«Η ευθύνη των Δημάρχων στην προστασία του πνευματικού περιβάλλοντος της πόλης τους» π. Θεόδωρος Ζήσης - Μνήμη του θαύματος των Κολλύβων Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & mp3-2015]

Π. Θεόδωρος Ζήσης - Μνήμη του θαύματος των Κολλύβων Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος (mp3-2015).jpg
Θέματα ανάρτησης: Το θαύμα του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος, Η σημασία του στην εποχή μας, Δεν αρκεί μόνο να προστατεύουμε το φυσικό περιβάλλον αλλά να προσέχουμε να μη μολύνουμε κυρίως το πνευματικό περιβάλλον, Η προστασία του πνευματικού περιβάλλοντος κάθε πόλης και η ευθύνη των Δημάρχων
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
(Η περίληψη είναι κόπος και σπουδή μιας πνευματικής μου κόρης. Η επεξεργασία του Βίντεο είναι κόπος και σπουδή των τεχνικών του Ιστολογίου “Κατάνυξις” (ενίοτε και άλλων). Να ’χουν όλοι τους την ευχή μου!) π. Νικόλαος Μανώλης
Κήρυγμα του σεβαστού π. Θεοδώρου, στην ημέρα μνήμης του διά κολλύβων θαύματος του Αγίου Θεοδώρου Τήρωνος, ακούμε στο ακόλουθο ηχητικό απόσπασμα από την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Ανύδρου, όπου λειτούργησε την ημέρα αυτή.
Αναφέρεται στο θαύμα το οποίο γιορτάζει η Εκκλησία μας με τόση μεγαλοπρέπεια. Το θαύμα αυτό έγινε το 362 μ.Χ., στην Κωνσταντινούπολη, περίοδο που βασίλευε ο γνωστός Αυτοκράτορας Ιουλιανός ο Παραβάτης, ο οποίος θέλησε να καταργήσει τον χριστιανισμό από επίσημη θρησκεία του κράτους και να επαναφέρει τη θρησκεία των ειδώλων, των δώδεκα θεών του Ολύμπου.
Το εγχείρημά του απέτυχε τελικά αλλά είχε κάνει το εξής: Την πρώτη εβδομάδα της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, που νήστευαν όλοι οι χριστιανοί, έδωσε εντολή να αποσύρουν από την αγορά όλα τα αρτύσιμα τρόφιμα και στη θέση αυτών να βάλουν νηστήσιμα, αφού πρώτα τα μολύνουν με το αίμα από τις θυσίες των ζώων που γινόταν προς τους θεούς.
Ο Έπαρχος έκανε ό,τι πρόσταξε ο Αυτοκράτορας. Ο Θεός όμως δεν επέτρεψε να περάσει αυτή η πονηριά του Ιουλιανού. Την περίοδο εκείνη ήταν Πατριάρχης ο αιρετικός Ευσέβιος. Του εμφανίστηκε σε όραμα ο Άγιος Θεόδωρος ο Τήρων, και του είπε τι έκανε ο Ιουλιανός, και ότι δεν έπρεπε να επιτρέψει να φάνε οι χριστιανοί μολυσμένα τρόφιμα. Του είπε να βγάλει ανακοίνωση σε όλους τους ναούς, να μην πάει κανένας χριστιανός στην αγορά γιατί τα τρόφιμα ήταν μολυσμένα κατ’ αυτό τον τρόπο. Ο Πατριάρχης τον ρώτησε τι θα τρώνε οι χριστιανοί μια βδομάδα και του απάντησε ο Άγιος Θεόδωρος «να τους πεις να βράσουν κόλλυβα». Ο Πατριάρχης πρώτη φορά άκουσε τη λέξη κόλλυβα και ο Άγιος του εξήγησε ότι έτσι ονομάζουνε στην Πατρίδα του, τον Πόντο, το βρασμένο σιτάρι. Έτσι έγινε και ο Θεός προστάτεψε τον λαό Του από αυτή την μόλυνση.
Τι σημασία έχουν αυτά για εμάς σήμερα; Δείχνουν πόσο σημαντικό είναι να νηστεύουμε όλοι οι χριστιανοί την πρώτη εβδομάδα των Νηστειών και να τρεφόμαστε λιτά.
Εκτός από τον μολυσμό των τροφίμων, να προσέχουμε όμως και τον πνευματικό μολυσμό γιατί διατρέχουμε πολλούς κινδύνους και από αυτόν. Αναφέρεται ο π. Θεόδωρος εδώ στον πνευματικό μολυσμό και πως είναι πολύ σημαντικό μεν να φροντίζουν οι δημοτικοί άρχοντες την καθαριότητα της πόλης τους και να προστατεύουν το φυσικό περιβάλλον, αλλά κυρίως να προστατεύουν το πνευματικό περιβάλλον και να μη το μολύνουν, όπως για παράδειγμα με την παρέλαση ομοφυλοφίλων που γίνεται και στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια. Ή όπως συμβαίνει στις περισσότερες πόλεις, το πνευματικό περιβάλλον να μολύνεται με τα καρναβάλια και μάλιστα σε τέτοια Αγία περίοδο, την περίοδο του Τριωδίου. Αυτή είναι η ευθύνη των Δημάρχων. Αλλά έχουν ευθύνη και οι εκκλησιαστικοί άρχοντες, οι Επίσκοποι, οι Πατριάρχες, οι οποίοι τους κοινωνούν χωρίς πρώτα να μετανοήσουν και να διορθωθούν.

π. Θεόδωρος Ζήσης - Μνήμη του θαύματος των Κολλύβων Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος [mp3-2015]
Κήρυγμα π. Θεοδώρου Ζήση στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Ανύδρου - Εκφων. (28/2/2015) Ηχητικό αρχείο MP3 - Διάρκεια 00:18:01- Μέγεθος 16,5MB (2/3/2015) http://impantokratoros.gr/398B0B7C.el.aspx