολάου Μανώλη. Παρακολουθείστε το βίντεο: