Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

''Επειδή έλεγε πολλές φορές το ‘Θεοτόκε Παρθένε Χαίρε Κεχαριτωμένη…’, σώθηκε'' π. Θεόδωρος Ζήσης - Κήρυγμα, Β' Χαιρετισμοί - Διδασκαλία Αγίου Νικοδήμου για την Θεοτόκο Μέρος Β' [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & mp3-2015]

Π. Θεόδωρος Ζήσης - Κήρυγμα, Β' Χαιρετισμοί - Διδασκαλία Αγίου Νικοδήμου για την Θεοτόκο Μέρος Β' (mp3-2015).jpg
Θέματα ανάρτησης: Β’ Χαιρετισμοί, Να λέμε τους Χαιρετισμούς της Παναγίας μικροί – μεγάλοι πάντοτε, Η Παναγία δεν ταράχθηκε από την παρουσία του Αγγέλου γιατί ήταν και η ίδια ένας Άγγελος, Η Παναγία κατήργησε το λάθος της Εύας και ξεπλήρωσε το παλαιόν χρέος των γυναικών προς τους άνδρες
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
(Η περίληψη είναι κόπος και σπουδή μιας πνευματικής μου κόρης. Η επεξεργασία του Βίντεο είναι κόπος και σπουδή των τεχνικών του Ιστολογίου “Κατάνυξις” (ενίοτε και άλλων). Να ’χουν όλοι τους την ευχή μου!) π. Νικόλαος Μανώλης
Την Β’ Παρασκευή των Χαιρετισμών, ο π. Θεόδωρος, στο κήρυγμά του συνεχίζει τις ομιλίες του που είναι αφιερωμένες στην Υπεραγία Θεοτόκο, από τα θεομητορικά θέματα τα οποία υποδεικνύει ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης, στο Εορτοδρόμιο.
Αρχικά μας συνδέει με την ομιλία του της προηγούμενης Παρασκευής, των Α’ Χαιρετισμών, όπου αναφέρθηκε στην ανέκφραστη χαρά του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
Από τα θαυμάσια θέματα που αναπτύσσει ο Άγιος Νικόδημος, για την Κυρία Θεοτόκο, μας μεταφέρει ορισμένα ο π. Θεόδωρος, εδώ:
Γιατί ο Άγγελος είπε στην Παναγία μας το «Χαίρε»; Πρέπει όλα τα γένη των χριστιανών, ευρισκόμενα είτε στους ναούς, είτε στα σπίτια, είτε στον δρόμο, να λέγουν τους Χαιρετισμούς της Παναγίας μας. Ακόμα και τα μικρά παιδιά να τα μαθαίνουμε να λένε το «Θεοτόκε Παρθένε Χαίρε Κεχαριτωμένη Μαρία ο Κύριος μετά σου…». Και αυτό γιατί η Παναγία μας γέννησε την Χαρά όλου του Κόσμου και την Πηγή της Χαράς.
 Γιατί δεν ταράχτηκε η Παναγία από την εμφάνιση του Αγγέλου αλλά ταράχθηκε με τον ασπασμό, από τα λόγια που της είπε; Φοβήθηκε μήπως εξαιτίας αυτού του ασπασμού πάθει ό,τι έπαθε η Εύα, μήπως λάβει καμμία πτώση. Μας εξηγεί εδώ ο Άγιος Νικόδημος ότι η Παναγία γνώριζε τι έπαθε η Εύα, αν και ζούσε στο ναό από μικρό παιδάκι. Ήξερε για την πτώση της Εύας, διότι ήταν φωτισμένη από το Άγιο Πνεύμα. Επίσης εκεί όπου ζούσε στα Άγια των Αγίων, άκουγε να διαβάζονται τα αναγνώσματα και έμαθε για το παράπτωμα των Προπατόρων.
Ταράχθηκε από τα λόγια του Αγγέλου επίσης, γιατί μέσα στο ναό δεν ήταν συνηθισμένη να συνδιαλέγεται με άλλους. Δεν φοβήθηκε την παρουσία του Αγγέλου γιατί ήταν και η ίδια ένας Άγγελος, ταράχθηκε μόνον από τα λόγια που της είπε.
Μας λέγει τέλος ότι με την Παναγία, καταργείται το λάθος της Εύας και διά της Παναγίας, ξεπληρώθηκε το παλαιόν χρέος, αυτό της Εύας και όλων των γυναικών προς τους άνδρες. Ποιό χρέος είναι αυτό; Ο Αδάμ εδάνισε σάρκα για να γίνει η γυναίκα. Και τώρα από μία γυναίκα παρθένο, χωρίς παρέμβαση ανδρός, έγινε ένας άνδρας.

π. Θεόδωρος Ζήσης - Κήρυγμα, Β' Χαιρετισμοί - Διδασκαλία Αγίου Νικοδήμου για την Θεοτόκο Μέρος Β' [mp3-2015]
Ιερός Ναός Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης - Αρχείο mp3 - Εκφων. (6/3/2015) - Διάρκεια 00:28:17 - Μέγεθος 25,9 MB [7/3/2015] http://impantokratoros.gr/0B13213E.el.aspx

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΡΑΓΔΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Ένοχος για Σχίσμα ο π. Νικόλαος Μανώλης - Παραπέμπεται στο συνοδικό δικαστήριο

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης Ὁμόφωνα τὸ καταγέλαστο ἐπισκοπικὸ δικαστήριο τῆς μοχθηρᾶς μητροπόλεως Θεσσαλονίκης ἀπεφάσισε πὼς ὁ γράφων, π. Νικόλαος Μανώλης, εἶναι ἔνοχος γιὰ τὰ ἀδικήματα τοῦ σχίσματος, τῆς ἀπείθειας καὶ καταφρόνηση τῆς προϊσταμένης του ἐκκλησιαστικῆς ἀρχῆς, τοῦ σκανδαλισμοῦ τῶν πιστῶν, τῆς ἐξύβρισης καὶ τῆς συκοφαντίας.

Ντροπή! Ο μητροπολίτης Λαγκαδά Ιω. Τασσιάς, με αντιπατερικότητα και δεσποτοκρατία εκδικείται τον π.Φώτιο Βεζύνια

Προχθές, Κυριακή της Ορθοδοξίας, προστέθηκε στους ιερείς της Θεσσαλονίκης που διέκοψαν το μνημόσυνο του μητροπολίτου κ. Ανθίμου, π.Νικόλαο Μανώλη και π.Θεόδωρο Ζήση, και έτερος παραδοσιακός και αγωνιστής ιερέας ο π.Φώτιος Βεζύνιας της μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Η ποταπή ροχάλα της Τατιάνας στο συλλαλητήριο μας [ΒΙΝΤΕΟ] - Ανοιχτή επιστολή στον Ιβάν Σαββίδη

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης Ξεβράκωμα πραγματικὸ στὴν ἐκπομπὴ ΤΑΤΙΑΝΑ live, τοῦ Ε καναλιοῦ τοῦ Ἰβὰν Σαββίδη. Ἡ σαχλαμάρα καὶ ἡ ἀηδία μαζί. Τὸ ρεζιλίκι τῶν χειροκροτημάτων, ἄμυαλων μισθοφόρων, ὑβριστῶν καὶ χλευαστῶν τοῦ Μεγάλου Ἀλεξάνδρου καὶ τῆς φιλτάτης μας Μακεδονίας. Τώρα ποὺ ὁ πόνος μᾶς ἔχει κυριεύσει ὅλους γιὰ τὴν προδιαγεγραμένη προδοσία τῶν κυβερνώντων γιὰ τὸ ἱερὸ ὄνομα τῆς Μακεδονίας, μία ἡ Τατιάνα ποὺ δὲ σέβεται τὴν ἡλικία της, δὲ σέβεται τοὺς τηλεθεατὲς της, δὲ σέβεται τὴ δουλειά της, παίζει μὲ τὶς ἀντοχὲς μας, καὶ μία ἡ Λίλα, μὲ τὰ παρτσακλά της ἀστεία ποὺ ἐξέπεμπαν βρῶμα ἀπὸ τὸ κανάλι. Παρακατιανὲς καὶ χαμερπὲς εἰκόνες ποὺ προκαλοῦν.  Ἡ ἐπιστολὴ πρὸς τὸν Ἰβὰν Σαββίδη ποὺ ἀκολουθεῖ θὰ ἔχει ἀποτέλεσμα, ἐλπίζουμε… Ἂς πιέσει καὶ κάθε συνειδητοποιημένος ΠΑΟΚτσής...