«Ο θρίαμβος της Ορθοδοξίας εναντίον των αιρέσεων» π. Θεόδωρος Ζήσης - Κυριακή της Ορθοδοξίας [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & mp3-2015]

Π. Θεόδωρος Ζήσης -Κυριακή της Ορθοδοξίας (mp3-2015).jpg
Θέματα ανάρτησης: Κυριακή της Ορθοδοξίας, Η ονομαστική μας γιορτή, Η ταυτότητά μας, Υπάρχει κίνδυνος να πέσουμε ξανά σε κάποια παρόμοια αίρεση; Η Αγία Αυτοκράτειρα Θεοδώρα στερέωσε την Ορθοδοξία, Σήμερα επιτρέπουμε στα νόθα δόγματα να υπερηφανεύονται
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
(Η περίληψη είναι κόπος και σπουδή μιας πνευματικής μου κόρης. Η επεξεργασία του Βίντεο είναι κόπος και σπουδή των τεχνικών του Ιστολογίου “Κατάνυξις” (ενίοτε και άλλων). Να ’χουν όλοι τους την ευχή μου!) π. Νικόλαος Μανώλης
Την Κυριακή της Ορθοδοξίας, εορτάζουμε όλοι οι ορθόδοξοι χριστιανοί την ονομαστική μας εορτή. Για να έχουμε αυτή την ταυτότητα και να καυχόμαστε, δόθηκαν αγώνες αιώνων και χύθηκαν αίματα οσίων μαρτύρων και ομολογητών. Την ημέρα αυτή γιορτάζουμε τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας εναντίων των αιρέσεων.
Οι γιορτές τις Εκκλησίας μας έχουν πάντοτε μια επικαιρότητα. Ο λόγος που γιορτάζουμε κάθε χρόνο την Κυριακή της Ορθοδοξίας, λέει το Συναξάρι, είναι για να μη συμβεί ποτέ η Εκκλησία να ξαναπέσει σε καμμιά παρόμοια αίρεση.
Η εικονομαχία είναι ανατολική αίρεση. Οι Άγιοι Πατέρες αναθεμάτισαν τους εικονομάχους. Υπάρχουν και σήμερα εικονομάχοι. Μερικοί όμως ενοχλούνται από τα αναθέματα. Οι Άγιοι Πατέρες το έκαναν αυτό παιδαγωγικά, για να προφυλάξουν τις επόμενες γενιές, όχι επειδή δεν είχαν αγάπη προς τους αιρετικούς.
Στις μέρες μας πολλοί χριστιανοί παρασύρονται από προτεστάντες. Οι προτεστάντες είναι εικονομάχοι και συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών. Τους θεωρούμε Εκκλησία. Υπάρχουν μοντέρνοι θεολόγοι, επίσκοποι, πατριάρχες, που λένε δεν έχουμε καμμία διαφορά και ότι δεν μπορούμε να διεκδικούμε ότι έχουμε μόνο εμείς την Αλήθεια. Τότε γιατί αναθεματίζουν οι Πατέρες την εικονομαχική αίρεση; Ήταν τόσο ακραίοι για να πουν «ουκ αρνησόμεθά σε φίλη Ορθοδοξία»; Τόσο φανατικοί για να πουν ότι πουθενά αλλού δεν σώζονται οι άνθρωποι;
Λοιπόν υπάρχουν και σήμερα εικονομάχοι. Να μην τα βλέπουμε αυτά μόνο σαν ιστορία. Θα πρέπει να προσέχουμε και σήμερα. Μακάρι ο Θεός να φωτίσει τους σημερινούς ηγέτες και να αναθεματίσουν ξανά τους σύγχρονους εικονομάχους και όχι να συμπροσεύχονται μαζί τους.
Σε αυτά αναφέρεται εισαγωγικά στο κήρυγμά του ο π. Θεόδωρος και περισσότερο μας ομιλεί για την πρωταγωνίστρια της αναστυλώσεως των ιερών εικόνων, την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα, η οποία στερέωσε την Ορθοδοξία.
Η μακαρία Βασίλισσα ήταν σύζυγος του Αυτοκράτορα Θεοφίλου, ενός από τους σκληρότερους εικονομάχους. Εξαιτίας του μαρτύρησαν πολλοί όσιοι και ασκητές. Την Θεοδώρα  την θαύμαζαν όλοι και για την εξωτερική της καλλονή και για την πνευματική της καλλονή, ιδιαίτερα για την αρετή και την αγιότητά της.
Για την ζωή της δίπλα στον εικονομάχο αυτοκράτορα και για τον αγώνα της υπέρ της Ορθοδοξίας, μας ομιλεί στη συνέχεια ο π. Θεόδωρος, ευχόμενος τέλος να αναστήσει ο Θεός κατάλληλους ανθρώπους που θα στηρίξουν και σήμερα την πίστη μας. Αμήν.

π. Θεόδωρος Ζήσης - Κυριακή της Ορθοδοξίας [mp3-2015]
Κήρυγμα π. Θεοδώρου Ζήση, Εκφων. (1/3/2015) Ηχητικό αρχείο MP3 - Διάρκεια 00:30:09- Μέγεθος 14,2MB (1/3/2015) http://impantokratoros.gr/AEC41866.el.aspx